Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Strateji
  3. İş Modeli Kanvası Nedir?
İş Modeli Kanvası Nedir?

İş Modeli Kanvası Nedir?

  • 18 December 2020
  • 306 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Alexander Osterwalder ve Yves Pigneur tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Business Model Canvas’ı (BMC) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: İş Modeli Kanvas Şablonu.

İş Modeli Kanvası (BMC) nedir?

İş Modeli Kanvası, BMC modeli olarak da bilinir. Bir kuruluşun değerlerini gösteren bir dizi değişkenin grafiksel bir temsilidir. İş Modeli Kanvası, yeni bir organizasyonun geliştirilmesi için bir strateji aracı olarak kullanılabilir. Ayrıca mevcut bir işletmenin (iş) durumunu da analiz eder.

İş Modeli Kanvası, İsviçreli iş modeli gurusu Alexander Osterwalder ve yönetim Bilgi Sistemleri profesörü Yves Pigneur tarafından geliştirilmiştir. Bir organizasyonun yapı taşları olarak adlandırdıkları İş Modeli Kanvası için dokuz kategori tanımladılar.

Yapı taşı şunlardır:

  • Anahtar ortaklar
  • Anahtar faaliyetler
  • Anahtar kaynaklar
  • Değer önermeleri
  • Müşteri ilişkileri
  • Kanallar
  • Müşteri segmentleri
  • Maliyet Yapısı
  • Gelir akışları
  • Mevcut bir organizasyonun performansı İş Modeli Kanvası kullanılarak kolayca iyileştirilebilir. Görsel açıdan tüm şirket yönleri bir bakışta netleştirilir. Bir kuruluş, kategori başına gelişmelere bakarak, değer önerisinde ince ayar yapabilir ve stratejisini yapısal olarak geliştirebilir. Yeni bir şirket kurarken İş Modeli Kanvası kullanılarak önceden net kararlar alınabilir.

    1. Kilit ortaklar

    Hem yeni kurulan kuruluşlar hem de mevcut kuruluşlar için ortaklarla ittifaklar oluşturmak önemli olabilir. Örneğin rekabetle savaşırken ve bilgi ve beceriyi birleştirirken.

    Hangi ortakların değerli bir ilişki oluşturabileceğini önceden bilerek temel bilgiler elde edilecektir.

    2. Temel faaliyetler

    Bir şirketin temel faaliyetleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunarak değer önerisinin iyi anlaşılması sağlanabilir. Bu sadece üretimle ilgili değil. Sorun çözme yaklaşımı, ağ oluşturma ve ürün veya hizmetin kalitesi de önemlidir.

    Kuruluş, müşteri için katma değerin ne olduğunu bildiğinde, mevcut müşterilerle daha iyi bir ilişki gelişebilir. Bu durum yeni müşterilerin araştırılmasına yardımcı olabilir ve rekabeti uzak tutmayı kolaylaştırır.

    3. Temel kaynaklar

    Kaynaklar, bir şirketin gerçekleştirmesi gereken araçlardır. Fiziksel, entelektüel, finansal veya insan kaynakları olarak kategorize edilebilirler.

    Fiziksel kaynaklar, iş ekipmanı gibi varlıkları içerebilir. Fikri kaynaklar, diğer şeylerin yanı sıra bilgiyi, markaları ve patentleri içerir. Mali kaynaklar, fon akışı ve gelir kaynakları ile ilgilidir ve insan kaynakları, personel yönünü oluşturur.

    4. Değer önermeleri

    Değer önerisi, bir şirketin var olma hakkının özü ile ilgilidir, müşterinin ihtiyacını karşılar.

    Bir kuruluş kendisini rekabetten nasıl ayırır? Bir yandan bu ayrım fiyat, hizmet, hız ve teslimat koşulları gibi miktarlara odaklanır. Öte yandan tasarım, marka statüsü ve müşteri deneyimi ve memnuniyetini içeren kaliteye de odaklanır.

    5. Müşteri ilişkileri

    Müşterilerle etkileşim kurmak çok önemlidir. Müşteri tabanı ne kadar geniş olursa müşterilerinizi farklı hedef gruplara bölmek o kadar önemlidir. Her müşteri grubunun belirli ihtiyaçları vardır.

    Kuruluş, müşteri ihtiyaçlarını öngörerek farklı müşterilere yatırım yapar. İyi bir hizmet, gelecekte sağlanacak iyi ve istikrarlı müşteri ilişkileri sağlayacaktır.

    6. Kanallar

    Bir organizasyon iletişim, dağıtım ve satış kanalları ile ilgilenir. Bu sadece müşteri iletişimi ve bir kuruluşun müşterileriyle iletişim kurma biçimi ile ilgili değildir. Satın alma yeri ve sağlanan ürün ve/veya hizmetlerin teslimi bunda belirleyici unsurlardır.

    Müşterilere yönelik kanalların beş farklı aşaması vardır: ürün farkındalığı, satın alma, teslimat, değerlendirme ve memnuniyet ve satış sonrası. Mümkün olduğunca çok müşteriye ulaşmak için çevrimdışı ve online kanalları birleştirmeniz önerilir.

    7. Müşteri segmentleri

    Kuruluşlar genellikle birden fazla müşteri grubuna hizmet sunduğundan, bunları müşteri segmentlerine ayırmak mantıklıdır. Ürünler ve hizmetler, her grup için özel ihtiyaçlara ve gereksinimlere göre daha iyi düzenlenebilir. Bu durum bu ihtiyaçların ne olduğunu ve bunlara hangi değerin eklendiğini belirleyerek yapılabilir. Bu durum daha fazla müşteri memnuniyetine yol açacak ve bu da iyi bir değer teklifine katkıda bulunacaktır.

    8. Maliyet yapısı

    Maliyet yapısına ilişkin bir fikir edinen bir kuruluş, kâr elde etmek için minimum cironun ne olması gerektiğini bilecektir. Maliyet yapısı ölçek ekonomilerini, sabit ve değişken maliyetleri ve kar avantajlarını dikkate alır. Kuruluşun gelir elde ettiğinden daha fazla yatırım yapılması gerektiği açık olduğunda maliyetlerin ayarlanması gerekir. Genellikle bir kuruluş bir dizi temel kaynağı silmeyi tercih eder.

    9. Gelir akışları

    Maliyet yapısına ek olarak, gelir akışları bir kuruluşun gelir modeli hakkında net bir fikir verecektir. Örneğin, bir kuruluşun kar elde etmek için yıllık bazda kaç müşteriye ihtiyacı vardır? Başa çıkması için ne kadar gelire ihtiyacı var?

    Gelir akışları maliyet unsurlarıdır. Mal satışının yanı sıra abonelik ücretleri, kira geliri, lisanslama, sponsorluk ve reklam da bir seçenek olabilir.

    Beyin fırtınası oturumlarının gücü

    Yönetim ekibinin tüm üyeleri, iş modeli tuvaline mükemmel katkılar sağlayabilir. Bu durum büyük bir kağıda doldurularak yapılabilir.

    Bu şekilde tüm üyeler birbirleriyle beyin fırtınası seanslarının keyfini çıkarabilir, kategoriler üzerinde düşünebilir ve fikirlerini dile getirebilir. Bu durum organizasyonun iyi ve objektif bir imajını yaratacaktır. Herhangi bir yeni fikir hemen tartışılabilir ve muhtemelen somut olarak geliştirilebilir.

    İş Modeli Kanvas Şablonu

    Bu kullanıma hazır İş Modeli Kanvası şablonuyla İş Modeli Kanvası’nın farklı yönlerini açıklamaya başlayın.

    İş Modeli Kanvas Şablonunu İndirin

    Ne düşünüyorsunuz?

    İş Modeli Kanvası günümüzün modern ekonomisinde ve iş dünyasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir iş modeli kanvas yönetimi için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Osterwalder, A. (2004). İş modeli ontolojisi: Tasarım bilimi yaklaşımında bir öneri.
  • Osterwalder, A. ve Pigneur, Y. (2013). İş modelleri ve benzer stratejik nesneler tasarlamak: IS’nin katkısı. Bilgi Sistemleri Derneği Dergisi, 14 (5), 237-244.
  • Veyrat, P. (2017). Yalın İş Modeli Kanvası: Her tür organizasyon için.
  • Osterwalder, A. ve Pigneur, Y. (2010). İş modeli oluşturma: vizyonerler, oyunun kurallarını değiştirenler ve meydan okuyanlar için bir el kitabı. John Wiley&Sons.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın