Advanced
Search
  1. Home
  2. Aristo Kimdir? Sözleri ve Kitapları

Aristo Kimdir? Sözleri ve Kitapları

  • 20 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 244 Views
  • 0 Comments

MÖ 384’te doğan Aristo, Yunan filozof ve bilim adamıydı. Batı tarihinin en büyük beyinlerinden biri olarak kabul edilir. Aristoteles, araştırma için kullanılan bilimsel bir yöntem yarattı. Binlerce yıl süren araştırmalardan sonra bile, yöntemi günümüz bilim ve felsefesinde hala kullanılmaktadır.

Aristoteles’in Biyografisi

Aristoteles, antik Yunanistan’ın Stagira kentinde, Chalcidice’de doğdu. Babası Nicomachus, sosyal olarak iyi bağlantıları olan önemli bir doktordu. Aristoteles, zamanının diğer birçok büyük düşünürünün aksine, çok saygın Atina aristokrasisinin bir üyesi değildi. Vatandaş bile değildi. Aristoteles’in bilimlere güçlü bir ilgi duyması babası sayesinde oldu. Koşulların ve gerçeklerin çoğu kaybedildi ama bazıları Aristoteles’in babasının Makedon mahkemesinde II. Amyntas’a doktor olarak hizmet ettiğini düşünüyor. Aristoteles’in çocukluğunun bir bölümünü bu kraliyet ortamında geçirmiş olması mümkündür. Babası genç yaşta öldükten sonra, koruyucusu Aristo’ya mükemmel bir eğitim sağladı.

Aristo, 17 yaşındayken Yunanistan’ın Atina şehrine taşındı. Orada, Akademi’deki Platon’un çevresine, MÖ 347’de Platon’un ölümüne kadar katıldı. Aristoteles son derece yetenekli bir öğrenciydi ve kısa sürede retorik dersleri vermeye başladı. Aristoteles, filozoflar akademisinde geçirdiği 20 yıl boyunca Platon’a büyük saygı ve hayranlık duymuştu ama aralarındaki farklılıklar ilişkilerinde bir bozulmaya yol açtı. Sonunda, Platon’un başka bir halefi bulundu ve Aristoteles, Platon’un yeğeni Speusippus’a sunuldu.

Artık Akademi’de bir geleceği olmadığı için Aristoteles, Platon’un ölümünden sonra Mysia’daki Assos’a taşındı. Bugün Türkiye olarak bilinen bir bölge. O ve Xenocrates, orada Platoncular olarak bilinen bir grup Platon takipçisine katıldı. Bu grup, kendisini burada Atarneus’un hükümdarı Hermias’ın altında kurmuştu. Assos’ta Aristo, zooloji ve deniz biyolojisi üzerine kapsamlı araştırmalar yaptı. Zooloji bilimine başladığını iddia etmesine rağmen, gözlemleri ve sonuçları tamamen emsalsizdi. Pek çok kişi, Aristoteles’in oldukça keskin bir görme duyusuna sahip olması gerektiğine inanıyor, çünkü gözlemlerinin ve fikirlerinin çoğu 17. yüzyılda mikroskobun icadına kadar doğrulanmamıştı. Bu dönemde Aristoteles, Hermias’ın yeğeni Pythias adında bir kadınla evlendi. Üç yıl sonra Hermias, Persler tarafından saldırıya uğradı ve Aristoteles’in karısını öldürdüler.

MÖ 342 yılında Aristoteles, Makedonyalı Philip’in sarayına gitti. Orada, bir gün tüm Pers imparatorluğunu yönetecek olan ve o zamandan beri Büyük İskender olarak bilinen İskender’in akıl hocası oldu. İskender’e yedi yıl boyunca öğretti, ardından genç adam kral oldu. İskender’e sunduğu konu hakkında pek bir şey bilinmiyor ama filozof İskender’in bir mektubu, Aristoteles tarafından eğitildiği dönemde Yunanlıların lideri olma hırsına sahip olduğunu gösteriyor.

MÖ 335’te Aristo, Atina’ya döndü. Orada, Atina’daki İskender’in bir temsilcisi olan Antipater’ın koruması altında kendi felsefe okulunu kurdu. Okulun adı olan Peripatetik Okulu, Apollo Lyceus tapınağının yakınında bulunuyordu. Okulda Aristo, sabah ve öğleden sonra oturumlarına ayrılmış dersler veriyordu. En karmaşık dersler sabah, popüler ve kolay dersler ise öğleden sonra yapıldı. Derslerini üç gruba ayırdı. Pratik, teorik ve üretken bilimler. Pratik dersler biyoloji, matematik ve fizik alanlarını içeriyordu. Teorik dersler metafizik ve ruhun incelenmesini içeriyordu. Üretken felsefe ticaret, tarım ve sanata odaklandı. Aristoteles’in Lyceum’u çevreleyen uygulama alanlarında sürekli olarak ileri geri yürüdüğü söylenir. Bu alışkanlık, kabaca ‘felsefe etrafında dolaşmak’ olarak tercüme edilen peripatetik felsefe terimine ilham verdi. Aristoteles, Lisede on iki yıl boyunca aktif olarak ders vermeye devam edecekti. Sonunda, Theophrastus’u halefi olması için atadı.

Aristoteles, MÖ 323’te İskender’in ölümüne kadar okulu yönetti ve ardından güvenliğinden endişe duyarak Atina’dan kaçtı. Atina’daki meclis İskender’in halefi Antiphon’a savaş ilan etti. Aristo daha sonra Atina karşıtı ve Makedonya yanlısı olarak kabul edildi. Sapkınlıkla suçlandı ve her şeyi güvenli bir şekilde oynamaya karar verdi. Gönüllü olarak Chilkis, Yunanistan’a gitti ve bir yıl sonra MÖ 322’de bağırsak hastalığı nedeniyle öldü. Diogenes Laertius’un yazılarında kaydedilen vasiyeti, mülklerinin kızı Pythias ve oğlu Nicomachus ve kişisel köleleri arasında paylaştırılacağını söyledi.

Aristoteles’in felsefe, mantık, bilim, etik, politika ve metafizik alanlarındaki çalışmaları muazzam bir değere sahiptir. Teorisi Orta Çağ kiliselerini etkiledi ve bugüne kadar oldukça alakalı kaldı. Başladığı kavramlardan bazıları, Newton’un hareket yasalarının temeli oldu.

Aristoteles’ten alıntılar

  • “Yoksulluk, devrimin ve suçun ebeveynidir.”
  • “Minnettarlık hızla yaşlanır.”
  • “Işığı görmek için odaklanmamız gereken en karanlık anlarımızdır.”
  • “Eğitimin kökleri acı ama meyvesi tatlı.”
  • “Herkes sinirlenebilir – bu kolaydır ama doğru kişiye ve doğru dereceye kadar, doğru zamanda, doğru amaç için ve doğru şekilde kızmak – bu herkesin gücünde değildir ve kolay değildir.”
  • “Biraz delilik olmadan büyük bir dahi olamaz.”
  • “İnsan, en iyi durumda, tüm hayvanların en asilidir; hukuk ve adaletten ayrılmış en kötüsü o.”
  • “Bilgenin amacı zevki güvence altına almak değil, acıdan kaçınmaktır.”
  • “Kim yalnızlıktan hoşlanırsa, ya vahşi bir canavar ya da tanrıdır.”
  • “Cesaret, insan niteliklerinin ilkidir çünkü diğerlerini garanti eden niteliktir.”
    • Share:

    Leave Your Comment