Yeniliklerin Yayılması Teorisi Nedir?
- 2 February 2021
- 309 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Everett Rogers’ın Yeniliklerin Yayılması teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama aracının temellerini anlayacaksınız.
Giriş
Her ürünün belirli bir kullanım ömrü vardır. Bu durum her bir ürünün yıpranma derecesi ve kalitesinin korunmasıyla değil, aynı zamanda piyasa değeriyle de ilgilidir. Yeniliklerin Yayılması teorisinde, sosyolog Everett Rogers bunu daha ayrıntılı olarak inceler ve yeni bir ürünün veya fikrin belirli bir grupta ne oranda yayıldığına odaklanır. Diffusion of Innovations, pazarlama dünyasında özellikle ünlüdür.
Yeniliklerin Yayılması teorisi
Yeniliklerin Yayılması teorisinde Everett Rogers, bir ürünün inovasyon yaşam döngüsünü anlatıyor. Bu döngü teorisinde, ürünün kendisini, ürünü veya fikri kabul eden beş farklı kullanıcı grubu ile bulabileceği beş aşamayı ayırt eder. Bunlar bir ürünün başarısını belirler. Teorisi sayesinde bir ürünün veya fikrin kullanıcılar arasında nasıl geliştiği netleşir. Ürünün aşamasına bağlı olarak, çok veya az promosyon veya yüksek veya düşük satış fiyatı gibi birkaç ayar yapılır.
Yenilikçiler
Bir ürün piyasaya çıktığında, ürünü ilk satın alan kişiler ‘yenilikçilerdir’. Bu küçük grup, ürünü ilk deneyen olmak istiyor ve risk almaya istekliler. Bu gruptaki bu özel kullanıcılar. Bu yüzden trend belirleyicilerdir. Daha sonra ürün giderek daha popüler hale gelecek ve satışlar artacaktır.
Erken benimseyenler
Yenilikçiler gibi, erken benimseyenler yeni şeyler denemeyi severler ve yeni ürünlere yatırım yapmaktan korkmazlar. Bu grup, ‘yenilikçiler’ grubundan önemli ölçüde daha büyüktür ve genellikle yeni ürün hakkında zaten çok şey bilirler. Bu bilgi birikiminden dolayı yeni ürüne göre ağızdan ağza reklamcılıkta önemli bir rol oynarlar ve bunun sonucunda satışları güçlü bir şekilde artacaktır.
Erken çoğunluk
İlk çoğunluk grubu trendleri sever ama bir satın alma işlemi yapmadan önce beklemeyi ve görmeyi tercih eder. Ürün, bu grup insan tarafından sürü halinde satın alınacak. Ürün son derece popüler hale gelecek ve bu talepte heyelana neden olacaktır.
Geç çoğunluk
Geç çoğunluk grubu aslında geride kalıyor ve ürünü ancak birçok kişi tarafından satın alındıktan ve popülaritesi düştükten sonra satın alacak. Bu grubun ürünü en baştan satın almamasının nedeni ürüne duyulan güven ile ilgilidir. Bu grup, kötü bir satın alma yapmadıklarından kesinlikle emin olmalıdır. Ürün ayrıca bu ‘geç çoğunluk’ aşamasında sıklıkla satılmaktadır.
Gecikmeler
Geride kalan grup, trendde (bilinçli veya bilinçsiz olarak) geride kalır ve yenilik veya değişimi sevmez. Ürünün artık fazla talep görmemesi ve piyasadan ayrılmak üzereyken bu grup ürünü almaya karar verene kadar değil. Bunun en bariz nedeni, bu grubun satış fiyatı düşürülene kadar beklemesidir.
Pazar konumu
İyi bir pazar konumunu sürdürmek için şirketler ürünlerini beş gruba satmak istiyor. Şirketler, benzer ürünleri farklı gruplara sunarak risklerini yaygınlaştıracak. Hollanda’da Philips bunu kahve makinelerinde yapıyor. Hala ‘geride kalanlar’ için eski moda filtre kahve makineleri taşıyorlar. Senseo kahve makinesi, uyarlamaları ve yenilikleri ile ‘erken’ ve ‘geç çoğunluk’ grupları içindir. Lüks espresso makineleri ‘erken benimseyenler’ içindir ve Nespresso kahve makinesinin kopyası ‘yenilikçileri’ hedeflemektedir. Bu makine kahve içmeyi heyecanlı ve zevkli hale getirecek.
Ne düşünüyorsunuz?
Yeniliklerin Yayılması teorisi günümüzün modern ekonomisinde ve pazarlamasında hala uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir ürünün inovasyon yaşam döngüsü analizi için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın