
Walt Disney Yöntemi Nedir?
- 10 August 2021
- 380 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Walt Disney Metodu’nu açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü beyin fırtınası tekniğinin temellerini anlayacaksınız.
Walt Disney Yöntemi
Walt Disney (1901-1966), film endüstrisinde bir efsane olmanın yanı sıra, iş üzerine geniş bir stratejik bakış açısına sahip yaratıcı bir zihin ve mucitti. Sonuç olarak Disney, ‘Amerikan rüyasının’ sembolü haline geldi. Yaratıcılığına ve harika fikirlerine dayanarak başarılı bir iş imparatorluğu kurdu. Onun yenilikçi çalışma yöntemi hala birçok şirket tarafından taklit ediliyor ve Robert Dilts tarafından daha da geliştirilen Walt Disney Yöntemi olarak biliniyor.
Farklı perspektifler
Walt Disney, fantezileri gerçeğe dönüştürmede ustaydı. Walt Disney yöntemiyle ilgili en önemli çıkış noktası, bir şeye farklı bakış açılarından bakmak ve tüm bu fikirleri nihai sonucuna dahil etmekti. Ne zaman bir film fikri olsa, sadece filmin perdede nasıl görüneceğini düşünmekle kalmıyor, aynı zamanda filmi üretmenin yollarını da araştırıyordu. Daha sonra kendisini seyircinin eleştirel yerine koyar ve filmi uyarlardı. Nihayet film halka hazırdı. Birden çok perspektiften yapılan değerlendirme (Walt Disney Yöntemi) birbirini iyi tamamladı ve bir gişe rekoru kırdı.
Triptych
Disney, çeşitli bakış açılarını vurgulamak için aynı anda veya arka arkaya tartışılan üç rolü kullandı. Bu yöntemdeki aşağıdaki düşünce kalıpları, başarıya ulaşmak için temel faktörlerdir:
Hayalperestler
Bir hayalperest, dar kafalılıktan etkilenmez, yaratıcı ve hayalperesttir ve sınırsız fırsatlar görür.
Gerçekçi
Realist, bir fikrin gerçekten uygulanabilir olup olmadığını anlamak için pratik olasılıklara bakar. Gerçekçi, mevcut araç miktarı ve zaman gibi yönlere bakar.
Eleştirmen
Eleştirmen, hayalperestin planlarını ya da realistin içgörüsünü eleştirmez ama bir plana bir gözlemci gibi bakar ve tüm önemli hataları filtreler ve ortadan kaldırır.
Uygulamada
Walt Disney Metodu’nu başarılı bir şekilde uygulamak için, sırayla ‘hayalperest’, ‘realist’ ve ‘eleştirmen’ rolünün üstlenilebileceği aynı oda içinde üç yer ayrılmalıdır. Büyük beyin fırtınası oturumlarında, ‘hayalperestlerin’, ‘realistlerin’ ve ‘eleştirmenlerin’ fikirleri ayrı ayrı ve art arda tartışabilecekleri üç ayrı oda kullanılabilir. Ardından çalışmalar üç aşamada devam edecek.
Faz 1
Hedeflere, hayalperestin bakış açısından bakılır. Ortaya çıkan yaratıcı ve görsel düşünceler gerçeklik ve olası riskler tarafından engellenmemelidir. Walt Disney Metodu, beyin fırtınası gücü ve sunulan tüm fikirlerin miktarı ile ilgilidir.
Faz 2
Bu aşamada hedefe ulaşmanın olası yolları realist perspektifinden incelenir. Bu durum bir hayali gerçeğe dönüştürme yeteneğiyle ilgilidir. Sınırlamalar ve olası riskler bu yüzden engel olarak değil, zorluk olarak görülmelidir.
3. Aşama
Eleştirmenin bakış açısı, son kullanıcının planı veya fikri nasıl deneyimleyeceğini temsil etmek için kullanılacaktır. Olası riskler ve boşluklar eleştirel olarak incelenecek ve değişiklikler ve iyileştirme alanları sunulacaktır.
Ne düşünüyorsunuz?
Walt Disney Yöntemi veya başka bir beyin fırtınası tekniğiyle ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi ve başarılı bir beyin fırtınası seansı için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın