Advanced
Search
  1. Home
  2. Üretken Düşünme Modeli Nedir?

Üretken Düşünme Modeli Nedir?

  • 4 Temmuz 2021
  • 0 Likes
  • 197 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Tim Hurson tarafından geliştirilen ve Thinkx olarak da bilinen Üretken Düşünme Modeli’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

Üretken Düşünme Modeli nedir?

Herkes yaratıcı ve üretken düşünmeyi öğrenebilir ve bunu uygulamaya koyabilir. Bu durum Kanadalı bir yazar olan Tim Hurson tarafından geliştirilen Üretken Düşünme Modeli (PTM) veya Thinkx’in temelidir. Think Better (2010) adlı kitabında Tim Hurson, yaratıcı ve üretken düşünme için bir çerçeve sunuyor. Yaklaşımı, iyi fikirlerin geliştirilmesine yönelik altı adımı açıklıyor. Üretken Düşünme Modeli çocukça basit bir yaklaşım gibi görünse de çok etkili ve güçlüdür. Sorunları mümkün olan en yaratıcı şekilde çözmek için yapılandırılmış bir yaklaşımdır.

Üretken Düşünme Modeli, 6 adımlı bir çerçeve

Çerçeve içerisindeki her adım, farklı parça ve tekniklerden oluşur. Farklı adımlar, yaratıcı bir şekilde yanıtlanabilecek sorular içerir.

Ayrıca diğer paydaşlarla beyin fırtınası yapmak ve görüşmek mümkündür. Yaratıcı düşünmeyi teşvik eden, sürecin bu kısmıdır. Üretken Düşünme Modeli, bir sorun önceden belirlendiğinde veya iyileştirme isteği olduğunda veya bir satış veya yenilik sorununun tanımlanması gerektiğinde özellikle işlevseldir. Üretken Düşünme Modeli, altı adımlı çerçevede her bir soruya daha odaklı yanıtlar sağlar. Kısa sürede gerçekçi, detaylı fikir veya çözüm üretir. Altı adımın sırasını takip ederek, yaratıcılık doğal olarak ortaya çıkar.

1. Adım – Neler oluyor?

Beş soruyu yanıtlayarak (birden çok alt soruyla), konu mümkün olan en geniş şekilde ele alınır. İlk adımda aşağıdaki sorular dikkate alınır:

  • Sorun nedir? /Soru nedir?
  • Bu olası sorunun etkisi nedir?
  • Halihazırda hangi bilgilere sahibiz? Problem ve/veya soru ile ilgili olarak hangi bilgilere ihtiyacımız var?
  • Problem veya soruya kimler dahil oldu?
  • Durumun vizyonu nedir ve Hedef Gelecek neye benziyor?
  • 2. Adım – Başarı nedir?

    Bu ikinci adımda, Hedef Geleceği somut, istenen bir duruma dönüştürmekle ilgilidir. Sonunda başarıya ne yol açabilir? Bu adımı kullanarak, bu hedefe mümkün olan en iyi şekilde nasıl ulaşılabileceğini hayal etmenizi sağlayacak özel ve gözlemlenebilir başarı kriterleri tanımlanabilir. Duygularınızı kullanma hakkınız var ve ‘nasıl hissediyor, neye benzeyecek ve’ bu konudaki düşünceleriniz neler? ‘Gibi sorular beyin fırtınasını daha somut bir şekilde istenen çıktıya yönlendirebilir. Başarı kriterleri önceden tanımlanarak paydaşların ortaya koyduğu fikirler daha etkin bir şekilde değerlendirilebilir.

    Başarı kriterleri, Yap – Kısıtlamalar – Yatırım – Değerler – Temel çıktıların kısaltması olan DRIVE kullanılarak açıklanmaktadır; Çözümün ne yapmasını istiyorsunuz – kısıtlamalar nelerdir, hedefinize ulaşmak için hangi kaynaklar mevcuttur, bu hedef hangi değerleri sağlamalıdır – hangi sonucu almalıdır?

    Bu adımın sonucu, elde etmek istediğiniz şeyin vizyonunun sadece net değil, aynı zamanda oldukça motive edici olmasını sağlar.

    3. Adım – Soru nedir?

    Bu adım, Hedef Geleceğe ulaşmak için temel soruların cevaplanması gereken sırayı ele alır. Bunlar, tekerlekleri harekete geçiren sözde katalitik sorulardır. Her bir sorunu ana konuya göre tanımlamanın önemli olduğu doğru soruları sormaya çalışmakla ilgilidir. Bundan, katalitik sorular Gelecek Hedefine ulaşmak için damıtılır.

    4. Adım – Cevap Üretin

    Bu aşamada birçok fikir üretilir. Paydaşlar, katalitik sorulara olabildiğince çok cevap alarak geliştirilebilecek umut verici ve ilgi çekici fikirler ortaya çıkaracaklar. Bu aşamada en iyilerinin seçildiği uzun fikir ve cevap listeleri oluşturulur. Bu aşama henüz kesin çözümlerle ilgili değil ama bir temel oluşturuyor.

    5. Adım – Çözümü şekillendirin

    5. adımda 4. adımdan seçilen fikirler bir çözüme dönüştürülür. Bu durum en çok ümit verici fikirler 2. adımda belirlenen başarı kriterleri ile karşılaştırıldığında işe yarar. Kriterleri en iyi karşılayan fikirler daha sonra geliştirilebilir.

    6. Adım – Kaynakları Hizalayın

    Bu son adımda, nihai fikri uygulamak için hangi eylemlerin ve kaynakların gerekli olduğunu belirlersiniz. Ayrıca fikrin belirli bölümlerinin uygulanmasından sorumlu olacak kişileri ve diğer hangi kaynakların gerekli olduğunu da belirlersiniz. Sürecin bu kısmının ayrıntılı olarak açıklanması gerekecektir ve bu yüzden nispeten zaman alıcıdır.

    Yaratıcılığı teşvik etmek

    Üretken Düşünme Modelinin avantajı, insanları eleştirel ve yaratıcı düşünmeye ve problem çözme sürecinin her aşamasında becerilerini kullanmaya teşvik etmesidir. Üretken Düşünme Modeli, yaratıcılığı teşvik ederek iyi ve faydalı çözümler bulmayı kolaylaştırır. Üretken Düşünme Modeli tarafından üretilen fikir akışı, birden fazla kullanılabilir çözümün filtrelenmesini sağlar. Dahası, yaratıcılık eleştirel düşünme ile birleştirilir. Bu durum sorunların daha iyi anlaşılmasına, kavranmasına ve hızlı çözümlere katkıda bulunur.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Üretken Düşünme Modelini günümüz iş şirketlerinde uygulayabilir misiniz? Ve eğer öyleyse, onu nasıl kullanıyorsunuz ve genel sonuçlarınız ve dersleri nasıl öğreniyorsunuz? Temel bilgiler aynı mı yoksa yeni adımlar var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Gallagher JJ (1964). Üretken düşünme. Çocuk gelişimi Araştırmasının Gözden Geçirilmesi, 1, 359.
  • Hurson, T. (2010). Daha iyi düşünün: Bir yenilikçi için üretken düşünme kılavuzu. McGraw Hill Profesyonel.
    • Share:

    Leave Your Comment