Kalite Evi Nedir?
- 31 December 2020
- 465 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Yoji Akao ve Shigeru Mizuno tarafından geliştirilen House of Quality kavramının pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kalite yönetimi aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.
Kalite Evi nedir?
Ürünlerin ve/veya hizmetlerin kalitesi sadece işletmelerin kendileri için değil, özellikle müşterileri için önemlidir. Müşteriler bir ürün/hizmet hakkında ne düşündüklerine karar verirler. Müşterilerin görüşüne göre kalite ne kadar iyi olursa müşterilerin olumlu yanıt alma, geri gelme ve ürünü veya hizmeti başkalarına tavsiye etme olasılığı o kadar yüksektir. Yine de müşterilerin talep ettiği kalite standartlarını karşılamak kolay değil. Quality Function Deployment (QFD) bunu mümkün kılar. QFD, Lean Six Sigma kalite sisteminin bir parçasıdır. Müşteri isteklerini ve pazar taleplerini envanterlemek ve ardından bunları tasarım özetine dahil etmek için bir yöntemdir. Bu yöntem, kuruluşun müşterilerinin ne istediğine daha fazla odaklanmasını sağlar. QFD yönteminin sonucu, ‘kalite evi’ olarak da adlandırılan bir veri matrisidir. Bu kaliteli ev farklı şekillerde olabilir. Fakat her durumda temsil bir eve benzeyecektir.
QFD yöntemi, 1960 yılında Japon planlama uzmanı Yoji Akao ve Japon kalite uzmanı Shigeru Mizuno tarafından icat edildi. Başlangıçta QFD, Deming’in Planla, Yap, Kontrol Et ve Önlem al anlamına gelen PDCA döngüsünden kaynaklanan Japon tersanelerinde kullanıldı.
Kalite fonksiyonları
Kalite evi, QFD’nin bir parçasıdır ve kalite kontrolünü temsil eder. Ayrıca bir kalite planının yürütülmesine ve böyle bir planı uygulamak için kaynakları uygulamaya odaklanma vardır. Kalite fonksiyonları oluşturulduğu için, Lean Six Sigma’nın bir parçası olarak kabul edilir. Kalite evi, müşteri isteklerini ve pazar taleplerini bir tasarıma dönüştürmeyi kolaylaştırır. Fonksiyon gereksinimlerine ek olarak, fonksiyonel özellikler ve teknik tasarım da dikkate alınacaktır. Örneğin program ve sistem testleri kullanılarak ürünün müşteri beklentilerini karşılayıp karşılamadığı değerlendirilebilir.
Takım odaklı
Kalite evi, müşteri isteklerinden ilham alan ürün geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu istekleri gerçekten karşılayabilmek için önce müşterileri dikkatlice dinlemek önemlidir. Tüm fikirleri ve istekleri, önceliklere göre neyin mümkün olup neyin mümkün olmadığına bakarak gerçekçi ve uygulanabilir bir plana dönüştürülür. Bu bir ekip sürecidir; tüm ekip üyeleri katkıda bulunur ve süreç adımları birkaç kez atılır. Tüm ekip üyeleri birbirlerini dinlemek ve kalitenin daha yüksek bir düzeye çıkarılmasını ve korunmasını sağlamak zorunda kalacak. Müşterinin isteklerini tasarım gereksinimlerine dönüştürme sürecinin tamamı genellikle aşağıdaki adımları izler:
1. Müşteri isteklerini belirleyin
İlk adım, müşterilerin gerçekten ne istediğini bulmaktır. Bu kapsamlı araştırma gerektirir. Müşteri görüşmelerini, anketleri ve incelemeleri toplamayı düşünün. Şikayetler, müşterilerin tam olarak ne istediğine ilişkin değerli bir bilgi kaynağı da olabilir. Hem mevcut müşteriler hem de gelecekteki müşteriler yararlı bilgi kaynakları olabilir. Bu aşamanın amacı, müşterilerin isteklerini daha iyi anlamak ve kendi ideal çözümlerini önermelerini sağlamaktır.
2. Göreceli önem
Bu aşamada, hangi müşteri isteklerinin veya gereksinimlerinin en önemli kabul edildiğine bakarsınız. Bu durum “göreceli önem” ile belirtilir. 1 en az önemli ve 10 en önemli olmak üzere 1 ile 10 arasında bir puan atamayı içerir. Görüşmeler, müşteri önceliklerini filtrelemek için kullanılabilir. Bir müşterinin belirli bir spesifikasyona veya çözüme atadığı değer de üreticinin aklındaki değerden farklı olabilir. Örneğin, profesyonel bir fotoğrafçı, lens kalitesinin ve deklanşör süresinin pil ömründen daha önemli olduğunu düşünebilir.
3. Kullanıcı görüşü
Yukarıda belirtilen araştırmaya ek olarak, kullanıcının genel görüşü de önemlidir. Rekabet araştırmasından elde edilebilir. Rakiplerin ne tür benzer ürünler sunduğunu ve müşterilerin bunlar hakkında ne düşündüğünü öğrenerek genel bir izlenim oluşturabilirsiniz. Rakip, kullanıcıların beğendiği belirli ekstralar veya biraz farklı değiştirilmiş bir ürün sunarsa, üretici de aynısını yapabilir. Bu bilgiler ile kendi ürün ve/veya hizmetlerini uyarlayabilirler.
4. Strateji
Daha önce elde edilen bilgilere dayanarak, bir kuruluş bir iş stratejisi belirleyebilir. Hedefler, öngörülen çaba ve gerekli kaynaklar netleşecek ve daha sonra her ayarlama, değişiklik veya eklemeye bir öncelik seviyesi atanabilecektir. Farklı departmanların aynı hedef için çalışması önemlidir; departmanlar arasındaki anlaşmazlıklar veya yanlış anlamalar beklenen sonuçlara zarar verebilir. Öncelikler tüm departmanlar tarafından desteklenmelidir.
5. Ürün özellikleri
Mevcut tüm verilerin artık spesifikasyonlara ve/veya tasarım detaylarına dönüştürülmesi gerekecektir. Bu durum müşterinin isteklerinin teknik şartnamelere çevrilmesi gerektiği anlamına gelir. Kaliteli evin temeli inşa ediliyor.
6. Kalite evi
Şimdi, istekler ve özellikler arasındaki ilişki bir matriste (kalite evi) çizilir. Bu özelliklerin müşteri isteklerine ulaşılmasına ne ölçüde katkıda bulunacağı netleşir. Ürünün nasıl gerçekleştirildiğine ilişkin belirli gereksinimleri kaydederek, müşteri taleplerinin en iyi şekilde nasıl karşılanacağı netleşir. Bu aynı zamanda insanların neden belirli bir yöntemin seçildiğini sorgulayabilecekleri yerdir. Tüm gereksinimler yazılı olduğundan, bir ayarlamanın başarılı olup olmadığını daha sonra belirlemek kolay olmalıdır.
7. Korelasyon
Kalite evinde, özellikler şimdi karşılaştırılacak ve değerlendirilecektir. Buradaki fikir, spesifikasyonlar arasındaki bağlantıyı keşfederek hangi yönlerin çatıştığını ve hangilerinin birbirini güçlendirdiğini incelemektir. Sonunda, bu, tüm (yeni) fikirleri birleştiren mantıksal olarak uygulanabilir ve izlenebilir bir yapıya yol açacaktır.
8. Alaka Düzeyi
Şimdi, özellikler ve/veya tasarım gereksinimleri ile ilgili alaka düzeyine bakmanın zamanı geldi. Sorunun, ayarlamaları yapmanın ne ölçüde mümkün olduğu sorulduğu yer burasıdır.
9. Hedef değerler
Son adım, elde edilen tüm sonuçları, ürün ve/veya hizmetin kalitesini daha da iyileştirmeye yardımcı olacak tasarım gereksinimlerine ve hedef değerlere çevirmektir.
Kaynaklar
Kalite evinde, tasarım sürecinde odak noktası müşteri istekleri ve/veya müşteri gereklilikleridir. Bununla birlikte fiziksel ürünleri geliştirmek ve uyarlamak kaynak gerektirir. Örnekler, çalışanlar, bilgisayarlar, makineler, makinelerin ayarlanması, hammaddeler vb. Bu yüzden tüm bu araçların kuruluş tarafından kolaylaştırılması önemlidir. Hangi kaynakların mevcut olduğunu önceden belirleyerek, tüm kalite süreci için ihtiyaç duyulacak ek kaynaklara daha hızlı yanıt vermek mümkündür.
Ne düşünüyorsunuz?
House of Quality konseptinin açıklamasını tanıyor musunuz? Bu metodolojiyle ilgili pratik deneyimleriniz nelerdir ve onu değerli bir araç olarak görüyor musunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın