Carl Jung Kimdir? Sözleri ve Kitapları
- 9 January 2021
- 291 Görüntülenme
- 0 Yorum
Carl Jung (Carl Gustav Jung; 1875-1961) İsviçreli bir psikiyatrist ve psikanalistti ve analitik psikolojinin, insan zihninin teorisi ve terapötik uygulamanın kurucularından biriydi. Çalışmaları evrenseldi ve bu yüzden çalışmaları psikiyatri, antropoloji, felsefe, sanat, edebiyat ve dini çalışmalarda kullanıldı. Carl Jung, eşzamanlılık, arketipsel fenomenler, kolektif bilinçdışı, psikolojik kompleks ve dışa dönük ve içe dönük kişilikler gibi günümüzün birçok psikolojik kavramını önerdi ve geliştirdi. Myers-Briggs Tip Göstergesi (MBTI), Carl Jung’un psikolojik tipler teorisinden de türetilmiştir.
Biyografi: Carl Jung
Tek çocuktu ve çocukluğu bozulmuştu. Carl Jung’un babası bir köy papazıydı ve Carl Jung’un da bir papaz olması bekleniyordu. Bunun yerine, Carl Jung her zaman ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin davranışlarını gözlemlemekle ilgilenmişti, belki de yalnızlığından dolayı.
Carl Jung’a göre, babası iyi bir adamdı ve Tanrı ile bir ilişki kurmaya çalışıyordu ama kilisenin teolojik düşüncesine hapsolmuştu. Aynı zamanda annesi iki kişiliğe sahip görünüyordu ve akıl hastalığı çekiyordu. Bu durum belki de Carl Jung’u bu davranışı incelemeye sevk etmişti. Sonuç olarak gençliğinde felsefe okumaya başladı.
Carl Jung, 1895’ten 1900’e kadar Basel Üniversitesi’nde psikiyatri okudu. Bu dereceyi aldıktan sonra, Carl Jung Zürih Üniversitesi’nde Gizli Olguların Psikolojisi ve Patolojisi üzerine çalışmaya başladı. Akıl hastalığı anlayışıyla aşina olan İsviçreli psikiyatrist ve öjenikçi Eugen Bleuler’in yönetiminde Burghölzli’den (Zürih Üniversitesi psikiyatri hastanesi) çalışanlarla çalıştı. Carl Jung, MD derecesini 1902’de Zürih Üniversitesi’nde aldı.
Carl Jung, doktorasını aldıktan sonra, psikolojinin kurucu babalarından Pierre Janet ile bir yıl boyunca Paris’te bir staj yaptı. Zürih’e döndüğünde Burghölzli’de kıdemli hekim olarak çağrıldı.
O sırada, Carl Jung ilişkilendirme testleri uygulamaya başladı. Bu durum daha önceki araştırmacılar tarafından başlatılan geçmişi hatırlama veya hatırlama eylemidir. Carl Jung, mantıksız ve duygusal tepkilere, ahlaksız veya cinsel içerikle ilgili bilinçaltı ilişkilerin neden olduğunu tespit etti. Bunu bir ‘karmaşık’ olarak adlandırdı ve bu tür koşulları tanımlamak için bugünün terimidir.
Önceki araştırmalar nedeniyle, Carl Jung itibarını artırmıştı ve çalışmaları Sigmund Freud’un fikirlerinin çoğunu doğruladı. 1907 ve 1912 arasında, bir nörolog ve aynı zamanda psikanalizin kurucusu olan Carl Jung ve Sigmund Freud, bilinçdışına olan aynı ilgiden dolayı ortak oldular.
1911’de Sigmund Freud’un isteği üzerine Carl Jung, Uluslararası Psikanaliz Cemiyeti’nin başkanı seçildi. Bu organizasyon, psikanalizi ilerletmek ve psikanaliz biliminin sürekli gelişimini sağlamak için kuruldu.
Derin bir işbirliği deneyimlemiş olsalar da, bakış açılarındaki farklılıklar ve çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle ortaklıkları sona erdi. Birincil neden, 1912’de Carl Jung’un ‘Bilinçdışının Psikolojisi’ni yayınlamasıyla ortaya çıktı. Carl Jung’un analitik psikolojisi hakkındaki varsayımları, Sigmund Freud’un fikirleriyle çelişiyordu. Bu çatışma nedeniyle, psikanalitik topluluktaki diğerleri de Carl Jung’dan kaçındı.
1914’te Uluslararası Psikanaliz Cemiyeti’ndeki görevinden istifa etti. Carl Jung, çalışmalarını Sigmund Freud’dan daha fazla ayırt etmeye karar verdi. Zihnin işlevlerini düşünme, hissetme, duyumsama ve sezgi olarak ayırt etti. Carl Jung, herhangi bir kişide bir veya daha fazla işlevin baskın olduğunu belirtir. Bu tanımlamanın sonuçları 1921’de ‘Psikolojik Tipler’de ifade edildi.
Carl Jung’un her zaman hırslı hayalleri olmuştur. Sigmund Freud ile işbirliği sona erdikten sonra, Carl Jung zihnini keşfetmesine izin verdi.
O sırada, tüm garip deneyimleri kaydetti ve sonuç olarak ‘kolektif bilinçdışı teorisini geliştirdi. Bu teori, bir arketip teorisi ile birleştirildi. Bunlar, kültürler arasında evrensel anlamları olan imgeler ve düşüncelerdir. Carl Jung’a göre bu teori, din psikolojisinin incelenmesi için temeldir.
Carl Jung, hayatının geri kalanını, özellikle din ve psikoloji ile ilgili olanlar olmak üzere, kendi deneyimlerinden türetilen yeni psikoterapötik yöntemler geliştirmeye adadı. Carl Jung, dünyadaki farklı kültürleri inceledi ve bulguları üzerine kapsamlı bir şekilde yayın yaptı.
Sonuç olarak 1933’te 1957’de ‘Bir Ruh Arayışında Modern Adam’ ve ‘Keşfedilmemiş Benlik’ yayınladı.
Hristiyan dininin bilincin gelişmesi için gerekli olan tarihsel bir sürecin parçası olduğunu öğretti. Ayrıca sapkın hareketlerin, Hristiyanlığın ana akım biçiminde yeterince ifade edilmeyen bilinçsiz arketip faktörlerinin bir tezahürü olduğunu belirtti.
Carl Jung’un çalışmaları, orta yaşlı ve yaşlı insanların psikoterapisini incelemesine yardımcı oldu ve dini inançlarını kaybedenlere odaklandı. Carl Jung, bu grup bir hayal gücünde ifade edilen mitlerini keşfettiğinde kişiliklerinin daha eksiksiz hale geleceğini belirledi. Bu sürece bireyselleşme adını verdi.
1932’de Carl Jung’a Zürih edebiyat ödülü verildi ve 1938’de İngiltere Kraliyet Tıp Cemiyeti’nin fahri üyesi seçildi.
Carl Jung daha sonra 1933’ten 1941’e kadar Zürih’teki Federal Politeknik Üniversitesi’nde psikoloji profesörü oldu. 1943’te Basel Üniversitesi’nde tıbbi psikoloji profesörü oldu ve 1944’te İsviçre Tıp Akademisi’nin fahri üyesi seçildi. Bilimler. 1948’de Carl Jung, kar amacı gütmeyen bir hayır kurumu olarak CG Jung enstitüsünü kurdu. Carl Jung’un yönetiminde, psikoterapi alanında lisansüstü eğitim programı oluşturuldu. 1953’te ilk mezunlarının tanınmasının ardından, enstitü dünya çapında ilgi gördü.
Carl Jung’dan alıntılar
Carl Jung kitapları ve çalışmaları
- 2016. Psikolojik tipler. Taylor ve Francis.
- 2015. Demans praecox psikolojisi. Princeton University Press.
- 2014. Arketipler ve kolektif bilinçdışı. Routledge.
- 2014. Psychology and Religion Cilt 11: Batı ve Doğu. Routledge.
- 2014. Analitik psikoloji üzerine iki makale (Cilt 7). Routledge.
- 2014. Dönüşümün sembolleri (Cilt 5). Routledge.
- 2014. Ruhun yapısı ve dinamikleri (Cilt 8). Routledge.
- 2014. Psychology and simya (Cilt 12). Routledge.
- 2014. Mysterium coniunctionis: Simyadaki psişik karşıtların ayrılması ve sentezine ilişkin bir araştırma. Routledge.
- 2014. Ruhun doğası üzerine. Routledge.
- 2014. Toplanan Çalışmalar CG Jung, Cilt 17: Kişiliğin Gelişimi: Kişiliğin Gelişimi (Cilt 17). Princeton University Press.
- 2014. Psikoterapi uygulaması (Cilt 16). Routledge.
- 2014. Dört arketip. Routledge.
- 2014. Simya çalışmaları (Cilt 13). Routledge.
- 2014. Sanat ve edebiyatta insan ruhu (Cilt 15). Routledge.
- 2014. Medeniyet geçişte (Cilt 10). Routledge.
- 2013. Aktarımın psikolojisi. Routledge.
- 2013. Temel Jung: Anthony Storr tarafından seçilip tanıtıldı. Princeton University Press.
- 2012. Keşfedilmemiş benlik: Semboller ve rüyaların yorumlanmasıyla. Princeton University Press.
- 2012. Liber novus. WW Norton&Company.
- 2012. Doğa ve ruhun yorumlanması. Ishi Press International.
- 2001. Bir ruh arayan modern insan. Psychology Press.
- 1978. Uçan Daireler: Gökyüzünde Görülen Şeylerin Modern Bir Efsanesi (Cilt 10 ve 18’den, Toplu Eserler) (Cilt 20). Princeton University Press.
- 1972. The trickster: Amerikan Kızılderili mitolojisinde bir çalışma (Cilt 351). Schocken.
- 1971. Yaşamın evreleri. Taşınabilir Jung, 3-22.
- 1964. Bilinçdışına yaklaşıyor. İnsan ve sembolleri, 18-103.
- 1964. İnsan ve sembolleri. Defne.
- 1964. CG Jung’un derlenen çalışmaları (Cilt 10). Londra, İngiltere: Routledge ve Kegan Paul.
- 1963. Hatıralar, rüyalar. Yansımalar, 84.
- 1962. Altın çiçeğin sırrı: Çin yaşam kitabı. Houghton Mifflin Harcourt.
- 1959. Aion: Benliğin Görüngübilimini Araştırıyor.
- 1959. CG Jung’un temel yazıları.
- 1957, 1916. Aşkın işlev. Öğrenci Derneği, CG Jung Enstitüsü tarafından düzenlenmiş ve yayınlanmıştır.
- 1949. Mitoloji bilimi üzerine yazılar.
- 1940. Çocuk arketipinin psikolojisi. Coll. hafta, 9 (1), 162.
- 1939. Kişiliğin bütünleşmesi.
- 1939. Bilinçli, bilinçsiz ve bireyselleşme. Coll. hafta, 9 (1).
- 1936. Kolektif bilinçdışı kavramı. Toplanan eserler, 9 (1), 42.
- 1935. Tavistock Dersleri.
- 1928. Ego ve bilinçdışı arasındaki ilişkiler.
- 1928. Analitik psikolojiye katkılar.
- 1923. Psikolojik tipler: veya bireyselleşme psikolojisi.
- 1916. Analitik psikoloji. Moffat, Yard.
Yorumunuzu bırakın