Advanced
Search
  1. Home
  2. Zihin Haritalama Nedir?

Zihin Haritalama Nedir?

  • 11 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 206 Views
  • 0 Comments

Bu makale Tony Buzan tarafından geliştirilen Mind Mapping’i açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel gelişim ve öğrenme aracının temellerini anlayacaksınız.

Giriş

Araştırmalar, beyinlerimizin esas olarak resimleri, sembolleri ve çağrışımları kullandığımızda daha iyi çalıştığını göstermiştir. Bu gerçek günlük olarak kullanılmadan bırakılır ve bu açıkça kaçırılmış bir fırsattır. Neyse ki bu araştırmanın sonuçlarına uygun, öğrenmeyi ve hatırlamayı daha etkili ve yönetilebilir kılan bir yöntem var. Bu yönteme Zihin Haritalama adı verilir ve yazar ve danışman Tony Buzan tarafından icat edildi. Zihin Haritalama, daha etkili öğrenmenize yardımcı olan kullanışlı bir tekniktir. Bilginin kaydedilme şeklini iyileştirir ve yaratıcı problem çözmeyi destekler. Zihin Haritalama kavramı aynı zamanda Kavram Haritalama, Püskürtme Diyagramları ve Örümcek Diyagramları olarak da bilinir.

Zihin Haritalama nedir?

Bir resim bin kelimeye bedeldir, ünlü bir sözdür. Tony Buzan’a göre Zihin Haritalama, belirli bir konu hakkındaki tüm ilgili bilgiler kullanılarak bir zihin haritasının yapıldığı iki boyutlu bir not alma tekniğidir. İmgeler, çizimler ve renkleri kullanarak anahtar sözcükleri veya sözcük resimlerini (yani belirli bir yönü kısaca özetleyen ve daha fazla ilişkilendirmeye temel teşkil eden sözcükleri) haritalandırarak tüm beyin gücümüzü kullanırız. Zihin Haritalama, beynimizin işleyişi ile mükemmel bir şekilde bağlantı kuran ve beyin kapasitemizi en iyi şekilde kullanan bir etkinlik yöntemidir.

Zihin haritası nasıl oluşturulur?

Pratikte bu, merkezi fikrin bir kağıt yaprağının (zihin haritası) ortasında bir resim/şekil olarak temsil edildiği anlamına gelir. Merkezdeki bu resim/şekilden, ana fikirle ilgili birkaç ana dal çizilir. Bu dallar anahtar sözcüklerle etiketlenir ve gerekirse resim ve renklerle desteklenen yeni ilişkilendirmeler kullanılarak genişletilebilir. Bu çerçeve otomatik olarak konunun net bir görünümünü ve yapısını oluşturur. Ana fikir, ondan yayılan ana temalarla sayfanın ortasına yerleştirilir.

Zihin haritalama aşağıdakiler için yararlıdır:

1. İş

Hem küçük hem de kapsamlı görevler için, günlük planlama, teklifler, sunumlar ve sunumlar, telefon görüşmeleri ve satış görüşmeleri, toplantılar, beyin fırtınası oturumları, projeler, proje planlama ve gerçek bilgilere genel bir bakış sağlama.

2. Çalışma

Raporlar, tezler, özetler, sınavlar ve sunumlar.

3. Özel konular

Bir kaldırma, yenileme, parti veya tatil için hazırlık.

Zihin haritalamanın faydaları

Zihin haritaları genel yapının karşılıklı ilişkilerini netleştirdiği için, her yaştan insan belirli konuları daha iyi anlayacaktır.

Bu durum daha iyi bir anlayış yaratır ve gerçekleri yeniden üretmeyi kolaylaştırır.

Hem sol hem de sağ beyin hemisferleri birlikte çalıştığı için, yaratıcı yetenek aynı zamanda Zihin Haritalama kullanılarak uyarılır.

Süreci daha verimli ve daha az zaman alıcı hale getiren çalışmaya ve çalışmaya yeni boyutlar eklenecektir.

Zihin Haritaları oluşturmak için ipuçları:

  • İşleri kısa ve öz tutmak için tek tek kelimeler veya çok kısa cümleler kullanın.
  • Fikirleri ayırmak için rengi kullanın.
  • Kelimeleri desteklemek için semboller veya resimler kullanın. Fotoğrafların veya resimlerin hatırlanması kelimelerden daha kolaydır.
  • İlişkilendirmelerin birbirini nasıl etkilediğini anlamak için çapraz bağlantıları kullanın.

Ne düşünüyorsunuz?

Zihin Haritalama ile deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir zihin haritası yapmak için ipuçlarınız nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Anderson, JV (1993). Zihin haritalama: Yaratıcı düşünme için bir araç. Business Horizons, 36 (1), 41-46.
  • Buzan, T. (2006). Zihin haritalama. Pearson Education.
  • Mento, AJ, Martinelli, P. ve Jones, RM (1999). Yönetici eğitiminde zihin haritalama: uygulamalar ve sonuçlar. Yönetim Geliştirme Dergisi, 18 (4), 390-416.
    • Share:

    Leave Your Comment