Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Değişim Yönetimi
  3. Spiral Dinamikler Nedir?
Spiral Dinamikler
 Nedir?

Spiral Dinamikler Nedir?

  • 18 December 2020
  • 286 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Clare Graves’in Spiral Dynamics’i açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü değişim yönetimi ve davranış aracının temellerini anlayacaksınız.

Spiral Dinamik nedir?

Spiral Dinamikler, kuruluşlar gibi hem kişisel hem de kolektif düzeyde farkındalık geliştirmeyi tanımlar. Amerikan Onursal Psikoloji Profesörü Clare W. Graves’in çalışmalarına dayanmaktadır. Spiral Dinamikler, her biri kendi renkleriyle değer sistemlerinde ifade edilen sekiz seviyeyi tanımlar. Bu seviyeler basit yapıdan artan karmaşıklığa yükselir. Spiral Dynamics tescilli bir ticari markadır ve esas olarak değişiklik yönetiminde kullanılır. Danışmanlık ajansları tarafından kişisel gelişim ve organizasyonel gelişim için kullanılır.

Değişiklik

Şirketler için değişim önemli bir konudur. Dahili olsun, yeniden yapılanma, değişen ürün grubu veya diğer çalışma yöntemleri vasıtasıyla; veya değişen rekabet, pazarlar veya müşterilerle birlikte harici olup olmadığı. Değişim her zaman organizasyonların makro, orta ve mikro düzeylerinde mevcuttur.

Bu tür değişikliklerin çoğu, insanların davranışlarıyla ve özellikle çalışanların davranışlarıyla ilgilidir. İnsanlarda değişim, belirli kişisel sınırlar içinde gerçekleşir. İşte burada Spiral Dynamics devreye giriyor. Bu çerçeveler içinde, rol oynayan insanların değerleridir; neyin önemli olduğunu düşünüyorlar ve bu değerlerle hangi standartları ilişkilendiriyorlar? Spiral Dinamikler bu değerlerin geliştirilmesine odaklanır.

Memler ve genler

Spiral Dynamics, “memetik” terimlerini kullanır; kültür ve fikirlerin evriminin incelenmesi. Mem, insan beyni gibi bilgi taşıyıcılar aracılığıyla kendini yayan bir fikirdir. Aynı zamanda bulaşıcı bir bilgi modeli olarak da tanımlanmaktadır.

Herkes genlere aşinadır; insan DNA’sındaki biyolojik kod taşıyıcıları. Biyolog Richard Dawkins, “mem” terimini ilk olarak The Selfish Gene (1976) adlı kitabında tanıttı. Genler fiziksel değişikliklerin temelini oluşturur; kendilerini çoğaltırlar ve hücreden hücreye hareket ederler. Memler benzerdir, beyinden beyne hareket ederler. Kendilerini topluma yayan düşünce sistemleridir. Virüsler gibi akıldan akıllara atlarlar. Genler gibi, insan kişiliğini oluştururlar. Dolayısıyla memler organizasyonları etkiler ve ortak düşüncelere neden olur. Sosyal çatışmalara neden olabilirler ama aynı zamanda çözümler de sağlarlar. Yeni gelişmelerin arkasındaki itici güç onlardır.

Değerler

Ayrıca Clare W. Graves’e göre belirli memler, değerlerin gelişiminin arkasındaki çekici ve itici güçleri temsil eder. Bunlara değer memleri denir ve Spiral Dinamikler içinde değer sistemlerini tanımlamak için kullanılırlar. Bu durum insanların belirli şeyler hakkında nasıl düşündüklerini ve neden bir şeye inandıklarını belirler. Ne düşündükleri önemli değil. Değer memleri, insanların gözlemleri yargıladığı ve değerlendirdiği daha derin değer sistemlerini ortaya çıkarır.

Değer sistemleri

Spiral Dynamics’teki değer sistemleri renk kodludur. İlk sistem en basit olanıdır ve oradan giderek daha karmaşık hale gelir. Her değer sisteminin kendi karakteristik ifadesi vardır.

Seviye 1 – hayatta kalma (bej)

Bu ilk ve aynı zamanda en düşük bilinç seviyesidir. Hayatta kalmayı amaçlayan grubun seviyesidir. Gerekli biyolojik hayatta kalma ihtiyaçlarına odaklanır. Birey yoktur, insanlar kendilerini sürü davranışına göre düzenlerler. En güçlü üyeler zayıflara şefkatlidir, onları korur ve kararları alır. Gerisi takip eder. Aşırı stres durumlarında veya yaşamı tehdit eden durumlarda insanlar bu seviyeye gerileyebilir.

Özellikler: Bu seviyedeki insanlar neredeyse hiç iletişim kurmaz. İletilen her şey hayatta kalmaya odaklanır (yaşamın birincil gereklilikleri).

Seviye 2 – güvenlik (mor)

Bu durum kabilenin seviyesidir: insanların kendilerini güvende hissettiği ve gerekirse grubun yararı için kendilerini feda edecekleri yakın sosyal birlik. Bu durum örneğin insanların aradığı ve dinde bulunan güvenliktir. Bu düzey bir sosyal birim oluşturur.

Özellikler: İletişim, yüksek seviyeden alt seviyeye sözlü olarak gerçekleşir ve bunun tersi de geçerlidir. Lider doğruyu söylüyor ve muhalefete müsamaha gösterilmiyor.

Seviye 3 – enerji ve güç (kırmızı)

Bu durum hiyerarşik güç yapısının merkezi olduğu bölme ve yönetme düzeyidir. İnsanlar bir sistemin parçasıdır ve en yüksek güç sahibi tarafından yönlendirilir. Tüm sosyal ilişkiler güç odaklıdır ve bazen hiyerarşide yeni bir düzen meydana gelir.

Özellikler: İletişim tamamen yukarıdan aşağıya doğrudur. Daha düşük seviyelerde daha yüksek seviyelerin sürekli denetimi vardır. Emirler ancak yaptırımlar varsa geçerlidir. Mantık ve ikna bu yüzden ele alınmaz.

Seviye 4 – sıra (mavi)

Bu durum neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirleyen geleneksel toplumun seviyesidir. Yerleşik konvansiyonlar ve gelenekler onurlandırılır ve kurallara, prosedürlere ve yapılara sıkı sıkıya bağlı kalır. Bu seviyede, ertelenmiş ödül kavramı ilk kez ortaya çıkar: elinizden gelenin en iyisini yaparsanız daha sonra ödüllendirileceksiniz.

Özellikler: İletişim yüksekten alçağa ve yatay olarak gerçekleşir. Kontrol manyağının ne yapılması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Tutarlı iletişim çok önemlidir. Sezgi veya duygular önemsizdir

Seviye 5 – başarı (turuncu)

Bu durum bireyci kapitalist toplumun idealidir. Gerçek, mantıksal akıl yürütmede ve (ampirik) araştırmada yatar, ardından doğru sonuç kalır. İnsanlar kendilerini birey olarak algılar. Bu seviyede her şey başarı etrafında döner. Güç, başarılı operasyonla elde edilen yapı içinde prestij ve konuma eşittir.

Özellikler: Bu seviyedeki iletişim yüksekten alçağa, düşükten yükseğe ve yatay olarak gerçekleşir. İnsanlar birbirleriyle ilgilenir ve bunun kariyerlerini olumlu yönde etkileyip etkilemeyeceğini bilmek isterler. İletişim genellikle müzakereye odaklanır.

Seviye 6 – topluluk (yeşil)

Yeşil, insanın iç huzuru ve başkalarıyla barışa ilgi duyduğu insanlık ve sosyal ağ seviyesidir. Bu düzeyde insanlar sosyal çevrelerine büyük önem verirken, kendi statülerine çok az önem verirler. İnsanlar grup olarak kararlar verir ama her bireyin tam olarak gelişebilmesi gerekir.

Özellikler: Vurgunun bir fikir birliğine varmak olduğu her yönde çok fazla iletişim vardır. Duygulara ve başkalarının ihtiyaçlarına da duyarlılık vardır.

Seviye 7 – sinerji (sarı)

Bu düzeyde, sistem düşüncesi ile ilgilidir; her şeyin birbirine bağlı olduğunun farkına varmak. Hoşgörü, bunda anahtar kelimedir. İnsanlar kendi kararlarını verdikleri bir sistemde birlikte çalışırlar. Bu durum proje bazında çalışmayı mümkün kılar.

Özellikler: İletişim gerektiği gibi gerçekleşir ve bilginin doğru yere ulaşması ve kolayca erişilebilir olması önemlidir. Yönetim bilgi sistemlerini düşünün.

Seviye 8 – bütünsel yaşam desteği (turkuaz)

Bu en yüksek seviyedir. Dünyanın etkileşimli, birbirine bağlı bir sistem olarak görüldüğü bütüncül bir yaşam sistemidir. Bu seviyede enerji fedakarlık üzerine odaklanır. Güven, daha yüksek bir güce değil, insanlara verilir. İnsanlar dünyayı makro seviyeden beslemek ve yenilemek için kendilerini örgütlüyorlar.

Özellikler: İletişim tüm katmanlarda önemlidir; kamu yararı için fikir birliği ve yetkinlik birleştirilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Kişisel veya profesyonel çevrenizdeki Spiral Dinamiklerin Değer sistemindeki belirli davranışları tanıyor musunuz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İnsanların davranışlarıyla ilgili değişikliklerle nasıl başa çıkarsınız?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Burnes, B. ve Jackson, P. (2011). Örgütsel değişimde başarı ve başarısızlık: Değerlerin rolünün araştırılması. Değişim Yönetimi Dergisi, 11 (2), 133-162.
  • Dawkins, R. (1976). Bencil Gen. Oxford: Oxford University Press.
  • Graves, CW (1970). Varoluş seviyeleri: Açık sistem değerler teorisi. Hümanistik psikoloji dergisi, 10 (2), 131-155.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın