Öz Belirleme Teorisi Nedir?
- 17 December 2020
- 348 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Edward L.Deci ve Richard Ryan tarafından geliştirilen Kendi Kendini Belirleme Teorisini veya SDT’yi açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Kişisel Mutluluk ve motivasyon teorisinin temellerini anlayacaksınız.
Öz Belirleme Teorisi nedir?
Yıllar içinde motivasyonla ilgili birçok teori geliştirildi. Bunlardan biri, Amerikalı psikoloji profesörü Edward L.Deci ve Amerikalı klinik psikoloji profesörü Richard Ryan’ın geçen yüzyılın seksenli yıllarından kalma Kendi Kendini Belirleme Teorisi (SDT). Kendini Belirleme Teorisi, diğer şeylerin yanı sıra, doğuştan gelen psikolojik insan ihtiyaçlarıyla ilgili olan insan motivasyonu ve kişiliğine odaklanır. Dış etkenlerden etkilenmeden insanların kendilerinden yaptığı seçimlerin arkasındaki nedenleri araştırır. İnsanların kendilerini motive ettikleri ve baş ettikleri bireysel davranışlarla ilgilidir.
Dışsal ve içsel
Bir kişiyi harekete geçiren, motive eden ve hareket ettiren dış etkenlere dışsal motive edici denir. Organizasyonlarda bu, çalışanların örneğin ödüller, yıllık sayılar, değerlendirmeler ve referanslar tarafından dışsal olarak motive edildiği anlamına gelir. Meslektaşlarının kendileri hakkında sahip oldukları görüşler de bu kategoriye girer. Öte yandan, insanlar da içeriden motive edilir ve teşvik edilir. Bu içsel motivasyona ait olan kişisel ilgi, merak ya da yeni bir şey öğrenme dürtüsüdür. Bu tutku, yaratıcılık ve kararlılık geliştirir. Dışsal ve içsel motifler arasındaki bağlantı, Kendini Belirleme Teorisinin temelini oluşturur.
Kendi Kendini Belirleme Teorisi: psikolojik ihtiyaçlar
İnsan, kendini geliştiren, geliştiren ve daha yüksek bir seviyeye yükselten aktif bir organizmadır. Düşünme ile ilgili bu gelişme doğal bir süreçtir ama Öz Belirleme Teorisinden tamamen otomatik olmadığı inancından kaynaklanmaktadır. Sürekli sosyal besinler ve destek gerektirir. Sosyal bağlam bu psikolojik gelişimi destekleyebilir veya engelleyebilir. İnsanla sosyal bağlamı arasındaki gerilim alanı, davranışını, deneyimlerini ve gelişimlerini belirler. SDT, motivasyon ve katılımın en arzu edilen ve yüksek değerli biçimlerinin sebat, gelişmiş performans ve yaratıcılık olduğuna inanmaktadır. Bunu desteklemek için özerklik, yeterlilik ve ilişki esastır. Sosyal bağlamda bu üç psikolojik ihtiyaçtan birinin desteklenmemesi kişinin refahı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olacaktır.
Sosyal çevre
Kendi Kendini Belirleme Teorisi, insanların pozitif motivasyona doğru doğal gelişimini vurgular. İnsanlar sosyal çevreden beslenmeli, bu da daha fazla mutluluk ve esenliğe yol açar. Bu olmazsa ve temel ihtiyaçlar karşılanmazsa, olumsuz sonuçları olacaktır.
Deci ve Ryan’a göre özerklik, yeterlilik ve ilişkililik ihtiyacı evrensel ve doğuştan gelen üç psikolojik ihtiyaçtır. Memnun olduklarında optimum motivasyona götürürler. SDT, insanın olumlu nitelikler sergilediğini, çaba sarf ettiğini ve seçme özgürlüğüne izin verdiğini varsayar. Kendi Kendini Belirleme Teorisinde bu, içsel büyüme eğilimleri olarak bilinir. Bununla birlikte insanın öz motivasyon için doğuştan gelen psikolojik ihtiyacı vardır. Üç temel psikolojik ihtiyaç karşılandığında, bu sağlık ve refahı artıracaktır. Bu ihtiyaçlar evrensel olarak uygulanabilir ama zamana, kültüre veya deneyime bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir:
Özerklik
Bu durum kişinin kendi eylemleri ile çevredeki diğerlerinin eylemleri arasındaki bağlantıları görme dürtüsüdür. Edward L.Deci ve Richard Ryan, içsel olarak motive edilmiş davranış için dışsal ödüllerin içsel motivasyonu zayıflattığını keşfettiler. Özerkliğin azalmasıyla sonuçlanır. Bir bireye hayatı üzerinde daha fazla kontrole sahip olma fikrini verdiğinden, içsel davranışı özünde ödüllendirmek daha iyidir.
Yetkinlik
Bu durum kendi deneyimlerinizin kontrolü kadar, sonucu kontrol etme dürtüsü ile ilgilidir. Edward L.Deci ve Richard Ryan, beklenmedik olumlu geribildirim vermenin insanların içsel motivasyonunu artırdığını keşfettiler. Bu yüzden olumlu geribildirim, yüksek bir yeterlilik düzeyine yol açar; içsel motivasyonu artırır ama dışsal motivasyonu azaltır.
İlişki
Bu durum çevre ve diğer bireylerle bağlantı kurma dürtüsü ile ilgilidir. Aynı zamanda ‘psikolojik bağlantı’ olarak da bilinir. İnsan sosyal bir hayvandır ve diğer insanlarla olma ve onlarla iletişim kurma ihtiyacı vardır.
Öz Belirleme Teorisi alt teorileri
Resmi olarak, Kendini Belirleme Teorisi motivasyonel fenomeni açıklamak için geliştirilmiş 6 alt teoriden oluşur. Birincisi, bu, içsel motivasyonla ilgili olan Bilişsel Değerlendirme Teorisidir. İkincisi, dışsal motivasyona ve onunla eşleştirilmiş davranışa giren Organizma Entegrasyon Teorisidir. Üçüncü teori, insanların kendilerini çevreye yöneltme ve davranışları farklı şekillerde düzenleme biçimindeki bireysel farklılıkları tanımlayan Nedensellik Oryantasyonlarıdır. Örneğin, bireyler ilgi ve/veya çevrelerinde olanlara göre hareket ederler.
Dördüncü teori, psikolojik refahın ve optimal işleyişin özerklik, yeterlilik ve ilişkililiğe dayandığını gösteren Temel Psikolojik İhtiyaçlar teorisidir. Özünde bu, Kendi Kendini Belirleme Teorisinin temelini oluşturur. Beşinci teori, içsel ve dışsal hedefler arasındaki farkın ve bunların insanın motivasyonu ve refahı üzerindeki etkisinin açıklandığı Hedef İçerikleri Teorisidir. Finansal başarı ve şöhret gibi dışsal hedefler, içsel hedeflere taban tabana zıttır. İkinci durumda, takdir, kişiler arası ilişkiler ve kendini gerçekleştirmeyi düşünün. Sonuncusu, davranış, uyum ve refah için gerekli olan tüm olası insan ilişkilerine ve etkileşimlere odaklanan İlişkiler Motivasyon Teorisidir.
Ne düşünüyorsunuz?
Edward L.Deci ve Richard Ryan’ın Kendini Belirleme Teorisini hiç duydunuz mu? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Kişisel mutluluk için başarı faktörleriniz nelerdir ve nasıl motive oluyorsunuz?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın