Advanced
Search
  1. Home
  2. Kılçık Diyagramı Nedir?

Kılçık Diyagramı Nedir?

  • 26 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 283 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Kaoru Ishikawa’nın Fishbone Diyagramını veya Ishikawa Diyagramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme aracının ve Sebep ve Etki Analizinin temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: Balık Kılçığı Diyagramı şablonu.

Balık Kılçığı Diyagramı/Ishikawa Diyagramı nedir?

Sorunlar, bir veya daha fazla temel nedenin sonucudur. Temel nedenleri bulup ortadan kaldırarak sorunlar çözülebilir. Beyin fırtınası oturumları olası temel nedenleri belirleyebilir ama bu sistematik bir yöntem değildir.

Bir Balık Kılçığı Diyagramı, Ishikawa diyagramı veya neden ve sonuç diyagramı kullanarak, kapsamlı bir neden ve sonuç analizi gerçekleştirmek ve sorunların temel nedenlerini belirlemek mümkündür. Bu kök neden analizi yöntemi, Kawasaki Heavy Industries’deki çalışmaları sayesinde çok sayıda faktörün bir iş sürecini etkileyebileceğini keşfeden Japon bilim adamı Kaoru Ishikawa tarafından geliştirilmiştir.

Bu faktörlere ilişkin içgörü elde etmek için, potansiyel temel nedenlerin düzenli bir şekilde temsil edildiği basit bir grafik araç tasarladı. Bu kök neden analizi modeli bir balık kılçığına benzediğinden, Ishikawa diyagramına Balık Kılçığı Diyagramı veya Neden ve Etki Analizi de denir. Aslında diyagram, üretim süreçleri ve beraberindeki kalite kontrolü için tasarlanmıştı. Günümüzde Ishikawa diyagramı diğer sektörlerde de kullanılmaktadır.

Balık Kılçığı Diyagramı Nasıl Yapılır

Balık Kılçığı Diyagramı, neden ve sonuç arasında bir ayrım yapar. Balık Kılçığı Diyagramının sağ tarafında problemler tanımlanmış ve sol tarafta olası temel nedenler belirtilmiştir. Bu temel nedenler dört kategoriye ayrılmıştır. Daha sonra her kategori ikincil nedenlere ayrılmıştır.

Dört ana kategori şunlardır:

İnsanlar

Bu durum insan eylemlerinin yarattığı tüm nedenlerle ilgilidir; İyi bir iletişim var mı, insanlar görevlerini anlıyorlar mı, çalışanlar yeterince dahil mi, deneyimli ve eğitimli mi?

Makineler

Bu durum makinelerin, aletlerin, kurulumların ve bilgisayarların işleyişiyle ilgili nedenlerle ilgilidir; doğru makineler kullanılmış mı, makineler yeterince güvenli mi, makineler gereksinimleri karşılıyor mu, güvenilir mi?

Malzemeler

Malzemeler, hammaddeler ve sarf malzemeleri ve yarı mamul ürünlerde sorunlar olabilir; kalite nedir, ne kadar ihtiyacımız var, malzemeler dış etkilere karşı dayanıklı mı, ne kadar dayanacaklar vb.?

Yöntemler

Bu kategori, çalışma yönteminde olası nedenlerin bulunup bulunmadığını araştırır; iş süreçleri yeterli mi; kooperatif düzenlemeleri nasıl organize ediliyor, çalışanlar ve departmanlar birbirleriyle nasıl iletişim kuruyor vb.?

Kılçık Diyagramının Detayları

Balık Kılçığı Diyagramı, birkaç adım takip edilerek şekillenir. Üzerine bir balık kılçığının çizildiği büyük bir kağıt parçasıyla başlar.

Oradan tartışmak için aşağıdaki adımlar ortaya çıkar:

  • Analizin yapılacağı problem kağıdın en üstüne yazılır.
  • Her katılımcı sorunun olası bir nedeninden bahseder ve sorunun hangi kategoriye ait olduğunu belirtir. Birbirinin nedenleri hakkında yorum yapılamaz. Listelenen tüm nedenler Balık Kılçığı Diyagramına dahil edilmiştir.
  • Katılımcılar ayrıca olası ikincil nedenlerden de bahsetmektedir. Bu ikincil nedenler Balık Kılçığı Diyagramında dallar olarak girilir.
  • Bu işlem, başka olası nedenlerden bahsedilmeyene kadar sürdürülür.
  • Balık Kılçığı Diyagramı tüm katılımcılar tarafından eleştirel olarak incelenmiştir. Olası nedenlerin doğru kategoriye girilip girilmediğini ve/veya belirli nedenlerin diğer nedenlerle ilişkili olup olmadığını veya bunlardan türetilip türetilmediğini göreceklerdir.
  • En olası nedenlerle ilgili bir oylama var. En çok oyu alan nedenler, olası nedenler arasında “ilk 3” e dönüştürülecektir. Bu üç neden daire içine alınmıştır. Oy verilmeyen sebepler silinir.
  • Öncelik sırası, “ilk 3” nedenden belirlenir. En yüksek önceliğe sahip olası neden daha ayrıntılı olarak araştırılacak ve sonra ele alınacaktır. Bundan sonra ikinci ve üçüncü nedenler ele alınacaktır.
  • Ayarlama

    Balık Kılçığı Diyagramı, her sektörde kullanılabilecek mükemmel bir kök neden analizi ve problem çözme aracıdır. Sektörler birbirinden çok farklı olabildiğinden, temel neden kategorilerini genişletmek veya değiştirmek mümkündür. Pek çok teknik şirket, “makine” kategorisine bir BT kategorisi eklemek istiyor. Bir reklam ajansı bir “yaratıcılık” kategorisi ekleyebilir. Sorunların temel nedenleri belirlendiği sürece, balık kılçığı diyagramı amacına ulaşmıştır.

    Başarı için faydalı ipuçları

    • Balık Kılçığı Diyagramını oluşturma sürecine başlamadan önce, grupta neden ifadesinin hem ihtiyacı hem de özellikleri hakkında fikir birliği olduğundan emin olun.
    • Mümkünse çok fazla bilgi içermeyen dalları diğer branşlara “aşılayabilirsiniz”. Aynı şekilde, çok fazla bilgi içeren dalları ilerledikçe iki veya daha fazla dala ayırabilirsiniz.
    • Ishikawa diyagramını doldururken kelimeleri cimri kullanın. Nedeni veya sonucu açıklamak için yalnızca gerektiği kadar çok kelime kullanın.

    Balık Kılçığı Diyagramı şablonu

    Sebep ve sonuç analiziyle başlayın ve bu kullanıma hazır Balık Kılçığı Şeması şablonuyla sorunların nedenlerini belirleyin.

    Balık Kılçığı Şeması şablonunu indirin

    Ne düşünüyorsunuz?

    Kılçık Diyagramını nasıl uygularsınız? Yukarıda bahsedilen pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya paylaşmak istediğiniz ek bilgileriniz var mı? Fishbone diyagramı kurulumu için başarı faktörleriniz nelerdir? Balık Kılçığı Diyagramı hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyun.

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Behnam, B. ve Alvelos, H. (2011). Lastik Kaplama Endüstrisinde Kaliteli Araçların Potansiyelini Keşfetmek: Bir Örnek Olay. International Journal of Engineering Science and Technology (IJEST), 3 (6), 5337- 5345.
  • Ilie, G. ve Ciocoiu, CN (2010). Birden Çok Nedeni Olan Bir Olayın Riskini Belirlemek İçin Balık Kılçığı Diyagramının Uygulanması. Yönetim Araştırması ve Uygulaması, 2 (1).
  • Gupta, K., Sleezer, CM ve Russ ‐ Eft, DF (2007). İhtiyaç Değerlendirmesi İçin Pratik Bir Kılavuz. Pfeiffer.
  • Ishikawa K. ve Loftus, JH (1990). Kalite kontrolüne giriş. Tokyo, Japonya: 3A Corporation; 1990.
    • Share:

    Leave Your Comment