Advanced
Search
  1. Home
  2. Pareto Analizi ve Prensibi Nedir?

Pareto Analizi ve Prensibi Nedir?

  • 2 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 284 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Vilfredo Pareto’nun Pareto Analizi teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

Pareto Analizi nedir?

Pareto ilkesi veya 80/20 kuralı olarak da bilinen Pareto Analizi, sorunların büyük çoğunluğunun ( %80) birkaç önemli nedenden %20 belirlendiğini varsayar. Bu analizin kurucusu, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto, bunu 18. yüzyılın sonunda İtalyan nüfusunun %20’sinin mülkün %80’ine sahip olduğunu tespit ettiği bir araştırma yaparken keşfetti. Bu 80/20 kuralı veya Pareto Analizi, toplam kalite yönetimi gurusu Joseph Juran (1940’tan sonra) tarafından daha da geliştirilmiştir ve çeşitli konulara (örneğin karar verme ve diğer karmaşık konular) uygulanabilir.

Günlük uygulamadan alınan ve genellikle doğru olan 80/20 kural örneklerinden birkaçı şunlardır:

  • Müşteri şikayetlerinin %80’i sunulan ürün veya hizmetlerin %20’sinden kaynaklanmaktadır.
  • Ürün veya hizmetlerin %20’si kârın %80’ini sağlıyor.
  • Satışlardan sorumlu kişilerin %20’si operasyonel gelirin %80’ini oluşturur.
  • Sistem arızalarının %20’si sistem sorunlarının %80’inden kaynaklanmaktadır.

Pareto Analizinin ilkesi Zipf dağılımına (dilbilimde örüntü ve λ ve N parametreleriyle ayrık bir olasılık dağılımı) dayanmaktadır. Statik bir teknik olmanın yanı sıra, Pareto Analizi, sorunların nedenlerine bakmanın yaratıcı ve pratik bir yoludur. Düşünme ve organize etme hakkında fikirleri harekete geçirir. Bu analiz yöntemi (Pareto Analizi), çözülmesi gereken sorunların %80’ine yol açan ana nedenleri ( %20) belirlemeye yardımcı olur. Ana nedenler belirlenir belirlenmez, sorunların daha derin nedenlerini belirlemek ve ele almak için Ishikawa diyagramı veya balık kılçığı analizi gibi teşhis teknikleri kullanılabilir.

Pratikte Pareto Analizi

Pareto analizini pratikte uygulamak için, kapsamlı bir analize ulaşmak için izlenebilecek bazı temel adımlar tanımlanmıştır.

1. Adım: Ölçme – sorunları belirleyin ve bunları bir tabloda belgeleyin

Gözlemlere, görüşmelere ve raporlara dayalı olarak, problemlerin çıkarılabileceği veriler toplanabilir. Daha sonra bu sorunlar bir tabloda belgelenir ve mümkünse gruplandırılır. Belgelenen her sorunun kaynağının bulunabilmesi için her maddeye ‘neden-sonuç’ teorisinin uygulanması önemlidir. Bu konuda yardımcı olabilecek birkaç teknik vardır, örneğin Kök Neden Analizi (RCA).

2. Adım: Önem sırasını belirleyin

Envantere kaydedilen problemleri, azalan sırada en önemliden en az önemli olana doğru sıralayarak düzenleyin. Önce en önemli nedenin belgelendiğinden emin olun.

3. Adım: Kaydedilen her sorunu işaretleyin veya puanlayın

Artık sorunlar belirlendiğine, çıkarıldığına ve önem sırasına konulduğuna göre, bunları bir nota veya puana bağlamak önemlidir. Bir puanın hesaplanma şekli, çözülmesi gereken sorunun türüne bağlıdır. Örneğin, finansal bir yaklaşım (karların iyileştirilmesi), puanın bu sorunların çözümünde hangi maliyetlerin dahil olduğu ile nasıl ilişkili olduğuna odaklanacaktır. Odak müşteri odaklılıktır (müşteri memnuniyetini artırmak), o zaman odak noktası çözülmesi gereken şikayetlerin sayısıdır.

Pareto Analizi hesaplama örneği

Bir örnek, sorunlu maliyetlerin yüzdelerinin hesaplanması, başka bir deyişle, bir departmanın bu problemle kaç kez karşılaştığı veya bir departmanın satışları nasıl artırabileceğinin fırsatlarıdır.

4. Adım: Tanımlanan problemi gruplayın ve işaretleri veya puanları ekleyin

Tespit edilen sorunlar, nedenlerine göre gruplandırılır. Örneğin, işlevsiz çalışanlara yol açan beş sorun varsa, onları tek bir grupta toplayın. Artık tüm problemler gruplandırıldığına göre, notlar veya puanlar eklenir. En yüksek puana sahip gruba, ilgilenilebilmesi için en yüksek öncelik verilmelidir. Optimizasyon açısından en çok sonucun alınabileceği yer burasıdır. Veriler, Pareto Analiz Diyagramı adı verilen bir grafiğe dönüştürülebilir.

Pareto Analiz Diyagramı

5. Adım: Harekete geçme zamanı

4. adımdaki bilgiler kullanılarak, performans iyileştirme eylemlerinin formüle edilebileceği bir eylem planı hazırlanabilir. Bir Yatırım Getirisi (ROI) dahil olmak üzere her öncelikli veya gruplanmış sorun için ayrı bir iş senaryosu oluşturulması, üst yönetimden taahhüt almak için önerilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Pareto Analizi veya Pareto Diyagramına aşina mısınız? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi problem analizi ve yaklaşımı için başarı faktörleriniz nelerdir? Pareto Analizi hakkında daha fazlasını buradan okuyun.

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Fotopoulos, C., Kafetzopoulos, D. ve Gotzamani, K. (2011). HACCP sisteminin etkili bir şekilde uygulanması için kritik faktörler: bir Pareto analizi. British Food Journal, 113 (5), 578-597.
  • Karuppusami, G. ve Gandhinathan, R. (2006). Toplam kalite yönetiminin kritik başarı faktörlerinin Pareto analizi: Bir literatür taraması ve analizi. TQM dergisi, 18 (4), 372-385.
  • Kaliszewski, I. (1994). Koni ayırma tekniği ile kantitatif Pareto analizi. Kluwer Academic Publishers.
    • Share:

    Leave Your Comment