Kavramsal Çerçeve Nedir?
- 13 March 2021
- 406 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Kavramsal Model olarak da adlandırılan Kavramsal Çerçeveyi açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme ve analitik aracın temellerini anlayacaksınız.
Kavramsal Çerçeve nedir?
Kavramsal çerçeve, finansal bağlamda neden ve sonuç arasındaki beklenen ilişkiyi göstermeye yardımcı olan görsel bir temsildir. Aynı zamanda Kavramsal Model veya araştırma modeli olarak da adlandırılır. Modele farklı değişkenler ve bu değişkenler arasında varsayılan ilişkiler dahil edilir ve beklentileri yansıtır.
Kavramsal Çerçeve, bir çalışmadan önce kullanılan bir araçtır. Bu durum Kavramsal Çerçeveyi analitik bir araç haline getirir. Kavramsal ayrımlar yapmak ve farklı fikirleri bir araya getirmek için kullanılır. Güçlü Kavramsal Çerçeveler, amaçlanan hedefin fiilen gerçekleştirilmesine yol açar.
Kavramsal Çerçevenin Kökeni
Kavramsal Çerçeve, muhasebenin mali raporlamasından kaynaklanır. Bu durum nesnel olarak test edilecek pratik problemler için varsayılan bir ayardır. Dolayısıyla, Kavramsal Çerçevede, ‘muhasebenin hangi yararlı özelliklere ihtiyaç duyduğu’, ‘hangi temel unsurlarla uğraştığımız (varlıklar, borçlar, özsermaye vb.)’ Ve ‘hangi değişkenlere ihtiyaç olduğu dahil olmak üzere temel finansal konular ele alınmaktadır. mali tabloların hazırlanması için’.
Test araştırması
Kavramsal Modelde, ilişkiler farklı değişkenler ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri arasında açıkça tanımlanmıştır. Genel olarak, model gerçek araştırma yapılmadan önce hazırlanır.
Ek olarak araştırma türü, Kavramsal Çerçeve ile çalışmanın akıllıca ve yararlı olup olmadığını belirler. Araştırmanın test edilmesinde, Kavramsal Çerçevenin kullanılması gelenekseldir. Hipotezlere dayanarak belirli bir fikir gösterilebilir. Test araştırmasının temeli, Kavramsal Çerçeve’de de yansıtılan neden-sonuç ilişkisini göstermektir. Araştırmayı test ederken, şematik modelde gösterilen neden ve sonuç ilişkileri hakkında belirli beklentilerle çalışır.
Bununla birlikte model keşif araştırması için de uygundur. Bu genellikle, özel olarak tanımlanmış değişkenler yerine geniş olarak tanımlanmış kavramlardan oluşur. Bu tür araştırmalarda, spesifik ilişkiler daha sonra belirlenir ve değişkenler doğrudan ölçülebilir ve oldukça somut bir şekilde formüle edilir.
Kavramsal Çerçeve örneği ve değişkenler
Sebep-sonuç ilişkisini iyi gösterebilmek için önce Kavramsal Çerçeve içerisinde beklentilerin grafiğini çizmek ve sebep-sonuç ilişkisini değişkenlere bölmek önemlidir. Bu bağlamda değişkenler, neden-sonuç ilişkisini özetleyen özelliklerdir.
Bir moda zincirinin online mağazalarında daha fazla satış yapmasının önemli olduğunu varsayalım. Kavramsal Modelde bir dizi değişken bir araya geliyor: Online mağazada %20 daha fazla satış, haftalık Facebook promosyonları, ziyaretten sonraki 24 saat içinde satın alımda %10 indirim alma fırsatı ve görmenizi sağlayan iyileştirilmiş görünüm online mağazada çeşitli açılardan kıyafetler.
Sebep-sonuç ilişkisi durumunda, şimdi iki tür değişkenle ilgileniyoruz: bağımsız değişkenler (Facebook promosyonu, %10 indirim ve geliştirilmiş görünüm) ve bağımlı değişken ( %20 daha fazla gelir). İkinci bağımlı değişken (sonuç), bağımsız değişkenler (nedenler) tarafından belirlenir. Özellikler birbirini etkileyebilir ve doğrudan birbiriyle ilişkili olabilir. Online mağazanın görünümünü iyileştirmişse, ziyaretçiler kıyafet aramak için daha fazla zaman harcayacak ve şüphesiz şimdi %10 indirim alma teklifini görecek ve Facebook aracılığıyla ziyaretçiler online mağazaya çekilecek.
Ortaya çıkabilecek tek tartışma, değişkenleri ölçmek için hangi birimin en iyi şekilde seçilebileceğidir. Ayrıca “Facebook tanıtımı ile ne kastedilmektedir” gibi kavramsal sorular ortaya çıkar. Bunun üstesinden gelmek için önceden iyi ve net anlaşmalar yapılması önerilir.
Nasıl görünüyor?
Aslında Kavramsal Çerçeve, bir problem ifadesi/araştırma sorusunun bir temsilidir. Aynı zamanda oldukça basit görünüyor. Bağımsız ve bağımlı değişkenler belirlendikten sonra, bir Kavramsal Çerçeve başlatılabilir:
- Çerçeveler – Bağımlı ve bağımsız değişkenler çerçevelerde çizilir.
- Oklar – iki kavram arasındaki oklar nedensel bir bağlantı olduğunu gösterir; okun gösterdiği yerdeki etkilerden geldiği yer.
- Çizgiler – 2 değişken arasında bir ilişkinin (korelasyon) beklendiği ama bağlantı olmadığı durumda bir hat kullanılır.
Kavramsal Çerçeve Avantajları
Kavramsal Model ile çalışmanın çeşitli avantajları vardır. İlk olarak, kullanıcı değişkenler hakkında dikkatlice düşünmeye ve onlara kesin açıklamalar vermeye “zorlanır”. Ek olarak kılavuzlar nihai bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olur. Önceden belirlenen standartlar bu çerçeve ile tutarlı olacaktır, böylece değişkenlere sahip olan herkes tam olarak ne beklendiğini bilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Araştırma veya problem çözmede Kavramsal Çerçeve kullanıyor musunuz? Kavramsal Modeli günümüzün modern iş şirketlerinde uygulayabilir misiniz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Problem analizi ve araştırması için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın