Advanced
Search
  1. Home
  2. SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?

  • 22 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 233 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, SWOT Analizini bir örnek ve şablon dahil olmak üzere açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: SWOT Analizi şablonu.

SWOT Analizi nedir?

SWOT matrisi olarak da bilinen SWOT Analizi, aşağıdakilerin kısaltmasıdır:

Güçlü

Varlığında avantaj sağlayan olumlu özellikler.

Zayıf yönler

Varlığında dezavantaj yaratan kritik özellikler.

Fırsatlar

Avantajlı bir şey yapmayı mümkün kılan bir dizi koşul.

Tehditler

İstenilen hedef üzerinde olumsuz etkisi olabilecek bir dizi koşul.

Bir değerlendirme olarak SWOT Analizi

Stratejik planlama için bir proje veya organizasyonda yer alan bu odak alanlarını değerlendirmek için kullanılabilecek bir strateji yöntemidir.

SWOT Analizi aynı zamanda Pazarlama karışımını değerlendirmede kullanılabilecek bir analiz türüdür: 4P’ler (Ürün, Fiyat, Yer ve Promosyon), bir organizasyon veya hatta bir kişi veya ekip. Kuruluşun veya projenin yönetim hedefleri ve dış hedeflere ulaşmak için uygun ve/veya elverişsiz olan iç ve dış faktörlerin belirlenmesi ile ilgilidir.

SWOT Analizinin ilk temelleri Edmund P. Learned tarafından geliştirilmiştir. (1969). Bu yöntem, 1970’lerde Albert Humphrey tarafından daha da geliştirildi ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Fortune 500 şirketlerinden alınan verilerin araştırılmasına dayanıyordu. Bir SWOT Analizi oluşturmak için, kullanıcıların dört ana odak alanını dolduracak anlamlı bilgiler üretmek için sorması ve yanıt alması gerekir.

İç ve dış faktörler

Bu güçlü strateji aracı, iç ve dış faktörleri tanımlar. İç faktörler, değerlendirmenin güçlü ve zayıf yönleridir. Bazı iç faktör örnekleri, finansal kaynaklar, şirketin konumu, çalışanları, yazılım sistemleri, patentler ve telif hakları gibi yasal unsurlar ve iş süreçleridir. İç faktörleri tanımlamanıza yardımcı olacak faydalı bir yönetim aracı, güçlü bir organizasyon analizi aracı olan McKinsey’nin 7S Çerçevesidir. Dış faktörler, çoğunlukla çevresel olmak üzere fırsatlar ve tehditlerdir. Dış faktörlere örnek olarak pazar, demografik ve ekonomik eğilimler, tedarikçiler ve iş ortaklarıyla ilişkiler ve düzenlemeler gösterilebilir.

Önerebileceğimiz iki faydalı yönetim aracı PEST Analizi ve DESTEP Analizi’dir. Her ikisi de dış etkenler hakkında bir bilgi sağlamak için harika. Genel sonuçlar genellikle bir SWOT Matrisinde sunulur.

Ayrıca temel bulgular yeterince önceliklendirilmezse, insanlar öncelik konusunda kendi sonuçlarını çıkarma eğilimindedir.

İş SWOT şablonu

Bir SWOT Analizinin hazırlanması her zaman istenen bir son durum veya istenen hedeflerle başlar. Kısmen bu yüzden, stratejik planlamanın bir parçasını oluşturan mükemmel bir araç olabilir. Bir swot analizi de dahil olmak üzere stratejik bir planlamanın hazırlanması çok fazla araştırma gerektirir ve maliyetli olabilir. Aşağıda, dört öğenin ne anlama geldiğinin kısa bir açıklamasını bulacaksınız:

Güçlü

Bunlar, amaçlanan hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunabilecek bir proje veya kuruluşun güçlü yönleridir. Ne olduklarını belirlemek için aşağıdaki sorular sorulabilir:

  • Müşterilerinize ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?
  • Rakiplerinizden daha iyi ne yaparsınız?
  • Müşteriler neden rakiplerinizden çok sizi seçiyor?
  • Benzersiz Satış Noktalarımız (USP’ler) nelerdir?
  • Müşterilerinizin satın alma davranışları üzerinde hangi faktörlerin önemli bir etkisi vardır?

Güçlü yönleri formüle ederken bunlara hem içsel bir bakış açısıyla hem de müşteri ve pazar bakış açısıyla yaklaşmak önemlidir. Organizasyonun veya projenin pazara ve rekabete göre çok yüksek konumlanmasını önlemek için gerçekçi kalmak gerekir. Örneğin, rakibiniz pazara yüksek kaliteli bir ürün sunuyorsa, iyi malzemeler ve sağlam işçilik son derece önemlidir.

Zayıflık

Bunlar, amaçlanan hedeflere ulaşmada olumsuz etkisi olabilecek bir proje veya kuruluşun zayıf yönleridir.

Bu zayıflıkların ne olduğunu belirlemek için aşağıdaki sorular sorulabilir:

  • Organizasyon tarafından neler geliştirilebilir?
  • Organizasyon veya proje içerisinde özellikle nelerden kaçınılmalıdır?
  • Müşterilerimizin zayıf yönlerimiz olarak görmesi muhtemeldir?
  • Müşteri veya pazar payı kaybetmemize neden olan faktörler nelerdir?

Bunlar cevaplanması zor sorulardır ve cevapları oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Bunlar üzerinde çalışabilmeniz için özellikle diğer ve dış kişilerin zayıf yönlerinizi değerlendirmesini sağlayın.

Fırsatlar

Bunlar, organizasyon veya proje için kendilerini sunan fırsatlardır. Bu fırsatların ne olduğunu belirlemek için aşağıdaki sorular sorulabilir:

  • Organizasyon veya proje hangi ilginç trendlere cevap verebilir?
  • Organizasyon veya proje için fırsatlar nelerdir?

Yukarıdaki soruları yanıtlamak için, aşağıdaki konular etkili olabilir: teknolojik gelişmeler, hükümetten gelen politika gelişmeleri, hedef gruptaki değişiklikler, yeni tedarikçiler vb.

Tehditler

Bunlar, projeyi veya organizasyonu piyasadan olumsuz etkileyebilecek olası engeller olabilir. Bu tehditlerin ne olduğunu belirlemek için aşağıdaki sorular sorulabilir:

  • Organizasyon veya proje için hangi olası engeller veya harici risk tanımlanabilir?
  • Proje veya organizasyonun mali durumu nedir?
  • Yeni teknolojiler organizasyon veya proje için tehdit oluşturabilir mi?
  • Belirlenen zayıflıklar proje veya organizasyon için tehdit oluşturuyor mu?
  • Pazarın kalite gereksinimlerini nasıl karşılayabiliriz ve diğer tedarikçilerle nasıl rekabet edebiliriz?

Pratik SWOT ipuçları

SWOT Analizi ciddi bir yöntemdir. Bunun üzerinde çalışmaya başladığınızda, ilgili taraflardan, karar vericilerden ve etkileyicilerden bir taahhüt geldiğinden emin olun. Bu durum stratejik planlamanın gelişiminin takibi için çok önemlidir. İnsanların daha sonra kararlar ve politikalar açısından onları destekleyebilmesi için amaçlanan hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olduğunu görün.

Ek olarak SWOT Analizi aynı zamanda, örneğin fizibilite çalışması gibi fırsatların araştırılması söz konusu olduğunda faydalı olabilecek gelişim alanlarını belirlemek için de sıklıkla kullanılır. Bir envanter SWOT öğesini çok hızlı ortadan kaldırmamak akıllıca olacaktır. Bireysel SWOT Analizinin önemi, üretebileceği stratejilerin değerinde bulunabilir. Değerli stratejiler üreten bir GZFT öğesi tanımı gereği önemlidir. Değerli stratejiler üretmeyen bir GZFT öğesi bu yüzden önemli değildir. SWOT Analizi, istenen nihai durum (hedef) tanımlandığında karar vermeye katkıda bulunabilir. Örnekler şunlardır: kar amacı gütmeyen kuruluşlar, devlet birimleri ve bireyler. SWOT analizleri, kriz öncesi planlama ve kriz önleme yönetiminde de kullanılabilir.

SWOT Analizi örneği

Bir Telekom sağlayıcısının birkaç iş analisti aşağıdaki SWOT Analizini hazırlamaktadır:

Güçlü

  • Kaliteli ürünler teslim ediyor ve hızlı hizmet veriyoruz
  • Müşteri memnuniyeti puanı: 10 üzerinden 8
  • Hollanda’daki en büyük üç tedarikçiden biri

Zayıf yönler

  • Şikayetler: Haftalık yazışmaların %10’u
  • Çok fazla bilgiye sahip birçok eski el
  • Kararsız nakit akışı

Fırsatlar

  • Hizmetlerimizin özellikle mobil telefonculuk ve internet alanında genişletilmesine ihtiyaç vardır.
  • Yeni teknolojileri benimseme konusunda rakiplerimizden daha hızlıyız

Tehditler

  • Yabancı sağlayıcı devralmaya ilgi gösteriyor (kuruluşlarıyla birleşme)
  • Hükümet, müşteri ayrıntıları ve hizmet sunumuna ilişkin bilgilerle ilgili kuralları düzenli olarak sıkılaştırır.

Yukarıda bahsedilen swot analizinin bir sonucu olarak, bu Telekom sağlayıcısı, Pazarlama Departmanının yardımıyla bilgi yönetimi ve şikayetlere daha yoğun bir şekilde odaklanmak zorunda kalacaktır. Organizasyonun mobil telefon ve İnternet alanındaki ürün ve hizmetlerde daha geniş bir şekilde büyümesi için ek yatırımcılar çekilecek ve bunun sonucunda yabancı sağlayıcılar biraz daha uzun süre tutulabilir.

Avantajlar ve sınırlamalar

SWOT Analizi, istediğiniz zaman istediğiniz yerde uygulayabilme avantajına sahip pratik bir yaklaşıma sahiptir. Ayrıca yön vermeye (hedef ve hedef belirleme) ve olası sonraki adımlar (öncelik, etki ve kaynaklar) hakkında konuşmaya başlamaya yardımcı olur. Bununla birlikte bu strateji yönteminin kullanımında da sınırlamalar vardır. Bu yöntemi uygulayarak, stratejik planlamada belirli bir anın “fotoğrafını” alacaksınız. Bunun, strateji dağıtımının sonraki aşamalarında sonuçları olabilir. Ayrıca pratik karakteri ve ne kadar çabuk kurulabileceği, hızlı sonuçlara ve yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.

SWOT Analizi şablonu

Bu kullanıma hazır SWOT Analizi şablonuyla SWOT Analizinin farklı yönlerini açıklamaya başlayın.

SWOT Analizi şablonunu indirin

Ne düşünüyorsunuz?

SWOT Analizi nasıl yapılır? Deneyiminiz nedir? SWOT Analizi yapmak için başarı faktörleri nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Cerney, B. (2014). Tercümanlar için GZFT Analizi: Güçlü Yönlerinizi, Zayıf Yönlerinizi, Fırsatlarınızı ve Tehditlerinizi Belirleme (Yorumlama El Kitabı Çalışma Kitapları 7). Kindle Sürümü. El ve Zihin Yayınları; 2. baskı (27 Mart 2014).
  • Dosher, M., Benepe, O., Humphrey, A., Stewart, R. ve Lie, B. (1960). SWOT analizi yöntemi. Mento Park, CA, Stanford Araştırma Enstitüsü.
  • Humphrey, A. (2005). Yönetim danışmanlığı için SWOT analizi. SRI Alumni Newsletter (SRI International), 1.
  • Öğrenildi, EP (1969). İş politikası: Metin ve vakalar. RD Irwin.
  • Pahl, N. ve Richter, A. (2009). SWOT Analizi-fikir, metodoloji ve pratik bir yaklaşım. BoD – Talep Üzerine Kitaplar.
    • Share:

    Leave Your Comment