Advanced
Search
  1. Home
  2. Tim Hartnett’in Konsensüs Odaklı Karar Verme Modeli Nedir?

Tim Hartnett’in Konsensüs Odaklı Karar Verme Modeli Nedir?

  • 21 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 189 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Tim Hartnett tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Konsensüs Odaklı Karar Verme Modeli kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme aracının temellerini anlayacaksınız.

Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli nedir?

Bazen bir gruba veya takıma dahil olmak zordur, verimli karar verme. CODM modeli olarak da bilinen Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli ile bunu adım adım yapmak mümkündür ve bu da etkili grup işbirliğine yol açar.

Uzlaşı Odaklı Karar Verme Modeli, profesyonel bir grup çalışanı, arabulucu ve aile terapisti olarak çalışan psikolog Tim Hartnett tarafından geliştirilmiştir. Çatışmaları (aile) hafifletmek için yöntemler araştırdı ve çatışma çözümlerinin ve şiddet içermeyen iletişimin ilişkileri geliştirdiğini keşfetti.

Fikir Birliğine Yönelik Karar Verme Modeli insanları bir araya getirir ve grup üyelerinin kendilerini bağlı hissettikleri daha iyi kararlar almalarına yardımcı olur. Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli, hem hiyerarşik hem de eşitlikçi organizasyonlarda grup içinde yaygın anlaşmalar oluşturmak için kullanılabilir.

Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli: katılım

Prensip olarak, insanlar sağlıklı bir işbirliği için çabalarlar. Bunu başarmak için grubun her üyesinin etkili bir şekilde katılımı önemlidir. Fakat bu şekilde ortak kararlar alınabilir ve karşılıklı hedefler gerçekleştirilebilir. Grubun etkinliği, iyi kararlar verme yeteneğine dayanmaktadır. Karar verme süreci, bir grubun etkinliğine bağlıdır.

Ne yazık ki, dışlama, egemenlik, ilgisizlik, manipülasyon, pasif saldırganlık veya diğer sorunlu davranışlar gibi bilinçsiz kalıplar, işlerde bir anahtar aracılığıyla olabilir. Fikir Birliğine Yönelik Karar Verme Modelini uygulayarak, tüm grup üyeleri olumlu bir şekilde katılmak ve birbirlerinin katılımını teşvik etmek için tetikte kalırlar.

Uzlaşma

Fikir birliğine varmak için, çoğu grup üyesinin hemfikir olduğu genel bir anlaşma için çabalarız. Tüm fikir birliği süreçlerinin ortak temeli ile aşağıdaki ilkeler geçerlidir:

Herkes

Grup tartışmalarına olabildiğince çok ilgili taraf (herkes) katılır. Tüm grup üyeleri katılmaya teşvik edilir.

Katılım

Tüm katılımcılar tartışmaya katkıda bulunma fırsatına sahip olur.

Anlaşma

Amaç, olabildiğince çok anlaşma üretmek ve bir grup olarak tam bir anlaşmaya varmaktır.

Süreç odaklı

Sadece sonuca değil, karar verme sürecine vurgu yapılmalıdır. Bir fikir birliği sürecinde, tüm katılımcılara saygı duyulur ve tüm katkıları memnuniyetle karşılanır.

İşbirliği

Tüm grup üyeleri ortak bir teklife katkıda bulunur ve karşılıklı bir karar için çalışır. Katılımcılar, tüm görüşlerin ele alınması için birbirlerinin katkılarına olumlu bir bakış atmaya teşvik edilir. Sonunda, kişisel tercihleri ​​daha geniş grup içgörüsünden daha az önemlidir.

Grup ilişkisi

Grup ilişkisi tartışma yoluyla güçlendirilir. Grup üyelerinin tüm perspektifleri güçlü bir karşılıklı ilişki, karşılıklı güven ve saygı ve artan grup uyumu sağlar.

Verimlilik

Mutabakat Odaklı Karar Verme, grubun maksimum katılımını maksimum verimlilikle birleştirir. Bu süreç sayesinde grup üyeleri, hepsine saygı duyan bir şekilde daha iyi ortak çözümlere ulaşabilirler. İyi işbirliği, katılımcılara daha fazla aidiyet duygusu verir ve bağlılıklarını artırır.

Birlikte başarılı bir karara varmak için yatırım yapıyorlar, bu da verimlilik için iyiye işaret ediyor. Hiyerarşik organizasyonlarda yukarıdan aşağıya kararlar genellikle üst yönetim tarafından alınır. Bu durum karar alma sürecine dahil olmadıkları için grup üyelerinin memnuniyetsizliğine yol açabilir.

Fikir Birliğine Dayalı Karar Verme, bir uzlaşmaya varmak için iyi bir alternatif sunar. Bunları dahil ederek, katılımcılar daha fazla duyulur ve bu da daha yüksek bir verimlilik düzeyine yol açar.

Tim Hartnett’in Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli

Tim Hartnett tarafından geliştirilen Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli, sonuçta tüm grubun karar için iznini almayı amaçlayan 7 adımdan oluşur. Bu oybirliği, Uzlaşmaya Dayalı Karar Verme için bir ön koşuldur.

Katılımcının bir grup kararını desteklemesi gerekmediğini belirtmek önemlidir. Kenara çekilebildiği ve çoğunluğun kararı seçtiğini kabul ettiği sürece oybirliği tehlikeye girmeyecek. Tüm Ekibe Mutabakat Odaklı Karar Verme adımlarında liderlik etmek grup liderinin görevidir.

1. Adım. Konunun belirlenmesi

Grup üyeleriyle görüşülerek ve gündem maddeleri toplanarak sorun açıklığa kavuşturulacaktır. Konunun ortak belirlenmesi, tartışmaya giriştir.

2. Adım. Tartışma açma

Tüm grup üyelerinin açık fikirli bir şekilde tartışmaya teşvik edilmesi gerekir. Bunun için yönergeleri ve yapıyı sağlamak ve tam katılımı desteklemek grup liderinin görevidir. Her fikir açığız.

3. Adım. Altta yatan endişeler

Farklı insanlar bir tartışmaya girdiğinde, farklı görüşler ve altta yatan endişeler de vardır. Grup liderinin, bu endişelerin tüm grup üyeleriyle tanımlanmasını, toplanmasını ve tartışılmasını sağlaması gerekir.

4. Adım. Tekliflerin geliştirilmesi

İşbirliği sürecini canlandırmak için tüm fikirlerin ve olası seçeneklerin incelemeden geçmesi gerekir. Bu adımdan itibaren, en iyi fikirler ve seçenekler ortak bir süreçte daha da geliştirilir ve optimize edilir.

5. Adım. Rotayı belirleyin

Artık, teklif seçeneklerini analiz etmek ve ekibin yapmak istediği eylem planını birlikte belirlemek için bunları tüm grup üyelerine sunmak grup liderine kalmıştır.

6. Adım. Karar önerin

Herhangi bir itirazın tartışılmasıyla bazı grup üyelerinin hissettiği memnuniyetsizlik ortadan kaldırılabilir. Hangi detaylar iyileştirmeye yol açabilir ve en iyi karara varmak için teklife nelerin dahil edilmesi gerekir? Şimdi, grup lideri, tüm grup üyelerinin oybirliğiyle desteğine güvenebilecek kesin bir teklifte bulunur.

7. Adım. Kapatma

Grup lideri, nihai kararı grupla paylaşarak ve memnuniyetsiz grup üyelerine kesin olarak tepki vererek kapatır. Ortak bir karar olduğu vurgulanarak çok fazla destek var ve tüm grup üyeleri kararın uygulanmasından ve başarısından sorumlu hissediyor.

Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli Koşulları

Tüm grup üyeleriyle başarılı bir şekilde oybirliği ile karar alabilmek için bazı koşullar gerektirir. Bu yüzden bir fikir birliğine varmak için hangi koşulların gerekli olduğunu önceden belirlemek önemlidir.

Bir takımın oybirliğiyle karar vermesini sağlayan daha fazla faktör vardır. En önemlileri aşağıdadır:

Küçük grup boyutu

Grup ne kadar büyük olursa o kadar çok fikir ve tartışma olur, bu da oybirliğiyle karar vermek için daha uzun bir sürecin ortaya çıkmasına neden olur.

  • Küçük grup boyutu: Grup ne kadar büyükse, o kadar çok fikir ve tartışma olacaktır, bu da oybirliğiyle karar vermek için daha uzun bir sürecin ortaya çıkmasına neden olur.
  • Yüksek derecede güven: Karşılıklı güven sayesinde grup üyeleri birbirlerinin görüşlerini saygılı bir şekilde dinlemek ve muhtemelen uzlaşmak için daha donanımlıdır.
  • Grup menfaati: Grup üyeleri, grup menfaatlerini kişisel menfaatlerinden daha fazla dikkate almaya hazır olduklarında, ortak bir karara daha hızlı ulaşmak mümkündür.

Ek olarak tüm fikir birliği sürecinde grup üyelerinin hazırlanması ve eğitilmesi önerilir. Çok fazla toplantı deneyimine sahip olan grup üyeleri, en iyiyi nasıl tartışacaklarını bilecek ve önemli toplantı konuları üzerinde çalışabilecek. Bununla birlikte deneyimsiz kaplan toplantısı, Mutabakat Odaklı Karar Verme sürecine de katılabilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Tim Hartnett’in Mutabakat Odaklı Karar Verme Modeli günümüzün modern iş ve ekip zorluklarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Takım çalışması ve grup dinamikleri ile birlikte iyi bir karar verme süreci için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Hartnett, T. (2011). Uzlaşmaya Dayalı Karar Verme: Grupların Yaygın Anlaşmaya Ulaşmasını Kolaylaştırmak İçin CODM Modeli. New Society Yayıncıları
  • Hartnett, T. (nd). Mutabakat Karar Verme – Mutabakatla İlgilenen Kişiler için Sanal Öğrenme Merkezi. 07/09/2017 tarihinde http://www.consensusdecisionmaking.org/ adresinden erişildi.
  • Nemiroff, PM ve King, DC (1975). Fikir birliği ve kendi kendine yönelimden etkilenen grup karar verme performansı. İnsan İlişkileri, 28 (1), 1-21.
    • Share:

    Leave Your Comment