Advanced
Search
  1. Home
  2. Lewin’in Liderlik Tarzları Nedir?

Lewin’in Liderlik Tarzları Nedir?

  • 28 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 220 Views
  • 0 Comments

Bu makale size pratik bir açıklama verecektir. Lewin’in liderlik stilleri, Kurt Lewin tarafından geliştirildi. Bunu okuduktan sonra, Kurt Lewin tarafından geliştirilen üç farklı liderlik tarzını daha iyi anlayacaksınız.

Lewin’in liderlik stilleri nelerdir?

Kurt Lewin’in liderlik stilleri çerçevesi, 1930 gibi erken bir tarihte piyasaya sürüldüğü için biraz daha eskidir. Bununla birlikte liderlik tarzlarını hatırlanması kolay üç gruba ayırdığı için bugün hala geçerlidir.

Bu üç liderlik tarzı aşağıdaki gibidir:

Yetkili liderlik

Bu lider, sorumluluğu üstlenen ve karar verme sorumluluğunu ekibinin diğer üyelerine devretmekle ilgilenmeyen bir kişidir. Otoriter bir lider, kararları bağımsız olarak alır ve doğru kararlar olduğuna inanır. Ekip üyelerinin duygularını dikkate almazlar. Lider ve ekip üyeleri arasında çok az etkileşim var. Lider, bu siparişlerin nasıl yerine getirileceğine dair özel talimatlarla birlikte takım için emirler verir ve hedefler belirler.

Otoriter liderlik tarzının hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Olumlu olanlardan biri, deneyimsiz ekiplerle çalışırken etkili bir strateji olabileceğidir. Bu tür ekipler, projede daha özerk bir rol üstlenecek bilgiden yoksundur. Bir ekip, görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirmek için özel talimatlara ihtiyaç duyan insanlardan oluşuyorsa, otoriter bir lider en iyi seçim olabilir. Öte yandan, deneyimli bir ekip bu tür bir liderliğe direnebilir çünkü onlara hak ettiklerini düşündükleri özgürlüğü ve yaratıcılığı sunmaz. Liderin, bir görevde onlara en iyi nasıl rehberlik edeceğine karar vermeden önce ekip üyelerini dikkatlice değerlendirmesi önemlidir.

Katılımcı liderlik

Bu liderlik tarzı aynı zamanda demokratik tarz olarak da adlandırılır. Lider, hedefleri belirlerken ve kararlar alırken önceliklerini ve değerlerini ifade eder ama aynı zamanda grubun çalışmasında da rol oynar ve meslektaşlarının tavsiye ve önerilerine açıktır. Fakat lider hala son sözü söyleyen kişidir. Genel olarak, bu tür bir lider ekip üyeleri tarafından daha çok takdir edilir çünkü onu kendilerinden biri olarak görürler.

Önceki örnekte olduğu gibi deneyimsiz bir ekip söz konusu olduğunda, katılımcı liderlik her zaman doğru seçim değildir. Güçlü bir liderlik olmadan, deneyim eksikliği büyük bir soruna dönüşebilir. Öte yandan, orta düzeyde deneyime ve çok hevesli bir ekip, bu seçenek için mükemmel bir seçim olacaktır. Grupta projeyi devam ettirmek için yeterli bilgi olduğu sürece, liderin katılımı yalnızca üretkenliği artırmalıdır. Ekip üyeleri de sürecin bir parçası olarak kendilerine yatırım yaptıklarını düşündükleri için daha ilgili ve motive olmaya devam edecekler.

Temsilci/bırakınız yapsınlar liderliği

Bu liderler, ekip üyelerine işlerini nasıl yapacakları konusunda bolca özgürlük sunar. Kaynaklar ve tavsiye şeklinde destek sunarlar ama bunun ötesine geçmezler. Lider, ekibine tamamen güveniyor ve görevi tamamlamalarını sağlayacak.

Laissez-faire liderlik tarzının iyi ve deneyimli bir ekip gerektirdiğine dikkat etmek önemlidir. Deneyimsiz bir ekip veya uygun şekilde motive edilmemiş veya odaklanmamış bir ekip, görevlerinin dışına çıkmak ve proje sürelerinin gerisinde kalmak için liderlik delegasyonunun sunduğu özgürlüğü kullanabilir.

Lewin’in üç liderlik tarzının her biri, doğru zamanda ve yerde kullanılmaları koşuluyla başarılı olabilir. Bu yüzden belirli bir liderlik tarzını kullanmadan önce grubu gözlemlemek önemlidir. Grup zamanla gelişip değiştikçe, liderlik tarzının bir bütün olarak ekibin ihtiyaçlarına göre uyarlanması gerekecektir.

Neden Lewin’in liderlik stilleri?

Lewin, bir dizi deney yoluyla, kendisine göre en etkili liderlik tarzı olan katılımcı bir lider olduğunu tespit etti. Aşırı otokratik tarzlar isyanı teşvik ederken, bırakınız yapsınlar liderleri işlerinde tutarlı değillerdi ve ekip üyeleri aktif olarak yönetilirken aynı enerji seviyesini göstermiyorlardı.

Lewin’in liderlik tarzlarına başlarken

Yetkili liderler

Tüm kararlar lidere bağlıdır. Otoriter liderler genellikle diktatörlüklerle ilişkilendirilir.

Otoriter liderliğin artıları

  • Karar verme süreci hızlıdır: Kararları sadece bir kişi verirken, danışmaya gerek yoktur, bu da kararların gecikmeden alınabileceği anlamına gelir.
  • Motive olmuş yöneticiler: ‘Lider seyretmek’ tarzı, yöneticileri daha sıkı çalışmaya motive eder.
  • Yöneticiler için daha az stres: Bir lider her zaman mevcut olduğunda, yöneticiler ona her zaman erişebileceklerini hissederler.

Yetkili liderliğin eksileri

  • İletişim genellikle tek bir şekilde gerçekleşir: Bu çalışanlar için sinir bozucu olabilir çünkü işleriyle ilgili yalnızca bir hata yaptıklarında geri bildirim alırlar.
  • Korku ve kızgınlık: İnsanlar patron olmaktan hoşlanmazlar ve ayrıca çalışanlar övgüden çok daha fazla eleştiri alırlar, bu da endişe ve olumsuzluk duygularıyla sonuçlanır.
  • Bağımlılık kültürü: Çalışanlar, liderlerinin tüm fikirlere sahip olması ve tüm kararları vermesi gerçeğine bağımlı hale gelecek ve bu da muhtemelen çalışanların girişimlerinin azalmasına yol açacaktır.

Yetkili liderlik ne zaman kullanılmalı?

Otoriter liderlik, örneğin çok karmaşık olan kısa projeler veya zor bir son teslim tarihi olan projeler için çok etkili olabilir. Yetenekli çalışanlar gerektirmeyen projeler, üretken olmak için liderin rehberliğine ihtiyaç duyan çalışanlar da uygundur.

Katılımcı liderler

Bu liderlik tarzı, karar verme sorumluluğunun paylaşılmasını içerir.

Katılımcı liderliğin artıları

  • Keyifli çalışma ortamı: Her seviyedeki çalışanlar kendilerini zorlamaktan sorumlu hissederler. Çalışanlara işlerinden zevk almaları için daha fazla fırsat verilir.
  • Daha az hata: Konsültasyon kararlar verilmeden önce gerçekleştiğinden, liderin kötü bir karar verme riski daha azdır.
  • Yaratıcı kültür: problem çözme için inisiyatif almaya ve fikir önermeye teşvik edilen çalışanlar.

Katılımcı liderliğin eksileri

  • Yavaş karar verme: karar vermek daha uzun sürer çünkü önce insanlara danışılması gerekir.
  • Grup içinde gizli lider: Lider güvensiz veya zayıfsa, bunu genellikle grubun tüm kararları almasını sağlayarak gizleyebilirler.

Katılımcı liderlik tarzı ne zaman kullanılmalı?

Katılımcı liderlik, sürekli süreç iyileştirme uygulayan işletmelerde özellikle etkilidir, çünkü herkes bu sürekli iyileştirme sürecini desteklemeye teşvik edilecektir. En iyi fikirlerin yüzeye çıkmasına yardımcı olduğu son derece rekabetçi ve karmaşık endüstriler için de uygundur.

Liderlere bırak

Bu liderlik tarzıyla lider doğrudan liderlik etmez. Bunun yerine grup kararları verir.

Laissez-faire liderliğinin artıları

  • Yön özgürlüğü: Çalışanlar projeyi başarılı bir şekilde yürütmek için motive olduklarında, bırakınız yapsınlar liderlik tarzı onlara bunu yapma esnekliği sunabilir. Çünkü liderin müdahalesi yok.
  • Lider için daha az iş: Sorumluluk grup tarafından üstlenilir, lider için daha az iş olur. Bunun yerine liderler bu zamanı organizasyona değer katmak için harcayabilir.

Laissez faire liderliğinin eksileri

  • Yüksek düzeyde stres: Liderin yokluğu ve olumlu pekiştirme eksikliğinden dolayı çalışanlar yeterince güvende değillerse stresli hissedebilirler.
  • Sahiplik eksikliği: Başarısızlıklar veya başarılar durumunda sorumlu tutulacak veya kredi alacak kimse yoktur.

Laissez faire liderliği ne zaman kullanılır?

Laissez-faire liderliğinin kullanımı, genellikle sadece mükemmel iş sunma konusunda bir üne ve geçmişine sahip çok etkili profesyonellerden oluşan bir ekip için uygundur.

Ne düşünüyorsunuz?

Lewin’in liderlik tarzlarının açıklamasını biliyor musunuz veya ekleyeceğiniz bir şey var mı? Bu liderlik tarzlarının ne zaman etkili olabileceğini düşünüyorsunuz? Bu teorinin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Ferguson, ED, Hagaman, J., Grice, JW ve Peng, K. (2006). Liderlikten ebeveynliğe: Liderlik tarzlarının ebeveynlik tarzlarına uygulanabilirliği. Grup Dinamiği: Teori, Araştırma ve Uygulama, 10 (1), 43.
  • Chou, SY (2012). İşyerinde Y Kuşağı: Y kuşağının liderlik ve takipçi tarzlarının kavramsal analizi. Uluslararası İnsan Kaynakları Çalışmaları Dergisi, 2 (2).
  • Molero, F., Cuadrado, I., Navas, M. ve Morales, JF (2007). Dönüşümcü liderliğin ilişkileri ve etkileri: Geleneksel liderlik tarzlarıyla karşılaştırmalı bir analiz. İspanyol psikoloji dergisi, 10 (2), 358-368.
    • Share:

    Leave Your Comment