Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Proje Yönetimi
  3. MoSCoW Yöntemi Nedir?
MoSCoW Yöntemi
 Nedir?

MoSCoW Yöntemi Nedir?

  • 25 January 2021
  • 277 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale MoSCoW Yöntemi’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü proje yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

MoSCoW Yöntemi nedir?

Önceliklendirme genellikle zordur. Özellikle yeni fikirlerin ve/veya teknolojilerin uygulanması söz konusu olduğunda. Bir organizasyondaki herkes her zaman her şeyin hemen yapılmasını ister ve bu neredeyse imkansızdır. Önceliklendirmeyi kolaylaştıran çeşitli araçlar vardır. MoSCoW yöntemi bunlardan biridir.

Oracle yazılım şirketinden Dai Clegg, MoSCoW Metodunu icat etti. Yöntem, her gereksinimi etiketler ve önceliklendirmeyi kolaylaştırır.

Bu önceliklendirme yönteminin kaynağı yazılım geliştirme olsa da, aynı zamanda pazar lansmanları, ürün lansmanları, yeni bir iş kurma veya değişim süreçleri için de son derece uygulanabilir. MoSCoW Metodu ile proje veya ürün sonucuna yönelik ihtiyaçlar belirlenir.

MoSCoW Yöntemi, gereksinimleri öncelik sırasına göre belirlemekle ilgilidir. Daha büyük bir başarı şansı için önce en önemli gereksinimlerin karşılanması gerekir.

MoSCoW Yöntemi, ilk harflerden oluşan bir kısaltmadır. İki Os, ‘moskova’ kelimesini okunabilir kılmak için eklenmiştir, kendilerinin hiçbir anlamı yoktur. M, “Olması gerekenler”, S “Olması gerekenler”, C “Olması gerekenler” ve W “Olmazlar” veya “Olacaklar” anlamına gelir.

Gereksinimler

MoSCoW Yöntemi’ne başlamadan önce gereksinimleri belirlemek iyi bir fikirdir. Gereksinimleri belirlerken, tüm paydaşlar için neyin önemli olduğunu dikkate almalısınız. Dahil olan herkesle beyin fırtınası yapmak, iyi ve niteliksel gerekliliklere yol açacaktır.

Pahalı veya gerçekçi olmamalarını önlemek için gereksinimlere öncelik verilir. Ana hedef, şirkete en fazla değer katan gereksinimleri ortaya çıkarmaktır. Proje gereksinimleri aşağıdaki kategorilerden birine ayrılmıştır:

M – Olması gerekenler

Bunlar, nihai sonucun karşılaması gereken önceden belirlenen minimum gereksinimlerle ilgilidir. Bu gereksinimleri karşılamadan proje başarısız olur ve ürün kullanılamaz. Çalışabilir bir ürün için bir gerekliliktir ve alternatifi yoktur. ‘Sahip olunması gerekenler’ esastır. ZORUNLU aynı zamanda Minimum Kullanılabilir SubseTs anlamına gelen bir kısaltma olarak da açıklanır.

Örnek: Ekstra bir sınav ödevi olarak, Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Otomotiv öğrencilerinden en azından sürebilen (minimum gereksinimler) bir araba tasarlamaları istenmiştir. Otomobilin herhangi bir kaporta olmadan sadece şasisi varsa sorun değil. Bu durum yanmalı motora giden münferit parçaların ve aktarma organlarının yapımı ile ilgilidir. Bu durumda, sahip olmaları gereken, akademik yılın sonuna kadar sürülebilir bir arabaya sahip olmalarıdır.

S – Olmalı

Bunlar, yüksek önceliğe sahip olan ancak kullanılabilir bir son ürün için gerekli olmayan ek ve çok istenen gereksinimlerdir. Bu gereksinimler karşılanmasa bile ürün kullanılabilir olacaktır. Karşılandıklarında, yalnızca ürünün değerine katkıda bulunacaklardır. Mevcut zamana bağlı olarak, bu gereksinimlere her zaman daha sonra geri dönebilirsiniz.

Örnek: Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Otomotiv öğrencisi araca bir çeki demiri eklemek isteyebilir (olmalıdır) ama araç çeki demiri olmadan gidebildiği sürece projeleri başarılı olacaktır. Her zaman daha sonraki bir aşamada çekme çubuğunu ekleyebilirler.

C – Olabilir

Zaman kaldıysa bu gereksinimler dikkate alınabilir. Aksi takdirde sorun olmaz ve nihai sonuç üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. “Olması gerekenler”, “Olması gerekenler” den daha düşük bir önceliğe sahiptir. Bu seçenek, yalnızca çalışması için gerçekten yeterli zaman varsa dahil edilecektir. Bu kategori aynı zamanda ‘olması güzel’ olarak da anılır; mutlak bir gereklilikten çok bir dilek.

Örnek: Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Otomotiv öğrencileri belki arabaya bir takometre takmak isteyebilirler. Bu önemli bir (sınav) zorunluluğu değil, ama yapmayı başarırlarsa harika olur.

W – Olmayacak (ve yapacaktı)

Bunlar, genellikle gerçekleştirilmesi imkansız olan veya çok fazla zamana mal olan gelecek için dileklerle ilgilidir. Bu mümkün değilse, en iyisi enerjiyi boşa harcamamaktır. Eğer başarılabilirse, o zaman çok fazla zaman (ve paranın) yatırılması gerekecek ve ‘Olacak’ olarak etiketlenecektir. İlk proje bittikten sonra, genellikle daha sonraki bir aşamada ‘Olasılıklar’ izlenir.

Örnek: Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Otomotiv öğrencilerinin, aslında halka açık yollarda gidecek bir araba yapmaları gerekmiyor. Çalışmak içindir. Kamuya açık yollarda kullanmak istiyorlarsa, üstyapıya ihtiyaç duyacak ve güvenlik standartlarına uyacaktır. Ayrıca ayrıntılı bir süreçte Araç Standartları Ajansından onay almayı da içerir.

Son tarih

MoSCoW Yöntemini doğru şekilde uygulamak ve ona bağlı kalmak, bir projeye liderlik etmenin açık bir yolunu sağlayacaktır. Projeye dahil olan herkes, önce neyin yapılması gerektiğini, ne zaman bitirilmesi gerektiğini ve neden önemli olduğunu bilecektir. Öncelikleri gereksinimlere atayarak, bir proje daha yönetilebilir hale gelir ve son teslim tarihini karşılamak daha kolay olacaktır.

Bir projenin geliştirilmesi ve desteklenmesi de başlangıçta daha az önemli gereksinimleri göz ardı ederek daha kolay hale getirilir. Temel gereksinimlere odaklanarak, minimum gereksinimleri karşılayan satılabilir bir ürün elde edersiniz. Bu şekilde alıcıya fayda sağlayacak benzersiz satış noktaları haline gelmelidir.

Ne düşünüyorsunuz?

MoSCoW Metodunu projenizde veya organizasyonunuzda nasıl uyguluyorsunuz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? MoSCoW Metodunu uygulamak için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Baxter, R. (2004). Yazılım mühendisliği, yazılım mühendisliğidir. 26. Uluslararası Yazılım Mühendisliği Konferansı’nda, Yüksek Performanslı Sistem (HPCS) Uygulamaları için W36 Atölye Yazılım Mühendisliği (s. 4-18).
  • Stephens, R. (2015). Yazılım Mühendisliğine Başlamak. Wrox Yayıncılık.
  • Hatton, S. (2008). Doğru önceliklendirme yöntemini seçmek. Yazılım Mühendisliği, 2008. ASWEC 2008. 19. Avustralya Konferansı (s. 517-526). IEEE.
  • Robson, WA, Simon, Shena. (2014). Moskova yapım aşamasında. Taylor&Francis Ltd.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın