Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İletişim Yetenekleri
  3. VAK Öğrenme Stilleri Nedir?
VAK Öğrenme Stilleri
 Nedir?

VAK Öğrenme Stilleri Nedir?

  • 16 January 2021
  • 283 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale VAK Öğrenme Stillerini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim ve öğrenme stilleri aracının tanımını ve temellerini anlayacaksınız.

VAK Öğrenme Stilleri nelerdir?

VAK Öğrenme Stilleri 1920’lerde psikologlar tarafından geliştirilmiştir. İnsanların öğrendiği en yaygın yolları gösterir ve üç sınıflandırmadan oluşur: Görsel, İşitsel ve Kinestetik öğrenme stilleri. Gözlerimizle algıladığımız her şey görseldir, duyabildiğimiz şey işitseldir ve tüm fiziksel etkileşimlerimiz kinestetiktir. Bu üç ana duyusal alıcı, baskın bir öğrenme stili ortaya çıkarabilir. Bu yöntem aynı zamanda Tactile’ın VAK kısaltmasına eklendiği VAKT olarak da bilinir. Çoğu durumda, Dokunsal (insanların somut bir şekilde hissedebilecekleri) Kinestetik öğrenme stiliyle birleştirilir. İnsanların nasıl öğrendiğini bilmek, ekip üyeleri arasındaki farkları anlamak daha kolay hale gelir. Dahası, üç öğrenme stilini de etkili bir eğitim kursuna entegre etmenize olanak tanır.

İnsan Yorumu

VAK Öğrenme Stilleri, algılama ve hafızanın bir kombinasyonundan oluşur. İnsan yorumu, görme, işitme ve duygu modalitelerinin önemli bir yere sahip olduğu farklı kanallar aracılığıyla gerçekleşir. Üç öğrenme stilini de kullanarak konu veya diğer bilgileri sunarak, bu dinleyicilerin, öğrencilerin veya öğrencilerin sağlanan bilgilerle daha fazla ilgilenmelerine olanak tanır. Daha sonra tercih ettikleri stile göre doğru bilgileri özümseyecekler. Ek olarak pratikte insan yorumunun bu üç tarzın bir karışımı ile en iyi şekilde elde edildiği görülmektedir.

Baskın Tercih

İnsanların hâlihazırda erken bir aşamadan itibaren mevcut olan baskın bir öğrenme tercihi vardır. Örneğin, bir kişi belirli bir konu hakkında konuşarak veya iyi dinleyerek (işitsel) konsantre olabilirken, diğerleri doğrudan eyleme geçerken (kinestetik) veya resimlere bakarak ve eskizler ve çizimler (görsel) oluşturarak daha başarılı olabilir. VAK Öğrenme Stillerine göre, bu öğrenme tarzlarından biri veya ikisi baskındır ve insanların yeni bilgileri uygun şekilde özümsemelerine yardımcı olur. Fakat bu tercih edilen tarzın her durumda aynı olması gerekmez.

Bununla birlikte insanlar yeni bilgi ve deneyimler almak, işlemek ve öğrenmek için bu üç yöntemi de kullanırlar. Bu öğrenme tarzı klasik eğitime dahil edilmiştir ve yaşla bağlantılıdır. Örneğin, anaokulunda ve ilkokulun ilk yıllarında, öğrenme materyalinin kinestetik aktarımına çok dikkat edilir. Çocuklar dans ederek ve el çırparak matematik tablolarını öğrenir ve onları daha iyi hatırlamalarını sağlar. İlköğretimin sonraki yıllarında, görsel sunum üzerinde de çok fazla vurgu var. Dahası, ortaokuldan koleje/üniversiteye ve kişinin çalışma hayatına kadar, dersler aracılığıyla işitsel aktarıma çok fazla odaklanılır.

VAK Öğrenme Stilleri özellikleri

Birinin tercih ettiği stili tanıyarak, bireysel bir öğrencinin öğretim programında uygulanabilir ve öğrenme yeteneklerini artırabilir. Bu yüzden çeşitli modalitelerin özelliklerini bilmek önemlidir:

Görsel

Baskın bir görsel öğrenme stiline sahip bir kişi, bilgileri görüntüler, haritalar, grafikler veya diyagramlar aracılığıyla sunulursa daha iyi hatırlar. Ek olarak görselin iki alt sınıfı da vardır: dilbilimsel ve mekansal.

Görsel-dilbilimsel öğrenme tarzında, insanlar yazılı dil yoluyla öğrenmekten zevk alırlar. Okumayı, not almayı ve alıntılar yazmayı severler. Bu şekilde genellikle ders materyalini hemen hatırlarlar.
Görsel-uzamsal öğrenme tarzında, insanlar bilgileri gösteriler, videolar, grafikler veya diğer görsel materyaller aracılığıyla almayı tercih ederler. Görsel-dilbilimsel öğrenme stiline sahip insanlarla karşılaştırıldığında, bilgiyi yazı diliyle özümsemekte zorluk çekerler. İmgelerle düşünürler ve genellikle belirli durumları görselleştirirler.

Aşağıdaki ipuçları, bu öğrenme stilini bir öğrenme ortamına entegre etmek için faydalı olabilir:

  • Grafikler, resimler veya diğer görsel yardımcıları kullanın.
  • PowerPoint’te hikayeyi destekleyen açık anahtar sözcükler ekleyin.
  • PowerPoint’te hikayeyi destekleyen resimler kullanın.
  • Katılımcıların not alabilmesi için dinleyici notları oluşturun ve bunları önceden paylaşın.
  • İnsanların üzerine yazabileceği bir yazı tahtası kullanın.
  • Katılımcıları soru yazmaya davet edin.

İşitsel

VAK Öğrenme Stilleri içinde işitsel bir öğrenme stiline sahip kişiler, VAK Öğrenme Stillerine göre okurken kendileriyle konuşma veya dudaklarını hareket ettirme eğilimindedir. Genellikle okuma ve yazma işlerini zor bulurlar ve bunlara konsantre olmakta güçlük çekerler. Başkalarıyla konuşmayı ve materyali tartışmayı tercih ederler. Sunumlar sırasında, işitsel öğrenme stiline sahip kişiler esas olarak söylenenlere odaklanacaktır.

Aşağıdaki ipuçları, bu öğrenme stilini bir öğrenme ortamına entegre etmek için faydalı olabilir:

  • Yeni bilgiler sunarken, kısa bir açıklama yapın ve bir özetle sonuçlandırın.
  • İzleyicilere sorular sorun ve etkileşimli yöntemler uygulayın.
  • Beyin fırtınası oturumlarını sık sık kullanın ve bir ses kaydedici ile tartışmaları kaydedin.
  • Dinleyiciler ve öğrenciler arasında diyalog oluşturun ve tartışmalara girmelerini ve birbirlerinin görüşlerini dinlemelerini sağlayın.

Kinestetik

Kinestetik öğrenme stiline sahip biri, öğrenme materyali ile doğrudan temas veya hareket yoluyla etkileşime girmeyi tercih edecektir. Bu insanlar için fiziksel deneyim en önemli şeydir. Daha pratik bir yaklaşımı tercih ediyorlar. Görsel öğrenme stili gibi, kinestetik stilin de iki alt sınıfı vardır: biri hareket yoluyla öğrenmeye daha fazla eğilim gösterirken, diğeri doğrudan temas yoluyla öğrenmeyi tercih eder.

Kinestetik öğrenme stiline sahip kişiler, çok az veya hiç dış uyarım veya hareket olmadığında konsantrasyonlarını kaybederler. Genellikle meşgul olmak ve metinlerdeki belirli bölümleri vurgulamak için yüksek ışıklı kalemler kullanırlar. Ayrıca dinlerken karalama veya çizim yapmayı da severler. Aktif kalarak, öğrenme materyalini daha iyi anlayabilirler.

Aşağıdaki ipuçları, bu öğrenme stilini bir öğrenme ortamına entegre etmek için faydalı olabilir:

  • İnsanları aktif tutmak için oyun aktivitelerini kullanın.
  • Arka plan müziği kullanın.
  • PowerPoint sunumlarında veya yazı tahtalarında önemli noktaları vurgulamak için renkli işaretçiler kullanın.
  • Düzenli olarak ara verin ve öğrencilerin ‘bacaklarını esnetmelerini’ sağlayın.
  • Dinleyicilere veya öğrencilere dinlerken sıkıştırmaları için toplar yoğurun.
  • Dinleyiciler/öğrencilerle etkileşim kurarak aktif olarak katılmalarına izin verin.

Görüntüler

İnsanların konuşma şekli aynı zamanda VAK Öğrenme Stilleri içindeki öğrenme stilini ve tercih edilen stili karakterize eder. Örneğin görsel öğrenciler, gözleriyle algıladıkları her şeye odaklanacaklar. Çok fazla yukarı bakma eğiliminde olacaklar ve ‘Ne demek istediğini anlıyorum’, ‘Net bir resim görüyorum’ ve ‘bu konudaki görüşün nedir?’ Gibi cümlelerle cevap verebilirler.

İşitsel öğrenciler, işitme yoluyla algıladıkları her şeye odaklanırlar. Başkalarıyla konuşurken, genellikle diğer kişinin kulaklarına doğru sola veya sağa bakarlar. İşitsel öğrencilerin sık sık söylediği ifadeler şunları içerir: ‘kesinlikle bir zil çalıyor’, ‘Ne söylediğini duyuyorum’ ve ‘kulağa hoş geliyor’.

Kinestetik öğrenciler dokunma yoluyla algılanabilen her şeye duyarlıdır. Başkalarıyla konuşurken sık sık ellerini kullanırlar ve ayakta durmakta veya oturmakta zorlanırlar. Genellikle ‘iyi hissettiriyor’, ‘deneyebilirim’ veya ‘bunu nasıl yapmalıyız?’ Gibi cümleler kullanırlar.

Ne düşünüyorsunuz?

VAK Öğrenme Stilleri ile ilgili deneyimleriniz nelerdir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Birinin tercih ettiği öğrenme tarzını ve tercih ettiğiniz öğrenme stilini tanıyor musunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Bishka, A. (2010). Öğrenme stilleri yıpranır: Parlak mı yoksa zeki mi? Performans İyileştirme, 49 (10), 9-13.
  • Schreurs, J. ve Moreau, R. (2006). Farklı öğrenme stillerini hizalayan öğrenme nesneleri (LO).
  • Surjono, HD (2011). Uyarlanabilir e-öğrenme sisteminin, öğrencinin öğrenme stillerine göre tasarımı. Uluslararası Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Teknolojileri Dergisi, 5 (2), 2350-2353.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın