Gelişmiş
Arama
Sosyal Zeka Nedir?

Sosyal Zeka Nedir?

  • 3 January 2021
  • 285 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Karl Albrecht tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Sosyal Zeka kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri teorisinin temellerini anlayacaksınız.

Sosyal Zeka nedir? tanım

2003 yılında Amerikalı psikolog Karl Albrecht, Sosyal Zeka, Yeni Başarı Bilimi’ni yazdı. İçinde, Sosyal Zekayı (SI), çalışanların ve denetçilerin başkalarıyla iyi etkileşim kurabilmeleri ve tam işbirliği sağlayabilmeleri için bir özelliği olarak tanımladı. Kişilerarası beceriler ve insanların birbirlerine karşı sergiledikleri davranışlarla ilgilidir. Albrecht’e göre, bu davranışın ‘toksik’ bir etkisi ve ‘besleyici’ bir etkisi olabilir. Sosyal Zeka birkaç şeyle ilgilidir.

Birincisi, başkalarının ihtiyaç ve çıkarlarına duyarlılık ve içgörü ile ilgilidir; buna sosyal radar denir. Ek olarak insanlar arasında başarılı bir etkileşim için kullanılabilecek birkaç pratik beceri hakkındadır. Belirli durumların farkında olmak ve nasıl davranılacağını bilmek bunun bir parçasıdır. Sosyal Zeka, bir dereceye kadar öz değerlendirme ve yansıtma ve kişinin kendi gözlemleri ve tepki kalıplarının farkına varmaya da odaklanır. Bununla birlikte Sosyal Zeka, karmaşık sosyal ilişkiler ve/veya ortamlarla etkin bir şekilde başa çıkma ve müzakere etme fırsatı sunar.

Besleyici davranış

Albrecht kitabında, davranışın toksik ve besleyici etkilerinden bahseder. Toksik davranış, insanların öfkeli, sinirli, suçlu veya diğer olumsuz ve yetersiz duyguları hissetmesine yol açar. Öte yandan besleyici davranış, insanların takdir edildiğini, saygı duyulduğunu, yetkin ve motive olduklarını hissetmelerini sağlar. Sosyal Zekanın temeli budur. Bir kişi sürekli bir toksik davranış modeline ne kadar çok maruz kalırsa, Sosyal Zeka seviyesi o kadar düşük olacak ve insanları birbirine bağlama ve onları etkili bir şekilde etkileme konusunda daha az yetenekli olacaktır. Devam eden bir besleyici davranış kalıbı, başkalarıyla daha yüksek derecede etkili etkileşime yol açacaktır.

Altı boyut

Karl Albrecht, Sosyal Zekayı ölçmek için bir model geliştirdi. Çalışanların çok sayıda kişilerarası etkileşimle uğraştığı iş ve meslek kuruluşları için çok yararlı olabilir. Bu boyutları bir zarın altı yüzüyle karşılaştırın; her iki taraf eşit bir rol oynar ve bu yüzden diğer taraflarla orantılıdır. Her bir taraf bir boyutu temsil eder ve altı da birlikte sosyal zeka için gerekli olan toplam yeterliliği oluşturur:

Öz

Bu kavramsal akıl yürütmeye götürür. İnsanlar sözlü iletişim yoluyla kendilerini iyi sunabilirler ve aynı zamanda matematiksel ve sembolik bilgileri iletebilirler.

Sosyal

Bu durum farklı bağlamlarda başkalarıyla başarılı bir işbirliğine götürür.

Pratik

Bununla, birisi sorunları sağduyu ile çözebilir ve sınırlılıklar içinde değil, olasılıklar dahilinde düşünebilir.

Duygusal

Bu durum öz farkındalık ve derinlemesine düşünme ve gelip bireysel gelişme ve başkalarıyla empati kurma becerisiyle sonuçlanır.

Estetik

Bu durum diğer insanların çözümlerine, tasarımlarına ve fikirlerine saygı duyulmasını sağlar.

Kinestetik

Bununla birisi tüm vücudunu kullanabilir; iyi dinleyin, insanlara bakın, iletişim kurun vb.

Sosyal Zeka Profili (SIP)

Albrecht’e göre sosyal zeka ölçülebilir. Önemli etkileşim becerilerini belirlemeyi ve ardından davranışlarını değerlendirmeyi içerir. İnsan etkileşimleri belirli bağlamlarda gerçekleşir. SI, bu durumları ve bağlamları birbirinden ayırt edebilen ve bunlara farklı tepki verebilen ve buna göre davranabilen biriyle ilgilidir. Farklı gözlemlenebilir davranışlar, SI’nın göstergeleridir. Bu durum bir Sosyal Zeka Profili (SIP) ile sonuçlanır. Bir SIP, sosyal zekayı farklı bakış açılarıyla analiz eder ve her biri sosyal etkileşimi belirli bir perspektiften gözlemler. Sözde SPACE modeli bu konuda yardımcı olabilir. Daha önce tartışılan boyutlara göre farklı davranışları beş temel beceri kategorisine ayırır:

1. Sosyal Beceriler

Bunlar sosyal farkındalık ve bir durumun bağlamını anlama ve bu durumda nasıl davranılması gerektiğini bilme becerisiyle ilgilidir.

2. Varlık

Bu durum diğer insanlara karşı tutum ve mevcudiyetle ilgilidir. Kişi, durum ne olursa olsun kendini iyi sunabiliyor ve kişiliğini tutarlı bir şekilde ifade edebiliyor mu? Birisi gerçekte olduğundan farklı davranırsa, varlığından yoksundur.

3. Özgünlük

Özgün veya gerçek olmak, bir kişinin dürüst ve etik olarak deneyimlendiği seviyedir. Bir kişinin davranışının kişisel değerleriyle uyumlu olup olmadığı veya başka biriymiş gibi davranması.

4. Açıklık

Bu durum birisinin açık ve net bir şekilde nasıl iletişim kurduğuyla ilgilidir. Birisi fikirlerini ne ölçüde açık, etkili ve verimli bir şekilde ifade edebilir? Ek olarak dinleme, geri bildirim sağlama, açıklama yapma ve bir şeyi açıklığa kavuşturmak veya açıklamaya yardımcı olmak için metafor kullanma gibi bir dizi iletişim becerisini içerir.

5. Empati

Bu durum birinin başkalarını anlayabildiği ve diğer insanların durumlarıyla empati kurabildiği seviyeyle ilgilidir. Bu durum birisinin başkalarıyla gerçekten bir bağlantı kurmasına ve onlara saygılı bir şekilde yaklaşmasına izin verir. Hatta geleneksel empati tanımının ötesine geçer; iki kişi arasındaki karşılıklı bir duygu hakkındadır.

Sosyal Zeka Şeması

Bir daire grafiği, her biri beş temel beceri kategorisinden birini içeren beş dilime bölerek, Sosyal Zeka Profili tamamlanabilir.

Öz değerlendirme için Sosyal Zeka Profilini dolduran bir kişi, farklı davranışlarla ilgili bir dizi soruyu yanıtlayacaktır. Her kategorinin azdan çoka değişen beş puanı vardır. Sonuçlar, örümcek ağına benzeyen bir diyagramda gösterilir. Puanlar ne kadar yüksekse, Sosyal Zeka seviyesi o kadar yüksek olur. Sosyal zekanın yalnızca beş temel beceri kategorisi arasında eşit bir dağılım varsa geçerli olduğu unutulmamalıdır. Bir kategori eksikse veya puan özellikle düşükse, bu alana odaklanmak ve onunla pratik yapmak iyi bir fikirdir.

Ne düşünüyorsunuz?

Sosyal Zeka’yı (SI) hiç duydunuz mu? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Karmaşık sosyal ilişkiler ve/veya ortamlarla etkili bir şekilde başa çıkmak ve müzakere etmek için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Albrecht, K. (2006, 2003). Sosyal zeka: Yeni başarı bilimi. John Wiley&Sons.
  • Crowne, KA (2009). Sosyal zeka, duygusal zeka ve kültürel zeka arasındaki ilişkiler. Organizasyon Yönetimi Dergisi, 6 (3), 148-163.
  • Goleman, D. (2007). Sosyal zeka. Rasgele ev.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın