Advanced
Search
  1. Home
  2. TOWS Matrisi Nedir?

TOWS Matrisi Nedir?

  • 22 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 340 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Heinz Weihrich tarafından pratik bir şekilde geliştirilen TOWS Matrisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: TOWS Matrisi şablonu.

TOWS Matrisi nedir?

TOWS Matrisi, bir kuruluşun dahili Güçlü ve Zayıf Yönlerini ve işletmenin karşı karşıya olduğu harici Fırsat ve Tehditleri ifade eden SWOT Analizi modelinden türetilmiştir.

TOWS kısaltması bunun bir çeşididir ve Amerikan uluslararası işletme profesörü Heinz Weirich tarafından geliştirilmiştir.

TOWS Matrisi, harici-dahili bir analizden stratejik seçenekler geliştirmeyi amaçlamaktadır ve özellikle işletme yönetimi ve pazarlama alanlarında pratik bir araçtır.

Diğer taraftan

SWOT Analizi dahili bir analizle başlarken, TOWS Matrisi tam tersi bir dış çevre analizi ile başlar; önce tehditler ve fırsatlar incelenir.

Bu açıdan bakıldığında, bir kuruluş çevresinin net bir resmini ve stratejisini ve şirketin hangi yöne gideceğini düşünme fırsatı elde eder. Daha sonra şirketin güçlü ve zayıf yönleri değerlendirilir; neyin içten iyi olduğu ve neyin o kadar iyi olmadığı.

Dış analiz, analizle bağlantılıdır ve ortaya çıkan TOWS Matrisi, bir kuruluşun daha iyi kararlar almasına, fırsatları değerlendirmesine ve kendisini tehditlere karşı daha iyi korumasına yardımcı olabilir.

Stratejik seçenekler

TOWS Matrisi, işletmelerin stratejik seçeneklerini belirlemelerine yardımcı olur. Bir kuruluş, güçlü yönlerinden en iyi şekilde yararlanma ve iç zayıflıklarının üstesinden gelme ve bunlarla doğru şekilde başa çıkmayı öğrenme fırsatı bulur. Dışarıdan, bir kuruluş pazar fırsatlarını dikkatlice aramayı ve olasılıkları tanımayı öğrenir. Ve potansiyel tehditleri nasıl kontrol edeceklerini ve üstesinden gelebileceklerini öğrenirler.

TOWS Matrisi, etkili pazarlama stratejileri ve taktikleri oluşturmak için beyin fırtınası yapmaya ve harika fikirler geliştirmeye de yardımcı olabilir. Dahası, model sadece bir organizasyon içindeki güçlü ve zayıf yönleri ve çevresinde hangi fırsat ve tehditlerin olduğunu bulmanın ötesine geçer. Kuruluşları, kendilerini nasıl geliştirebileceklerini, tehditlere karşı nasıl korunabileceklerini ve uzmanlıklarının ve potansiyel eksikliklerinin daha fazla farkına varabileceklerini gerçekten düşünmeye zorlar.

Dış ortam

TOWS Matrisi sadece bir organizasyondaki en yüksek yönetim seviyeleri için tasarlanmamıştır. Departmanlar (yani bir pazarlama veya satış ekibi) veya operasyonel seviyedeki bireysel çalışanlar için çok faydalı bir araç olabilir. Çalışanın veya departmanın güçlü yönleri öğrenildiğinde, bunlar daha da iyi hale gelmek için daha da geliştirilebilir. TOWS Matrisi, dış ortamı vurgular.

Dış fırsatları ve tehditleri analiz ederek başlar. Sırada, daha sonra dış analize bağlanacak olan iç güçlü ve zayıf yönler var. Ve bu, geleneksel GZFT analizinin bir adım ötesine geçtiği yerdir; stratejik taktikler, SO (Güçlü Yönler-Fırsatlar), WO (Zayıf Yönler-Fırsatlar), ST (Güçlü Yönler-Tehditler) ve WT’ye (Zayıf Yönler-Tehditler) karşı çıkarak ortaya çıkar.

Analizdeki bir sonraki adım, takip etmek istedikleri seçenek hakkında düşünürken yardımcı olur. Burada, stratejik seçeneklerin belirlenmesine yardımcı olmak için dış fırsatlar ve tehditler dahili güçlü ve zayıf yönlerle karşılaştırılır:

  • İç Güçlü Yönler ve Dış Fırsatlar (SO) – mevcut dış fırsatlardan yararlanmak için güçlü yönleri nasıl kullanabilirler?
  • İç Güçlü Yönler ve Dış Tehditler (ST) – (potansiyel) dış tehditlerden kaçınmak veya azaltmak için güçlü yönlerinden nasıl yararlanabilirler?
  • İç Zayıf Yönler ve Dış Fırsatlar (WO) – Kuruluşun iç zayıflıklarının üstesinden gelmek için fırsatları nasıl kullanabilirler?
  • İç Zayıf Yönler ve Dış Tehditler (WT) – zayıflıkları nasıl en aza indirebilir ve böylece potansiyel tehditleri nasıl önleyebilirler?
  • TOWS Matrisi örneği

    Bu örnekte, çoğunlukla büyük konut kooperatifleri ve ofisleri için çalışan orta ölçekli bir bakım ve boyama işine bakıyoruz. TOWS matrisine göre, önce tehditler ve fırsatlar, ardından iç zayıflıklar ve güçlü yönler incelenir:

    Harici:

    Tehdit – Ucuz Polonyalı işçilerin artan rekabeti.
    Fırsat – Mesleki eğitimcilerden çıraklık pozisyonları için kuruluşlarla ortaklıklar için güçlü istek.

    İç:

    Zayıflık – Müşteri edinme konusunda kuruluş çok az girişimde bulunur ve müşterilerin onlara gelmesini bekler.
    Güç – Organizasyonda çok fazla uzmanlığa sahip çok deneyimli profesyonellerden oluşan büyük bir grup var.

    Stratejiler

    Yukarıda belirtilen faktörler birbiriyle bağlantılı olabilir ve bu da stratejilere yol açar:

    SO – Kuruluş, mesleki eğitim merkezlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için kendi profesyonellerinin uzmanlığını nasıl kullanabilir? Örgüt, ortaklık kurarak, mesleki eğitim merkezlerini, gençleri mesleki eğitimin tüm seviyelerinde bağımsız profesyonellere yetiştirmek için yeterli kapasite, bilgi ve deneyim olduğuna ikna edebilir.

    ST – Kuruluş, rakipler tarafından istihdam edilen daha ucuz işçilerle rekabet etmek için kalifiye personelini nasıl kullanabilir? Organizasyon için akıllıca bir yaklaşım, personelinin akredite diplomalara sahip olduğunu ve konut kooperatiflerinin yasal gerekliliklere ve güvenlik standartlarına uymasının önemli olduğunu dış dünyaya iletmek olacaktır.

    WO – Mesleki eğitim merkezleriyle ortaklıklar, kuruluşun kendisini geliştirmesine ve müşteri kazanımı için daha fazla çaba harcamasına nasıl yardımcı olabilir? Kendini akredite bir çıraklık tedarikçisi olarak sunarak, organizasyon kendini yeniden piyasaya sunacak ve değişen zamanlara uyum sağlayan şovlarını işletmelere ve konut kooperatiflerine farklı bakım türleri sunmak istiyor.

    WT – Kuruluş kendini pazarda nasıl daha iyi konumlandırabilir ve böylece rakiplerin oluşturduğu tehdidi nasıl azaltabilir? Kendisini akredite bir çıraklık tedarikçisi olarak sunarak, kuruluş, ciddi bir rakip olduklarını iddia edebilir ve muhtemelen çıraklar tarafından daha düşük oranlarda bakım hizmetleri sunabilir ve iş hala akredite bir şirket tarafından yapılmaktadır.

    Yukarıdaki örnek, TOWS Matrisinin özellikle halkla ilişkiler yoluyla pazarlama ve dış iletişim için uygun olduğunu göstermektedir. Böylelikle kuruluş kendisini pazarda daha iyi konumlandırabilir ve imajı üzerinde çalışabilir.

    TOWS Matrisi şablonu

    Bu kullanıma hazır TOWS Matrix şablonuyla harici-dahili bir analiz yürüterek stratejik seçenekleri tanımlamaya başlayın.

    TOWS Matrix şablonunu indirin

    Ne düşünüyorsunuz?

    TOWS Matrisini günümüzün modern iş dünyasında nasıl uygulayabilirsiniz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? TOWS Matrisi oluşturmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Weihrich, H. (1982). TOWS matrisi – Durum analizi için bir araç. Uzun menzilli planlama, 15 (2), 54-66.
  • Dyson, RG (2004). Warwick Üniversitesi’nde stratejik geliştirme ve SWOT analizi. Avrupa yöneylem araştırması dergisi, 152 (3), 631-640.
  • Proctor, T. (2008). Stratejik Pazarlama, bir giriş. Taylor&Francis Ltd.
    • Share:

    Leave Your Comment