Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Karar Verme Nasıl Geliştirilir? En Etkili Yollar
Karar Verme Nasıl Geliştirilir? En Etkili Yollar

Karar Verme Nasıl Geliştirilir? En Etkili Yollar

  • 23 October 2019
  • 700 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Karar Verme Nedir?

Karar verme, özellikle bir ekip veya kuruluşta çalışırken, önemli bir konuda hayati bir seçim yapma veya eylem yapma süreci olarak tanımlanabilir.

Yemek yemek istediğimiz yiyeceklerden işe almak istediğimiz kişilere, bütün bunlar yaşamlarımızda hemen hemen her gün aldığımız kararlar. Kararlarımız eylemlerimizi büyük ölçüde etkiliyor ve bu yüzden de yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçası.

Evde veya kişisel olarak kararlar aldığımızda, başkalarını zorlukla etkiliyorlar. Fakat işyerinde, işyerinde veya grupları içeren başka herhangi bir alanda kararlar alındığında, diğerleri üzerinde de büyük bir etki yaratabilir.

Bu yüzden bu gibi durumlarda, mükemmel karar verme becerisine sahip olmak çok önemlidir.

İyi Karar Verme Becerisi Nedir?

Karar vermek işyerinde önemli bir beceridir ve lider olmak istiyorsanız son derece hayati bir öneme sahiptir.

Birini işe alma kararı ya da bir projeyi tamamlamak için uyarlama süreci ya da iyi karar verme becerisine sahipseniz daha sonra hiçbir zaman yanlış gitmeyeceğiniz bir strateji veya bu stratejiyi takip etmek için bir strateji yapın.

Karar verme süreci:

Bir durumu analiz ederek, bilgiyi birleştirerek ve benzeri diğer kararları değerlendirerek doğru seçimleri yapma sürecidir.

Bu karar alma süreci, tüm bilgileri ve alternatif çözümleri değerlendirerek en iyi kararları almanıza yardımcı olur. Bu durum alınan kararın en iyi ve tatmin edici karar olacağını garanti eder.

1. Kararı tanımlayın:

Bir karar verilmesine ihtiyaç varsa, kararın niteliğini başlangıçta açıkça tanımlamak çok önemlidir.

2. İlgili bilgileri toplayın:

Doğru karar vermek için gerekli tüm bilgileri toplayın. Şimdi bu iki bölümde yapılmalı

İç – öz değerlendirme yoluyla bilgi al
dış– kitaplar, online vb.

3. Alternatifleri tanımlayın:

Bilgi toplama sürecinde mutlaka birçok yol veya alternatifle karşılaşacaksınız. Yeni alternatifler oluşturmak için hayal gücünüzü bile kullanabilirsiniz.

4. Kanıtları tartın:

Olası alternatiflerin bir listesini aldığınızda, her bir seçeneği analiz etmeniz ve bunun sonucunu değerlendirmeniz gerekir. İlk adım için uygun olup olmadığını kontrol edin. Tüm alternatifleri öncelik sırasına göre sıralayın.

5. Alternatiflerden birini seçin:

Tüm değerlendirmelerden sonra, size uygun olan en iyi alternatifi seçmeniz gerekir. Ayrıca 2 veya daha fazla alternatifin birleştirilmesinden de faydalanabilirsiniz.

6. Harekete geçin:

Şimdi, yukarıdaki adımda seçilen alternatifi uygulamaya veya kullanmaya başlayarak eylemi gerçekleştirme zamanı.

7. Kararınızı ve etkilerini gözden geçirin:

Kararınızın sonucunu veya sonucunu gözden geçirin ve 1. adımda belirlediğiniz ihtiyacın çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

Hatta yeni bir karar almak için birkaç adımı tekrarlamanız gerekir.

İyi Karar Verme Becerisi Neden Önemli?

“Bir formül tüm sorulara uymuyor.” Bu gerçek hayatta da geçerli. Her durum kendi zorlukları ve sorunları ile farklıdır. Sonuç olarak bu gibi durumlara yaklaşmanın ve tüm sorunlarla mücadele etmenin farklı yollarını benimsememiz gerekiyor.

Yanlış bir karar alırsanız o zaman işler aleyhinize olacaktır ama uygun kararlar alırsanız işler sizin lehinize çalışacaktır. Fakat hatırlamanız gereken bir şey, kararınızdan olumlu bir sonuç alma konusunda kendinize güvenmeniz ve doğrulamanız için karar vermede sistematik bir yaklaşım izlemektir.

Son olarak, bir durumda daha fazla sıkıntı yaşamak istemiyorsanız iyi kararlar almak zorunludur.

7 Karar Verme Türleri:

Herhangi bir iş için karar verme süreci çok önemlidir. Uygun kararlar vermeden hiçbir şey olamaz.

Ayrıca, bir kuruluş veya işletmeyle ilgili olduğunda, karar vermeden önce üzerinde düşünmeniz gereken birkaç şey vardır.

Ayrıca bazı durumlarda, bazı önemli kararlar vermeniz gerekir. Bazen, dün hangi kararın doğru gözüktüğü yarın yanlış görünebilir.

Eğer bir takımda bir karar alıyorsanız o zaman birçok fikir edinebileceğiniz açıktır. Bunlardan herhangi birini atmak tamamen yanlış olacaktır.

Böylece optimum kararı vermek için, belirtilen son adımdan başlayarak daha yüksekleri takip edebilir ve ilerleyebilirsiniz.

  1. Karar ver ve sonunda ilan et.
  2. Karar verin ve başkalarıyla iletişim kurun.
  3. Kararı ver ve yorum yap.
  4. Bir karar öner ve tartışmaya itiraz et.
  5. Girdi ve ortak karar için durumu sunun.
  6. Durumu açıklayın ve takımdan karar vermesini isteyin.
  7. Takımdan sorunu tanımlaması ve kararı vermesi istenir.

İşyerinde Karar Verme Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Baskı ve stres zamanlarında, karar alma süreci çok önemli bir rol oynamaktadır.

Karar vermek zor olsa da, herhangi bir zamanda karar vermeye hazır olmanız gerekir.

Burada, karar verme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı en iyi yolları listeledik.

1. Yaşamınıza biraz sanat ve kültür ekleyin
2. Programlama veya dil becerilerinizi geliştirin
3. Her yaştan insanla takılmak
4. Egzersiz
5. Yemek yaparken farklı bir şeyler deneyin
6. Aktif ve sosyal online olun
7. Artıları ve eksileri listeler.

Karar Verme Becerilerinizi Geliştirmenin 18 Yolu:

Tüm bu yüzdenrden dolayı iyi karar verme becerisine sahip olmak gereklidir. Karar verme sürecinizi iyi yapılandırmak ve karar vermenizi geliştirmenin en iyi yollarını bilmek istiyorsanız aşağıdaki soruları kontrol edin.

1. Bir Karar Vermeden Önce Kesinlikleri Dikkatle Düşünün:

Seçenekler, büyük kitleden tekile kadar değişebilir. Kararınızın kesinliğini belirlemek karar vermede yardımcı olabilir. Çok az araştırma yapın ve bir karar vermeden önce bununla ilgili kesinlikleri dikkatlice değerlendirin.

Alınacak karar daha küçük bir şeyle ilgiliyse, bağırsak hislerinizi her zaman düşünebilirsiniz. Bu sayede çoğu zaman doğru kararları vereceksin.

2. Karar Verme Nedenini Analiz Edin:

Bir karar vermeniz gerekiyorsa, özellikle önemli bir şey için, o zaman önce neden almanız gerektiğini analiz etmelisiniz.

Sonunda kararınızı etkileyebilecek belirli bir akıl yürütme ve gündem olabilir. Kararınızdan doğacak sonuçları belirleyin. Bu yüzden bu kararın kim için olduğunu ve ondan kimin yararlanacağını analiz edin.

Bu tür bilgiler kararınızı vermenin ve uygun bir seçim yapmanın bir nedenini yerine getirmenize yardımcı olabilir.

3. Sahip Olduğunuz Seçeneklerin Sayısını Belirleyin:

Çoğu durumda, ikiden fazla seçeneğiniz olacaktır. Bu durum uygun bir karar almak için kafanızı karıştırır.

Bazen seçimler gizlenir. Bu yüzden son bir karar vermeden önce çeşitli seçenekleri araştırın ve bunları en iyi neyin işe yarayacağını, sonuçların ne olacağını ve daha bir diğerini yerine getirin.

4. Bilgilendirilmiş bir Karar Vermeyi deneyin:

Bir karar vermeden önce bununla ilgili sorular sormanız çok önemlidir. Karar kendiniz veya bir başkası için olabilir ama kararı en iyi şekilde verdiğinizden emin olun.

Mükemmel bir yol, bir karar vermeden önce mümkün olduğunca fazla bilgi edinmektir. Kararınızdan kimler yararlanacak?

Kararın sonuçları ne olacak? Sıralı bir seçim yapmadan önce böyle şeyleri analiz etmeye çalışın.

5. Kararınızı Anlamlandırdığınızdan Emin Olun:

Sağduyu, karar vermede bağırsak hissinden çok daha önemli bir rol oynar. Doğru seçimi yapıp yapmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

Ne zaman karar verirsen, mantıklı geldiğinden emin ol. Belki de olumlu sonuç vermeyecek bir karar veremezsiniz ama mantıklı olursa asla kimseye zarar vermez.

Sağduyunuzu dinleyin ve denemek için mantığınızı kullanın. Sizin sağduyunuz, iyi kararlar vermenize yardımcı olacak ve hatta her şey başarısız olduğunda, verimli kararlarla sizi topraklandırabilir.

6. Mantıklı Bir Karar Verin, Duygusal Olmadığına Karar Verin:

Kendinizi tuzağa düşürdüğünüz ve öfke, üzüntü ve gurur nedeniyle aldatıcı kararlar verme eğiliminde olduğunuz bazı durumlar olabilir. Bu açıkça duyguların tehlikeli olabileceğini gösterir. Daha tahrik edicidir ve yanlış kararlarla sizi indirebilirler.

Karar vermeden hemen önce rahatlatıcı bir zihinle düşünün. Duygularını kontrol et ve uygun kararlar ver. Daha sonra tek ihtiyacınız olan mantıklı ve akıllıca düşünmek.

7. Geçmiş Deneyimlerinizden Öğrenin:

Kimse baştan mükemmel değildir. Hepimiz bir noktada ya da diğerinde yanlış kararlar verme eğilimindeyiz. Fakat bu, bir sonraki kararımız hakkında titizlikle düşünmemizi engellemez.

Neredeyse her gün kararlar almak zorundayız. Dolayısıyla bundan korkmamalıyız. Çıkmanın en iyi yolu geçmiş deneyimlerimizden öğrenmek. Geçmiş hatalarımızı incelikle kabul etmeli ve uygun karar vermeyi araştırmalıyız, böylece bir daha ki sefere doğru kararı vermeliyiz.

8. Fayda-Maliyet Analizi yapın:

Nihai bir karara varmadan önce, tüm artıları ve eksileri ölçmeniz önemlidir. Bu durum en iyi kararı vermenizi sağlayacaktır.

Fayda-maliyet analizi ile, kararınızdaki son sonuçları inceleyebileceksiniz. Sadece olumlu olanları değil, olumsuz olanları da tahmin edin. Bu şekilde bir karar verirken kaçırdığınız maliyetleri veya masrafları tahmin edebileceksiniz.

9. Seçimlerinizi Daraltın:

Maliyet-fayda analizi sürecinizi basitleştirmek için, size sunulan seçeneklerin seçeneklerini daraltmak akıllıca olacaktır. Daha fazla seçeneğiniz varsa, uygun bir karar almak zorlaşır.

Ayrıca, daha fazla seçenek, herhangi bir karlı fırsatı kaçırabileceğiniz için daha fazla başarısızlıkla sonuçlanabilir. Daha az seçenekle, daha fazla gönül rahatlığı elde edecek ve daha kısa sürede uygun bir karar verebileceksiniz.

10. Önemini Değerlendirin:

Bir karar almak için harcayacağınız zaman, durumun önemine bağlıdır.

Bazı durumlar sadece 10 dakika içinde karar almayı gerektirse de onaylanması birkaç gün sürebilecek başka kararlar da olabilir. Bu durum durumun önemine bağlıdır.

Agonizing kararsızlığını azaltmak için, karar vermenin önemini ve bunun yaşamınız, işiniz ve bununla ilgili diğer önemli şeyler üzerindeki etkisinin ne olduğunu belirleyin.

11. Uygun Bir Karar Vermek İçin Bir Perspektif Tutun:

Bir durumla panik yapmayın. Her şeyin yanı sıra karar verme için gereken zaman çerçevesi hakkında uygun bir perspektifiniz varsa, karar vermeniz sizin için daha kolay olacaktır.

Bu durum bir kararın önemini analiz etmekle yakından ilgilidir. Kararınız sizi ve başkalarını etkilemeyecekse, o zaman ileri gidebilir ve başarabilirsiniz.

Uygulanabilir bir karar değilse, zamanınızı boşa harcamanın anlamı yoktur. En iyi yol, diğer seçenekleri aramaktır.

12. Grup Kararı Alırken Çatışmaları Yönetmeyi Öğrenin:

Bazen grup kararları vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu bireysel kararlar almaktan daha karmaşıktır. Bunun nedeniyse farklı bakış açılarına ve ideolojilere sahip çeşitli bireylerin fikirlerini ve düşüncelerini içermesidir.

Böyle bir durumda, yalnızca çatışmaları etkin bir şekilde yönetme becerisine sahip olduğunuzda daima olumlu bir sonuç alabilirsiniz.

Çatışma yönetimini uygulamak, kazanma ve kaybetme durumu arasındaki farkları belirlemenize yardımcı olacaktır. Böyle bir durumda, iyi bir karar, tüm yönleriyle bir kazan-kazan durumu içeren bir karardır.

13. Önceden Planlayın:

Bu yine grup karar verme ile ilgilidir. Ayrıntılara önceden karar vermek en iyisidir, özellikle de grup kararları verirken. Bu durum ekip üyeleri arasındaki çatışmaları önlemeye yardımcı olacaktır.

Grup tartışmaları bir etkinlik planlamak veya bir parti için çıkmak ya da ofiste bir şenlik planlamakla ilgili olabilir. Karar verme becerilerini geliştirir ve üyeler arasındaki sorunların olasılığını azaltır.

14. İhtiyacınız olduğunda şarj edin:

İddialı olmanız gereken bir zaman var. Takımdaki hiç kimse kesin bir karar veremezse, sorumluluğu üstlenebilirsiniz. Aksi takdirde, zamanınızı boşa harcayacaksınız ve duruma göre uygun bir karar vermeyeceksiniz.

Üretken ve ilgili olabilirseniz, bunun için gidin. Bu durum başkalarının öne çıkmasını beklemek yerine, lider olarak durup karar almak için mükemmel bir yoldur.

15. Hataları tekrar etmeyin:

Karar vermeyi iyileştirmenin en büyük yollarından biri, geçmiş hatalarınızdan sorunları tekrarlamadığınızdan emin olmaktır.

Pişman bir kararla yaşamak tıpkı kendi potansiyellerine zarar vermek gibidir. Bu durum gelecekteki olaylara hızlı ve etkin bir şekilde karar verme yeteneğinizi mahvedecektir. Bu yüzden geçmiş hatalarınızdan ders alın ve doğru bir karar vermeye çalışın.

16. Bir Karar Vermek İçin Çok Uzun Sürme:

Basit kararlar vermeniz gerekiyorsa, onları daha az zamanda eğlenceli bir şekilde yapmalısınız. Fakat kararın önemli bir konuda verilmesi gerekiyorsa, düşünmek için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.

Zaman çerçevesi arttığında, bu durum genel durumu daha kritik hale getirebilir. İyi bir yol, karardan gelen artıları, eksileri, pozitifleri ve negatifleri analiz etmek için her gün odaklanmış bir zaman dilimi ayırmaktır. Tüm sorunları taramak, daha iyi bir karar vermenize yardımcı olacaktır.

17. Gerçeklere Daha Fazla Odaklanın:

Kararlar almanız gerektiğinde, özellikle de profesyonel cephede, gerçeklere odaklanmak en iyisidir. Bir kararın sizi nasıl hissettireceğini ve göreceğini belirleyecek zaman ayırın.

Problemi nesnel olarak çözmek mümkün mü?

Eğer EVET Ardından tüm olası nedenleri sıralayın ve ego ile duygularınızı uzak tutun. Bununla birlikte gerçeklere bakmak tüm kişisel eksikliklerin giderilmesine yardımcı olacaktır.

İşletmenizle ilgili bir konuda yardım istiyorsanız her zaman bunun için sormalısınız. Bu başarısız bir karara varmaktan iyidir.

18. Kararınızı Sorunuz:

Son fakat en az olmayan, nihai bir karar verdiğinizde, bunu sorgulamak her zaman en iyisidir.

Başkalarının görüş ve tercihlerine dayanarak veya herhangi bir dış destek veya başkalarının tavsiyelerine dayanarak karar almış olabilirsiniz. Tüm bu durumlarda, uygun olmayan bir karar vermeniz ihtimali vardır.

Dolayısıyla, karar vermeden önce daima kendinize sorular sorun. Kararlarınızın her zaman niteliksel olduğundan ve yalnızca niceliksel olmadığından emin olun. Bir gereklilik varsa o zaman en son endüstri trendlerini bile kontrol edebilirsiniz. Dolayısıyla, karar verme sürecinizin girdileri konusunda dikkatli olun.

Etkili Karar Vermeyi Ne Önleyebilir?

Burada etkili karar alma sürecini engelleyen birkaç faktör belirledik. Onlar

1. Bilgi Eksikliği
2. Çok fazla bilgiye sahip olmak
3. Çok fazla insan
4. Kazanılmış İlgi Alanları
5. Duygusal Ekler
6. Hiçbir duygusal eki

Sonuç olarak karar vermek her gün deneyimlediğiniz önemli bir süreçtir. Bazı kararlar küçük ve daha az önemli olabilirken, diğerleri büyük ve çok önemlidir. Bir kararın önemi ne olursa olsun, öğrenmeniz gereken tek şey doğru seçimler yapmak ve karar verme becerinizi en üst düzeye çıkarmaktır.

  • Paylaş:

Yorumunuzu bırakın