Advanced
Search
  1. Home
  2. Rubicon Eylem Aşamaları Modeli Nedir?

Rubicon Eylem Aşamaları Modeli Nedir?

  • 13 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 227 Views
  • 0 Comments

Bu makale Rubicon Eylem Aşamaları Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü motivasyon teorisinin temellerini anlayacaksınız.

Rubicon Eylem Aşamaları Modeli nedir?

Rubicon eylem aşamaları modeli, yaptığımız seçimler, insan eylemi ve bu eylemler üzerindeki düşünceler hakkında içgörü sağlar. Farklı eylem aşamaları, seçimlerin seçiminin ve hedeflerin gerçekleştirilmesinin daha anlaşılır hale geldiği Rubicon Eylem Aşamaları Modeli için karakteristiktir. İsim, Kuzey İtalya nehri Rubicon’dan geliyor.

Mesih’in doğumundan yaklaşık 50 yıl önce, Roma imparatoru Jül Sezar, ordusuyla bu nehri geçti. Geçtikten sonra, artık kararıyla ilgili şüpheye yer kalmamıştı. Rubicon’u geçerek Sezar bir iç savaş başlattı ve geri dönüş yolu yoktu. Irmağı geçerken Sezar, savaşta kazanmaya veya ölmeye karar verdi. ‘Rubicon’u geçme’ metaforu, geri dönüşü olmayan bir noktayı geçtiğinizi söylemenin başka bir yolu haline geldi. Bir kararın sonuçları o kadar çeşitli ve çeşitlidir ki, onu tersine çevirme olasılığı tamamen ortadan kalkar.

Motivasyon üzerine psikolojik teorilerde, Rubicon Eylem Aşamaları Modeli motivasyonel ve istemli süreçler arasında ayrım yapar. Motive ediciler ve çeşitli ilgili eylem aşamaları arasındaki sınırları açıkça tanımlar. Modele göre, her eylem geri dönüşü olmayan bir nokta içerir.

4 Soru

Bir planlamayla hedefler belirlenir belirlenmez, hedeflere ulaşmak için eylemler yapılacaktır. Planın uygulanmasında, mecazi Rubicon çaprazlanır. Hedeflere ulaşmak için kendi kendini düzenleyen faaliyetler birbirini takip edecektir. Her eylemi yeniden düşünmek, uyarlamak veya değiştirmek imkansızdır. Makine harekete geçtiğinde, durdurmak zordur. Model, hedefleri başarılı bir şekilde takip etmenin ardışık 4 soruyu çözmekle karşılaştırılabileceğini açıklar:

  • İnsanlar hedeflerini nasıl seçiyor? Potansiyel hedefler nelerdir?
  • Hedeflerinin yerine getirilmesini uygun bir zaman çizelgesi içinde nasıl planlarlar?
  • Hedeflerin planlanmasına ve uygulanmasına nasıl karar veriyorlar?
  • Belirli bir hedefe ulaşma çabalarını nasıl değerlendiriyorlar? Neyi başardılar ve başka ne yapılması gerekiyor?
  • Eylem Aşamaları

    Özünde, Rubicon Eylem Aşamaları Modeli, çoğunlukla siyah veya beyaz olan ve çok az alternatifi olan veya hiç alternatifi olmayan kararlarda kullanılır. Temel sorulara ek olarak, model ayrıca hedef yöneliminin 4 eylem aşaması oluşturur:

    Ön karar aşaması

    Bir karar verilmeden önce, bir ön karar aşaması gerçekleşir; birçok farklı seçenek düşünülmektedir. Farklı istek ve arzuların tüm artıları ve eksileri incelemeden geçer. Bu aşama, beklenen sonuçları ve farklı seçeneklerin ulaşılabilirliğini inceler.

    Örnek: birisi işe gidip gelmek için araba satın almayı düşünüyor. İkinci el bir araba satın almayı, yeni bir araba almayı veya bir araba kiralamayı düşünüyor. Her 3 seçeneğin tüm artıları ve eksileri özetlenir ve hatta toplu taşıma ile işe gidip gelme dikkate alınır.

    Karar sonrası aşama

    Karar, seçilen hedefin uygulanmasının planlandığı bu aşamada verilmiştir. Hedefe ulaşmak için insanların ne zaman, nerede ve nasıl hareket edeceklerine karar verilir. Bir karar verildikten sonra artık geri dönüş yok.

    Örnek: kişi 5 yaşındaki ikinci el bir Toyota Corolla satın almayı seçtiğinde. Satın alma sözleşmesini imzalar imzaladığı anda geri dönüşü olmayan noktayı geçmiştir. Paranın bayiye havale edileceğini banka ile düzenlemelidir. Aracın bayiye gitmeye ne zaman hazır hale getirildiğini bilir. Artık bu kararları tersine çeviremez.

    Eylem aşaması

    Bu durum hedefe neredeyse başarıyla ulaşıldığı andır. Hedefe başarılı bir şekilde ulaşılamazsa, bu, şu ana kadar gerçekleştirilen sonuçtan memnun olunması gerektiği anlamına gelir.

    Örnek: Kişi ikinci el Toyota’yı satın alır almaz arabayı ne zaman teslim alabileceğini bilir, yol vergileri için kayıtlı olduğundan ve iyi bir araba sigortası yaptırdığından emin olmalıdır. Fakat o zaman araba ile işe gitmeye hazırdır.

    Eylem sonrası aşama

    Hedefe yönelik davranışın sonuçlarının değerlendirildiği aşamadır. Geri bildirime göre geriye dönüp ileriye dönük beslemeye göre ileriye bakarak.

    Örnek: Kişi 2 ay boyunca işe gittiğinde, bu süreyi değerlendirir. Seyahat süreleri ne kadar uzundu, toplu taşımaya göre ne kadar zaman kazandırdı, benzin maliyetleri ne kadardı, trafiğe ne sıklıkla takıldı, ikinci el arabasında kusur var mıydı, vb. Daha sonra ileri beslemeyle, kendine ek sonuçlar almak isteyip istemediğini sorabilir. Kış lastiği almak zorunda mı, ikinci el arabanın pahalı bakım maliyetleri olacak mı, bu arabayı sürmeye devam etmek akıllıca mı, Salı her zaman bu kadar ‘trafik sıkışıklığına duyarlı bir gün’ olacak mı?

    Geçiş Noktaları

    Rubicon modelinde farklı aşamalar arasında geçiş noktaları vardır. İlk sınır, motivasyon sürecini karar öncesi aşamadan tam süreçlerden karar sonrası aşamaya kadar ayırır. Diğer bir sınır, hedefe ulaşmak için bir eylem başlatmak ve bitirmek arasındaki sınırdır. Dört aşamanın tamamı 3 net geçiş noktasına bölünmüştür:

    Geçiş 1

    İlk aşamanın sonundaki bu geçiş noktasına, Julius Caesar metaforunun adını taşıyan Rubicon’un geçişi denir. İlke, belirli istek ve arzuları gerçekleştirmektir. Ön karar aşamasının sonunda hedefe dönüştürülürler.

    Geçiş 2

    Karar sonrası aşama sonunda hedefe ulaşmaya uygun aksiyonlar başlatılır.

    Geçiş 3

    Eylem aşamasının sonunda değerlendirmenin ciddiye alınması gerekir; böylece hedefe yönelik eylemlerin sonuçları değerlendirilebilir.

    Yüksek risk

    Rubicon modelinde yükümlülükleri kırmak neredeyse imkansız görünüyor. Dış faktörler bunu gerçekleştirebilir ama bu genellikle çok yüksek risklidir. Bir şirketin, kendisine harika bir Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılım sistemi sağlayan bir BT tedarikçisinden bir abonelik aldığını varsayalım. Ticari şirket, tüm müşteri verilerini saklayan bu yazılıma bağlıdır. Tabii ki, şirket istediği zaman aboneliği iptal etmeye karar verebilir ama bu çok fazla stres ve iş baskısı yaratır. Tüm çalışanlar şu anda mevcut CRM sisteminin ayrıntılarına aşinadır. Başka bir BT tedarikçisinin daha ucuz bir abonelik sunabileceği gerçeğine rağmen, ticari şirket sürekli iş akışını kesintiye uğratma riskini almak istemez. Mevcut CRM sistemine güveniliyor ve başka bir BT tedarikçisine transfer çok yüksek riskli.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Kendi hedeflerinize veya çalışanlarınızın hedeflerine ulaşmak için Rubicon Eylem Aşamaları Modeli’ni kullanabilir misiniz? Nasıl uygularsın? Rubicon Modelini zaten kullanıyor musunuz ve ipuçlarınız, püf noktalarınız veya eklemeleriniz var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Gollwitzer, PM (1990). Eylem aşamaları ve zihin setleri. Motivasyon ve biliş el kitabı: Sosyal davranışın temelleri, 2, 53-92.
  • Gollwitzer, PM (2012). Zihniyet eylem evreleri teorisi (s. 526-545).
  • Spiess, E. ve Wittmann, A. (1999). Yönetici adaylarının yurt dışına yerleştirilmesiyle ilişkili motivasyon aşamaları: Rubicon eylem aşamaları modelinin bir uygulaması. Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, 10 (5), 891-905.
    • Share:

    Leave Your Comment