Advanced
Search
  1. Home
  2. Öfke Kontrolü Nedir?

Öfke Kontrolü Nedir?

  • 17 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 196 Views
  • 0 Comments

Bu makale Öfke Kontrolünü açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü çalışan gelişimi ve stres yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

Öfke Yönetimi nedir?

İnsanlar stres yaşadığında, buna genellikle öfke dahil her türden duygu eşlik eder. Amerikalı psikologlar Redford Williams ve Virginia Parrott Williams, en çok satan ‘Anger Kills’ adlı kitabında saldırganlığı ve öfkeyi kontrol etmek için 17 strateji olduğunu belirtti. Sonunda bunu 12 stratejiye indireceklerdi. Öfkeyi, insanların deneyimlediği normal ve ortak bir duygu olarak tanımlarlar. Fakat öfkenin yıkıcı bir etkisi olabilir. Kişi ne kadar sık ​​öfke yaşarsa, o kadar zarar verici olabilir. Örneğin, biri sık sık kızdığında, insanlar bu kişiden kaçmaya başlayabilir. Üstelik kişinin açısını kontrol edememesi sağlığı için de iyi değildir.

Öfke ile Başa Çıkmak

Öfkeye genellikle saldırganlık eşlik eder; birisi etrafındaki insanları düşünmeden duygularını tam olarak ifade edecektir. Öfke, bağırarak, küfür ederek, öfkeyle ve hatta fiziksel şiddet veya başka bir güç gösterisiyle ifade edilebilir. Bu yüzden öfke yönetimi çok önemlidir. Öfke olayları önlenmeli veya en azından hafifletilmelidir.
Öfke kendi başına mutlaka zararlı değildir ama uzun vadede insanların önemli ölçüde acı çekmesine neden olabilir. Öfke yönetimi hiçbir şekilde kolay olmasa da, kesinlikle öğrenilebilir. Öfke kontrol edilmezse, kişilerarası etkileşimlerde ciddi çatışmalara yol açabilir. Bu hem insanların özel hayatlarında hem de işyerinde sorunlara neden olacaktır. Bastırılmış öfkenin de olumsuz sonuçları vardır. Örneğin, patlayan bir yanardağ gibi aniden tam güçle patlayabilir. Redford ve Virginia aşağıdaki öfke yönetimi stratejilerini listeler:

Strateji 1. Sorunu kabul etmek

Önce Öfke Yönetimi sorununun kendisini kabullenmesiyle, somut eylem için alan yaratmak mümkün hale gelir. Bu durum değişim için bir başlangıç ​​noktası sunar. Daha yüksek frekansta meydana gelen öfke salgınları gibi büyük sorunlar olması durumunda, bir terapisti ziyaret etmek yardımcı olabilir. Örneğin, bir psikolog veya koç, öfkenin nedenini ve ilişkili davranışı daha iyi anlamaya yardımcı olabilir. Öfke yönetimi terapisi, öfkeyi kabul etmeyi ve bununla nasıl başa çıkılacağını öğrenmenin yararlı bir yöntemidir.

Strateji 2. Günlük

Öfkenin tam olarak ne zaman ortaya çıktığını, sebebinin ne olduğunu takip ederek. ve insanların, durumların veya davranışların onu tetiklediği şey, öfkenin tekrarlayan doğası hakkında daha fazla bilgi edinmek mümkündür. Bu içgörü, insanların bilinçli seçimler yapmasını ve belirli durumlardan kaçınmasını sağlar.

Strateji 3. Ağ

Ağlarındaki ana insanlardan destek arayarak, eski bir kalıba geri dönmemek için daha disiplinli hale gelebilirler. Destek, insanların öfkeyle tepki verdiğini ve kendilerini kontrol etmeleri gerektiğini ifade etmekte özgür hissettikleri güvenli bir ortamda sağlanmalıdır. Aileye, arkadaşlara veya meslektaşlara zaman ve ilgi ayırarak karşılıklı güven artacaktır. Ayrıca birbirinizle konuşmak stresli anların atılmasına yardımcı olacaktır. Sonunda bu, birinin öfkeyi kontrol etmesine yardımcı olabilir.

Strateji 4. Öfke döngüsünü kesintiye uğratmak

Bu durum en önemli Öfke Yönetimi stratejilerinden biridir ama aynı zamanda en zorlarından biridir. Öfke ortaya çıktığı anda, önce ’10’a kadar saymak’ iyidir. Anında öfkeye kapılmak yerine, kişi bir adım geri atıp neler olduğunu fark etmekten önemli ölçüde fayda sağlayacaktır. Sadece kendine durmasını söylemek zaten yeterli olabilir. Sessiz bir yer aramak veya farklı bir yere taşınmak da patlamaları kesintiye uğratabilir. Ayrıca olumsuz düşünceleri olumluya çevirmek son derece faydalıdır. Öfke döngüsünü kesintiye uğratarak, başkalarını incitebilecek ve daha sonra pişman olacak şeyleri söylemekten kaçınmak mümkündür…

Strateji 5. Empati

Empati, başkalarıyla empati kurarak farklı bir bakış açısı sağlar ve kişinin durumu farklı bir açıdan görmesini sağlar. Bu durum durumu objektif olarak değerlendirmeyi ve öfkenin içeriden geldiğini fark etmeyi mümkün kılar. Her insan hata yapar ve bu hatalarla doğrudan yüzleşerek insanlar kendilerini daha iyi hale getirebilirler.

Strateji 6. Mizah

Öfkeye yol açan duruma bakarak insanlar kendilerine gülmeyi ve olayları o kadar ciddiye almamayı öğrenirler. Mizah, gerilimi azaltabilir ve meseleleri perspektif haline getirebilir. İki taraf arasındaki gerilimi yatıştırır. Bununla birlikte mizah alaycılık veya alay alanına girerse, etkisi olumlu olmaktan başka her şey olacaktır. Bu başkalarının duygularını incitebileceğinden, her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.

Strateji 7. Ara verin

Ara vermek hem zihin hem de beden üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Düzenli egzersiz, gevşeme egzersizleri ve yeterli uyku önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Bahsetmiyorum bile, sağlıklı bir diyet ve bol su ve az alkol içmek daha sakin bir yaşam tarzı ile sonuçlanacaktır. Birisi öfke hissettiğinde, fiziksel egzersiz onu sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, uzun bir yürüyüşe çıkın veya spor gibi diğer fiziksel aktivitelere katılın. Bu durum sözde bir ‘mola’ anına izin verir ve ardından insanlar sakinleştiklerini fark eder.

Strateji 8. Güven

Başkalarına daha fazla güven duyarak öfke azaltılabilir. Çabucak öfkelenen insanlar genellikle başkalarının onları kızdırmak veya hayal kırıklığına uğratmak için kasıtlı olarak bir şeyler yaptığı fikrine kapılır. Doğal olarak, arkadaşlara ve meslektaşlara güvenerek güvensizlik azalır. Bir şeyler ters gittiğinde, bunun kasıtlı veya kötü niyetli olması gerekmez. Fakat güven iki yönlü bir şeydir. Bu yüzden başkalarıyla açıkça iletişim kurmak akıllıca olacaktır, böylece birinden ne bekleyeceklerini bilirler. Her zaman iyi bir örnek olun.

Strateji 9. Etkili dinleme

Başkalarını dikkatlice dinlerseniz iletişimsizlik azalır. Yanlış anlama, genellikle hayal kırıklığı durumlarına ana katkıda bulunur. Örneğin dinleme becerilerini aktif olarak geliştirerek. Empatik Dinleme, insanlar aslında ne anlama geldiğini duyabilirler. Başka bir deyişle, bu başkalarını bölmemek, söylenenleri kısaca tekrarlamak, sorular sormak ve kendi konuları hakkında hemen konuşmaktan kaçınmak anlamına gelir.

Strateji 10. İddialı olun

İnsanlar iddialı olarak kendileri için ayağa kalkabilirler ama her zaman saygılı şekillerde değil. Hızla saldırganlaşacak ve başkalarına çok az saygı gösterecek olan, kesinlikle öfke sorunları olan kişilerdir. Saldırganlık durumunda, odak kazanmaktır. Bunun yerine, başkalarının duygularını, haklarını ve ihtiyaçlarını akılda tutmak ve bir denge sağlamak önemlidir. İnsanlar bir şeye kızdıklarında bunu belirtmelidir. Sakinleştirici bir şekilde açık bir şekilde konu hakkında konuşarak karşınızdaki kişinin hissine zarar gelmez ve olumlu bir şekilde çözüm aranabilir.

Strateji 11. Neşeyi ifade edin

Sevinci ifade etmek, insanların dünyadaki son günleri gibi yaşamalarını sağlar. Bu durum öfkenin hem zaman hem de enerji kaybı olan bir duygu olduğunu anlamasını sağlayacaktır. İnsanlar hayattan zevk aldıklarında, onlara mutluluk veren ve öfkenin kaybolmasına neden olan şeyleri daha çok ararlar.

Strateji 12. Affet ve unut

Affet ve unut tavrı, öfkeyi ortadan kaldırır. İnsanlar genellikle kin gütme eğilimindedir. Geçmişten gelen öfkeli duygular ortaya çıkar ve birisinin olumsuz duygulara geri dönmesine neden olur. ‘Kızgınlık yok, acı yok’ mantrası yararlı olabilir ve öfke duygularını hafifletir. Bağışlama güçlü bir araç olabilir ve olumsuzluğu pozitifliğe dönüştürebilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Öfke yönetimine aşina mısınız? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Öfke ile nasıl başa çıkıyorsunuz ve Öfke Yönetimi konusunda neler paylaşmak istersiniz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Barnes, VA, Johnson, MH, Williams, RB ve Williams, VP (2012). Williams LifeSkills® eğitiminin ergenlerde öfke, anksiyete ve ambulatuvar kan basıncı üzerindeki etkisi. Çeviri davranışsal tıp, 2 (4), 401-410.
  • Williams, R. (2012). Öfke öldürür: sağlığınıza zarar verebilecek düşmanlığı kontrol etmek için on yedi strateji. Taç.
  • Williams, R. (2010). Yaşam Masaları: Daha güçlü ilişkiler kurmanın, daha net iletişim kurmanın ve sağlığınızı iyileştirmenin 8 basit yolu. Uyum.
    • Share:

    Leave Your Comment