Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Karar Verme
  3. Altı Düşünme Şapkası Nedir?
Altı Düşünme Şapkası
 Nedir?

Altı Düşünme Şapkası Nedir?

  • 18 December 2020
  • 244 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Edward de Bono tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Altı Düşünme Şapkasını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme yönteminin temellerini anlayacaksınız.

Altı Düşünme Şapkası nedir?

Altı Düşünme Şapkası veya Edward de Bono’nun Altı Şapkası, grup tartışmaları ve bireysel düşünme için iyi bir karar verme tekniği ve yöntemidir. Paralel düşünme süreciyle birlikte bu teknik, grupların daha etkili düşünmesine yardımcı olur. Düşünme süreçlerini detaylı ve uyumlu bir şekilde organize etmenin bir yoludur.

Edward de Bono, bu altı düşünme şapkası tekniğinin kurucu babasıdır ve bunun hakkında 1985 yılında Altı Düşünme Şapkası adlı bir kitap yazmıştır. Düşünen şapka, belirli bir düşünme biçimi için bir metafordur. Zihinsel olarak farklı düşünme şapkaları giyerek insanlar bir probleme farklı bakış açılarından bakmaya zorlanırlar. Böylelikle tek taraflı bir düşünme biçimi dışlanır ve yeni anlayışlar yaratılır.

Beynin duyarlı hale gelebileceği altı farklı zihin çerçevesini ayırt ediyor. Bu zihin çerçevelerinin her biri beyinde bulunabilir ve tartışılan konuların belirli yönleri için bilinçli düşünceler yaratabilir (örneğin içgüdüsel his, karamsar görüşler, tarafsız gerçekler).

Altı düşünme şapka çerçevesi

Altı farklı zihin çerçevesi (altı düşünme şapkası) bir şapka şeklinde tanımlanır ve şapkaların her biri farklı bir renktedir:

Beyaz

Bilgi: Yalnızca mevcut olan bilgileri dikkate alın, gerçekler nelerdir?

Kırmızı

Duygular: sezgisel tepkiler veya duyguların ifadeleri (ancak gerekçelendirmeye gerek yoktur).

Siyah

Yargı: mantık, bir uyumsuzluk arayarak, hataların veya engellerin belirlenmesine uygulanan mantık.

Sarı

Olumlu görüş: fırsatların belirlenmesine uygulanan mantık, uyum arayışı.

Yeşil

Yaratıcılık: bir fikrin ne olduğunu duymak, provokasyon ve soruşturma ifadeleri.

Mavi

Düşünme: düşünmeyi düşünme.

Ekstra bilgi

Renkli şapkalar, çeşitli zihin durumları için metafor olarak kullanılır. Belli bir düşünce tarzına geçiş, kelimenin tam anlamıyla veya mecazi anlamda renkli bir şapka giymekle sembolize edilir. Bu altı düşünme şapkası metaforu, insanların anlık düşüncelerine içkin olan önyargılardan daha eksiksiz ve kapsamlı bir düşünme türleri ayrımı sağlar. Tüm bu düşünme şapkaları, insanların belirli bir konu hakkında daha derin düşünmelerine yardımcı olur.

Paralel düşünme

Sıradan ve yapılandırılmamış düşüncede, bu yöntem odaklanmamış görünüyor. Düşünür, eleştirel düşünceden tarafsızlığa, iyimserliğe, vb., Yapı veya strateji olmaksızın geçer. Altı düşünme şapkasının süreci, paralel düşünme sürecini tanıtır. Pek çok insan sıradan düşünceye alışkındır ve bilinçsizce kendi alışkanlıkları üzerinde hareket ederler. Bazen bunlar etkilidir ve bazen değildir. Kesin olan şey, insanlar bir grup içinde kendi bireysel düşüncelerini kullanarak düşündüklerinde, genellikle bir anlaşmaya varamazlar. Sonuç olarak tartışma yok.

Egonun gücü ve siyah şapka düşüncesi için belirlenen tercih, felaketli toplantılara yol açabilir. İşbirlikçi düşünme faaliyetlerinde nezaket ve iyi davranışlar ve açık ortak hedeflerle bile, insanlar bir kişinin avantajlar hakkında düşünürken diğerinin gerçekleri vb. düşündüğü sözde “spagetti-düşünme” ye doğal bir eğilim gösterirler. Edward de Bono’nun altı düşünme şapkası bunu engelliyor, böylece herkes sorunlar, avantajlar, gerçekler, dikkat dağınıklığını azaltma ve düşünce çapraz tozlaşmasını destekleme hakkındaki görüşlerini paylaşıyor. Bu durum beyaz şapka gibi herkes birlikte bir şapka giyeceği için başarılacak. Katılımcılar bir tartışma turunda düşüncelerini ifade ettikten sonra, bir sonraki şapkayı takacaklar. Böylelikle tüm görevliler aynı anda aynı şekilde düşüneceklerdir. Bunun tek istisnası, tartışmanın etkili bir şekilde ilerlemesini sağlamak için mavi şapkayı tutma eğiliminde olan kolaylaştırıcıdır.

Stratejiler ve programlar

Altı tür düşünme tanımlandıktan sonra, farklı programlar oluşturulabilir. Bunlar, düşünme sürecini net bir hedefe doğru yapılandıran şapka dizileridir. Bu hedeflerin bir kısmı, altı düşünme şapkası yönteminin franchise eğitimini destekleyen materyallere dahil edilmiştir ama genellikle bunları bireysel amaçlar için uyarlamak gerekir. Diziler her zaman mavi bir şapka ile başlar ve biter, grup birlikte nasıl düşünecekleri konusunda hemfikir olurlar, sonra düşünürler ve sonunda düşünme sürecinin sonuçlarını ve bundan sonra ne yapacaklarını değerlendirirler. Diziler (ve aslında şapkalar) tek başına veya gruplar halinde çalışan kişiler tarafından da kullanılabilir.

Aşağıdaki bölme yapılabilir:

  • İlk Fikirler – Mavi, Beyaz, Yeşil
  • Alternatifler arasında seçim yapma – Mavi, Beyaz, Yeşil, Sarı, Siyah, Kırmızı
  • Çözümlerin tanımlanması – Mavi, Beyaz, Siyah, Yeşil
  • Hızlı Geri Bildirim – Mavi, Siyah, Yeşil, Beyaz
  • Stratejik planlama – Mavi, Sarı, Siyah, Beyaz
  • Süreç iyileştirme – Mavi, Beyaz, Sarı, Siyah, Yeşil, Kırmızı
  • Problem çözme – Mavi, Beyaz, Yeşil, Kırmızı, Sarı, Siyah
  • Performans değerlendirmesi – Mavi, Kırmızı, Beyaz, Sarı, Siyah, Yeşil

Ne düşünüyorsunuz?

Edward De Bono’nun Altı Düşünce Şapkası ile deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi karar vermek için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Silverstein, D., Samuel, P. ve Decarlo, N. (2009). Innovator’s ToolKit: Öngörülebilir ve Sürdürülebilir Organik Büyüme için 50 Teknik. Wiley.
  • De Bono, E. (1985). Altı Düşünme Şapkası: İşletme Yönetimine Temel Bir Yaklaşım. Little, Brown ve Company.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın