Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Problem Çözme
  3. Son Analiz Anlamına Gelir Nedir?
Son Analiz Anlamına Gelir
 Nedir?

Son Analiz Anlamına Gelir Nedir?

  • 6 January 2021
  • 241 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Means End Analysis veya MEA kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Problem Çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

Araç Sonu Analizi Nedir?

Means End Analysis (MEA), yaratıcılığı canlandırmak için geçen yüzyılın ellili yıllarından beri kullanılan bir problem çözme tekniğidir. Means End Analysis ayrıca organizasyonel planlamaya bakmanın bir yoludur ve nihai hedeflere ulaşmaya yardımcı olur.

Means End Analysis ile tüm problem çözme sürecini kontrol etmek mümkündür. Önceden belirlenmiş bir hedeften başlar ve bu hedefe götüren eylemlerin seçilir. Yürütülen her eylem bir sonraki eyleme götürür; Nihai hedefe ulaşmak için her şey birbirine bağlıdır. Fakat bu arada sorunlar çıkabilir. İşin özünün tam olarak nerede olduğunu belirlemek genellikle zordur. Means End Analysis yardımıyla, durgunluğun nerede meydana geldiğini belirlemek için hem ileri hem de geri araştırma yapılabilir. Bu durum bir problemin daha büyük parçalarının önce çözülmesini, daha sonra daha sonra daha küçük problemlere dönmesini sağlar.

Ara adımlar

Araç Sonu Analizinin etkili olabilmesi için, resimdeki hedefe götüren tüm ilgili eylemleri ve ara adımları elde ederek bunları tespit edilebilir hale getirmeniz önerilir. Ek olarak değişiklikleri (küçük) izleyebilmek ve bireysel eylemlerin gerçek ve istenen durumları arasındaki farkları ölçmek kullanışlıdır. Bu olmazsa, bir hata veya değişikliğin, onu takip eden eylemler dizisi boyunca başka sonuçlara yol açması, müdahale edilmesini zorlaştıran ve zorlaştıran önemli bir risk vardır.

Hedefler

Her organizasyon, ulaşılması gereken hedeflerle çalışır. Hedefe bağlı olarak kısa dönem (bir hafta veya bir ay), orta-uzun dönem (bir yıl) ve uzun dönem (çok yıl) belirlenir. Bu hedeflere başarıyla ulaşıldığında hem organizasyon hem de çalışanlar için güzel. Means End Analysis yardımıyla araçların ve ara eylemlerin önceden analizini yaparak, odaklanmak ve yolunuzu kaybetmemek daha kolay. Hedeflerin sadece kendilerine ulaşmadığı bir gerçektir. Dikkatli planlamaya dayalı olarak harekete geçilmelidir. Planlama olmadan, kuruluşun önceden belirlenmiş hedefinden saparak yanlış yöne yönelmesi için önemli bir şans vardır.

Analiz Sonu Örneği anlamına gelir

Araç Sonu Analizini başarıyla yürütmek için büyükten küçüğe doğru düşünmek tavsiye edilir; nihai hedef, daha küçük alt hedeflere bölünmeli ve bu hedefe ulaşmak için çalışacak tüm taraflar için onu denetlenebilir hale getirmelidir. Ticari bir elektronik işi bir yıl içinde 15 milyon euro ciroya ulaşmak için nihai hedefe sahipse, bu asil bir düşüncedir. Bu durum o yılki tüm eylemlerin bu 15 milyon euro limitini karşılamaya yönelik olacağı anlamına gelir. Fakat 15 milyonluk ciroyu karşılamak için ne yapılması gerektiği netleştiğinde işe yarayacak. Means End Analysis yardımıyla nihai hedef, 15 milyon ciroya katkıda bulunacak birkaç küçük hedefe bölünmüştür:

  • Belirli bir ürünün, örneğin en yeni akıllı telefonun agresif bir şekilde satılması gerekir;
  • Bayilerin de uyması gereken minimum bir satış fiyatı belirlenir;
  • En yeni akıllı telefonun yanı sıra, piyasaya sürülecek bazı ilgili ürünler de var.

Analiz Sonu Anlamına Gelir: Yürütülebilir adımlar

Daha küçük alt hedeflere ayrılmasından bağımsız olarak, kuruluşun 15 milyon ciroya ulaşması hala mümkün olmayacaktır. Daha da küçük, daha spesifik adımlar arayışı, bunların nihai hedefe ulaşmasına yardımcı olur. Bu alt hedefler, kuruluş tarafından uygulanan ve 15 milyon ciro orijinal hedefine ulaşmak için kullanılan yürütülebilir adımlara dönüştürülür. Bir yerde bir problemde durgunluk olması durumunda, problemi bulmak ve sürecin o kısmını düzeltmek çok daha kolay hale geliyor. Önceki alt hedefler aşağıda detaylandırılmıştır:

  • Akıllı telefonun yeni ürüne özellikle sosyal medya aracılığıyla tanıtım vermesi için özel bir pazarlama planı geliştirildi;
  • Yan ürün olarak satılmak üzere elektronik işletme tarafından yeni uygulamalar geliştirilecek;
  • Öğrencilere, aslında bir yüksek öğretim enstitüsüne kayıtlı olduklarını kanıtlayabildiklerinde özel bir indirim sunulur;
  • Kapıdan kapıya gazetelere bir ilan verilecek ve böylece eski cep telefonu için önemli bir takas indirimi elde etmek için bir kupon kullanılabilecektir.

MEA içindeki bu liste sonsuzdur; 15 milyon euroluk ciro hedefi göz önünde bulundurularak, ürünün tanıtımında herkesin rolünü yerine getirmesi gereken alt hedefler için bir sınır yoktur. Means End Analysis, nihai hedefe ulaşmak için hangi adımların gerekli olduğunu derinlemesine düşünmekle ilgilidir.

Ek olarak kuruluş içindeki herkes bir gerçeklik kontrolü alır, çünkü bu, en küçük adımların bile belirlenen genel hedef üzerinde bir etkisi olduğunu gösterir. Bu adımlar ne kadar ayrıntılı ve spesifik olursa başarı şansı o kadar artar. Organizasyon içindeki herkes, sonunda başarılı bir nihai hedefe yol açacak olan uygulamadan sorumlu hisseder.

Ne düşünüyorsunuz?

Means End Analysis kişisel veya profesyonel ortamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Nihai hedeflere ulaşmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Fikes, RE ve Nilsson, NJ (1971). STRIPS: Problem çözmeyi kanıtlayan teorem uygulamasına yeni bir yaklaşım. Yapay zeka, 2 (3-4), 189-208.
  • Johnson, AP (2005). Eylem araştırması için kısa bir rehber. Boston: Pearson/Allyn ve Bacon.
  • Sweller, J. (1988). Problem çözme sırasında bilişsel yük: Öğrenmeye etkileri. Bilişsel bilim, 12 (2), 257-285.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın