Sosyal Değişim Teorisi Nedir?
- 1 January 2021
- 464 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Sosyal Değişim Teorisinin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yönetim aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.
Sosyal Değişim Teorisi nedir?
Sosyal Değişim Teorisi, ilişkileri sonuç odaklı sosyal davranış olarak tanımlayan bir teoridir. Bu teoriye göre, insanlar maliyetleri en aza indirirken bu ilişkilerin faydalarını maksimize etmek için ilişkilere girmeyi ve sürdürmeyi seçerler. Sosyal Değişim Teorisi, psikoloji ve sosyolojide önemli bir kavramdır. Teori temel olarak herkesin bir ilişkiye girmeden önce getireceği riskleri ve ödülleri değerlendirmek için bir maliyet-fayda analizi yaptığını söylüyor. Riskler ödüllerden ağır basarsa ilişki sona erer. Teoriye göre, sosyal değişim romantik ilişkilerde, arkadaşlıklarda, iş ilişkilerinde ve hatta sadece yön soran bir yabancıyla alışverişte meydana gelir.
İlişkilerde Sosyal Değişim Teorisi
Sosyal Değişim Teorisi, insan davranışı ve insanların ilişkilere yönelik tutumu ile ilgili birkaç ilkeye dayanmaktadır. İlk ilke, insanların cezadan kaçınma ve ödül arama eğiliminde olmasıdır. Diğer bir ilke de her bireyin şu soruyla motive edilmesidir, benim için içinde ne var? Üçüncü ilke, bu maliyet-fayda analizinin ilişki fiilen kurulmadan önce yapılmış olmasıdır. Son olarak, Sosyal Değişim Teorisi, insanların ödüllerin kişiden kişiye değişebileceğinin farkında olduklarını öne sürer. Bu yüzden insanlara özel çevrelerinde izin verme konusunda oldukça seçici davranıyorlar.
Sosyal değişim teorilerine yönelik araştırmaların büyük kısmı yirminci yüzyılın başlarında yapıldı. En ünlüleri Harold Kelley, John Thibaut, Peter M. Blau ve Richard M. Emerson’dur.
Sosyal Değişim Teorisi Temel İlkeleri
Sosyal Değişim Teorisi, iş dünyasında kullanılan basit bir maliyet-fayda modelinden daha karmaşıktır. İnsanların, üç faktörün birleşimine dayalı bir ilişki hakkında olumlu veya olumsuz bir görüş oluşturabileceğini öne sürüyor.
Maliyetler ve Avantajlar
Bir ilişkinin maliyeti, insanların olumsuz yönler olarak gördüklerini ifade eder. Bunlar, kredi vermek gibi gerçek maliyetler veya çaba ve zaman gibi şeyler olabilir. Aşağılama ve fiziksel şiddetten kaşlarını çatmak gibi daha ince ifadelere kadar çok aşırı risk veya maliyet biçimleri bile vardır.
Ödüller pek çok şekil ve boyutta gelir: para, hediyeler, sosyal onay ve gülümseme, omuza hafifçe vurma, göz kırpma veya baş sallama gibi ince şeyler. Her iki taraf için de avantajlar dezavantajlardan ağır bastığında ilişkiler olumludur. Maliyetler ve riskler faydalardan ağır bastığında olumsuz ilişkilerden söz ederiz.
Sosyal Değişim Teorisinin yukarıdaki temel ilkesini akılda tutarak, teoriyi insan davranışını tahmin eden bir formül olarak açıklayabilirsiniz:
İlişkilerden kazanç=etkileşimin ödülleri – etkileşimin maliyetleri
Beklenti düzeyi ve karşılaştırma
Maliyetler ve faydalara ek olarak, ilişkilerdeki sosyal değişim sürecinde beklentiler de önemli bir rol oynar. İnsanlar sürekli olarak bir ilişkinin artılarını ve eksilerini tarttıkları için, sosyal beklentiler ve geçmiş deneyimlerden etkilenen bir karşılaştırma düzeyi oluştururlar. Kötü arkadaşlıklar, genellikle bir ilişkinin başlangıcında düşük bir karşılaştırma seviyesiyle sonuçlanır. Her zaman çok fazla destek sağlayan yakın bir arkadaş grubuna sahip olan bir kişi, genellikle daha yüksek bir karşılaştırma seviyesine sahiptir.
Bir örnek. Her iki partnerin de iltifat ve benzeri şekillerde birbirlerine açıkça çok fazla sevgi gösterdiği bir ilişkinin sona ermesi mümkündür. Bu durum bir sonraki ortak için beklenti seviyesini artıracaktır. Yeni partnerin daha çekingen bir kişiliği varsa, diğer kişi muhtemelen alternatifler arayacaktır.
Alternatifler
Bir ilişkide maliyetler ve faydalar arasındaki dengesizlik, insanların alternatifler aramasına neden olur. Bu genellikle iki yoldan biriyle olur. Kişi alternatifler arar ve bir tane bulur. Ya da başka bir maliyet-fayda analizi yaptıktan sonra, mevcut partnerden veya arkadaşlıktan daha iyisinin olmadığını anlarlar. Bu durumda, genellikle daha düşük bir karşılaştırma seviyesiyle olan ilişkiyi yansıtır ve yeniden değerlendirirler.
Bir örnek içeren Sosyal Değişim Teorisinin Avantajları
- İlişkilerin nasıl kurulduğu ve sürdürüldüğü hakkında çok şey söylüyor
- Teoriler her yerdeki insanlar için geçerlidir
- Bireylere ilişki verme ve alma hakkında bilgi verir
- Anlaması kolay
- Bilimsel araştırmaya dayalı bir teori
Bu durum Sosyal Değişim Teorisini çok sayıda durum ve durumda uygulayabileceğiniz anlamına gelir.
İlişkiler
Sosyal Değişim Teorisi, genellikle bir ilişki krizi yaşayan insanların davranışlarını açıklamak için kullanılır. Örneğin, 1995’te Rusbult ve Martz, bazı kadın ve erkeklerin neden taciz içeren ilişkilerde kalmaya devam ettiğini açıkladı. Çocuk sahibi olmak veya ipotek gibi çok fazla yatırım yapıldığında ve gidecek bir yerin olmaması gibi alternatifler sınırlı olduğunda, kalmanın daha iyi olduğunu açıklıyorlar.
İş
Sosyal Değişim Teorisi, çeşitli iş durumlarını açıklamak için teorik bir temel görevi de görmüştür. Örneğin Caryl Rusbult, teoriye dayalı bir yatırım modeli önerdi. Bu modele göre, yatırımlar ilişki dengeleyici görevi görür. Yatırım miktarı ne kadar büyükse, ilişki o kadar istikrarlı olacaktır. Bu kavram, ilişkisel pazarlamada uygulanır. Veriler, kuruluşların müşteri ilişkilerini iyileştirmek için kullanabileceği birkaç şeyden biridir. Veriler müşterilerin bireysel ihtiyaçlarını gösterdiği için müşteri bir yatırım olarak kabul edilir.
Katılım
Sosyal Değişim Teorisi, bir organizasyon içindeki çalışan katılımını açıklamak için bir örnek olarak da kullanılır. Bu bağlamda yapılan araştırmalar, çalışanların kuruluşlarından ekonomik ve sosyal-duygusal kaynaklar aldıklarında, kendilerini kuruma geri vermek zorunda hissettiklerini göstermiştir. Bu genellikle dışsal olarak motive edilmiş bir angajmana dönüşür.
Kültür
Sosyal Değişim Teorisinin, farklı toplumları ve kültürel değerlerini incelerken de değerli olduğu bulunmuştur. Arkadaşlıklar ve romantik ilişkiler söz konusu olduğunda, her kültürün maliyet ve faydaları tartmak için kendine özgü, benzersiz bir yolu vardır. Asya toplumları, kolektivite ve uyuma çok değer verir. Bu kültürlerde, özgürlük veya mutluluk gibi belirli maliyetlerden fedakarlık etmeye, bireyselleşmiş ülkelere göre daha az ağırlık verilmektedir.
Ne düşünüyorsunuz?
Sosyal Değişim Teorisinin bu açıklamasını tanıyor musunuz? İlişkilerinizde sizin için ne kadar önemli? Bu makalede anlatılan insan davranışını kendi çevrenizde görüyor musunuz? Herhangi bir öneri veya yorum var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın