Advanced
Search
  1. Home
  2. Yanal Düşünme Nedir?

Yanal Düşünme Nedir?

  • 15 Temmuz 2021
  • 0 Likes
  • 200 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Edward the Bono tarafından geliştirilen yanal düşüncenin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu kullanışlı problem çözme yönteminin ve yaratıcılık aracının temellerini anlayacaksınız. Bir kez aldığınızda kullanımı kolaydır ve sonuç gerçek bir paradigma değişimi olabilir.

Yanal düşünme nedir?

Yanal düşünme, Oxford’un Lexico’su tarafından “genellikle sorunu yeni ve alışılmadık bir ışıkta görerek, dolaylı ve yaratıcı bir yaklaşımla” sorunları çözmek olarak tanımlanır. Ama bu sadece başka bir moda kelime değil.

Yanal düşünme kavramı onlarca yıldır var ve çok özel bir metodolojisi var. Bu durum kendi veya işletmenizin sorunlarını yeni ve yaratıcı bir şekilde çözmek için yanal düşünme araçlarını kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Bu problem çözme yöntemini diğer gruplardan ayıran şey, soruna bakış açınızı değiştirmeye teşvik edilmenizdir. Bunu yaptığınızda, çözmeye çalıştığınız “sorunun” sorunun olmadığını fark edebilirsiniz. Sorun aslında başka bir şey.

Bu nasıl mümkün olabilir? Mesele şu ki, bir sorunu çözmeye başlamadan önce onu algılamanız gerekir. Problemin bir anlayışını, ne olduğuna dair kavramsal bir çerçeve oluşturmanız gerekir. Bunu, işlerin nasıl çalışması gerektiğine dair mevcut anlayışınıza dayanarak inşa edersiniz ve bu yüzden sorunun bazı faktörlerini verilmiş olarak kabul edebilirsiniz.

Problemin bu önyargılı fikri yanlışsa, çözemezsiniz. Sorunu çözmenizi engelleyen bir diğer şey ise dikey veya doğrusal düşünmektir.

Örneğin, bir BT şirketi yönetiyorsanız ve üzerinde çalıştığınız ürün, ziyaretçi sayısı arttıkça performans gösteremiyorsa, yalnızca donanımı büyütmek sorunu çözmeyebilir. Bunun yerine operasyonel darboğazları bulmanız ve iyileştirmeniz gerekebilir.

Yanal düşünme örnekleri

Yanal düşünmeyi anlamanın en kolay yolu, soruna yeni bir bakış açısı bulmanızı gerektiren bilmecelere bakmaktır. Işte bir tane.

Pazartesi günü bir adam kasabaya geldi. Üç gece kaldı ve ardından Pazartesi günü ayrıldı. Nasıl olabilir?

Düşünmeye başlarsan, hiç mantıklı gelmiyor. Önümüzdeki pazartesiye üç değil altı gece var. Fakat dikkatli bir okuyucu, adamın arabayla değil kasabaya girdiğini fark edecektir. Kasabaya giden yol biraz zaman aldığından, orada sadece üç gece kaldıktan sonra Pazartesi günü ayrılması doğaldır.

Şimdi, bu bilmece dilbilimsel bir bilmece ama çözmek için küçük bir kavramsal değişim gerekiyor. Artık at kullanmıyoruz, bu yüzden çoğu insan otomatik olarak bir şehre binme sürecinin anlık olduğunu varsayıyor. İşte daha zor bir bilmece.

Bir adam tamamen siyah giyiyor. Tüm sokak lambalarının kapalı olduğu bir sokakta yürüyor. Siyah bir araba farları kapalı olarak ona doğru geliyor ama bir şekilde zamanında durmayı başarıyor. Sürücü adamı nasıl gördü?

Bu bilmecede siyahlığı ifade eden çok fazla kelime olduğu için, ilk başta çoğu insan sokağın zifiri karanlık olduğunu varsayar. Fakat sokak lambalarının sönük olması, aslında gündüz olduğu anlamına gelebilir. Bu yüzden sürücünün siyah giyimli adamı gözden kaçırması mümkün değil.

Bu durum özünde yanal düşüncedir. Karşılaştığınız sorunla ilgili kendi varsayımlarınıza meydan okuma süreci. Artık nasıl çalıştığını anladığınıza göre, daha gerçekçi bir örneğe bakalım.

Aç bir müşteri bir restorana girer. Oturacak çok yer var ama biraz dolaşıp gidiyor. Neden?

Bu bilmece değil. Yüzlerce işletme sahibinin uğraştığı bir sorundur ve kesin bir cevabı yoktur. Bir veya iki dakika ayırın ve ne olmuş olabileceğinin olası nedenlerini bulun. İşte referans için listemiz:

  • Müşteri atmosferi beğenmedi.
  • Müşteri arkadaşlarını orada bulmayı umuyordu ama bulamadı.
  • Müşteri tabela tarafından yanıltıldı ve mekanın İtalyan yemeği servis ettiğini düşündü ama yapmadı.
  • Müşteri bir elektrik prizi arıyordu ama onlarla birlikte tüm masalar alındı.
  • Müşteri, reklamı yapılan mutlu saatler nedeniyle geldi, ekranda bununla ilgili herhangi bir bilgi bulamadı ve kaçırdığını düşündü.

Bunların hiçbiri kendi başına çözüm olmasa da, ilk problemdeki bu yinelemeler, bunun olası nedenlerini gösterir. İlk iki durumda sonucu değiştiremezsiniz ama son üç değişken size işleri iyileştirme fırsatı verir.

Yanal düşünmeyi nerede kullanabilirsiniz?

Yanal düşünmenin temellerini kavramak kolaydır ama bu metodolojiyi bilmeceleri çözmekten başka nerede kullanabilir?

Go oyunu

Go’yu henüz duymadıysanız, okuyun ve oynamaya çalışın. Hem iş hem de yaşamdaki strateji algınızı değiştirebilecek stratejik bir Japon oyunu.

Bu oyun, özellikle yeni başlayanlar için yanal düşünme için çok uygundur. Genellikle, Batı kökenli yeni başlayanlar, bu oyunu tamamen yanlış olduğunu kanıtlayan bir dizi önyargı ile oynamaya başlarlar.

Örneğin, oyun alanının bir ucundaki sorunu görmezden gelerek ve çabalarınızı tahtanın geri kalanında rakibe hakim olmaya odaklayarak çözebilirsiniz. Asla bir profesyonel olmayabilirsiniz ama yanal düşüncenin iç görüsü ve uygulaması göz açıcı olabilir.

Yalın metodoloji

Yalın düşünme veya yalın metodoloji, yalın üretime dayanırken, bu yaklaşımı herhangi bir sektörde kullanabilirsiniz. Yalın düşüncenin özü, sürekli olarak işinizin alanlarını geliştirmek ve bunlara yapısal olarak yeni yaklaşımlar bularak sorunları çözmek için aramaktır. Yanal düşünmeye çok benziyor.

Örneğin, bir değer akışı haritası oluşturuyorsunuz ve görevleri bir departmandan diğerine aktarmanın çok fazla zaman aldığını görüyorsunuz. Bu soruna normal yaklaşım, bir toplantı yapmak ve departmanlar arasında çalışmanın ne kadar önemli olduğunu belirtmektir.

Ancak yanal düşünmeyi uygularsanız sorunun işçilerin e-postalarını kontrol etmek istememesi ve konsantrasyonunu kaybetme riski olduğunu göreceksiniz. İK yazılımını, her çalışanın sabah kontrol edebileceği bir dijital görev beyaz tahtasıyla uygulamak, çalışanların dikkatini dağıtmadığı için doğru çözüm olabilir.

Müşteri yolculuğu haritası

Yanal düşünmenin son örneği, temelde bir müşteri yolculuk haritasıdır. Bir tane oluşturduğunuzda, kullanıcı davranışıyla karşılaşırsınız ama bunun hakkında pek bir açıklama yapamazsınız. Veri madenciliği ve davranış izlemeyi yanal düşünme ile birleştirerek sorunun doğru yorumunu ve çözümünü bulun.

Yenilikçilik

Yenilik, yanal düşüncenin parladığı yerdir. Yeni çözülmemiş problemler bulamazsanız ve bunları çözmek için yaratıcı yollar bulamazsanız girişimcilik nedir? İnsanların karşılaştığı sorunlara ilişkin varsayımlarınıza meydan okumak için yanal düşünmeyi kullanın ve tatlı noktayı bulacaksınız.

Çözümlerinizi başka bir De Bono metodolojisi ile test edebilirsiniz, işe yarayacağından emin olmak için altı düşünme şapkası.

Yanal düşünme nasıl uygulanır

Çözdüğünüz problem ne olursa olsun, düşünme ve uygulama sürecinizi etkili kılmak için atmanız gereken iki basit adımı burada bulabilirsiniz.

Metodolojiyi kullanın

Yanal düşünme sadece yaratıcı düşünmek değildir. Problemin çerçevesine meydan okumalısınız. Kendine sor:

  • Sonucu hangi bilinmeyen faktörler etkileyebilir?
  • Sorunun formülasyonunda neyi yanlış yorumlayabiliriz?
  • Bu sorun daha büyük bir sorunun parçası mı?

Problem çözmede sıkışıp kalıyorsanız rastgele ilişkilendirme yöntemini kullanmayı deneyin. Sözlükten veya kitaptan rastgele bir kelime seçin ve bu çalışmayla sorunu çözebilecek özgür ilişkiler kurun.

Örneğin, sorun departmanlar arası işbirliğinin olmamasıysa ve bulduğunuz kelime “at” ise, kelimenin Latince’den geldiğini hatırlayabilirsiniz. Romalılar, Batı dünyasında hala takip edilen yasalar yaratmalarıyla biliniyorlardı, bu yüzden belki şirket kurallarınız üzerinde çalışabilirsiniz.

Performansı izleyin

Hangi çözümü bulursanız bulun, bunun sadece bir fikir olduğunu, mükemmel bir çözüm olmadığını unutmayın. Çalışabilen veya başarısız olabilecek bir fikir.

Verilerle yedeklemeniz gerekir ve uygulamaya karar verirseniz, iyi çalışıp çalışmadığını görmek için performansını izleyin.

Ne düşünüyorsunuz?

Edward de Bono tarafından geliştirilen yanal düşüncenin açıklamasını tanıyor musunuz? Pratikte yanal düşünmeyi kullanıyor musunuz? Sorunların çözülmesine katkıda bulunan başka hangi yaratıcılık araçlarını biliyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Topuz, KJ (2018). 67 Yanal Düşünme Bulmacaları: Zamanı Öldürmek ve Beyin Hücreleri Oluşturmak İçin Oyunlar ve Bilmeceler. Bağımsız olarak yayınlandı.
  • De Bono, E. (1992). Ciddi yaratıcılık: yeni fikirler yaratmak için yanal düşünmenin gücünü kullanmak. HarperBusiness.
  • De Bono, E. (2015). Ciddi Yaratıcılık: Baskı Altında Nasıl Yaratıcı Olunur ve Fikirleri Eyleme Dönüştürme. Random House İngiltere.
  • Yasuyuki, M. (1998). İş Stratejisi için Asya Paradigması. Kiseido Yayıncılık Şirketi.
    • Share:

    Leave Your Comment