Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yaratıcılık
  3. Beyin Fırtınası Nedir?
Beyin Fırtınası
 Nedir?

Beyin Fırtınası Nedir?

  • 9 February 2021
  • 256 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Beyin Fırtınası kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yaratıcılık aracının tanımını, anlamını ve temellerini anlayacaksınız.

Brainstorming’nin tanımı nedir?

Beyin fırtınası, sorunu çözmek için beyni etkili bir şekilde kullanma yöntemidir. Amaç, önceden tanımlanmış bir sorunu çözmek için mümkün olan en kısa sürede olabildiğince çok fikir geliştirmektir. Fikirler hakkında ayrıntıya girmek ya da bunlardan birini seçmek çok da önemli değil.

Reklam kralı Alex Faickney Osborn, beyin fırtınasının “mucidi” dir. Uygulamaya koyan ilk kişilerden biriydi ve bunu ‘beyin fırtınası’ olarak etiketledi. Osborn, dünyaca ünlü New York reklam ajansı BBDO’nun kurucularından biridir. Reklam dünyası, yaratıcı fikirlerin büyük önem arz ettiği bir ortamdır.

Beyin Fırtınası Uygulaması

Beyin fırtınası, bir ekip içinde olabildiğince çok fikir üretmek için birçok organizasyonda uygulanan bir araçtır. Vurgu, yalnızca sunulan fikirlerin miktarı üzerindedir ve kaliteye çok fazla önem vermez. Etkililik açısından, grubun en az beş ve en fazla on beş kişiden oluşması iyidir. Grubun kompozisyonu da uygun dikkat gerektiriyor. Tüm katılımcıların farklı bakış açılarından katkı sağlamalarına olanak tanıyacak çeşitli bilgi, deneyim ve geçmişlerin olması önemlidir.

Bu genellikle bir projenin başlangıç ​​aşamalarında, proje için olasılıkların henüz net bir şekilde tanımlanmadığı durumlarda kullanılır. Aynı zamanda ürün geliştirme veya üretim yöntemlerinde yaratıcı fikirler bulmanın çok faydalı bir yoludur. Reklam ve pazarlama hedefleri de popüler bir uygulamadır. Süreç, bir grubun yaratıcılığını harekete geçirmek için hızlı bir yol sağlar. Beyin fırtınası, katılımcıları alışılmadık fikirler ve yaratıcılık bulmaya teşvik eder. Tüm katkılar memnuniyetle karşılanır ve çok çeşitli fikirlere yol açabilir.

Önceden, katılımcıların dikkatlerini odaklayabilecekleri net bir şekilde tanımlanmış bir soru veya problem olması önemlidir. Beyin fırtınası, tanımlanması zor veya karmaşık olan sorunlar ya da kapsamlı uzmanlık bilgisi gerektiren sorunlar için daha az etkilidir.

Oyunun kuralları

Beyin fırtınası yaparken en önemli kural ‘yargılamanın ertelenmesidir’. Başkalarının fikirleri hakkında eleştiriye (ve hatta olumlu geri bildirime) izin verilmez. Tüm fikirlere açığız; ortaktan uzak fikirlere, açıktan saçma fikirlere ve imkansızdan zekice fikirlere. Mümkün olduğunca çok çeşitli seçenekleri toplamakla ilgilidir. Eleştiri ifade edilir edilmez, bu özgür düşünmeyi engeller ve katılımcıları katkıda bulunma konusunda caydırır, bunun yerine birbirlerini motive etmeleri gerekir. Kendiliğindenlik engellenmemelidir. Ortamın hoş olması ve herkesin katkıda bulunmak için kendini güvende hissetmesi gerekiyor.

Bu kuralların amacı sınırlandırmak değil, özgür düşünceye izin vermek için yer açmak ve tüm engelleri kaldırmaktır. Aşağıda oyunun birkaç kuralını daha bulacaksınız.

  • Kararı erteleyin – tüm fikirler iyidir, kabul edilir ve yazılır; eleştiri daha sonraya kadar bekleyebilir;
  • Niceliğe odaklanın – mümkün olduğunca çok fikir toplamaya çalışın, her fikir memnuniyetle karşılanır;
  • Serbest sürüş – bir fikirden diğerine atlamaktan ve yüksek sesle düşünmekten çekinmeyin;
  • Otostop – başka bir kişinin fikirlerinde otostop yapın ve sinerji uygulayın; diğerinin söyledikleri üzerinde çalışmaya devam ederek ve şaşırtıcı çözümler için çalışarak birbirinizi tamamlayın.
  • Beyin Fırtınası Süreci

    Beyin fırtınası, katılımcıların büyük miktarda fikir üretmek için birbirlerini teşvik ettiği ve motive ettiği bir beyin fırtınası oturumunda gerçekleşir. Oturum iyi, somut, basit bir soru veya problemle başlar. Fakat bu şekilde herkes soruya veya soruna cevap veren fikirlere odaklanabilir. Tercihen, beyin fırtınası oturumu bir grup lideri veya başkanı tarafından kolaylaştırılır. Not almak neredeyse imkansızdır. Bu yüzden bir ses kaydedici kullanılması önerilir. Bir beyin fırtınası oturumu çeşitli aşamaları içerir:

    1. Hazırlık

    Farklılaştırılmış beyin fırtınası grubu belirlenir ve 5 ila 15 meslekten olmayan kişi ve uzmandan oluşur. Gruba önceden soru veya problem tanımının ne olduğu, beyin fırtınası seansının ne zaman yapılacağı ve ne kadar süreceği söylenir. Bu tür bir toplantının yoğun doğası göz önüne alındığında, genellikle bir buçuk saat maksimum olarak görülür. Başkan/tartışma lideri, yazı tahtası, kalemler, kağıt, yapışkan notlar vb. dahil olmak üzere süreç için gerekli materyalleri hazırlar.

    2. Fikir üretin

    Tüm fikirler beyaz tahta, yazı tahtası, kağıt veya yapışkan notlara yazılır ve başkan/konuşma lideri tarafından toplanır. Ayrıca herkesin konuşmasını ve birbirlerinin fikirleri hakkında hiçbir eleştiri yapılmamasını sağlar. Başkan, atmosferin üretken, yaratıcı ve rahat olmasını sağlar. Bu sözde ıraksama aşamasını takiben, tüm farklı fikirlerin ilgili konulara kümelendiği yakınsama aşaması izler.

    3. Değerlendirme

    Genel olarak, önerilen tüm fikirlerin sistematik olarak değerlendirilmesi, beyin fırtınası seansı bittikten sonra oyun oynar. Bu bölümü aynı katılımcılarla veya daha küçük bir temsilci profesyonel uzmanlar grubuyla yapmayı seçebilirsiniz. Her konu için fikirlerin yararlılığını, artılarını ve eksilerini değerlendirir ve bunları birbirleriyle karşılaştırırsınız. Önceliklendirme de sıklıkla gerçekleşir ve hemen katkıda bulunabilecek fikirlere (az asılı meyve) en yüksek öncelik verilir. En iyi ve en yararlı fikirleri filtreleyerek, kademeli olarak nicelikten kaliteye geçersiniz.

    Yaratıcılık

    Beyin fırtınası sadece tartışmak ve fikir alışverişi yapmaktan ibaret değildir, aynı zamanda daha yaratıcı fikirleri daha hızlı geliştirmek için bir yöntemdir. Yaratıcılık kesinlikle sadece yazarlar ve sanatçılar için değildir. Herkes doğal olarak yaratıcıdır ve yaratıcı becerilerini daha iyi kullanmayı öğrenebilir. Psikolojik araştırmalar, yaratıcılığı teşvik etmenin birkaç yolu olduğunu göstermiştir:

    1. Fikirleri hatırlayın

    Kalem ve kağıt bunun için kolay ve kullanışlı bir araçtır. Fikirler en çılgın anlarda gelebilir ve bunları hemen yazmak en iyisidir. Bu anahtar kelimeler, kısa cümleler veya çizimler olabilir.

    2. Kendinize meydan okuyun

    Konfor bölgenizin hemen dışında bir şey yapmak yeni fikirleri harekete geçirir. Yeni bir zorluğun baskısı, beyni başka durumlarda da olumlu bir etkiye sahip olabilecek yaratıcı çözümler aramaya teşvik eder.

    3. Bilgi ve becerileri genişletin

    Yaratıcılık, yeni durumlarda bilgi ve becerilerin uygulanmasının sonucudur. Eğitim seminerlerine veya atölye çalışmalarına katılarak, literatürü okuyarak vb. yeni beceriler öğrenilir. Aktif kalarak ve yeni anlayışlara açık kalarak, beyni bunu daha sonra yaratıcılık şeklinde yeniden üretmesi için uyarırsınız.

    4. Uyaranlar

    Uyarıcıların olduğu bir ortam yaratıcılığı teşvik eder. Uyaranları düzenli olarak değiştirerek beyne dürtü sağlamaya devam ederler. İş sırasında klasik müzik bir örnek veya günlük bloglara bakmak veya okumak için komik bir fotoğraftır. Dikkat dağıtıcı gibi görünebilir ama harika bir yaratıcılık kaynağıdır.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Beyin Fırtınası ve Beyin Fırtınası teknikleriyle ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir problem çözme için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Kaptein, A. (2014). Nihai Beyin Fırtınası: Kolaylaştırıcının Araç Kutusu’ndan Harika Beyin Fırtınası. CreateSpace Bağımsız Yayıncılık Platformu.
  • Parnes, SJ ve Meadow, A. (1959). “Beyin fırtınası” talimatlarının eğitimli ve eğitimsiz kişiler tarafından yaratıcı problem çözme üzerindeki etkileri. Eğitim Psikolojisi Dergisi, 50 (4), 171.
  • Rawlinson, JG (2017). Yaratıcı düşünme ve beyin fırtınası. Routledge.
  • Sutton, RI ve Hargadon, A. (1996). Bağlam içinde beyin fırtınası grupları: Bir ürün tasarım firmasında etkililik. Administrative Science Quarterly, 685-718.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın