ABC Davranış Modeli Nedir?
- 4 January 2021
- 628 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Albert Ellis tarafından geliştirilen ABC Davranış modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü zihniyet aracının temellerini anlayacaksınız.
ABC Davranış modeli nedir?
ABC Davranış ve tutum modeli, bilişsel davranışçı terapi için yaygın olarak kullanılan bir araçtır. Bilişsel-davranışçı terapi, insanların olumsuz düşüncelerden, duygulardan ve davranışlardan kurtulmalarına yardımcı olmakla ilgilidir. Bilişsel davranışçı terapinin ve dolayısıyla ABC modelinin bir parçası da bilişsel stratejiler ve davranışsal stratejilerle ilgilenmektir. Bilişsel stratejiler, davranışın, inançların ve düşüncelerin kişinin nasıl hissettiğini ve düşündüğünü nasıl etkilediğini belirlemeyi öğrenmek olarak görülebilir. Davranış stratejileri, kişinin nasıl hissettiğini ve düşündüğünü olumlu yönde etkileyen gevşeme egzersizleri gibi eylemleri uygulamakla ilgilidir.
Albert Ellis ilk olarak ABC modelini kötümser düşüncenin üstesinden gelmek için insanlara uygulamak için tanıttı. Ellis’e göre yöntem, bireylerin belirli durumları nasıl deneyimlediğine veya algıladığına dayanmaktadır. İnsanların düşünme şekli, gelecekteki olaylar ve kişisel mutluluk hakkındaki inançlarını anında etkiler. Bu düşünceler irrasyonel olabilir ve bu daha sonra ABC tekniği ile değerlendirilebilir.
Örneğin, bir kişi belirli bir olay nedeniyle sinirlenebilir. Bu kişinin kendisini böyle hissettirdiği için başka bir bireyi suçlama şansı şüphesiz yüksektir. Bu durum kişinin olumsuz duygulara sahip olmasına izin verdiği için bir bireyin mantıksız düşüncelere sahip olabileceğine dair ABC tekniğinin genel bir örneğidir. Sorunlu bir durum ortaya çıkmış olsa da, bununla baş ediliş şekli bir bireyin mevcut duygularını ve davranışlarını belirler.
ABC modeline göre, dış olaylar bir bireyin duygularını etkiler. Fakat insanların duyguları çoğu kez kişisel inançlardan etkilenir. İnsanların duyguları ve davranışları, olayların birikmesinin sonucundan etkilenmez. Olayların bir birey tarafından nasıl değerlendirildiğinden ve işlendiğinden etkilenirler.
Bu durumda, ABC modeli durumu değerlendirmek için faydalı olabilir. Modelde harekete geçirici bir olay olarak anılır. Ek olarak bireyin inançlarını değerlendirmek ve bir olayın sonucunu veya sonucunu değerlendirmek için kullanılabilir. Harekete geçirici olay, inançlar ve sonuçlar, bu makalenin bir sonraki bölümünde daha ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
ABC model bileşenleri
Olayların etkinleştirilmesi
ABC modelinin bu bileşeni aynı zamanda bir tetikleyici olarak da tanımlanabilir. Gerçek durumla ilgilenir ve bir bireyin düşüncelerine ve duygularına neden olan tetikleyicileri analiz eder. Her zaman duygusal tepkilere veya mantıksız düşünceye neden olan olaylarla ilgilenir. Aşağıdaki sorular, bir kişi aktivasyon olayını analiz etmek isteyebilir:
- Durum neydi?
- Kimler dahil oldu?
- Başkaları ne yaptı?
- Benim rolüm neydi?
- Hangi duygular dahil edildi?
İnançlar
ABC tekniğinin inançları, bireyden aktive edici olay gerçekleştiğinde ortaya çıkan düşünceleri analiz etmesini ister. İnançlar bir bireyin zihniyle ilgilidir ve doğru veya yanlış olabilir ama aynı zamanda olumsuz veya olumlu olabilir. Bu aşamada durumu analiz etmek ve inançların doğru olup olmadığını belirlemek esastır. Bir bireyin inançlarını değerlendirmek için aşağıdaki sorular sorulabilir.
- Etkinleştirme olayı olduğunda ne düşündüm?
- Düşüncelerim inançlarımı nasıl destekledi?
Sonuçlar
Sonuçlar, adından da anlaşılacağı gibi, harekete geçirici olayların ve inançların sonucuyla ilgilidir. ABC modeline dayalı olarak sonuçlar, harekete geçirici olayların sonucunda ortaya çıkan eylemi ve duyguları değerlendirir.
- Sonuç olarak ne tür duygular hissediyorum?
- Etkinleştiren olayların ve inançların sonucu olarak ne tür olumsuz kişisel davranışları fark edebilirim?
- Davranışım çevreyi nasıl etkiler?
ABC modeli örneği
ABC modelinin uygulanacağı uluslararası bir şirketteki bir çalışanın aşağıdaki örneğini düşünün. Çalışanın adı Tanya olacak ve XYZ şirketi için çalışacak.
Tanya yakın zamandan beri XYZ şirketinde çalışıyor. İşe alındı çünkü XYZ şirketi, bölgesel pazarları kontrol eden merkezi bir ofiste üç uluslararası ofisi konsolide ediyor. Tanya’nın sorumluluğu, sorunsuz operasyonlar sağlamak ve gerekirse standart çalışma yöntemlerini tartışmak, talep etmek ve uygulamaktır.
Tanya işi başarıyla tamamlamaktan heyecan duyuyor çünkü zorluklar ve sıkı çalışma onu motive ediyor. Doğrudan ülke müdürüne rapor verir ama aynı zamanda departman yöneticilerinden de görevler alır.
İş sırasında, Tanya aynı zamanda üç ofisinin operasyonlarını merkezi bir ofiste birleştirmenin yollarını belirlerken birçok görevlendirildi. Tanya çok çalışıyordu ve iş yükünü teslim tarihlerinden önce zar zor bitirebiliyordu. Aynı zamanda, Tanya’nın doğrudan amiri, ülke müdürü, Tanya’ya bazı aciliyet nedeniyle kararlaştırıldığı şekilde daha önce tamamlanması istediği bir iş verdi. Sonuç olarak ülke müdürü Tanya’ya görevin neredeyse tamamlanıp tamamlanmadığını sordu.
Tanya yöneticisine görevin neredeyse bittiğini ve en kısa zamanda teslim edeceğini söyledi. Fakat gerçekte, Tanya işi tamamlamaktan çok uzaktı. Sinirliydi çünkü sürekli artan çalışma onun için çok fazlaydı. Fakat gözle görülür bir şekilde şikayet etmedi ve yeni öncelikler belirledi ve görevi olabildiğince hızlı bir şekilde sonuçlandırdı.
Görevi bitirdiğinde, ülke müdürü görevi ne kadar hızlı tamamladığına şaşırdı. Tanya övgüyle karşılandı ve yaptığı çalışmalara ve katkılarına değer verildi.
ABC modeli örneğinin değerlendirilmesi
Şimdi ABC modelinin bileşenlerini ve daha önce açıklanan soruları kullanarak durumu değerlendirelim.
Olayların etkinleştirilmesi
Tanya yeni bir çalışandı ve üst yönetimle yakın işbirliği yaptı. Bir sorumluluğu vardı ve kendini kanıtlaması gerekiyordu. Zorlu bir işle hareket ediyordu ama iş yükü Tanya için çok fazlaydı. ABC modelinin harekete geçirici olayına dayanarak, hayal kırıklığına uğradı ve işi bitirmek için yenilikçi yollar bulmak zorunda kaldı.
İnançlar
Tanya, her şeyin bir an önce bitirilmesi gerektiğine inanıyordu. Görev listesinde birçok görevi olduğundan, Tanya geride kaldığını düşündü. Ayrıca iş yüküne ayak uyduramadığını hissetti. Fakat bu durumda, görevi bitirmek için daha fazla zamanı kaldığı için inançları doğru değildi.
Sonuçlar
Sonuç olarak Tanya ülke müdürüne, kendisine atanmış olduğu görevlerden birinin, görevde çalışmak zorunda iken neredeyse tamamlandığını söyledi. Baskı gördü ve aciliyet eğilimi hissetti. Bu durumda ve ABC modeline dayalı olarak, Tanya’nın davranışının çevreyi olumlu etkilediği görüldü çünkü sıkı çalışması başkalarını motive edebilirdi.
Ancak Tanya yöneticisine karşı dürüst olabilir ve sahip olduğu diğer öncelikleri açıklayabilir. Birlikte bir çözüm bulabilirler ve hangi yapının en iyi şekilde çalışacağını görebilirler. Bu senaryoda, Tanya’nın çeşitli görevlerden kaynaklanan çalışma baskısı hakkındaki düşünceleri yanlıştı çünkü yöneticisi işi bitirmesi için ona daha fazla zaman vermiş olacaktı.
ABC model özeti
ABC modeli, kişisel inançları ve bunun işlevsel düşünceyi nasıl etkilediğini değerlendiren yaygın olarak kullanılan bir araçtır. ABC tekniğini kullanarak, bireyler düşünceleri, duyguları ve davranışları arasındaki bağlantıyı anlayabilir. ABC modelinin en önemli kısmı, meydana gelen olayların bir bireyin duygu ve davranışlarını doğrudan etkilemediğini göstermesidir. Yine de kişinin nasıl düşündüğü ve neye inandığı, ortaya çıkan duyguları, inançları ve davranışları belirler. Bu durum insanların hissetme biçiminin ve insanların davranış biçiminin yalnızca olması için seçildiği için sonuçlandığı anlamına gelir.
ABC modeli, iş ortamları gibi çeşitli durumlarda uygulanabilir ama kişisel durumlar için de kullanılabilir. Günümüzde, danışanların davranış sorunlarını tedavi eden terapistler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin, ABC tekniği saldırganlığı tedavi etmede başarılı olmuştur çünkü müşterileri tekrar saldırganlığa yol açabilecek tetikleyicilerden kaçınmak yerine tetikleyicileri ve sonuçlanan eylemleri ve davranışları analiz etmeye zorlar.
Ek olarak ABC modeli bireylerin olayları kolayca yapılandırmasına ve bunun bireyin düşüncelerini nasıl etkilediğine yardımcı olur. Kişisel bir düşünme tarzının davranışları nasıl etkilediğini kolayca gösterir.
Son olarak, ABC modeli, D ve E harfleri eklenerek genişletilebilir. D harfi, mantıksız inançlara meydan okumak için tartışmaları temsil eder, bu da temelde mantıksız düşüncelerin daha rasyonel bir inanca dönüştürülmesi gerektiği anlamına gelir. E harfi, irrasyonel olanların yerini alan etkili yeni inançları ifade eder; bu, daha rasyonel inançların, kişinin nasıl düşündüğü ve inançları ile ilgili olarak birey üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olması gerektiği anlamına gelir.
Ne düşünüyorsunuz?
ABC modelinin açıklamasına aşina mısınız? Bu aracı hangi durumlarda uygularsınız? Kişisel düzeyde mantıksız düşünceleri tanıyor musunuz? ABC modeli size veya kuruluşunuzdaki kişilere nasıl yardımcı olabilir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın