Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kalite Yönetimi
  3. Kanban Sistemi Nedir?
Kanban Sistemi
 Nedir?

Kanban Sistemi Nedir?

  • 13 January 2021
  • 318 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Taiichi Ohno tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Kanban Sistemi kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kalite yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

Kanban nedir?

Kanban, görsel için Kan ve kart için yasak anlamına gelen iki Japonca kelimenin birleşimidir.

Kanban, özgürce tercüme edildiğinde görsel kart anlamına gelir.

Kart üzerinde (renkli) kartlar kullanarak, israfı iyileştirmeyi ve ortadan kaldırmayı amaçlayan bir üretim süreci içinde bir sinyal sistemi olarak hizmet eder.

Kanban, kullanıma dayalı sürekli üretim sağlar.

Bu basit sinyal verme yöntemi, örneğin bir hammaddenin nerede, ne zaman ve ne kadarının gerekli olduğunu hızla belirleyebilir, böylece üretim sürecinde hiçbir zaman bir eksiklik olmaz.

Kanban, Taiichi Ohno tarafından geliştirildi ve ilk olarak Toyota fabrikasında kullanıldı. Bu durum Tam Zamanında bir yöntemdir ve bu yüzden bir üretim sisteminin yönetimini desteklemek için etkili bir araçtır.

Kanban kartı

Kanban’ın en yaygın biçimi, en azından aşağıdaki bilgileri içeren bir karttır:

  • Kod numarası; bu, üretilecek ürünün adını veya gerekli olan hammaddeyi tanımlar.
  • Miktar; üretilecek ürün miktarı veya ihtiyaç duyulan hammadde miktarı.
  • Teslim süresi; bu, üretimin yapılacağı zaman çerçevesi hakkında bilgi sağlar.
  • Sıra numarası; sistemdeki kart adedini numaralandırarak ve örneğin 48/90 ile ilgili olduğunu belirterek, üretim sürecinde Kanban kartının hangi bölüme uygulanabilir olduğu hemen anlaşılır.
  • Bir Kanban kartı elbette şekil, boyut, renk ve içerik açısından değişiklik gösterebilir. Bunlar e-postalar, sensörler ve elektronik gösterge panoları gibi modern sürümleri bile alabilir. Sözde Kanban panoları, geleneksel Kanban kartlarına dayanan böyle bir varyasyona örnektir. Kanban panosu, üretim sürecinde bir miktar işi veya bir ürün görevini temsil eden mıknatıslar, plastik kartlar, post-itler veya çıkartmalar kullanır. Kanban panosundaki hareket, üretim sürecindeki harekete karşılık gelir. Çoğu durumda, pano üç sütuna bölünür: üretim sırası, üretim ve üretim (yapmak – yapmak – yapmak). Bu durum kartların üretim sürecinin hangi aşamasında bulunduğunu bir bakışta netleştirir.

    Envanter

    Kanban kartları, malzemeler için en uygun sipariş sistemi olarak çalışır. Kart çıkarılmışsa, materyallerin “sipariş edildiği” herkes için görsel olarak açıktır. Kart hala mevcutsa, bu kartın henüz kimse tarafından not edilmediği ve işlem yapılması gerektiği anlamına gelir. Kanban, bu vesile ile envantere uygun ve görsel bir genel bakış sağlar ve üretim sürecinde teslimat için daha yapılandırılmış hale getirir. Her tür malzemenin kendi Kanban kartı olduğundan, hangi hammaddenin yenilenmesi gerektiği hemen anlaşılır. Bu yüzden her kartta ürün adı, sarf malzemesi miktarı, depoda depolandığı yer ve teslim edilmesi gereken yer ile birlikte bir ürün numarası gösterilmesine yardımcı olur. Tüm Kanban kartlarını toplayarak materyaller kolayca ve hızlı bir şekilde doldurulabilir. Bu durum Kanban’ı etkili ve uygulanması çok kolay hale getirir.

    Müşteri talebi

    Kanban Sisteminin temeli Toyota Üretim Sistemine (TPS) kadar izlenebilir. Her zaman müşteri talebine dayalı bir çekme sistemidir. Bitmiş ürünün müşterinin beklentilerini tam olarak karşılaması için üretim sürecinin tüm bölümleri birbiriyle ilişkilidir. Bunu yaparken Kanban Sistemi, üretim sürecinin yalnızca müşteri talebi olması durumunda üretim yapacak şekilde tasarlanmasını sağlar. Sonuç olarak bitmiş ürün, yarı mamul ve emtia stok seviyeleri düşük kalabilir ve bu da üretici için maliyetleri düşürür. Bu yüzden üretim için ihtiyaç duyulan tam miktarın istenen zamanda sağlanması gerekmektedir. Bu şekilde Kanban sistemi, kullanıma dayalı üretim sağlar. Envanter düşer düşmez, Kanban Sistemi stoğu yenilemek için bir sinyal sağlar.

    Bu sistemi doğru bir şekilde test etmek için aşağıdaki kurallara uymak önemlidir:

  • Üretim süreci için gerekli miktarlar, israfı önlemek için üretilen miktarlara karşılık gelmelidir.
  • İhtiyaç duyulan her hammadde veya yarı mamul ürün için ayrı bir Kanban kartı gereklidir.
  • Kanban kartları, eskimiş stoku önlemek için ilk giren ilk çıkar yöntemine (FIFO) göre en iyi şekilde sipariş edilebilir.
  • Kanban kartı bir sepet, araba, konteyner, çöp kutusu vb. ile ilişkilendirilebilir. Kanban kartının olmaması, esasen üretim olmadığı anlamına gelir.
  • Teslim edilen mallarda hata veya kusur olması durumunda, neden derhal tespit edilmeli ve bir çözüm bulunmalıdır.
  • Uygulama

    Kanban Sistemi farklı şekillerde uygulanabilir. İki hazneli sistem, ilk haznenin iş için stok içerdiği yenileme sırasında en iyi şekilde çalışır. Kanban kartları birinci bölmeden çıkarılır çıkarılmaz, ikinci kap ileri doğru hareket eder. İlk bölme daha sonra yeniden doldurulur ve böylece sistem yeniden dengelenir. İkinci bölme herhangi bir Kanban kartı içermiyorsa, yeniden doldurma gerçekleştirilir ve devam eder. FIFO yöntemi bu senaryo için de geçerlidir. Bu sistem esas olarak bitmiş ürünlere uygulanabilir. Kanban kartları aynı zamanda hammadde ve yarı mamul gibi üretim kaynakları için de kullanılmaktadır.

    Kanban Sisteminin artıları ve eksileri

    Kanban sistemi basit ve etkilidir ve üretim sürecini ve/veya tedarik sistemini yönlendirmek için çok uygundur. Kanban Sistemi ile üretim süreci, sadece müşteri talep ettiğinde bir şeyler üretecek ve hammadde israfını önleyecek şekilde tasarlanmıştır.

    Bununla birlikte Kanban Sistemi yalnızca ürün varyasyonlarının ve/veya ürün değişikliklerinin sayısı sınırlı kaldığında iyi çalışır. Geniş ürün çeşitliliği ile Kanban kartlarında çok şeyin değiştirilmesi gerekiyor ve bu da nihayetinde eskimiş stoklara yol açabilir. Bu durumda, Kanban Sistemi, ürünlere olan ihtiyacı belirtmek için tek başına en iyi şekilde kullanılabilir.

    Pratik örnek

    Birçok toptancı ve üretici Kanban Sistemini kullanıyor. Örneğin bir fabrika fırını için envanter tutmanın ve her zaman taze ürünlerle çalışmanın bir yoludur. Ürünlere bakıldığında bunlar un, yumurta, şeker, tereyağı ve krema gibi malzemeleri içerebilir. Her hammaddeye, sadece ürün numarasını değil, aynı zamanda ciro oranını da içeren kendi renkli Kanban kartı atanır. Depodan 50 yumurtalı sondan ikinci tepsi alındıktan sonra, kırmızı Kanban kartı son tepsiye ilerler. Bu durum depo yöneticisine yumurtaların sipariş edilmesi gerektiğini açıkça belirtir. Yeni tedarik edilen yumurtalar, FIFO yöntemine uygun şekilde bağlı kalarak mevcut stoğun arkasına yerleştirilir. Depo yöneticisi, yumurta stokunu doğrudan ayarlayarak depo sistemini günceller. Daha sonra sistem, kalan yumurtaları siparişin tedarikçiye sevk edildiği nokta ile karşılaştırır (kritik sipariş noktası). Kalan miktar kritik sipariş noktasından düşükse, sistem tarafından bildirilecek ve tedarikçiye yeni bir teslimat talep eden otomatik bir e-posta gönderilecektir. Tüm hammaddelere uygulandığında, envanteri yönetmek ve her zaman taze ürünlerle çalışmak için mükemmel bir yol oluşturur.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Kanban Sistemi bugünün ekonomi ve üretim dünyasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir envanter yönetim sistemi için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Monden, Y. (1981). Uyarlanabilir Kanban sistemi, Toyota’nın tam zamanında üretimi sürdürmesine yardımcı olur. Endüstri Mühendisliği, 13 (5), 29.
  • Ohno, T. (1988). Toyota üretim sistemi: büyük ölçekli üretimin ötesinde. CRC Basın.
  • Shingo, S. ve Dillon, AP (1989). Toyota üretim sistemi üzerine bir çalışma: Endüstri Mühendisliği Bakış Açısından. CRC Basın.
  • Sugimori, Y., Kusunoki, K., Cho, F. ve Uchikawa, S. (1977). Toyota üretim sistemi ve kanban sistemi tam zamanında ve insana saygı sisteminin somutlaştırılması. Uluslararası Üretim Araştırmaları Dergisi, 15 (6), 553-564.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın