Advanced
Search
  1. Home
  2. Çıkarım Merdiveni Nedir?

Çıkarım Merdiveni Nedir?

  • 26 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 252 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Chris Argyris ve Peter Senge tarafından yazılan Çıkarım Merdiveni’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Karar Verme aracının temellerini anlayacaksınız.

Çıkarım Merdiveni nedir?

İnsanlar genellikle sonuca atlayarak yönlendirilir. Bunlar doğru olabileceği gibi yanlış sonuçlar da olabilir ve diğer insanlarla çatışmalara yol açabilir. Çıkarım Merdiveni, artık erken sonuçlara atlamamanıza ve gerçekler temelinde mantık yürütmenize yardımcı olabilir.

Bu sözde Çıkarım Merdiveni, 1970 yılında Harvard Business School’da eski bir profesör olan Amerikalı Chris Argyris tarafından geliştirilmiştir. 1992’de, The Ladder of Inference, Argyris’in birlikte yazdığı en çok satan The Fiveth discipline’da tanımlandıktan sonra popüler oldu. Amerikalı bilim adamı Peter M. Senge ile.

Çıkarım Merdiveni – Bilinçdışı

Çıkarım Merdiveni, insan beyninde meydana gelen zihinsel süreçler hakkında fikir verir. Duyulardan başlayarak bir eyleme doğru ilerlemek için atılması gereken zihinsel adımlar dizisine kadar olan algıyı tanımlar. Bu insan düşünce süreci yalnızca bir saniyenin küçük bir kısmını alır. Bu yüzden insanlar belirli bir eylemi veya tepkiyi nasıl geliştirdiklerinin farkında değiller; bilinçsizce yapılır. Çıkarım Merdiveni, zihinsel modellerin bilinçsizce nasıl oluşturulduğunu gösterir. Neyi ve nasıl gördüğünüzü ve düşünce sürecinizin ve davranışınızın nasıl yönetildiğini belirlerler. Her insan gözlemlere anlam verir ve eylemlerini bunlara dayandırır.

Çıkarım Merdiveni: aşağıdan yukarıya

Çıkarım Merdiveni yedi adımdan oluşur ve muhakeme süreci merdivenin en altında başlar. İnsanlar, önceki deneyimlerden tercüme ettikleri olaylardan gerçekleri seçerler. Bu yorumlanmış gerçekler, varsayımların temelini oluşturur ve bu da belirli sonuçlara götürür. Sonra bir kişi (inter) harekete geçer. En alt seviyeden başlayarak tüm adımlar aşağıda listelenmiştir:

1. Gerçekler ve gerçekler

Bu seviye, neyin doğrudan algılanabilir olduğunu tanımlar. Tüm bilgileri gerçek dünyadan gözlemliyorsunuz.

2. Gerçekleri seçme

Bu seviyeden gerçekler, inançlara ve önceki deneyimlere göre seçilir. Referans çerçevesi bunda bir rol oynar.

3. Gerçekleri yorumlama

Gerçekler yorumlanır ve kişisel bir anlam verilir.

4. Varsayımlar

Bu seviyede, gözlemlerinize verdiğiniz anlama göre varsayımlar yapılır. Bu varsayımlar kişiseldir ve her birey için farklıdır.

5. Sonuçlar

Bu düzeyde, önceki inançlara dayalı olarak sonuçlar çıkarılır.

6. İnançlar

Bu seviyede, yorumlanmış gerçeklere ve önceki varsayımlara dayalı olarak sonuçlar çıkarılır.

7. Eylemler

Bu en yüksek seviyedir. Eylemler artık önceki inançlara ve sonuçlara göre alınmaktadır. Alınan eylemler, o anda en iyisi gibi görünüyor.

Kısır döngü

The Ladder of Inference’taki süreçler genellikle bilinçsizce ve insan beyninde bir saniyeden daha kısa sürede gerçekleşir. Algılanamayacak kadar hızlı olurlar. Birinin oluşturduğu tüm inançlar, bir sonraki durum algılandığında etkiler. Süreç kendini tekrar etmeye devam ediyor ve bir kısır döngü yaratıyor.

Tüm sonuçlar önceki inançları güçlendirir ve bu da gerçeklerin seçimini etkiler. Bu durum belirli gerçekleri tamamen görmezden gelmemize ve sonuçlara atlamamıza neden olabilir. Çıkarım Merdiveni, size akıl yürütme sürecinde birkaç adım geri atmayı öğretir, objektif kalmanıza ve hemen sonuçlara atlamamanıza izin verir.

Çıkarım Başvurusu Merdiveni

The Ladder of Inference’ı kullanmak size gerçeklere tarafsız bakmayı ve çok erken yargılamamayı öğretir. Kendi inançlarınızı ve deneyimlerinizi olumlu bir şekilde kullanmanın bir yoludur. Çıkarım Merdiveni aşağıdaki üç şekilde kullanılabilir:

  • Kendi düşüncelerinizin ve mantığınızın farkına varmak.
  • Kendi muhakeme sürecinizin nasıl işlediğini başkalarına açıklayın. Bu durum başkalarının birinin güdülerini daha iyi anlamasını sağlayacaktır.
  • Başkalarının düşünce sürecini aktif olarak sorarak araştırın.
  • Çıkarım Merdiveni, düşünce sürecinin her aşamasında kullanılabilir. Örneğin aşağıdaki soruları sorarak herkes kendisini eğitebilir:

    • Doğru sonuca mı varıyorum?
    • Bunu neden varsaydım?
    • Vardığım sonuç gerçeklere mi dayanıyor?
    • Neden bunun yapılacak doğru şey olduğunu düşünüyorum?
    • Bunu farklı bir şekilde yapabilir miyim?

    Şu anda bulunduğunuz merdivenin seviyesini belirlemek de yararlıdır. Bazen daha düşük bir adıma geri dönmek akıllıca olur. Kendinize her adımda ne düşündüğünüzü ve neden düşündüğünüzü sorarak, her adımı analiz edebilecek ve artık erken sonuçlara atlamayacaksınız.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Çıkarım Merdiveni’ndeki farklı adımları hiç duydunuz mu? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi karar vermek için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Argyris, C. (1982). Yönetici zihin ve çift döngülü öğrenme. Örgütsel dinamikler, 11 (2), 5-22.
  • Senge, PM (2014). Beşinci disiplin alan kitabı: Bir öğrenen organizasyon oluşturmak için stratejiler ve araçlar. Crown Business.
  • Tompkins, TC ve Rhodes, K. (2012). Grup düşüncesi ve çıkarım merdiveni: Etkili karar vermeyi artırmak. İnsan Kaynakları ve Yetişkin Öğrenimi Dergisi, 8 (2), 84.
    • Share:

    Leave Your Comment