Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim
  3. Atkins ve Murphy Yansıma Modeli Nedir?
Atkins ve Murphy Yansıma Modeli
 Nedir?

Atkins ve Murphy Yansıma Modeli Nedir?

  • 27 January 2021
  • 220 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Atkins ve Murphy’nin yansıma modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu kişisel gelişim ve kendini yansıtma aracının temellerini anlayacaksınız.

Atkins ve Murphy’nin yansıma modeli nedir?

Atkins ve Murphy yansıma modeli, adından da anlaşılacağı gibi, 1994 yılında Atkins S. ve Murphy K. tarafından oluşturulmuştur. Model, iyileştirme için noktaları belirlemek amacıyla bir bireyin deneyimini incelemek amacıyla oluşturulmuştur. yansıtıcı uygulama. Sürekli öğrenmek isteyen profesyoneller tarafından birçok kez kullanılır. Yansıtıcı uygulamaya yönelik proaktif bir tutumun, profesyonel yeterlilikleri ve yetenekleri geliştirmeye yardımcı olacağına inanılmaktadır, çünkü insanları rahatsızlıklara bakmaya ve sonra bu deneyimlerden öğrenmeye zorlamaktadır.

Atkins ve Murphy’nin düşünme modeline göre, iyileştirmeler yapmak için rahatsızlıklar çok önemlidir. Bununla birlikte bireyler daha ziyade önceki davranış ve eylemlerle yüzleşmekten kaçınır çünkü bu rahatsız edici bir uygulama olarak görülebilir. İyi gitmeyen şeyleri değerlendirmek için proaktif bir tutum gerektirir ve bu yüzden, yansıtıcı uygulamadan tercihen kaçınılır. Bununla birlikte yansıtıcı uygulama modelleri üzerinde çalışan çeşitli araştırmacılar tarafından, bireylerin sürekli olarak rahatsızlıkları düşündüklerinde yansıtıcı uygulama yapmalarının daha kolay olacağı ileri sürülmektedir. Bu modelin kullanılması, yansıtıcı uygulama yaparak bir öğrenme etkisinin ortaya çıktığını göstermiştir. Bu durum yansıtıcı uygulama katılımcılarının geçmişteki rahatsızlıkları yansıtmasının daha kolay olacağı anlamına gelir.

Son olarak, Atkins ve Murphy yansıma modeli geçmiş deneyimlerden öğrenmek için kullanılabilecek bir model olduğundan, birçok kez eleştirel ve derinlemesine düşünceler için kullanılmaktadır. Bu yüzden bireylerin uzun vadeli hedeflerini değerlendirmek için de kullanılır.

Yansıma bileşenlerinin Atkins ve Murphy modeli

Atkins ve Murphy yansıma modeli, kapsamlı bir yansıma için aşağıdaki temel faktörleri belirledi. Bileşenler, saat yönünde giden dairesel bir döngüde düzenlenmiştir. Farkındalıkla başlar ve tanımlamaya, analiz etmeye, değerlendirmeye ve tanımlamaya gider. Atkins ve Murphy modelindeki yansıma modelinin tüm faktörleri aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır:

1. Farkındalık

Atkins ve Murphy yansıtma modelinin ilk adımında, rahatsızlığa neden olan tetikleyiciler hakkında bilgi veya farkındalık kazanmak önemlidir. Bu adım henüz tüm durumla ilgili değildir çünkü bu, aşağıdaki bölümde açıklanacaktır. Bunun yerine, kişinin deneyiminden kaynaklanan düşüncelerini ve duygularını tanımlamak artık çok önemlidir. Bu durum bir bireyin açık olması ve rahatsızlıklarını tespit etmek için savunmasız olması gerektiği anlamına gelir. Atkins ve Murphy düşünme modeline göre kişisel duygu ve düşüncelerin bu şekilde analiz edilmesi gelişmeleri iyileştirir. Ek olarak rahatsızlık yeni deneyimlerin bir sonucu da olabilir. Bu durum yeni bir işin öğrenilmesi gerektiğinde iş pozisyonlarının değiştirilmesinden kaynaklanan bir rahatsızlığı içerebilir.

Bu adımda sorulacak temel sorular örneğin şunlar olabilir:

  • Ne oldu?
  • Duygularımı ne etkiledi?
  • Durum meydana geldikten sonra duygularım nelerdi?
  • Ne düşünüyordum?
  • Şimdi duruma dönüp baktığımda ne düşünüyorum?

2. Açıklayın

Artık kişisel duygu ve düşünceler analiz edildiğine göre, Atkins ve Murphy yansıtma modeli durumu açıklama zamanının geldiğini belirtir. Bu adımda, bir kişi kritik olarak meydana gelen durumu ve önemli olayları analiz etmelidir. Örneğin, belirli bir çevresel ortam, bir bireyin rahatsızlık yaşamasını tetiklemiş olabilir ama farklı bir çevresel ortam rahatsızlığın olmasını engellemiş olabilir. Bu yüzden durumu analiz etmek ve anlatmak önemlidir. Böylelikle neden bir rahatsızlığın oluştuğunu daha iyi anlayacak ve bu rahatsızlıktan ders almak daha kolay olacaktır.

Aşağıdaki soru, durumu analiz etmeye örnek olabilir:

  • Olay neydi?
  • Olay neredeydi?
  • Ne zaman oldu?
  • Etkinlik sırasında katılımım neydi?
  • Başkaları ne yaptı?
  • Temel gözlemler nelerdi?

3. Analiz et

Atkins ve Murphy modelinin yansıtma modelinin bu adımında, birey şimdi yaptığı varsayımları analiz etmelidir, buna aynı zamanda yansıtıcı uygulama katılımcısının bilgisi de denir. Örneğin, bir durum oluşmadan önce, kişinin olay hakkında düşünceleri olabilir. Varsayımların doğru mu yanlış mı olduğunu belirlemek adım adım çok önemlidir. Daha da önemlisi, Atkins ve Murphy yansıtma modeli, yansıtıcı uygulama katılımcısının ek olarak alternatifleri keşfetmesi gerektiğini belirtir. Bu durum farklı bir ortamda davranışın nasıl farklı olabileceğini analiz etmesi gerektiği anlamına gelir.

Atkins ve Murphy yansıma modelinin bu bölümünü analiz etmek için çeşitli sorular sorulabilir, örneğin:

  • Durum hakkında zaten ne biliyordum?
  • Durumla ilgili varsayımlarım nelerdi?
  • Gerçeklik varsayımlarımı nasıl yansıtıyordu?
  • Farklar nelerdi?
  • Başka bir şey olsaydı nasıl tepki verirdim?
  • Ne tür senaryolarda rahatsızlık oluşmaz?

4. Değerlendirin

Atkins ve Murphy modelinin bu yansıma adımı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir önceki adımın bilgisinin iyileştirmelerle ne kadar ilgili olduğunu kişisel olarak değerlendirmekle ilgilenir. Bu yüzden bilginin alaka düzeyi, sorunu veya rahatsızlığı açıklamaya yardımcı olup olmadığını belirlemekle ilgilidir. Aynı zamanda sorunun nasıl çözülebileceğini değerlendirmekle de ilgilenir. Yansıtıcı uygulamanın bir katılımcısı için farklı senaryoları ve potansiyel davranışları analiz etmeye yardımcı olabilir ama bu şekilde düşünmenin olumlu etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Bilginin uygunluğunu değerlendirmek için aşağıdakiler istenebilir:

  • Durumu açıklamaya nasıl yardımcı olur?
  • Farklı senaryoları analiz etmek düşüncelerinizi nasıl etkiler?
  • Bilgi kullanımınız ne kadar eksiksizdi?
  • Bilginiz bir dahaki sefere nasıl faydalı olabilir?

5. Tanımlayın

Atkins ve Murphy modelinin daha önce açıklanan adımlarına dayanarak, öğrenilenleri belirlemek artık mümkün. Bu adımda model, yansıtıcı uygulama katılımcısının duygularını, durumlarını, varsayımlarını ve bilgilerini değerlendirmiştir. Tüm faktörleri entegre ederek, yansıtıcı uygulamanın katılımcısı öğrendiklerini kolayca ifade edebilir ve bunları gelecekteki durumlarda kullanabilir.

Bu adımda sorulacak olası sorular:

  • Ne öğrendim
  • Öğrendiklerim gelecekteki durumlarda nasıl kullanılabilir?

Atkins ve Murphy yansıma modeli nasıl kullanılır?

Atkins ve Murphy yansıma modeli tıpkı diğer yansıma modelleri gibi, yansımaları yapılandırmak için kullanılabilecek bir modeldir. Yansıtıcı uygulama, çeşitli işletmelerde mesleki gelişim için birçok kez kullanılır ama farklı amaçlara sahip diğer kişiler de bunu kullanabilir.

Yansıtıcı uygulama katılımcıları, Atkins ve Murphy yansıtma modeli gibi yansıtıcı uygulama teorilerini ve modellerini kullanarak, öz farkındalık yaratır ve durumların ve ilgili kişisel duyguların ve davranışların eleştirel bir analizini yürütürler. Fakat Atkins ve Murphy yansıtma modeli, gelişimin rahatsızlıklarla yüzleşerek gerçekleştiğini varsayar. Rahatsızlıkları analiz etmek biraz pratik gerektirebilir çünkü dürüstlük, motivasyon ve bağlılık gerektirir. Rahatsızlıkları analiz etmede rahat olmayı öğrenmelisiniz.

Ne düşünüyorsunuz?

Atkins ve Murphy model düşünme modeliyle ilgili deneyimleriniz nelerdir? Rahatsızlıklarınızı analiz etme konusunda ne düşünüyorsunuz? Bir bireyi geçmiş deneyimler hakkında düşünmeye nasıl teşvik edebilirsiniz? Mesleğinizde Atkins ve Murphy yansıma modelini kullanıyor musunuz ve ipuçlarınız ve püf noktalarınız var mı veya herhangi bir şey eklemek ister misiniz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Atkins, S. ve Murphy, K. (1993). Yansıma: literatürün gözden geçirilmesi. İleri hemşirelik dergisi, 18 (8), 1188-1192.
  • Atkins, S. ve Murphy, K. (1995). Yansıtıcı uygulama. Hemşirelik Standardı, 9 (45), 31-37.
  • Bannigan, K. ve Moores, A. (2009). Bir profesyonel düşünme modeli: Yansıtıcı uygulama ile kanıta dayalı uygulamayı bütünleştirme. Kanada Mesleki Terapi Dergisi, 76 (5), 342-350.
  • Bolton, G. (2010). Yansıtıcı uygulama: Yazma ve mesleki gelişim. Adaçayı yayınları.
  • Brookfield, S. (1998). Eleştirel olarak yansıtıcı uygulama. Sağlık Mesleklerinde Sürekli Eğitim Dergisi, 18 (4), 197-205.
  • Jarvis, P. (1992). Yansıtıcı uygulama ve hemşirelik. Hemşire eğitimi bugün, 12 (3), 174-181.
  • Osterman, KF ve Kottkamp, ​​RB (1993). Eğitimciler için yansıtıcı uygulama: Mesleki gelişim yoluyla eğitimin iyileştirilmesi. Corwin Press, Inc., 2455 Teller Road, Newbury Park CA 91320.
  • Sergiovanni, TJ (1987). Müdürlük: Yansıtıcı bir uygulama perspektifi. Yayın Satışı, Allyn and Bacon, Longwood Division, 7 Wells Avenue, Newton, MA 02159
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın