OODA Döngüsü Nedir?
- 13 March 2021
- 311 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, John Boyd tarafından pratik bir şekilde geliştirilen OODA Döngüsü kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme süreci aracının temellerini anlayacaksınız.
OODA Döngüsü nedir?
John Boyd, OODA Loop’u Kore Savaşı sırasında savaş pilotu olarak ve daha sonra eğitmen olarak deneyimlerine dayanarak geliştirdi.
Bu karar verme süreci Gözlem, Yönlendir, Karar Ver ve Harekete Geçmekten oluşur. Döngüsel bir modeldir. Bu OODA Döngüsünü kullanarak, değişen koşullara sürekli olarak adapte olabilir ve bunu güçlü yönlerinizden yararlanmak için kullanabilirsiniz. Hava savaşında anlık kararlar çok önemlidir. Çok geç cevap verdiğinizde, düşman üstünlüğü ele geçirir. Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz. Zamanla değişmezseniz, şansınız batacaksınız.
Çevre ile etkileşim
Boyd, OODA Döngüsünü bu anahtar konseptten geliştirdi. Bu durum bir bireyin veya kuruluşun bir olaya yanıt verdiği süreçtir. Durumlara hızlı tepki vererek ve uygun kararlar alarak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. John Boyd, akıllı organizmaların ve organizasyonların çevreleriyle sürekli etkileşim içinde olduklarını varsaydı. Ona göre, yöneticilerin ve çalışanların kendi görüşlerine mahkum olmaları bir organizasyonda karmaşıklığa neden olur. Bir kuruluş ama kendisini değişen dış koşullara adapte ederek bu çıkmazı aşarsa hayatta kalabilir.
OODA Döngü modeli
Boyd, bu karar verme sürecini birbiriyle etkileşen ve örtüşen dört ana sürece ayırdı:
1. Gözlemleyin
Neler olup bittiğini hızla anlayarak, değişen durumu net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Kendinize ve duruma kendi bakış açınızdan değil, dışarıdan biriymişsiniz gibi bakmanız gerekecek. Bu aşamada tüm duyular kullanılır, bunun sonucunda pratik olarak mümkün olduğunca çok bilgi toplanabilir.
2. Yönlendirin
Bu aşamada ne yapılması gerektiğini bileceksiniz. Bu sadece pozisyonla değil, aynı zamanda görselleştirebileceğiniz olası seçeneklerle de ilgilidir. John Boyd, genetik kalıtım, kültürel gelenekler, geçmiş deneyimler, analizler ve yeni bilgiler dahil olmak üzere bu aşamada önemli rol oynayan aşağıdaki faktörleri ayırt eder. Yönelim sadece dünyayı nasıl gördüğünüzü değil, aynı zamanda ne tür bir dünyayı görebildiğinizi de gösterir. Oryantasyon aşaması, OODA Döngüsündeki en önemli süreç olarak tanımlanmaktadır. 1. adımdaki bilgiler düzenlenmiştir.
3. Karar verin
Bu aşama, deneyimlerden öğrenmekle ilgilidir. Birinin mevcut zihinsel perspektifine dayanarak, kararlar verir ve hangi eylemleri gerçekleştirmeleri gerektiğini belirler. Doğru karar alınır ve bundan hareketler alınır.
4. Eylem
Kararın fiziksel olarak uygulanması bu aşamada bir gerçektir. Seçilen yaklaşım aslında uygulanmaktadır. Yaklaşımın deneyimleri ve/veya sonuçları ilk aşamaya iletilir, gözlemlenir, ardından döngü tamamlanır ve döngü yeniden başlar. Bu çok hızlı bir süreçtir.
Amaç, potansiyel bir rakibin de döngüyü tamamlama şansına sahip olmamasıdır, böylece rakip her zaman gerçeklerin arkasında koşmaya devam eder. Gözlem ve oryantasyonun birleşimi, sonuçta eyleme götüren bir karara götürür. Ve sonra döngü yeniden başlar. Değişen bir ortamda her zaman tetikte olmanız gereken sürekli bir süreçtir. Bir denge durumu olduğunda, hayatta kalma şansı çok azdır.
Dezavantajları
Ne yazık ki John Boyd fikirlerini makalelere veya bir kitaba hiç yazmadı ama sunumlarında onlardan bahsetti. OODA Döngüsünün çeşitli yorumlarının olmasının nedeni budur. Model ayrıntılı ve yaygın olarak kullanılmasına rağmen, bazı dezavantajları vardır:
Ne düşünüyorsunuz?
OODA Döngü modeli günümüzün modern iş ve kişisel zorluklarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir karar verme süreci için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın