Advanced
Search
  1. Home
  2. Ödeme Gücü Oranı Nedir?

Ödeme Gücü Oranı Nedir?

  • 17 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 203 Views
  • 0 Comments

Bu makale Ödeme Gücü Oranını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Ödeme Gücü Oranı nedir?

Bir kuruluşun ödeme gücü oranı, bir kuruluşun finansal yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyeti hakkında bir fikir verir. Ödeme gücü ayrıca kuruluşun alacaklılarına ne kadar bağlı olduğunu ve bankaların kuruluş bir kredi kolaylığı için başvurduğunda bunu kullanabileceğini gösterir.

Ödeme Gücü Oranı formülü

Ödeme gücü oranı, çeşitli hisse senedi bileşenleri arasındaki ilişkiyi gösteren bir hesaplama formülü ve ödeme gücü göstergesidir. Ödeme gücü oranını hesaplamanın iki yolu vardır:

Ödeme Gücü Oranı I=Özkaynak */Toplam Varlıklar ** x %100

*=Öz sermaye, girişimcinin kuruluşa yatırdığı sermayedir.

**=Toplam varlıklar kuruluşa dahil olan sermayedir, bunlar Özsermaye, Kısa Vadeli Borçlardır (kısa vadede geri ödenmesi gereken sermaye, örneğin bir tedarikçi kredisi, alacaklılar veya kredili mevduat kredisi) ve Uzun Vadeli Borçlar (bir yıldan fazla bir süre sonra geri ödenebilecek uzun vadeli borçlar).

Bir kuruluşun yaşayabilir olup olmadığını belirlemek için, sonuç %25 ile %40 arasında olmalıdır.

Bu elbette sektöre ve girişimin türüne bağlıdır.

Bu aynı zamanda bir kuruluşun mali sağlığı hakkında da bir şeyler söylüyor ama bu ille de iflas edecekleri anlamına gelmiyor.

İkinci yöntem, varlıkların Toplam Yükümlülüklere göre tartılmasıyla ilgilidir.

Hesaplama aşağıdaki gibidir:

Ödeme Gücü Oranı II=Toplam Varlıklar */Toplam Yükümlülükler ** x %100

*=Toplam Varlıklar, bir kuruluşun varlıklarının toplamıdır. Bu durum dönen varlıklara bölünmüştür (bunlar, sermayeye bir yıldan daha az bir süre için katkıda bulunan bir kişi, şirket veya kuruluşun varlıklarıdır). Mevcut varlıklar bir yıl içinde paraya çevrilmelidir. Dönen varlık örnekleri, stoklar, alacaklar ve likit varlıklar) ve sabit varlıklardır (bunlar örneğin binalar, envanter, makineler ve tesisler ve araçlar)

**=Toplam Yükümlülükler kuruluşa dahil edilen toplam borçlardır, bunlar Kısa Vadeli Borçlar ve Uzun Vadeli Borçlardır.

Yüzde cinsinden sonuç ne kadar yüksekse, organizasyon o kadar çok çözücüdür.

Ne düşünüyorsunuz?

Ödeme gücü oranı hakkındaki açıklamayı biliyor musunuz veya ekleyeceğiniz bir şey var mı? Bu yöntemin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Mendoza, EG ve Ostry, JD (2008). Mali ödeme gücüne ilişkin uluslararası kanıtlar: Maliye politikası “sorumlu” mu?. Parasal İktisat Dergisi, 55 (6), 1081-1093.
  • Eling, M., Schmeiser, H. ve Schmit, JT (2007). Solvency II süreci: Genel bakış ve kritik analiz. Risk Yönetimi ve Sigorta İncelemesi, 10 (1), 69-85.
  • Taffler, RJ (1983). İstatistiksel bir model kullanarak şirketin ödeme gücü ve performansının değerlendirilmesi. Muhasebe ve İşletme Araştırması, 13 (52), 295-308.
    • Share:

    Leave Your Comment