Kör Nokta Analizi Nedir?
- 2 January 2021
- 315 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Kör Nokta Analizini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Karar Verme aracının temellerini anlayacaksınız.
Kör Nokta Analizi nedir?
Kör Nokta Analizi, bir organizasyon içinde karar vermeyi engelleyebilecek tehlikeli, eksik, yanlış ve güncel olmayan varsayımları ortaya çıkarır.
Amerikalı iktisatçı Michael Porter bu terimi ilk olarak şirketlerdeki, iş stratejisini destekleyen ve yeni, modern fikirlerin başarılı olma şansına sahip olmasını önleyen eski moda bilgelikleri ve varsayımları tespit etmek için kullandı. Bu terim, Amerikalı gazeteci ve tarihçi Barbara Wertheim Tuchman’ın 1984 tarihli ‘The March of the Folly’ adlı kitabında kullanmasıyla popüler oldu. Kör Nokta Analizi’nin, varsayımlarında açıkça yanlış olan ve o zamandan beri başkaları tarafından önyargı olarak görülen politika ve stratejileri tanımladığını belirtiyor. Sonunda, İsrail doğumlu Amerikalı psikolog ve filozof Benjamin Gilad, ‘İş kör noktaları’ adlı kitabındaki kör noktaları ortaya çıkarmak için 3 aşamalı bir yöntem geliştirdi, İşletmeler bunu kökleşmiş ve eski moda inanç ve varsayımların yerini almak için kullanabilir. modern gerçeklik, düşünceler ve inançlarla. Bu durum kararlarının daha etkili olmasını sağlar.
Yanlış kararlar
Kuruluşların karar vermeden önce dikkatli araştırma yapmalarına rağmen, yine de yanlış gidebilir. Genellikle önemli bir şey gözden kaçar veya alternatifler dikkate alınmaz ve sonuç olarak yanlış kararlar alınır. Çoğu durumda, sözde ‘kör noktalar’ hesaba katılmaz.
Kör Nokta Analizi bu konuda yardımcı olabilir; sistematik bir denetime götüren nihai bir güvenlik ağıdır. Başlangıçta geleneksel strateji modellerine çok fazla güven duyulur ve sonuç olarak alınan kararlar tam olarak desteklenmez. Özellikle bir Kör Nokta Analizi, eksiklikleri ortaya çıkarabilir ve eski moda fikirlerden vazgeçmeyi kolaylaştırabilir. Kör noktalar üç şekilde ortaya çıkabilir:
Kör noktaların belirlenmesi ve ortadan kaldırılması, yanlış karar verme olasılığını en aza indirecek etkili stratejik karar verme için çok önemlidir. Kör noktaların çoğunlukla eski moda fikirlerden kaynaklandığı gerçeğinin yanı sıra, yöneticinin zihniyetiyle de ilgilidir. Haklı olduklarından ve değişime açık olmadıklarından emin olduklarında (bunu her zaman böyle yaptık ‘), yeni içgörüler edinmeye açık değillerdir. Sözde ‘grup düşüncesi’ de kör noktalara neden olur. Çalışan grupları, herkes tarafından kabul edilen güvenli bir seçeneği seçme eğiliminde olabilir. Bu ‘kolay yol’ genellikle en iyi kararı vermez ve bu yüzden en uygun seçim değildir.
3 adımlı yöntem
Benjamin Gilad, ‘İş kör noktaları’ adlı kitabında, bir organizasyondaki kör noktaları belirlemek için 3 adımlı basit bir yöntemi anlatıyor:
Aşama 1
Önceki bir stratejik karara tarihsel bir örgütsel perspektiften bakılır. Bu kararlara varacak argümanlar nelerdi, hangi faktörler rol oynadı ve hangi bağlam dikkate alındı?
2. Adım
Organizasyona dışarıdan bakılır. Halka açık bilgiler kullanılarak, bir kuruluşun kendi profilini nasıl oluşturduğu, hangi kararların verildiği ve hangi faktörlerin uygulandığı ve dışarıdan gelenlerin bu konuda ne düşündüğü araştırılır. Kuruluş içindeki önemli karar vericilerle yapılan röportajları, üst düzey yöneticiler tarafından yapılan varsayımları, hisse senedi sahiplerine yönelik bilgileri, medyadaki röportajları, halka açık toplantıları ve konuşmaları, telefon toplantılarını ve hatta yöneticiler tarafından yapılan otobiyografileri düşünün.
Aşama 3
2. adımın sonuçları daha sonra 1. adımın sonuçları ile karşılaştırılır. 1. adımdan elde edilen sonuçlarla her çelişki potansiyel bir kör noktadır.
İçsel önyargılar
Kör Nokta Analizi, esas olarak kuruluşun (üst) yönetim seviyesinde karar vermeyi amaçlamaktadır. Hem hükümet organlarını hem de iş dünyasını düşünün. Çoğu üst düzey yönetici iyi eğitimli ve yetenekli olsalar da, aynı zamanda bir boşlukta çalışırlar ve tüm çalışanlarıyla doğrudan temas halinde değildirler. Bu yüzden diğer olasılıklara ve bakış açılarına bakmadan yetkilendirilmiş konumlarından kararlar alırlar. İyi analiz etme ve olası panjurları kaldırma kapasiteleri düşüktür. Özellikle kör nokta analizindeki üçüncü adım, kör noktaları işaret etmek ve gözlerini açmak için güçlü bir araçtır, böylece sorunlu konulara farklı bir açıdan bakmayı öğreneceklerdir. Bu durum sonuçta hem stratejik hem de departman düzeyinde daha güçlü ve etkili kararlara yol açacaktır.
Kör Nokta Analizinin Uygulanması
Kör Nokta analizi, öncelikle tüm organizasyonu etkileyen ve daha uzun bir süreye yayılan stratejik kararlar için bir çözümdür. Karar sürecindeki önemli faktörlerin göz ardı edilip edilmediğini görmek için diğer grupları ve meslektaşları içeren resmi bir yaklaşıma yol açar. Bu şekilde karar verirken birçok farklı bakış açısı kullanılır ve üst yönetim, tüm seçeneklere kapsamlı bir risk analizi uygulayıp uygulamadıklarını sorgulayabilir. Karar vermek için mümkün olduğu kadar çok seçenek düşünülmelidir. Tek bir kişi dışarıda bırakıldığında, bu kör noktaya yol açar.
Ne düşünüyorsunuz?
Kör Nokta Analizi kişisel veya profesyonel ortamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi karar vermek için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın