Advanced
Search
  1. Home
  2. İşlevsel Strateji Nedir?

İşlevsel Strateji Nedir?

  • 13 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 339 Views
  • 0 Comments

Bu makale pratik bir açıklama sağlar işlevsel strateji. Okuduktan sonra bu güçlü şeyin temellerini anlayacaksınız. strateji aracı.

İşlevsel Strateji nedir?

İş dünyasında geleceğe yönelik planlar, amaç ve hedeflerle tanımlanır. Bu hedefler birlikte, onlara gerçekten ulaşmak için oluşturulan stratejinin temelini oluşturur. Stratejiler, ulaşılması gereken sonuçları, performansı ve hedefleri belirler. Genel olarak stratejiler üç düzeyde geliştirilir: kurumsal, iş ve işlevsel.

Üç strateji seviyesi nedir?

Kurumsal stratejiler (strateji ve taktikler) üst yönetim tarafından tanımlandığında, orta yönetim de stratejileri belirlemek ve bunları her bir işlevsel alan için uygulamak zorunda kalacaktır. Bir şirketin organizasyon yapısının farklı fonksiyonel alanları arasında pazarlama, finansal strateji, lojistik stratejisi, üretim stratejisi vb. yer alır. Fonksiyonel stratejiler genel iş stratejisinin bir parçası olabilir veya bir fonksiyonel alan içinde ayrı planlar olarak hizmet edebilir.

İşlevsel düzeydeki stratejiler, organizasyon içinde farklı departmanlara atanmış eylemleri ve hedefleri içerir. Bunlar, genel iş stratejilerini destekler. Geniş düzeyli strateji pazar payını artırıyorsa, işlevsel strateji örnekleri eğitimli çalışanların sayısını artırmak, marka tanınırlığını artırmak veya üretim verimsizliklerini azaltmaktır.

İşlevsel stratejilerden kim sorumludur?

Hiyerarşik organizasyonlarda, stratejilerin işlevsel düzeyde uygulanmasından farklı kişiler sorumludur. Genellikle bir finans yöneticisi veya mühendislik yöneticisi gibi kıdemli uzmanlardır. Kurumsal düzeyde, CEO veya başkan en önemli stratejilerin uygulanmasından sorumludur.
Üretim stratejisi, borç finansmanı, organizasyon stratejileri, pazarlama stratejileri, finansal stratejiler vb.

İşlevsel stratejilerin temel noktaları

Üç strateji seviyesinden işlevsel strateji en ayrıntılı olanıdır. Her departmanın kendine özgü hedefleri ve araçları veya dijital destek çözümleri vardır. Bunlar aynı zamanda işlevsel stratejiye de dahil edilmiştir. Tüm departmanlar ayrıca performans ve takım başarılarına ilişkin istatistikleri de takip eder.
İşlevsel stratejiler oluştururken aşağıdaki hususları dikkate alın.

1. İşlevsel ve iş stratejisini uyumlu hale getirmek

Sonuç olarak işlevsel stratejilerin amacı, genel iş stratejilerini desteklemektir. Bu yüzden işlevsel düzeydeki stratejiler her zaman iş düzeyinde strateji ve kurumsal düzeydeki strateji ile uyumlu olmalıdır.

İş stratejisi X ülkesindeki pazar payını artırmaksa, işlevsel stratejilerden birinin Y ülkesindeki bir ortağın bilgisayar sistemlerini geliştirmek olması mantıklıdır. Bu hedefler uyumlu değildir. Tüm strateji seviyeleri aynı sonucu hedeflediğinde başarı şansı artar.

2. İlerleme

İşlevsel bir stratejinin düzgün bir şekilde uygulanmasına yönelik bir tehdit, ilerlemeyi ölçmek için çok fazla veri ve bilgiyi izlemektir. İş stratejisini desteklemeye yönelik ilerleme kaydedilip kaydedilmediğini belirlemek için hangi verilerin izlenmesi gerektiğini dikkatlice düşünmek çok önemlidir.

3. Entegrasyon

Sadece işlevsel stratejiyi iş stratejisine uygun hale getirmek yeterli değildir. Yatay olarak ayrı işlevsel stratejiler de entegre edilmelidir. Tedarik/üretim, stoklar ve lojistiği koordine etmek bir örnek olabilir. Bu şekilde olmaları gereken yere gelmeden farklı departmanlardan geçen ürünler için bir darboğaz yaratmazsınız.

4. Kaynakların tahsisi

Farklı bölümlerin ve departmanların işlevsel stratejiyi uygulamak için doğru kaynakları elde etmesi önemlidir. Başka bir deyişle, departman kaynaklara sahip değilse işlevsel bir strateji uygulanamaz. Bu hem maddi kaynakları – para – hem de personeli ifade eder. Söz konusu departman bu kaynaklara sahip değilse, departmanın iş stratejisine başarılı bir şekilde katkıda bulunma derecesi açısından bunun ciddi sonuçları olabilir.

Fonksiyonel bölümler

Aşağıda işlevsel stratejilerin oluşturulduğu birkaç iş alanını açıklıyoruz.

Fonksiyonel pazarlama stratejisi

Pazarlama, tüketici ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçları bir ürün veya hizmetle karşılamak için çalışmakla ilgili faaliyetlerden oluşur. İşlevsel bir pazarlama stratejisinin en önemli bileşenlerinden biri, pazarlama karışımıdır. Bu durum bir işletmenin ürün veya hizmetlere olan talebi artırmak için atabileceği ve atması gereken tüm adımları içerir. Geleneksel pazarlama karışımı fiyat, promosyon, süreç ve insanlardan oluşur.

Pazarlama karışımını uygulamadan önce, şirketler genellikle şirketin koşullarını kapsamlı bir şekilde analiz etmek için bir SWOT analizi yapar.
İlişkili pazarlama, açlıkla pazarlama, doğrudan pazarlama ve marka liderliği gibi bir dizi stratejik pazarlama tekniği vardır.

Finansal strateji

Finansal alan için İşlevsel Strateji, bir şirketin finansal kaynaklarını planlama, edinme, kullanma ve yönetme gibi finansal yönetimle ilgili her şeyle ilgilidir. Bu durum sermayeyi artırmak, çeşitli departmanlar için bütçe oluşturmak, fonların uygulanması, yatırımlar, iş sermayesi yönetimi, temettü ödemeleri, net değerleri hesaplamak vb. ile ilgilidir.

İnsan kaynakları stratejisi

İşlevsel İK stratejisi, çalışanların gelişimi ve kuruma katkıda bulunabilmeleri için sunulan fırsatlar ve çalışma koşulları ile ilgili her şeyi içerir. İşlevsel İK stratejisi işe alma ve seçme, geliştirme, motivasyon ve çalışanları elde tutma ve diğer ilişkilerden oluşur.

Üretim stratejisi

Bir işletmenin işlevsel üretim stratejisi, şirketin genel üretim mekanizması, operasyonel planlama, denetimler, lojistik ve tüm tedarik zinciri yönetimi yönüne odaklanır. Ürün stratejisinin birincil amacı, üretim görevlerinin kalitesini iyileştirmek, verimliliği artırmak ve toplam üretim maliyetlerini düşürmektir.

Araştırma ve geliştirme stratejisi

Araştırma ve geliştirme için İşlevsel Strateji, yenilik ve yeni ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra mevcut ürünlerin iyileştirilmesiyle ilgilidir. Bu alandaki işlevsel strateji örnekleri: ürün geliştirme, çeşitlendirme ve pazara giriş.

Fonksiyonel Strateji adım adım plan

İş stratejileri, kuruluşun genel gidişatını belirler. Buna dayalı olarak, organizasyonun işlevsel düzeyine ilişkin stratejiler belirlenir. Bu adım adım plan, işlevsel düzeyde bir strateji tanımlamaya yönelik bir yaklaşımı açıklar. İş stratejisini doğru şekilde destekleyen işlevsel bir stratejinin nasıl oluşturulacağı sorusuna cevap verir.

1. İş işlevlerini ve iş stratejisini uyumlu hale getirmek

Birçok kuruluşta, işlevsel stratejiler genel iş stratejisiyle doğru bir şekilde uyumlu değildir. Bu durum kaynakların ve faaliyetlerin boşa harcanması gibi verimsizliklere ve genel stratejiyi desteklemeyen faaliyetlere ve projelere yol açar. En kötü durumlarda, işlevsel bir strateji, genel iş stratejisini bile engelleyebilir.

Buna karşı koymanın bir yolu, fonksiyonel stratejiler geliştirirken fonksiyonel yönetimi aktif olarak dahil etmektir. İş akışları ve farklı birimlerin çalışma şekilleri hakkında belirli bilgiler sağlayabilirler.

MOST analizinin arkasındaki teoriden aşina olduğumuz üzere, en önemli paydaşların stratejiyi oluşturmaya dahil olması çok önemlidir. Bunlar hissedarlar, yönetim kurulu, işçiler, müşteriler ve tedarikçilerdir. Girdileri, stratejilerin tamamen uyumlu olması ve en önemli beklentilerini karşılaması için önemlidir.

2. İşletme Stratejisinden İşlevsel Stratejiye

İşlevsel bir strateji geliştirmek için farklı bilgi kaynakları kullanılır. Çoğu durumda, genel iş stratejisi en önemli faktördür. Müşteriler ve yönetim kurulu gibi diğer paydaşların tercihleri ​​ve talepleri de dikkate alınır. Bununla birlikte kıyaslama önemli girdi veya SWOT analizlerinin sonuçlarını sağlar.

Büyük bir ilaç şirketinde bir İK stratejisi örneğini ele alalım. İş stratejisi bir dizi stratejik hedefi tanımlar. Genel iş stratejisini desteklemek için İK buna ne katkıda bulunabilir?

Hedef 1: Yükselen pazarlara girin
Hedef 2: Yeni ürünler geliştirmek

Bu alandaki işlevsel stratejilerin temelini oluşturan işlevsel İK sonuçları şunlar olabilir:

Sonuç 1: Yeni girişimlere kaynak, yetenek vb. sağlama esnekliği.
Sonuç 2: İşlevler arası ekip çalışmasını destekleyin

3. Paydaşlardan girdi toplayın

Farklı bireysel işlevler hakkında bilgi toplamak sadece onların beklentilerini tanımlamak için gerekli değildir, aynı zamanda işlevsel stratejinin mevcut gerçeklikle uyumlu olmasını sağlamayı da amaçlamaktadır. Bu yüzden kuruluşların neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bulmak için düzenli olarak anketler kullanması önemlidir. İlaç şirketinin İK departmanı örneğinde, İK sahibi, pozisyonların çalışan beklentilerini ne ölçüde karşıladığını belirlemek için bir çalışan memnuniyeti anketi başlatmalıdır.

4. Önemli hedefleri tanımlayın

Daha önce, işlevsel stratejilerin genellikle iş stratejilerinden çok daha ayrıntılı olduğu açıklanmıştı. İşlevsel stratejilerle ne yapılacağına dair çoğu zaman fikir eksikliği yoktur. Fakat bu fikirleri uygulama kapasitesi genellikle sınırlıdır. Bu yüzden iş stratejisini desteklemek için kesinlikle gerekli olan hedeflere odaklanın. Bunu, farklı paydaşlar tarafından sağlanan girdilere göre hizalayın.

5. Uygulama için hazırlanın

İşlevsel stratejiyi bir arada oluşturan çeşitli işlevsel eylemleri tanımlamaya gelince, ‘kim’ en az ‘ne’ kadar önemlidir. Bunu başarmanın en iyi yolu, strateji geliştirmeyi bir ekip etkinliğine dönüştürmektir. Bu şekilde her yönetim ekibi stratejiyi geliştirmeye dahil olur. Bu durum her yöneticinin belirli bir girişimi uygulamak için kişisel sorumluluk almasına izin verir.

6. Temel Performans Göstergelerini (KPI’lar) tanımlayın

Temel Performans Göstergeleri (KPI’lar), iş stratejisine kıyasla işlevsel stratejinin ilerlemesini izlemek için hayati derecede önemlidir. Bu ilerleme istatistiklerini oluşturma hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.

7. Geri bildirim ve izleme

İş stratejisine dayalı işlevsel bir strateji geliştirmek, başarılı bir organizasyon için iyi bir ilk adımdır. Fakat iş geliştikçe koşullar değişebilir. Bu yüzden işlevsel stratejinin iş stratejisine uygun hale getirilmesinin önemli bir odak noktası olmaya devam etmesi önemlidir. Bir dizi iyi temel performans göstergesine ek olarak, uyumu sürdürmek için geri bildirim toplamak üzere bir işletme yönlendirme grubunun atanması önemlidir.

İşlevsel strateji özeti

İşlevsel düzeydeki stratejiler, genel iş stratejisini destekleyen eylemler ve hedeflerden oluşur. Hiyerarşik organizasyonlarda, çeşitli işlevsel stratejilerin uygulanmasından farklı kişiler sorumludur. Genellikle departman yöneticileridir. Genel finans müdürü gibi. Finansal stratejinin uygulanmasından sorumludur. Pazarlama stratejisinin uygulanmasından bir pazarlama müdürü sorumludur.

Düzgün işleyen stratejilerin en önemli koşulu, genel iş stratejisiyle uyumlu olmalarıdır. Bunu sağlamanın bir yolu, strateji geliştirme ile işlevsel yönetimi dahil etmektir. İş akışlarını, mevcut kaynakları ve maksimum kapasiteyi bilirler. İşlevsel bir strateji geliştirirken, farklı kaynaklardan gelen bilgiler kullanılır. Örneğin müşteriler, yönetim kurulu ve tedarikçiler gibi paydaşlardan gelen girdileri düşünün. Kıyaslama ve SWOT analizleri gibi stratejik analizlerin sonuçları da dikkate alınır.

İşlevsel stratejiler, genel iş stratejisinden çok daha ayrıntılı olma eğiliminde olduğundan, birçok olası hedef arasından bir seçim yapmak gerekir. Kaynakları etkin bir şekilde kullanmak için yalnızca iş stratejilerini açıkça destekleyen eylemler ve süreçler uygulanmalıdır. İlerlemeyi ve etkinliği ölçmek için KPI’lar geliştirmek önemlidir. Zamanla, işlevsel stratejiler bu KPI’lara göre ayarlanabilir, böylece…

  • Share:

Leave Your Comment