Advanced
Search
  1. Home
  2. Poka Boyunduruğu Nedir?

Poka Boyunduruğu Nedir?

  • 7 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 187 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Shigeo Shingo tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Poka Yoke yöntemini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kalite yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

Poka Yoke nedir?

Poka Yoke, hata önleme anlamına gelen Japonca bir terimdir. Bir önceki yüzyılın altmışlı yıllarında Japonya’dan Shigeo Shingo tarafından geliştirildi. Toyota otomobil fabrikasında mühendisdi. Toyota, bugün hala Poka Yoke kullanan en ünlü çok uluslu şirkettir.

Poka Yoke, üretim süreci sırasında kusurları önlemek ve çözmek için kullanılır ve işlem sonrası kalite kontrol ihtiyacını ortadan kaldırır. Poka Yoke, bir üretim sürecinde mümkün olduğunca az hata sağlamak için Yalın Üretim ve Altı Sigma’da sık kullanılan bir yöntemdir. Bir ‘poka’, ‘kasıtsız bir hata’ ve ‘yokeru’, ‘önleme’ için Japonca’dır.

Poka Yoke, hata yapmayı pratik olarak imkansız hale getiriyor. Yanlış anlaşılmalara yer bırakmadan, eylemlerin doğru şekilde yapılmasını zorlar. Daha fazla hata yapılmasını önleyen önlemlerle ilgilidir. Poka Yoke’daki birçok çözüm basit, ucuz ve etkili olma eğilimindedir. Ürün tasarımına veya işlem adımlarından birine entegre edilebilirler. En ünlü örnekler akıllı telefon SIM kartlarıdır. Sonuçta, SIM kartı telefona yerleştirmenin tek bir yolu var. Yanlış yapmak imkansız.

Poka Yoke Aşamaları

Poka Yoke’yi olabildiğince iyi gerçekleştirmek için aşamalar halinde çalışmak iyi bir fikirdir. Bu makalenin sonundaki örnek de bu aşamalara atıfta bulunacaktır.

1. Tanımla

Bu aşamada hataya neden olan problem tanımlanır ve tanımlanır. Hemen sonuç çıkarmayan nesnel bir açıklama olması gerekir. Üretim süreci sırasında atölyeyi izlemek mümkündür. Bu aynı zamanda, atölye için Japonca olan ‘Gemba’ kelimesiyle de belirtilir. Üretim bölümü, sürecin gerçekleştiği yerdir ve sorunların nedenleri de burada saklanıyor olabilir. Sorun son kullanıcıda ortaya çıkarsa, sorunu objektif olarak bu perspektiften tanımlamak iyi bir fikirdir.

2. Ölçün

Genellikle üretim sürecinde karmaşık problemler olması durumunda ölçüm aşaması uygulanır. Sorunun ne sıklıkla meydana geldiğini keşfetmek için bir test kullanılır. Daha sonra sonuçlara göre bir yüzde hesaplanır. Yüzde ne kadar yüksekse, sorunu kaynağında çözmek o kadar önemlidir. Üretim hatası dışında, kullanıcı hatası da olabilir. Böyle bir durumda, ürünü belirli bir süre boyunca test eden sözde bir test grubu kullanılacaktır. Bunun sonucu, sorunun nasıl ele alınacağını ve çözüleceğini belirler.

3. Analiz

Bu aşamada, bir Poka Yoke önleminin uygulanıp uygulanamayacağı netleşir. Süreç kapsamlı bir şekilde analiz edilir ve kusurun nedeni izlenir. Fakat sorunun kaynağı netleştiğinde çözüm arayışı başlayabilir.

4. İyileştirin

Bu aşamada, sorunun nedenini ele almak için analiz kullanılır. Bir çözüm geliştirilir ve uygulanır. Çoğu durumda, Poka Yoke çözümleri bariz görünür ama önemli bir olumlu etkiye sahiptir. Gelecekte aynı hatanın yapılmasını engeller

5. Kontrol

Bu aşamada değişikliklerin etkisi ölçülür. Söz konusu Poka Yoke önlemi iyi çalışıyorsa ve daha fazla olası hata olasılığı göz ardı edilebilirse, “Sıfır Kalite Kontrolü” ve Sıfır Hata ile sonuçlanır.

3 çeşit Poka Yoke

Üretim sorunlarına hızlı ve kolay bir şekilde çözüm sunmak için üç tür Poka Yoke tanımlanabilir.

1. Görsel yardımcılar

Bu yardımlar açıktır ve çalışma talimatlarını gösterir. Bunlar, bir kullanım kılavuzundaki piktogramlar veya bir kısıtlama veya uyarı gösteren bir trafik işareti olabilir.

2. Görsel kontrol

Bunlar, sapma durumunda yönlendirme davranışı ve uyarı ile ilgilidir. Bir örnek, sürücüler hız yaparken kırmızı yanan ve hız sınırına bağlı kalırlarsa yeşil yanan bir trafik işareti olabilir.

3. Arıza korumaları

Kullanıcıyı bir şey yapmaya veya yapmamaya zorlarlar. Bu durum örneğin otoyol bakımı için kapalı yollar olabilir. İşaretler üzerindeki oklar, sürücüleri 3’ten 2’ye ve 2’den 1 şeride gitmeye zorlar. 3 şeritten 2’si kapanana kadar okları işaretlerdeki kırmızı X’ler takip eder.

Bir Poka Yoke örneği

Hollanda’da (Avrupa) bisikletli çok sayıda yolcu var. Yağmurda bisikletleriyle de dışarı çıkıyorlar. Rahat su geçirmez giysiler bir çözüm sunar. Bu örnekte, su geçirmez giysilerin uygun kalitede tulumlar olduğunu varsayıyoruz. Tulumların giyilmesi kolaydır ve yumuşak polar astarlıdır. Uzun bisiklet gezileri ve günlük kullanım için de dayanıklı ve güçlüdürler ve yansıtıcı şeritlere sahip hafif poliamid malzemeden yapılmıştır.

Tulumun ön tarafında aşağı inen bir fermuar bulunur. Fermuar, su ve rüzgârın geçmesine izin verdiği için yağmur tulumunun tehlikeli bir parçasıdır. Bunu sınırlandırmak için fermuar boyunca cırt cırt ile kapatılabilen bir kapak bulunmaktadır. Yağmur tulumlarına girip çıkmak hala zorluklar taşır ve fermuarın tabanında yırtıklar ve delikler oluşur. Bu sorunu Poka Yoke’ye uygun olarak çözmek için adım adım ele alacağız.

Tanımlamak

Sorunu nesnel olarak tanımlayarak başlıyoruz. Yağmuru giyerken veya yağmur tulumunu çıkarırken zamanla fermuarın dibinde yırtıklar oluşur. Problemi tanımlarken tulumların nasıl giyildiğini, nasıl ve hangi sırayla çıkarıldığını gözlemleyebilirsiniz; Önce sol bacak, ardından sağ bacak (veya tersi), tulumu yukarı çekerek, ardından sol ve sağ kolu (veya tam tersi) çekerek, fermuarı yukarı çekin, kapüşonu yukarı çekin ve son olarak fermuarın üzerindeki kapağı kapatın ve cırt cırtını sabitleyin. Tulumun çıkarılması ters sırada yapılır.

Ölçü

Ölçmek her zaman gerekli değildir. Durum böyleyse, bir grup yağmur tulumlarını x sayıda gün boyunca x defa giyip çıkarabilir. Numune testi, test süresinin sonunda fermuarın dibinde yırtılmış olan bir çift yağmur tulumunun test deneklerinden kaç tanesine sahip olduğunu belirleyebilir.

Analiz

Sorunun nerede olduğuna dair iyi bir fikir edinmek için, test grubu tarafından tulum giyilip çıkarıldığında ne olduğuna yakından bakmak iyi bir fikirdir. Görünüşe göre cırt cırt sorun değil, ama fermuar var. Yağmur tulumlarının yapıldığı hafif poliamid malzeme, giyildiğinde veya çıkarıldığında yeterince esnek değildir. Bu durum fermuarın özellikle alt kısmına baskı uygular ve bu bölgede daha kolay yırtık oluşmasına neden olur.

Geliştirin

Artık fermuarın tabanında yırtıkların nasıl oluştuğunu bildiğimize göre, ayarlamayı düşünebiliriz. Yağmur tulumlarının geri kalanı gayet iyi ve malzemede sorun yok ve rüzgarı ve yağmuru dışarıda tutuyor. Fermuarın geleneksel bir dikey yönü vardır. Çözüm beklenenden daha kolay. Fermuarın tulumun içine çapraz olarak dikilmesiyle, fermuarın içine girerken veya çıkarken fermuarın tabanında daha az basınç olur. Bu durum yırtılma ve delik riskini azaltır. Velcro, rüzgar ve yağmurun içeri girmesini önlemek için fermuar boyunca çapraz olarak ekilir.

Kontrol

Tulum üretime geçebilir ve mağazalara sevk edilebilir. Fermuarın dibinde yırtılmanın doğru çözüm olduğundan kesinlikle emin olmak için, tıpkı ölçüm aşamasında olduğu gibi başka bir test grubu kullanabilirler. Poka Yoke, gerçek çözümü bulmak kadar test ve sonuçları ölçmekle ilgili değildir.

Ne düşünüyorsunuz?

Poka Yoke kavramı kişisel veya profesyonel ortamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Kaliteli bir yönetim için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Fisher, M. (1999). Poka-yoke ile süreç iyileştirme. Çalışma Çalışması, 48 (7), 264-266.
  • Shingo, S. (1986). Sıfır kalite kontrolü: Kaynak denetimi ve poka-yoke sistemi. CRC Basın.
  • Shimbun, NK (1989). Poka-yoke: Kusurları önleyerek ürün kalitesini iyileştirmek. CRC Basın.
    • Share:

    Leave Your Comment