Rol Yapma Oyunu Nedir?
- 27 February 2021
- 350 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Rol Oynama Oyunu (RPG) kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü eğitim ve geliştirme aracının temellerini anlayacaksınız.
Rol Yapma Oyunu (RPG) nedir?
Rol Oynama Oyunu (RPG), iki veya daha fazla oyuncunun başka bir kişiyi taklit ettiği doğaçlama bir durumdur. Bir rol oyunu eğitim amaçlı olduğu kadar eğlence için de kullanılabilir. Eğlence amaçlı bir oyun söz konusu olduğunda, buna rol oyunu da denir.
Bir Rol Oynama Oyununda (RPG), oyuncular becerilerini öğrenmelerine veya geliştirmelerine yardımcı olacak bir rol veya görev üstlenirler. Bir Rol Oynama Oyununa (RPG) katılmak biraz hayal gücü gerektirir çünkü çoğu zaman zor bir durum gerçek dünyadan taklit edilir. Oyunun dinamik bir ayarı olduğu için, tüm oyuncuların farklı ilgi alanları olabilirken diğer oyuncuya birçok şekilde yanıt vermek mümkündür. Bu durum yaratıcılığı harekete geçirir ve daha önce belirsiz olan sorunları belirlemeyi mümkün kılar. Bir Rol Oynama Oyunu (RPG) ayrıca farklı teknikler ve teoriler uygulayarak kendine güveni artırabilir ve becerileri geliştirebilir. Bu yüzdenrden dolayı rol oyununa katılmanın hem çocuklar hem de profesyoneller için son derece etkili olduğu ortaya çıkıyor.
Rol Yapma Oyununun (RPG) işlevleri ve avantajları
Rol Oynama Oyunları farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Eğlence için kullanılmadığında, rol yapma genellikle bir adayın sosyal ve sözlü becerilerini test etmek veya geliştirmek için psikolojik bir testin parçasıdır. Rol Oynama Oyunu (RPG) kullanmanın bazı genel faydaları şunlardır:
- İletişimin açıklığa kavuşturulması/iyileştirilmesi
- Yeni davranışlar uygulamak
- Uyarlanabilirliği test etme
- Farklı seçenekleri denemek
- Belirli davranışların sonuçlarını anlamak
Başvuru prosedürünün bir parçası olarak Rol Yapma Oyunları
Sözlü ve sosyal beceriler gerektiren yeni bir pozisyona başvururken, rol yapma genellikle değerlendirmenin sabit bir parçasıdır. Gelecekteki işte ortaya çıkabilecek pratik bir durum daha sonra gerçeğe mümkün olduğunca yakın bir şekilde simüle edilecektir. Örneğin, insanların farklı yaklaşım tekniklerine nasıl tepki verdiğine ve adayın işe uygun olup olmadığına bakar. Bir değerlendirmenin parçası olarak rol oynama, üç kategoriye ayrılabilir:
1. Yönetsel uygulama simülasyonu
Yöneticiler, bir organizasyonda var olabilecek yüksek çalışan çeşitliliği nedeniyle, işlerinde genellikle farklı türde zorlu durumlarla karşı karşıya kalırlar. İyi bir yönetici güçlü iletişim becerilerine, ikna gücüne, kararlılığa sahiptir ve yetki verebilmelidir. Örneğin, bir yönetici, bir çalışanla istenmeyen davranışlar hakkında konuşabilmeli veya çalışanı belirli bir görevi yerine getirmesi için teşvik edebilmelidir. Durum düzelmezse, bir müdahale görüşmesi kullanılır. Çalışan, kesinlikle bir rol yapma durumunda büyük olasılıkla direnecektir ama o zaman bu direnci kaldırmak ve iyi, yapıcı bir sona ulaşmak yöneticinin görevidir.
2. Ticari simülasyon
Müşterilerle çok fazla temasın olduğu ticari bir pozisyona başvururken, adayın bir rol oyununa katılması da istenebilir. Müşteri hizmetleri departmanının gelecekteki bir çalışanı, kızgın veya memnuniyetsiz müşterilerle karşılaştıklarında nazikçe yanıt verebilmelidir. Bir satış elemanından, müzakere becerilerini ve ikna kabiliyetlerini göstermeleri gereken bir satış konuşmasını simüle etmesi istenebilir. Değerlendirici, ticari ve müşteri odaklı becerilere özel önem verecektir.
3. Bir danışmanın pratik simülasyonu
Birçok durumda danışmalar yapılır. Hastalarına sigarayı bırakmalarını tavsiye eden pratisyen hekim veya pazarlama müdürüne aday seçmesi konusunda tavsiyede bulunan İK müdürü olsun, ikisi de bilgi edinmiş, araştırmış, değerlendirmiş veya müzakere etmişlerdir. İstişareler genellikle değişimle ilgilidir; bir şey olmalı. Doğru seçim yapılmadan önce, avantajlar ve dezavantajlar dikkate alınmalıdır. Tıpkı rehberliğin verildiği durumlarda olduğu gibi, danışma görüşmelerinde de direniş, genellikle danışman tarafından sunulur. Danışman, çözüm üretmek istediği ortak bir sorundan yola çıkarak (kısmen) bu direnci ortadan kaldırabilir.
Bir adayın amaçlanan işe uygun olup olmadığını belirlemede rol oynamanın değerli bir yol olduğu kuşkusuz daha fazla durum vardır. Örneğin polisin seçim prosedüründe kullanılan rolü ele alalım. Rol yapma, adayların sorunlu bir durumu kontrol altına almaları için zorlandığı psikolojik testin bir parçasıdır. Bu tür rol oyunları, ordudaki seçim prosedürünün de bir parçasıdır.
Rol Yapma Oyunundaki Adımlar
1. Bir durum seçin
Simüle edilecek durum, rol oyununun amacına bağlıdır. Süreci başlatmak için, sorunun tanıtılması ve adaylara sorunu veya ödevi tartışma fırsatı sunulması önemlidir. Böylelikle konu aktif hale gelecek ve değerli yönler ön plana çıkabilecektir.
2. Hedefi netleştirin
Bir sonraki adım, rol oyununun amacını açıklığa kavuşturmaktır. Ne elde edilebilir ve ondan ne öğrenilebilir? Olası sonuçlar nelerdir ve birbirimizin çıkarlarıyla nasıl başa çıkacağız.
3. Rollerinizi atayın
Hangi rollerin rol oynaması gerektiğini önceden düşünün ve bunları atayın. Tercihen adaya, tamamen rahat olmadıkları bir rol verin. Bu durum yaratıcılık ve uyumluluk gerektirir. Gerekirse kurgusal isimler kullanın.
4. Oyuncuları ve değerlendiricileri hazırlayın
Herkesin taklit etmesi gereken karakterle empati kurmaya vakti olduğundan emin olun. Adayların karakterin (kurgusal) özellikleri hakkında düşünebileceklerini sorun: arka plan, aile, motivasyon. Bir rol oyunundan öğrenebilmek için, gözlemci olmak gerekir. Değerlendiricilerden beden duruşu, kelime seçimi, jestler ve tonlama gibi önemli hususlara dikkat etmelerini ve not almalarını isteyin.
5. Rol Yapma Oyununu Gerçekleştirin
Oyuncuların rol oyununa başlamasına izin verildiğinde bir işaret verin. Ayrıca rol oyununun tekrar durdurulması gerektiğinde hangi sinyalin verileceğini de belirtin. Tüm sorunlar çözülmüşse veya eylem durdurulmuşsa rol oynamayı durdurun. Bir aday rolünü iyi anlamıyorsa, bunun netleştirilmesi gerekir. Adayın yaratıcılığını test etmek için farklı yaklaşımlar kullanması istenebilir.
6. Değerlendirin
Değerlendirme önemlidir çünkü katılımcılar rollerini, olanları tam olarak yeniden oluşturamayacak şekilde üstlenirler. Eleştirel olun ama yargılayıcı olmayın ve hata yapmanın gelişmek için gerekli olduğunu vurgulayın. Değerlendiricilerden rol oyunu hakkındaki geri bildirimlerini isteyin ve adaylara yapıcı geri bildirim sağlayın.
Konu Özeti
Bir Rol Oynama Oyunu birden çok amaç için kullanılabilir. Seçim prosedürünün bir parçası olarak, genellikle adayın amaçlanan pozisyon veya görev için uygun olup olmadığı test edilir. Rol oynama aynı zamanda çalışanları eğitmek veya gelecekteki zor durumlara hazırlamak için de kullanılır. Bir rol oyununa katılmak, farklı becerilerin test edilmesi ve teşvik edilmesi avantajına sahiptir. Böyle bir durum simülasyonunda yaratıcılık, uyarlanabilirlik, kararlılık ve taktik yetenek test edilir. Bir rol oynama seansından sonra bir değerlendirme yapılarak, aday neyin iyi gittiği veya neyin geliştirilebileceği konusunda bilgilendirilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Bu rol oynama açıklamasını tanıyor musunuz ve rol oynamayı kullanıyor musunuz? Rol oynamanın hangi amaçlara uygun olduğunu düşünüyorsunuz? Rol oynamaya katılmak için hangi ipuçlarını paylaşmak istersiniz?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın