Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Strateji
  3. Kaynak Tahsisi Nedir?
Kaynak Tahsisi Nedir?

Kaynak Tahsisi Nedir?

  • 11 January 2021
  • 463 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, kaynak tahsisinin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız.

Kaynak Tahsisi nedir?

Kaynak tahsisi, bir şirketin mal veya hizmet üretimi için kıt kaynakları nereye tahsis edeceğine karar verdiği süreçtir. Bir kaynak, mal veya hizmet üretmek için kullanılan bir üretim faktörü olarak kabul edilebilir. Kaynaklar, emek, makine, teknoloji, doğal kaynaklar, gayrimenkul, finansal kaynaklar vb. dahil birçok şey olabilir.

Kaynak Tahsisi, stratejik (kaynak) yönetimi ile yakından ilgili bir yönetim faaliyetidir. Kaynak tahsisi programlarının değeri, organizasyonel hedefleri karşılamadır. Kaynaklar ve strateji arasındaki ilişki iki yönlüdür. Strateji hangi kaynakların gerekli olduğunu belirler ama kaynakların mevcudiyeti de bir stratejiyi sınırlayabilir.

Kaynakları doğru yerlere verimli bir şekilde tahsis etmek karmaşıktır ve genellikle kıtlık, mali kriterler, örgütsel politikalar, belirsiz hedefler, riskten kaçınma ve bilgi ve bilgi eksikliği gibi bir dizi faktör tarafından engellenir.

Üretim faktörleri ve Kaynak Tahsisi

Kaynakların üretim faktörü olduğundan bahsetmiştik. Bu üretim faktörleri azdır ve tüm işletmeler için gerekli kabul edilir. Dört üretim faktörü vardır. Bunlar toprak, emek, sermaye ve girişimciliktir. Bu girdiler, çıktı üretmek için gereklidir. Daha büyük ölçekte, üretim faktörlerinin bir ülkenin ekonomisindeki tüm mal ve hizmetleri ürettiğini söyleyebilirsiniz. Tüm mal ve hizmetlerin toplamına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) denir.

Üretim faktörü olarak arazi

Üretim faktörü olarak arazi, malzeme üretmek için mevcut olan tüm doğal kaynakları ifade eder. İşlenmemiş özellikleri ve dünyadan gelen her şeyi içerir. Bu aynı zamanda petrol ve altın gibi yenilenemeyen kaynaklar da olabilir. Odun gibi yenilenebilir kaynaklar da arazi üretim faktörünün bir parçasıdır. İnsanlar toprağın durumunu veya bileşimini değiştirdiğinde, bu bir sermaye malı olur. Ham petrol, doğal bir hammaddeye bir örnek iken, petrol rafine edildiği için bir başkenttir. Alplerdeki çimenli bir çayır doğal bir kaynaktır ama bitişikteki çiftlik bir başkenttir.

Bu üretim faktörünün geliri veya ödül, arazi faizi olarak adlandırılır.

Üretim faktörü olarak emek

Emek, ikinci üretim faktörüdür ve insanların yaptığı tüm işi kapsar. İşçinin değeri eğitim düzeyine, becerilerine ve motivasyonuna bağlıdır. Verimlilik, emeğin başarısı için de önemli bir göstergedir. Verimlilik, her saat ne kadar çıktı üretildiğini ölçer.

Emek üretim faktörünün ödülü ücretlerdir.

Üretim faktörü olarak sermaye

Sermaye üçüncü üretim faktörüdür ve mal veya hizmetlerin üretiminde kullanılan makineler, kimyasallar, teçhizat ve daha fazlası gibi tüm sermaye mallarını içerir. Sermaye malları ile tüketim malları arasında açık bir ayrım vardır. Sermaye mallarının üretimi desteklemesi amaçlanırken, tüketim malları üretim sürecinin çıktısıdır. Sermaye mallarına örnek olarak endüstriyel veya ticari binalar veya bir havayolunun uçağı verilebilir. Özel jet, bir mal veya hizmet üretmek için kullanılmadığı için genellikle bir sermaye malı değildir.

Sahiplerin sermaye malları üzerinden aldıkları gelire faiz denir.

Bir üretim faktörü olarak girişimcilik

Girişimcilik, mal veya hizmetlerin üretimi için gerekli olan nihai üretim faktörüdür. Girişimcilik, insanları bir fikri başarılı ve karlı bir işe dönüştürmeye yönlendiren şeydir. Bir girişimci, diğer üç üretim faktörünü birleştirir ve mal ve hizmet arzını genişletmek için kendi girişimciliğini ekler.

Girişimcilerin kazandığı gelire kar denir.

Kıtlık

Kıtlık, temel bir ekonomik soruna işaret eder: kıt kaynaklar ile tüketicilerin teorik olarak sınırsız ihtiyaçları ve arzuları arasındaki boşluk. Bu durum, yöneticiler ve girişimciler gibi kişilerin, mümkün olduğunca çok sayıda tüketiciye temel ihtiyaçlarını ve olabildiğince çok ek arzuyu sağlamak için kaynakları etkin bir şekilde nasıl tahsis edecekleri konusunda seçim yapmalarını gerektirir.

Para ve zaman, kıt kaynakların başlıca örnekleridir. Çoğu insan birinden çok azına, diğerinden çok azına veya her ikisinden de çok azına sahiptir. İşsiz bir kişinin çok zamanı vardır ama parası azdır. Başarılı bir yönetici, alt kademedeki çalışanlardan biraz daha erken emekli olabilir ama çalışma hayatı boyunca çok az boş zamanı olacaktır. Çok parası ve çok zamanı olan insanlar nadirdir.

Su, uzmanlık, toprak ve gıda gibi her kaynağın bol olduğu varsayımsal bir dünyada, ekonomistlerin üzerinde çalışacak hiçbir şeyleri olmayacaktı. Kaynakların nasıl tahsis edileceğine karar vermek gerekli olmayacaktır. Gerçek dünyada işler farklı işler. Her şeyin bir maliyeti var. Diğer bir deyişle, tüm kaynaklar ve üretim faktörleri bir dereceye kadar kıttır.

Bu yüzden kaynakların çoğu kıttır. Bu durum toplumun (ve bireysel işletmelerin) neyi ve nasıl üreteceği konusunda kararlar alması gerektiği anlamına gelir.

İşletmelerde sık kullanılan kaynaklar

Aşağıdaki türler veya kaynaklar genellikle iş dünyasında kullanılır. Kategoriler, İş Modeli Kanvası’ndan türetilmiştir.

Fiziksel kaynaklar

Fiziksel kaynaklar; binalar, makineler, araçlar, sistemler, dağıtım ağları ve üretim tesisleri gibi varlıkları içerir. Özellikle perakendeciler fiziksel kaynaklara oldukça bağımlıdır. Bunlar genellikle sermaye yoğundur. Örneğin Wal-Mart, büyük bir mağaza ağına ve ilgili lojistik altyapıya sahiptir. Diğerlerinin kapsamlı BT çözümleri, depoları ve lojistik altyapısı vardır.

Fikri kaynaklar

Fikri kaynaklar arasında markalar, patentler, telif hakları, mülkiyet bilgileri ve müşteri veritabanları bulunur. Bunlar, güçlü bir iş modelinin giderek daha önemli bileşenleri haline geliyor. Fikri mülkiyet kaynaklarının geliştirilmesi zordur ama geliştirildikten sonra genellikle önemli bir değer sunarlar. Microsoft ve SAP gibi şirketler, fikri mülkiyet için bilgi ve yazılıma büyük ölçüde bağımlıdır.

İnsan kaynakları

Her şirketin insan kaynaklarına ihtiyacı vardır ama bazı işletmeler bunlara diğerlerinden daha fazla güvenir. Örneğin, yaratıcı veya bilgi yoğun endüstrilerde insan kaynakları hayati derecede önemlidir. Ortalama bir ilaç şirketi, yüksek eğitimli tıp uzmanları gibi insan kaynaklarına güçlü bir şekilde güvenme eğilimindedir. Böyle bir şirketin iş modelinin merkezinde bilim adamları ve yetkin zeki insanlardan oluşan bir ordu vardır.

Finansal kaynaklar

Mali kaynaklar arasında kredi, nakit, mali teminatlar veya hisseler yer alır. Mali kaynaklar, daha önce tartışılan diğer kaynakları temin etmek için kullanılabilir.

Kaynak Tahsisinin verimli bir şekilde yapıldığından nasıl emin olabilirim?

Kaynakların kıtlığı yöneticiler için büyük bir zorluk oluşturmaktadır. Doğru iş için doğru insanları nasıl bulurum? İşyerinde kaynak tahsisi, genellikle kaynakların ihtiyaçlara, becerilere ve zaman çizelgelerine dayalı olarak görevlere özenli bir şekilde tahsis edilmesidir. Bu durum yöneticileri kaynakları tamamen stratejik bir seçim olmaktan ziyade belirli bir duruma göre tahsis etmeye zorlar. Etkili kaynak yönetimi için uygulamaların uygulanması büyük bir fark yaratabilir.

Yöntemlerden biri, ilgili tüm kaynakların mevcut olma kapsamının optimize edilmesidir. Ek olarak kaynakların görünürlüğüne odaklanılmalıdır. Bu yöntemleri daha ayrıntılı olarak tartışacağız ve aşağıda bazı ipuçları vereceğiz.

1. Yeniden dağıtımı uygulayın

Stratejik yeniden dağıtım için yer açmak önemlidir. Bu iyi bir ilk adımdır. Yeniden tahsis, bir kaynak tahsisi ile yapılan işin zorlandığı anlamına gelmez. Stratejik yeniden tahsis, daha fazla sorumluluk üstlenebilecek fazladan insan gücü elde etmek için alternatifler aramak anlamına gelir. Bu yol veya yeniden tahsis, projelerin ve kaynakların genel görünürlüğüne büyük ölçüde bağlıdır. Personeli en iyi şekilde istihdam etmek için bu çok önemlidir.

2. Çeşitlendirin

Çok çeşitli becerilerle donatılmış veya farklı görevleri yerine getirmeye alışmış kaynaklara ve personele sahip olmak her zaman iyidir. Bu yüzden yöneticilerin hem birincil hem de ikincil becerileri tanıması ve değer vermesi çok önemlidir. Yönetici, kaynaklarının yeteneklerinin farkındaysa, doğru kaynakları doğru yerlerde sunarak ortaya çıkabilecek sorunları hızla çözebilir.

Örneğin bir ilaç firmasındaki bir mühendisi ele alalım. Bu adam aynı zamanda iletişimde de önemsizdi ve boş zamanlarında vlog’lar yayınladı. İç pazarlama departmanı için büyük bir varlık olabilir. Ürün bilgisi ve üretim sürecinin teknik yönleri hakkındaki bilgisine ek olarak, şirketin markasına değer katabilir.

Bu durum çalışanların kendileri için de iyidir. Kimse durgunlaşmayı sevmez ve çalışanlara çeşitlenme ve büyüme fırsatı verildiğinde motive olurlar. İyi bir yönetici sadece bu kavramı anlamakla kalmaz, aynı zamanda onu kaynak tahsisi stratejisine de uygular.

3. Otomasyonu teşvik edin

Kaynakları tahsis ederken karşılaşılan en belirgin zorluklardan biri, yeni görevlere yeni kaynaklar atamak istediklerinde yöneticilerinin uyması gereken karmaşık süreçtir. Bu genellikle birden fazla telefon görüşmesini, e-posta mesajını veya diğer yöneticilere istek göndermeyi içerir. Otomatikleştirilmiş bir kaynak tahsis süreci, yöneticilerin bunu belirli bir kapsam dahilinde bağımsız olarak yapabildikleri özel bir yoldur. Görünürlük ve şeffaflıkla birleştirildiğinde, değerli zaman artık diğer alanlara tahsis edilebilir. Dahası, kolaylaştırılmış bir süreç, hangi departmana hangi kaynakların tahsis edildiğini izlemeyi kolaylaştırır. Bu durum kaynaklar izlenemediğinde ortaya çıkabilecek kafa karışıklığını önler.

4. Kaynakların en iyi şekilde kullanılması için çaba gösterin

Kaynakların optimum kullanımı sağlıklı bir kaynak tahsisi süreci anlamına gelir. Kaynakların kullanımı ve tahsis seviyesi optimal olduğunda, bu, hiçbir koşulda çok fazla veya çok az kaynak kullanılmadığı anlamına gelir. Sonuç olarak şirket tarafından üretilen çıktı mümkün olduğunca verimli bir şekilde yaratılır. Kaynakların optimum kullanımı, şanslı bir sonuçtan ziyade genel sonuç olmalıdır. Kaynakları tahsis etmek için kullanılan her yöntem bu kriteri karşılamalıdır.

Uygulamada kaynak yönetimi

Kaynakları doğru departmanlara tahsis etmek, kaynak yönetiminin bir parçasıdır. Kaynak yönetimi, alan, ekipman ve personel gibi kaynakların kullanımının planlanmasını, izlenmesini ve optimize edilmesini içerir. Bu süreç, planlama ve yönetimi, kaynakları kontrol etmeyi, belirli projeler ve kaynaklar için planlama başlangıç ​​ve bitiş tarihlerini, çatışma yönetimini ve gerekli değişiklikleri zamanında uygulayabilmek için düzenli izlemeyi kapsar.

Kaynak tahsisi ve kaynak yönetimi yazılımı

Doğal olarak, kaynak tahsisi küçük şirketlerde nispeten kolaydır. Daha büyük şirketler daha fazla araca ihtiyaç duyar. Böyle bir araç sözde kaynak yönetimi yazılımıdır. Bu aynı zamanda kaynaklar için planlama yazılımı olarak da adlandırılır. Yazılım, yöneticiler tarafından plan yapmak, kaynakları tahsis etmek ve kimin hangi proje üzerinde çalıştığını ve hangi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu izlemek için kullanılan proje yönetimi yazılımına benzer. Bu tür yazılımların etkin kullanımı, kuruluşun kapasitesini kaynaklar ve mevcut beceriler açısından izlemeyi ve bununla ilgili raporlamayı kolaylaştırır. Ayrıca geçmiş sonuçları analiz etmeyi ve bunları kaynak kullanımına ilişkin tahminler yapmak için kullanmayı kolaylaştırır.

Kaynak yönetimi yazılımının avantajları:

  • Kaynakların en verimli ve etkili kullanımı
  • Bir kuruluşun yeteneklerinin tam bir resmini sağlar. Fazla rezervasyonu önler ve belirli işe alım kararları için bir argüman olarak kullanılabilir
  • Geçmiş veriler analiz edilirken geleceğe ilişkin tahminler daha doğru hale gelir

Ne düşünüyorsunuz?

Kaynak tahsisinin açıklamasına aşina mısınız? Kaynak yönetimi ile ilgileniyor musunuz? Çalıştığınız yerde kaynaklar en uygun şekilde kullanılıyor mu? Kaynakların etkin tahsisi ile ilgili sorunlarla hiç karşılaştınız mı? Kaynak yönetiminde neyin önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz. Sen…

  • Paylaş:

Yorumunuzu bırakın