Advanced
Search
  1. Home
  2. Yönetim Sibernetiği Nedir?

Yönetim Sibernetiği Nedir?

  • 10 Temmuz 2021
  • 0 Likes
  • 184 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Yönetim Sibernetiği teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Yönetim Sibernetiği nedir?

Yönetim Sibernetiği, yönetim ve organizasyonlarla ilgilenen sibernetik alanıdır. Yönetim Sibernetiği kavramı ilk olarak 1950’lerde Stafford Beer tarafından tanıtıldı. Matematikçi Norbert Wiener, Yönetim Sibernetiğini geri bildirim kullanarak biyolojik ve mekanik sistemlerin yönetimini içeren bilim olarak tanımlar. İyi düzenlemeler, denetim ve iletişim aracılığıyla, bir iş bağlamında bu, yöneticilerin karmaşık durumlara müdahale etmesine yardımcı olabilir.

Karmaşıklık

Karmaşıklık dinamik sistemlere özgüdür, çünkü süreçleri genellikle doğrusal değildir ve bu yüzden tanımlanması ve denetlenmesi daha zordur. Bu yüzden süreçler hakkında bir anlayış, düzenlemelerin uygulanması hakkında bilgi sahibi olmak ve çeşitli sistemlerin daha iyi denetlenmesini sağlamak iyidir. Bir organizasyon bu konuda ustalaştığında, o zaman Yönetim Sibernetiği vardır.

Kuruluşlarda Yönetim Sibernetiği

Kuruluşlarda Yönetim Sibernetiğini uygulamadan önce, yöneticilerin aşağıdaki işlevleri gözlemlemesi önemlidir:

  • Yönetim Sibernetiği, bir organizasyon içindeki süreçlerin etkisine yöneliktir ve bu süreçlerin uyumlu kısmına bakar.
  • Mevcut bilginin toplanması ve uygulanmasına ve yeni bilginin toplanmasına ve uygulanmasına yöneliktir.
  • Karmaşık durumlarda doğru yaklaşımı oluşturmaya yardımcı olur.
  • Diğer insanların kendi sorumluluklarının farkına varması sonucunda bireyin üstlendiği sorumluluğu geliştirir.
  • Her çalışan için anlaşılır ve uzun vadeye yönelik bir yaklaşımdır.
  • Bu yaklaşım, farkında olsun veya olmasın herkes tarafından bir noktada uygulandı.

Düşünme düzeni

Süreçlerin nasıl çalıştığını anlamak için aşağıda aşağıdaki standart yaklaşım kullanılmaktadır:

A, B’ye bir şey yaptığında, C ile sonuçlanır ve bu da D ile sonuçlanır, vb.

Bu düşünce tarzı cevaplar gerektirir. Belirli faktörün ne olduğunu ve faktörlerin hangi koşullara bağlı olduğunu belirler. Aşağıdaki düşünme modeli, yönetim sibernetiğinin genel bir örneğidir:

A, B’ye bir şey yaptığında, C’ye varmak için A ve B ne yapacak?

Bu soru bireysel ilişkilere yöneliktir. Yöneticiler kendilerine ‘Bir çalışan, o çalışan için yapılanlar karşılığında ne yapar?’ Diye sorabilirler. Bu şekilde yöneticiler bunu fark etmeden Yönetim Sibernetiği teorisini uygularlar.

Karmaşık gerçeklik

Kurucu olarak Beer, kuruluşlar, şirketler ve enstitüler içinde Yönetim Sibernetiğinin doğa kanunlarının uygulanmasını hedeflemektedir. Çalışmasının benzersizliği, gerçeği basitleştirmeye çalışmamasıdır. Tıpkı William Ross Ashby gibi, karmaşık durumlara ancak en azından aynı boyutta karmaşıklıkla yaklaşılabileceğini düşünüyor.

Dairesel sistem

Stafford Beer, bir kuruluşun kapalı bir sistemi içinde yer alan tüm süreçleri açıklığa kavuşturmak istiyor: “Karmaşık bir sistem içindeki tüm olası faktörleri ayrı ayrı belirleyerek, bir kuruluş içindeki herkes için açıkça tanınabilir ve anlaşılabilir hale gelecektir.” (Operasyonel) süreçleri döngüsel bir sistem olarak tanımlar; bir işlem sona erdiğinde, başka bir işlem baştan başlar. Bu yüzden süreçler görünür hale gelir ve bir organizasyon içinde kullanılabilmelerinin bir sonucu olarak net bir şekilde tanımlanabilirler.

Resmi temizle

Yönetim Sibernetiği, yöneticilere karmaşık durumlara ve süreçlere yaklaşımın net bir resmini sağlar. Organizasyonların karmaşıklığa etkili ve yeterli bir şekilde nasıl yanıt verebilecekleri, istikrarlı, sürdürülebilir ve esnek bir işletme yaratacaktır.

Ne düşünüyorsunuz?

Yönetim Sibernetiği günümüzün modern şirket ve kuruluşlarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir değişim yönetimi için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Skyttner, L. (2001). Yönetim sibernetiğinin çoklu perspektifleri. Genel Sistemler Teorisi: Fikirler ve Uygulamalar, s. 327-336.
  • Bira, AS (1966). Karar ve Kontrol: Yöneylem Araştırması ve Yönetim Sibernetiğinin Anlamı, Wiley.
  • Bira, AS (1959). Sibernetik ve Yönetim. English University Press.
    • Share:

    Leave Your Comment