Merdiven Tekniği Nedir?
- 26 February 2021
- 387 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Merdiven Tekniğinin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra yaratıcılığı kullanırken grup kararlarına bireysel katılımı nasıl teşvik edebileceğinizi daha iyi anlayacaksınız.
Merdiven Tekniği Nedir?
Merdiven Tekniği, bir grupta etkili karar vermeyi basitleştirmeye yönelik bir karar verme yöntemidir. Amaç, tüm üyelerin düşünce ve fikirlerinin gruba sunulmasını sağlamaktır, böylece grup bir karar verirken bunlar dikkate alınabilir. Yöntem, Steven Rogelberg, Janet Barnes-Farrell ve Charles Lowe tarafından 1992’de geliştirildi.
Merdiven Tekniği adımları
Merdiven Tekniğinin beş temel adımı vardır.
1. Sorunu açıklayın
Grup olarak toplantı yapmadan önce görevi veya sorunu tüm üyelere sunun.
Herkese ne yapılması gerektiği konusunda düşünmeleri ve görevin en iyi nasıl yürütülebileceği veya sorunun en iyi şekilde çözülebileceği konusunda bir fikir oluşturması için yeterli süre verilmesi önemlidir.
2. Merdiveni inşa edin
İki üyeden oluşan bir çekirdek grup oluşturun. Sorunu tartışmalarına izin verin.
3. İşleme devam edin
Çekirdek gruba üçüncü bir grup üyesi ekleyin. Üçüncü üye, daha önce tartışılmış olan fikirlerden haberdar olmadan önce ilk iki üyeye fikir önerir. Üç üye de çözümlerini ve fikirlerini sunduktan sonra seçeneklerini birlikte tartışırlar.
4. Merdiveni tamamlayın
Gruba dördüncü bir üye ekleyerek, vb. aynı işlemi tekrarlayın. Her ilave üye kendi fikirlerini sunduktan sonra tartışma için yeterli zaman planlamak önemlidir.
5. Bir karar verin
Tüm üyeler dahil edilene ve fikirleri sunulana kadar karar vermeyin.
Neden Merdiven Tekniği?
Merdiven Tekniği, eşit katılımı garanti eden adım adım bir yaklaşımdır. En utangaç ve en sessiz grup üyelerinin bile fikirlerini sunma fırsatına sahip olması önemlidir. Bu durum tüm grup üyelerinin duyulduğundan emin olmanıza yardımcı olur, böylece potansiyel fikir dışarıda bırakılmaz. Amaç, olası tüm çözümleri masaya yatırmak ve bunları herhangi bir önyargı olmadan tartışmaktır.
The Stepladder Technique’nin önemi, Gary Stasser, James Larson ve grupların genellikle ilgili bilgileri dikkate almadığını ve bunun grup kararlarının kalitesine zarar verebileceğini belirten diğerleri tarafından yapılan araştırmalarla vurgulanıyor. Ek olarak yöntem daha geniş bir fikir yelpazesi oluşturmaya yardımcı olur ve insanların grup içinde ‘saklanmasını’ önler. Ayrıca kendi fikirlerini dile getirme konusunda daha az istekli olan kişileri grubun diğer daha aktif üyelerine karşı korur.
Groupthink tuzağından kaçınmak, Stepladder yönteminin yararlı olmasının bir başka nedenidir. Grup düşüncesi, grup dinamiklerinden kaynaklanır ve gruplar eleştirel düşünmeden veya fikirlerini test etmeden ve sorgulamadan fikir birliği görüşüne veya karara vardıklarında ortaya çıkar. Grup düşüncesi, özellikle herkesin birbirini tanıdığı tutarlı gruplarda gerçekleşir.
Başlangıç
Merdiven Tekniğinin beş adımı aşağıda daha ayrıntılı açıklanmıştır:
1. Sorunu açıklayın
Öncelikle gruptaki herkes çözülecek problemden haberdar edilmelidir. Bu adım, bireylere problemi çözen takıma dahil edileceklerini açıklar. Ek olarak sorunu ve çözümü kendileri düşünme fırsatı bulacaklar. Bu adımda herkese alan vermek önemlidir. Bu yüzden grup toplanmadan önce, her bireyin sorunu dikkatlice düşünmüş olması gerekir.
2. Merdiveni inşa edin
İkinci adım, grubun iki üyesinden bir araya gelip sorunu tartışmalarını istemektir. Bu insanlar problemi bireysel olarak düşünme fırsatına zaten sahipler, bu yüzden tanıştıklarında tartışacakları birkaç fikir olacak. Bu ikiliye, bu kararda yer alan çeşitli konuları tartışabilecekleri özel ve rahat bir ortam sağlamaya çalışın.
3. İşleme devam edin
İkili sorunu tartıştıktan sonra, üçüncü bir kişiden tartışmalarına katılmasını isteyeceksiniz. Bu toplantının boyutu, sürecin bir bütün olarak başarısı için çok önemlidir. Üçüncü kişi katıldığında, grup olarak herhangi bir şey tartışılmadan önce fikirlerini diğer ikisine sunacaktır. Bu şekilde üçüncü kişi ilk ikisinin görüşünden etkilenmeyecektir. Bu yaklaşım, ‘grup düşüncesinden’ kaçınmayı amaçlamaktadır – gruba katılan herkesin, diğer ekip üyelerinin düşüncelerinden etkilenmeden kendi düşüncelerini sunmasını istiyorsunuz.
4. Merdiveni tamamlayın
Tahmin edebileceğiniz gibi, dördüncü adım, tüm ekip üyeleri toplantıya katılana kadar devam etmektir. Odaya giren her yeni kişi, daha önce tartışılanları duymadan düşüncelerini sunma zamanına sahip olmalıdır. Yeni kişiye sunum yapma fırsatı verildiğinde, grubun tartıştıklarına dair eksiksiz bir genel bakış sağlamak için diğer fikirlerden haberdar edilebilir.
5. Karar vermek
Doğal olarak, süreçteki son adım bir karar vermektir. Lütfen kararın ancak gruba tüm insanlar eklendikten ve tüm görüşler dinlendikten sonra verilebileceğini unutmayın. İlk birkaç kişiyi dinledikten sonra bir kararın açık olduğunu düşünseniz bile, yine de herkes katılana kadar bir sonuç çıkarmak için beklemelisiniz. Etrafta dolaşan tüm fikir ve fikirlerle, kuruluşun çıkarına en uygun olan bir ekip kararı verebilmelisiniz.
Bu karar verme yönteminin genel amacı, herkesin eşit şekilde duyulmasını sağlamaktır. Karar vermek için tüm ekip üyeleriyle düzenli bir toplantı yapacak olsaydınız, kendilerini rahat hissetmelerini sağlayan bir ortamda herkesin görüşü muhtemelen duyulmazdı. Bazı insanlar büyük toplantılardan bunalmış olabilir, bu da onları konu hakkındaki düşüncelerini organize edemeyecek kadar tedirgin edebilir, oysa bu düşünceler çok önemlidir. Ek olarak Merdiven Tekniğinin kullanılması, konuyla ilgili en dürüst ve açık fikirleri alma olasılığınızı artırır.
Kısa açıklama
The Stepladder Technique’nin arkasındaki fikir, çoğu durumda ekibinizin çeşitli kişiliklerden oluşacağı gerçeğidir. Bu kişiliklerden bazıları diğerlerinden ‘daha yüksek’ veya ‘daha aktif’ olacak. Bu insanlar fikirlerinin duyulduğundan emin olmak için daha agresif olurken, diğerleri daha pasif bir yaklaşım benimseyecek. Herkese düşüncelerini dile getirmeleri için eşit fırsat vermek için, herkesin düşüncelerini korkutucu veya bunaltıcı olmayan bir şekilde sunma şansı bulduğundan emin olmalısınız.
Ne düşünüyorsunuz?
The Stepladder Technique’nin açıklamasını biliyor musunuz veya eklemek istediğiniz bir şey var mı? Bu yöntemin hangi senaryolarda etkili olacağını düşünüyorsunuz? Bu teorinin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın