Advanced
Search
  1. Home
  2. Viral Pazarlama Nedir?

Viral Pazarlama Nedir?

  • 16 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 172 Views
  • 0 Comments

Bu makale Viral Pazarlamayı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Pazarlama yönteminin temellerini anlayacaksınız.

Viral Pazarlama nedir?

Viral Pazarlama, nispeten yeni bir pazarlama tekniğidir. İnternette bir virüs gibi yayılır. Modern iletişim teknolojisi sayesinde çok sayıda insana çok hızlı bir şekilde ulaşabilen ağızdan ağza reklamın bir yolu.

Amerikan medya eleştirmeni Douglas Rushkoff, Viral Pazarlama terimini 1994 yılında ‘Medya Virüsü’ adlı kitabında ilk kullanan kişidir. Facebook, Twitter ve YouTube dahil sosyal medya Viral Pazarlama’da önemli bir rol oynamaktadır. Bilgilerin paylaşılabildiği platformlar, özellikle bu tür pazarlama için uygundur. Amaç, pazarlama mesajını viral bir salgın gibi yaymaktır. Bu durum Viral Pazarlamayı geniş bir kitleye ulaşmak için nispeten ucuz bir yol yapar.

Farkındalık

Pazarlama terimi, ‘pazar’ ve ‘elde etme’ sözcüklerinden gelir; piyasayı fethetmek. Pazarlama terimi 100 yıldan fazladır var. Bugün, hala pazarı fethetmek, pazar payı kazanmak ve (yeni) müşteriler kazanmak isteyen büyük şirketler söz konusu. Pazarlama yöntemleri kapsamlıdır ve Viral Pazarlama nispeten yeni bir yoldur. Bu teknik, sosyal medyayı kullanarak bir ürün veya markanın bilinirliğini ve erişimini artırır. İnterneti kullanan ağızdan ağza reklamcılıktır. Ne kadar çok insan bunu bilirse o kadar iyi. Belirli bir pazarlama mesajını ifade etmek için bir pazarlama iletişimi hedefi kullanan her şirket, bunu örneğin dijital video klipler yayınlayarak yapabilir. Günümüzde ticari kuruluşlar, marka tanınırlığı oluşturmak, yeni bir ürün piyasaya sürmek veya dikkat çekmek için viral pazarlamayı kullanıyor.

Viral Pazarlama: Nasıl çalışır?

Viral Pazarlamanın kullanımı nispeten basittir. Bu durum insanların internette ve sosyal medyada pazarlama mesajını alıp iletmeleriyle ilgili. Bu yüzden ilk önce sadece ilham verici değil, aynı zamanda Facebook, Twitter, YouTube veya LinkedIn gibi paylaşımları da kolay olan bir pazarlama kampanyası bulmak önemlidir. Pazarlama mesajı insanların dikkatini çekmeli ve hemen ilgi uyandırmalıdır. Ayrıca mesajı ağlarında ileteceği neredeyse kesin olan belirli bir hedef grup seçmek de iyi bir fikirdir. Bu yüzden arkadaşlarınızla, hayranlarınızla veya takipçilerinizle paylaşması kolay bir pazarlama mesajı seçmek akıllıca olacaktır. Bu şekilde mesaj internette bir petrol sızıntısı gibi yayılabilir ve hatta hedef grup aracılığıyla diğer grupları etkileyebilir.

Viral Pazarlama bir Enfeksiyon gibidir

Viral Pazarlama, insanları ‘enfekte etmek’ ile ilgilidir. Her “enfekte” birey, pazarlama mesajını tek bir kişiyle paylaşırsa, viral salgın yavaş yavaş mantık eğrisi içinde büyüyecektir. Her birey mesajı bir başka kişiye ilettiği sürece, pazarlama kampanyası potansiyel hedef kitlenin her bir üyesine ulaşılana kadar büyümeye devam edebilir. Sonunda, kampanya hedef gruptan daha az ilgi çekecek ve eğri giderek azalacaktır; kampanya bitiyor.

Viral Pazarlamayı başlatmak için şirketler ‘tohumlama’ kullanır. Bir tohum ekilir, büyür, daha sonra tohumlarını dağıtan tohumlarla yeni meyve yaratır. Bu durum bir pazarlama kampanyasının doğru yönde bir dürtü aldığı anlamına gelir; yeni kampanya hakkında insanlar sosyal medya aracılığıyla aktif olarak bilgilendiriliyor. İfadeyi izlemek için uyarılırlar. Bu durum oluşturucuya viral pazarlama kampanyasının yönü ve sonucu üzerinde etki sağlar.

İfade

Viral pazarlamanın en ünlü ifadeleri videolar ve reklamlardır. Gücü, insanların eğlenceli ve ilginç buldukları bilgileri başkalarıyla paylaşmayı sevmeleri ve sosyal medya aracılığıyla birbirlerine göndermelerinden gelir. Örneğin, komik videolar, resimler, metinler veya etkileşimli bir Flash oyun biçimindeki reklamları düşünün. Yine de riskli olabilir. İnsanlar genellikle açıkça ticari olan mesajları iletmeyi sevmezler. Yanlış kitleye yaklaşıldığı ve mesajın doğru insanlara ulaşmadığı da olabilir. Bu halkla ilişkiler için kötü olabilir.

Viral Pazarlama avantajları

Viral pazarlamanın birçok avantajı var ve bu yeni pazarlama tekniğini dikkate almaya değer. En dikkate değer olanlar aşağıda listelenmiştir:

  • Geleneksel pazarlamaya göre nispeten ucuz.
  • Menzil geniştir ve genellikle daha genç bir kitleye hitap etmek kolaydır.
  • İletişim eşiği düşüktür, çünkü şu ya da bu şekilde pazarlama ifadesiyle zaten ilgilenen mevcut sosyal grupları kullanır.
  • Viral bir kampanyanın dağıtımı çok hızlı gerçekleşir ve yeterli sayıda insanı reklama aşina hale getirmek için bir başlangıç ​​aşaması gerektirmez.

Viral Pazarlamanın Dezavantajları

Avantajlara ek olarak, bir dizi dezavantaj da vardır:

  • Başarılı bir pazarlama kampanyası tasarlamak ve yaratmak çocuk oyuncağı değildir ve profesyoneller tarafından kullanılması gereken belirli beceriler gerektirir. Değilse, başarısızlık şansı çok gerçektir.
  • Kampanya başlatıldıktan sonra, onu başlatan insanların artık üzerinde hiçbir kontrolü kalmıyor.
  • Kampanya hedef kitle tarafından iyi karşılanmazsa, kampanyayı tamamen internetten çıkarmak neredeyse imkansızdır. Bu durum örneğin geri tepen bir televizyon reklamı kampanyası için farklıdır. Bu durumda, onu kaldırmak yalnızca birkaç saat sürer.
  • Hedef kitleye mesajın ticari olduğu netleştiğinde, dikkat önemli ölçüde sallanacaktır.
  • Önceki başarılı kampanyaların teknikleri, genellikle gelecekte tekrar işe yaramaz. Bu durum insanların yeni fikirler üretmeye devam etmeleri gerektiği anlamına gelir; her zaman kolay değil ve bazen maliyetli.

Ne düşünüyorsunuz?

Viral Pazarlama’yı hiç duydunuz mu? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve uygulamak için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Leskovec, J., Adamic, LA ve Huberman, BA (2007). Viral pazarlamanın dinamikleri. Web’de ACM İşlemleri (TWEB), 1 (1), 5.
  • Richardson, M. ve Domingos, P. (2002, Temmuz). Viral pazarlama için madencilik bilgi paylaşım siteleri. Sekizinci ACM SIGKDD, Bilgi keşfi ve veri madenciliği üzerine uluslararası konferans bildirilerinde (s. 61-70). ACM.
  • Rushkoff, D. (2010, 1994). Medya virüsü !: popüler kültürde gizli gündemler. Ballantine kitapları.
  • Wilson, RF (2000). Viral pazarlamanın altı basit ilkesi. Web Pazarlama Bugün, 70 (1), 232.
    • Share:

    Leave Your Comment