Advanced
Search
  1. Home
  2. Liderliğe Bırakın Nedir?

Liderliğe Bırakın Nedir?

  • 30 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 235 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Laissez Faire liderliğini pratik bir şekilde anlatmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik tarzının temellerini anlayacaksınız.

Liderlik Ne Yapsın?

Laissez Faire veya Free-rein Leadership, birçok farklı liderlik tarzından daha dikkat çekici olanlardan biridir. Fransızcadan çevrilmiş, kelimenin tam anlamıyla ‘yapmasına izin vermek’ anlamına geliyor. Laissez Faire zorunludur, yani ‘yapsın’ anlamına gelir. Bu liderlik tarzına atıfta bulunurken her iki form da kullanılır.

Katılım

Çoğu yönetim ve liderlik stilinde çalışan katılımı çok önemlidir.

Çok az katılım olduğunda veya hiç katılım olmadığında, liderlik tarzı otoriterdir. Çalışanlara katılım için geniş bir alana izin verilirse (fikirlerini dile getirme ve karar alma süreçlerini paylaşma), liderlik tarzı demokratiktir.

Bu aşırılıklar arasında birçok başka liderlik tarzı vardır. Bununla birlikte Laissez Faire liderlik tarzının, demokratik liderlik stili yelpazesinin en uç noktasında olduğu düşünülmektedir. ‘İstediklerini yapmalarına izin verin’ – yönetim fikri, yöneticinin kendisini olabildiğince az dahil etmesiyle bunun olumsuz bir tarz olduğunu ima edebilir. Bu kısmen doğrudur.

Ayrılık Liderliğinin Özellikleri

Laissez Faire liderliği genellikle çalışanları kendi cihazlarına bırakmakla ilişkilendirilir. Çalışanlara özgürlük vermekle ilgilidir.

Yöneticilerin çok az kişisel etkisi vardır ve neredeyse her şeyi yetkilendirir. Bu anlamda kolaylaştırıcı liderliğe benzer. Kolaylaştırıcı liderler, sundukları kaynaklarla çalışanlarının bağımsız olarak çalışabileceklerine güvenirler.

Laissez Faire liderliği son derece pasif bir liderlik tarzıdır. Laissez-faire liderleri de belirli kaynaklar sunar ama süreci denetlemez ve çalışanların kendi başlarına çözümler için çalışabileceklerine güvenmezler. Bu durum çalışanların kendi başlarına olduğu anlamına gelir. İşleri yapmanın doğru ve yanlış yollarının ne olduğuna kendileri karar verirler.

Laissez Faire liderliği, çalışanlara özgürlük vermekle ilgilidir. Bu tarzın tehlikesi, yöneticinin ilgisiz, ilgisiz veya ilgisiz olarak karşımıza çıkabilmesidir.

Gayri resmi liderlik

Genellikle, bir Laissez Faire yöneticisi çalışanlarına çok güvenir. İşin nasıl yapıldığını gözlemler ve sonuçları kontrol eder ama müdahale etmez.

Çalışanların özgüvenleri teste tabi tutulur. Çalışanların denetimi veya desteği çok az olduğundan veya hiç olmadığı için, bunu kendileri yapmak zorundadırlar.

Bu durum gayri resmi liderlik şansını artırır. Bununla birlikte Laissez Faire liderliği çalışanlar arasında ve bir bütün olarak grupta belirsizliğe neden olabilir. Çalışanların merkezi bir lidere, onları teşvik edecek ve gelişmelerine yardımcı olacak birine ihtiyacı var.

Liderlik olmadan, çalışanlar yalnızca kendilerinden bekleneni ve yapmaları için işe alındıklarını yapma eğilimindedir. Ciddiye alınmadıkları izlenimini edinebilirler, fikirleri ve istekleri de değildir.

Bu durum ana grup içinde alt grupların oluşmasını daha olası kılar, bu da iç rekabeti ve çatışma riskinin artmasına yol açar. Çalışanlar uygun gördükleri kararlar vermekte özgür olduklarında, tembelleşerek üretkenliğin azalmasına neden olabilirler.

Bu yüzden bir Laissez Faire liderinin başlangıçta çalışanlarına bir yön vermesi iyi bir fikirdir. Bu şekilde grup üyeleri hangi yolu takip etmeleri gerektiğini ve kendilerinden ne beklendiğini bilecekler.

Tehlike

Laissez Faire liderlik tarzını kullanırken, çalışanlar sonuç odaklı bir şekilde çalışmaya daha az odaklanabilir. Diğer bir tehlike, grup etkisinin altını oyan uyumun azalmasıdır.

Bazı çalışanlar, kendi son tarihlerini belirleyemiyor, kendilerini motive edemiyor ve/veya kendilerini etkinleştiremiyor.

Bunu kendileri için yapacak bir lidere ihtiyaçları var. Bu onların projelerinden sorumlu olmalarını, yönetmelerini ve sorunları kendi başlarına çözmelerini zorlaştırır.

Risk, projelerin zamanında veya hiç tamamlanmamasıdır.

Laissez Faire liderliğinin temel dezavantajları aşağıda açıklanmıştır:

  • Rol farkındalığının olmaması – çalışan ekip içinde kendisinden ne beklendiğini bilmiyor.
  • Bağlılık eksikliği – çalışan, gruba bağlı hissetmiyor. Uyum yoktur, bu da grup üyelerinin birbirlerini sorumlu tutma olasılığını azaltır.
  • Sorumluluk eksikliği – hiç kimse çalışanları denetlemez. Bu durum çalışanların işe gelmelerine ama görevlerini nasıl yerine getirdiklerinden sorumlu hissetmemelerine yol açabilir.
  • Pasiflik – çalışanlar görevlerine ve/veya bir bütün olarak sürece aşina olmadıklarında, aksi takdirde yapabilecekleri kadar çaba göstermeyeceklerdir.
  • İzin Liderliği uygulaması ve örnekleri

    Laissez Faire liderliğinin aslında belirli faydaları vardır ve bu da onu geçerli bir liderlik tarzı yapar.

    Laissez Faire liderliği, tamamen bağımsız çalışabilen, sorumluluk alan ve karar vermekten korkmayan bir ekiple çalışırken mükemmel bir liderlik tarzı seçimi olabilir. Ekip kendi kendini yönlendirecek ve kendi kendini düzenleyecektir ve onlardan tam olarak ne beklendiğini bilir.

    Bu tarzın (geçici) kasıtlı kullanımının işe yarayacağı belirli durumlar da vardır. Mevcut gruptan gelen yeni bir yönetici buna bir örnek olabilir. Başlangıçta bekle ve gör yaklaşımını benimsemesi onun için iyi bir fikirdir. Gözlemlerini yaptıktan sonra, grubun ne kadar ilerlediğini ve tam olarak ne yapabileceklerini belirleyebilir.

    Ekip kararları söz konusu olduğunda bile Laissez Faire liderliği iyi işleyebilir. Liderler, bir gruba kendi kararlarını vermeleri için alan vererek ve kenarda kalarak grup üyelerinin güvenini artırabilirler. Lider tavsiye ve bilgi almaya hazır olduğunu açıkça belirtmeli ve hiçbir sorun olmadığından emin olmak için süreci izlemelidir.

    Bu örneklerin tümü, bu liderlik tarzının geçici ve kasıtlı kullanımına atıfta bulunmaktadır.

    Ayrıca bu stili yalnızca bağımsız çalışmayı seven profesyonel ve deneyimli çalışanlar için kullanmak akıllıca olacaktır. Laissez Faire liderliği, yalnız çalışmayı takdir eden çalışanlar için de mükemmel bir liderlik tarzıdır.

    Fakat bu onların işi hakkında tutkulu ve özünde motive olmasını gerektirir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Laissez Faire liderlik tarzı günümüzün modern iş dünyasında hala uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Tek başına çalışan çalışanlarla ilgili olarak iyi liderlik için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Bass, BM ve Stogdill, RM (1990). Liderlik el kitabı. Özgür basın.
  • Chaudhry, AQ ve Javed, H. (2012). İşlemsel ve laissez faire liderlik tarzının motivasyon üzerindeki etkisi. Uluslararası İşletme ve Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (7).
  • Deluga, RJ (1990). Dönüşümsel, işlemsel ve bırakınız yapsınlar liderlik özelliklerinin ikincil etkileme davranışı üzerindeki etkileri. Temel ve Uygulamalı Sosyal Psikoloji, 11 (2), 191-203.
  • Eagly, AH, Johannesen-Schmidt, MC ve Van Engen, ML (2003). Dönüşümsel, işlemsel ve bırakınız yapsınlar liderlik stilleri: kadın ve erkekleri karşılaştıran bir meta-analiz.
    • Share:

    Leave Your Comment