Teori U ve Varoluş Nedir?
- 23 March 2021
- 280 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Otto Scharmer tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Theory U’yu açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel liderlik aracının temellerini anlayacaksınız.
Giriş
Toplumun bir parçası olarak, kuruluşlar dünyada meydana gelen değişikliklere hemen hemen hiç yanıt veremezler.
Örgütler, küresel sorunlar ve açlık, yoksulluk ve kirlilik gibi sorunlara ilişkin çözümleri konusunda kurumsal düşüncelerinde sıkışıp kalmıştır.
Teori U: Ayrışma
Otto Scharmer, Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) öğretim görevlisi olarak çalışırken bu fenomenden etkilenmişti ve bu yüzden çığır açan Theory U (2009) kitabına karar verdi.
Teorisi U (veya u teorisi) ile, insanların alışılmış düşünme tarzlarından kendilerini ayırmaları için referans noktaları sağlamaya çalışır. Bir bireyin, toplumun gerçekte ihtiyaç duyduğu şeylerle uyumlu olası çözümlere kendi katkısını hangi yolla yapabileceğini açıklar. Teori U, kişisel liderlik ve farklı bir düşünme biçimiyle ilgilidir.
Varlık oluşturma nedir?
Otto Scharmer’e göre öğrenmenin iki yolu vardır: geçmişten ve gelecekten. İkincisi, örneğin korkmadan gelecekteki olasılıklara odaklanarak gerçekleşir. Otto Scharmer buna ‘mevcut olma’ olarak atıfta bulunur; ‘mevcudiyet’ (geçmiş ve gelecek) ve ‘algılama’ (duygu) kelimelerinin bir karışımı. Kısacası, ‘mevcut olma’, gelecekteki potansiyelin gerçekleşmesinin tamamen tüm bireylerin hepsine bağlı olduğu anlamına gelir.
Teori U modeli nedir?
Otto Scharmer tarafından birlikte geliştirilen Teori U, U’nun sol tarafından U’nun sağ tarafına hareket eden bir U şekli olarak temsil edilir. Bir kişinin önce yeni fikirlere fikirlerini açması gerekir düşünce ve duygular tarafından engellenmemelidir. Etkili bir şekilde değişme iradesi, bu engeller kaldırılıncaya kadar ortaya çıkmaz. Bu noktadan sonra, sağ taraftaki teori, yeni ve yenilikçi fikirlerin yeniden entegrasyonu ve kabulüne doğru yavaşça yukarı yönde ilerliyor. Bu noktadan itibaren pratikte yeni fikirler kullanılabilir.
Teori U: İşbirliği
Örgütlerde her seviyede güçlerini birleştirerek ve birlikte iyi çalışarak insanlar yerleşik fikirlerden, uygulamalardan ve hatta kimliklerinden vazgeçebilir. Otto Scharmer’e göre bu, çevreye ve geleceğe katkı sağlayabilecek yeni fikir ve çözümlerle sonuçlanıyor.
Dinleme
İyi bir ‘mevcut olma’ kurmanın ön koşulu, dinleyebilme şeklimizdir. Scharmer dinlemeyi dört seviyeye ayırmıştır:
1. İndiriliyor
Zaten büyük ölçüde tanıdık olan bilgileri aktarırken, insanlar yalnızca zaten bildiklerini yeniden teyit etmek için dinlerler.
2. Gerçeğe dayalı dinleme
İnsanlar yalnızca bilgi bildiklerinden farklı olduğunda dikkatle dinlerler. Bu yeni bilgi, halihazırda bilinen bilgilere eklenir.
3. Empatik dinleme
İnsanlar empati kurarak ve başkasının gözünden görerek diğer kişiyi anlayabilir ve ona saygı duyabilir.
4. Üretken dinleme
İnsanlar, kişilikleri sonuçların önüne geçmeden yaratmayı dinler. Kendi sezgileriyle çevre arasında bağlantı kurarak, saf düşüncelerden ve fikirlerden faydalanırlar.
Uygulama odaklı
Uygulamada yöneticiler, çalışanları belirli durumlarla farklı şekilde başa çıkmaya ve yeni ve farklı düşünceler konusunda açık fikirli olmaya teşvik etmek için Teori U’yu önemli bir araç olarak kullanırlar. Teori U’nun pratikle bağlantılı bir dizi spesifik özelliği:
Teorinin bütünsel yaklaşımı U
U teorisi Budizm, Taoizm ve Sufizm’e kadar geriye götürülebilecek bütüncül bir yaklaşıma sahiptir. Kişiliğin ötesine geçmek ve ‘gerçek benliği’ aramaya başlamak önemlidir. Teori U, kuruluşlardaki insanların geçmişe dayalı geçerli yaklaşımı bırakmalarına ve geleceğe daha fazla odaklanmalarına olanak tanır. Bu onların kendilerine eleştirel bir bakış atmalarını sağlar ve sonuç olarak kendi sezgilerini ve diğer insanların sezgilerini kucaklayacaklardır.
Ne düşünüyorsunuz?
Teori U günümüz modern ekonomisine uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Theory U’yu kullanmak için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın