Advanced
Search
  1. Home
  2. Westley&MacLean İletişim Modeli Nedir?

Westley&MacLean İletişim Modeli Nedir?

  • 10 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 556 Views
  • 0 Comments

Bu makaleler Westley&MacLean İletişim Modeli’nin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim aracının temellerini anlayacaksınız.

Westley&MacLean İletişim Modeli nedir?

Westley&MacLean İletişim Modeli, kaynak ve alıcı arasındaki iletişimi analiz eder ve A ve B olarak gösterilir. Ayrıca kitle iletişim araçları C ile gösterilir. Model böylece kişilerarası ve kitle iletişimi olmak üzere iki açıdan incelenebilir. Kişilerarası iletişim ile kitle iletişimi arasındaki fark geri bildirimdir. Kitle iletişiminde geri bildirim dolaylı ve yavaştır.

Artistoteles iletişim modelinin veya Shannon&Weaver’ın iletişim döngüsünün aksine, Westley MacLean İletişim Modeli, doğal olarak, iletişimin birisi konuşur konuşmaz başlamadığını, daha ziyade bir kişi yanıt verdiğinde veya bir tepki aradığında belirtir. Çevre.

Westley&MacLean İletişim Modeli, Bruce Westley ve Malcolm S. MacLean junior tarafından tanıtıldı. Westley, Wisconsin Üniversitesi’nde profesördü ve Malcolm, Jouralism Okulu Üniversitesi’nin direktörüydü. Model, Newcomb ortak oryantasyon modeline dayanıyordu.

Westley&MacLean İletişim Modelini doğru yorumlamak

Westley&MacLean İletişim Modeli, bir kişi konuşmaya başlar başlamaz veya bir mesaj gönderir göndermez başlamaz, bunun yerine bir kişinin fiziksel çevresine nasıl tepki verdiğini gösterir. Model, çevresel faktörler ve mesajlar ile iletişim süreci arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Westley&MacLean İletişim Modelinin Bileşenleri

Westley&MacLean İletişim Modeli, bazen kafa karışıklığına neden olabilen birden çok bileşenden oluşur. Bununla birlikte aşağıda her öğe için açıklandığı üzere modelin anlaşılması oldukça kolaydır. Dahası, öğeler çağdaş iletişimde göründükleri sırayla açıklanmıştır.

Kaynak (A)

Kaynak, bir mesaj oluşturan ve gönderen kişidir.

Çevre (X)

Çevre, iletişim sürecinin incelendiği fiziksel ve psikolojik durumdur. Bunun aynı oda olması gerekmez. Ne de olsa modern iletişim küresel bir süreçtir.

Duyusal Deneyim (X1)

Duyusal deneyim, kaynağın gördüğü ve ona bir mesaj veya yorum yazma fikrini veren ilk şeydir.

Yönlendirme Nesnesi (X1, X2)

Yönelim nesneleri çok farklı şeyler olabilir. Hem sosyal hem de kültürel bağlamda kaynağın maruz kaldığı şeyler bunlar. Pratikte bu haber bültenleri veya dini bir kitap olabilir. Yönelim nesneleri, bir kişiyi olduğu kişi yapar.

Yorum Kodlaması (X ‘)

Bilgiler alıcı tarafından yorumlanır. Aristotle ve Shannon&Weaver modeli gibi diğer iletişim modellerinde bu bileşen kod çözme olarak adlandırılır.

Alıcı (B)

Westley&MacLean İletişim Modeli içinde, alıcı, mesajı kaynaktan alan ve mesajı çeşitli yönlendirme nesneleri aracılığıyla yorumlayan kişidir.

Yönlendirme alıcısının nesnesi (X, b)

Alıcının inançları ve bakış açıları da geçmişine ve yönelim nesnelerine dayanmaktadır. Bilginin yorumlanma şekli büyük ölçüde buna bağlıdır.

Geri bildirim (F)

İlk mesaj alındığında, alıcı kaynağa bir mesaj gönderir. Bu mesaj aynı zamanda geribildirim olarak da bilinir. (Kişilerarası) iletişimin bu önemli kısmı hakkında daha sonra daha fazlası.

Ağ bekçileri (C)

Ağ bekçileri kitle iletişiminde mevcuttur. Kapı görevlisi, mesajın filtrelenmesini ve halkın ve medya şirketlerinin isteklerine göre uyarlanmasını sağlayan kişidir.

İletişimde Geri Bildirimin Rolü

Geri bildirim, iletişimin belirli bir parçasıdır ve mesajın yorumlanmasından sonra gönderene ulaşan alıcıdan gelen bir yanıttan oluşur. İki yönlü iletişimi mümkün ve etkili kılmak için geri bildirim gereklidir. Geri bildirim olmadan tam bir iletişim çemberi olmaz.

Geri bildirim, iletişimde aşağıdaki işlevlere sahiptir:

Bilgi toplamak

Alıcının yanıtı geri bildirim olarak kabul edildiğinden, alıcıdan bilgi almanın tek yolu geri bildirimdir. Alıcı bilgi döndürmezse, bu kişiden bilgi almanın başka yolu yoktur.

İletişimi tamamlamak

Geribildirim olmadan (kişiler arası) iletişim yoktur ve hem kaynak hem de alıcı geribildirimden çok şey öğrenebilir.

İletişimin etkinliğini ölçmek

Geribildirime dayalı olarak, kaynak, mesajının ne kadar iyi anlaşıldığını ve alıcı tarafından nasıl kullanılacağını belirleyebilir. Kaynak, yanıtı analiz ederek, iletişimin ne kadar etkili olduğunu ve bir dahaki sefere nelerin geliştirilebileceğini belirleyebilir.

İşçi-işveren ilişkisinin iyileştirilmesi

Başarılı bir organizasyon oluşturmak için yönetim ve çalışanlar arasında iyi bir ilişki şarttır. Yönetim, Westley&MacLean İletişim Modelinin yanı sıra diğer modellerin değerini de kabul ederse, çalışanlar fikirlerini ve duygularını paylaşmaya teşvik edilir. Bu yüzden yönetim, çalışanları aktif bir şekilde teşvik etmeli ve iş süreçleri ile kültürünün fikir ve yöntemleri hakkında onlardan bilgi almalıdır. Geri bildirim, sağlıklı bir çalışma ortamı ve çalışanlar ile yönetim arasında iyi ilişkiler sağlar.

Karar vermeyi desteklemek

Alıcının cevabına bağlı olarak, kaynak, mesajını değiştirip değiştirmemeye veya örneğin alıcıya önerdiklerini fiilen yürütmeye karar verebilir. İşyerinde, ekip lideri programın çok gerisinde olduğunu belirttikten sonra, bir bölüm başkanı ek insan gücü sağlamaya karar verebilir. Başka bir deyişle, geri bildirim, yöneticilerin ekstra değer sağlayan daha iyi kararlar almasına yardımcı olur.

Sorunları çözmek

Her organizasyonda farklı sorunlar ortaya çıkar ve çoğu durumda bunların yeterli, hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesi gerekir. İletişimde iki yönlü trafik, hem sorunun hem de çözümün ele alınmasını sağlar. Grev sırasında işçiler çalışmayı bırakır ve genellikle daha iyi çalışma koşulları veya yeni bir toplu iş sözleşmesi talep ederler. Yönetim bu greve şahit olacak ve ardından işçilerle bir çözümü tartışıp tartışmayacağına karar verecek.

Koordinasyon

Bir departmandaki meslektaşlar arasında iletişim olduğunu söylemeye gerek yok. Fakat iletişim çok daha ileri gidiyor. Çeşitli departmanların koordinasyonunun ve işbirliği mekanizmalarının sorunsuz bir şekilde işlemeye devam etmesini sağlar. Bu işbirliğini teşvik etmek için departmanlar iç ve dış taraflarla iletişim kurmalıdır.

Westley&MacLean İletişim Modelinin avantajları ve dezavantajları

Westley&MacLean İletişim Modelinin çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır:

Westley&MacLean İletişim Modelinin Avantajları

  • Geribildirimin gerekliliği ve kavramı modele yansıtılır
  • Mesaj, bir kişiden değil çevreden geliyor. Bu durum sürece birden fazla duyunun dahil edilmesini garanti eder
  • Sosyal, kültürel ve diğer faktörler de yönelim nesnelerinin bir parçası olarak rol oynar
  • Model kişilerarası iletişime uygulanabilir, aynı zamanda kitle iletişimine de uygulanabilir

Westley&MacLean İletişim Modelinin Dezavantajları

  • Model, karmaşık görünmesini sağlayan birçok bileşen ve değişkenden oluşur
  • Model, çoklu veya karmaşık mesajları ele almıyor
  • Modelin adreslemediği, kaynaktan alıcıya (gürültü) gönderilirken bilgi değiştirilebilir. Shannon&Weaver modeli bunu ele alır ama

Ne düşünüyorsunuz?

Westley&MacLean İletişim Modeli’nin açıklamasına aşina mısınız? Sizce bu modelin artıları ve eksileri nelerdir? Diğer iletişim teorileriyle benzerlikler görüyor musunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Lacy, S. (1989). Westley-MacLean Modeli Yeniden Ziyaret Edildi: İletişim Araştırmaları için Kavramsal Bir Modelin Uzantısı.
  • McQuail, D. ve Windahl, S. (2015). Kitle iletişim çalışmaları için iletişim modelleri. Routledge.
  • Westley, BH ve MacLean, MS (1955). İletişim araştırması için kavramsal bir model. Eğitim Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme, 3 (1), 3-12.
  • Westley, BH ve MacLean Jr, MS (1957). İletişim araştırması için kavramsal bir model. Journalism Quarterly, 34 (1), 31-38.
    • Share:

    Leave Your Comment