Advanced
Search
  1. Home
  2. İnsan Sermayesi Yönetimi Nedir?

İnsan Sermayesi Yönetimi Nedir?

  • 6 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 221 Views
  • 0 Comments

Bu makale İnsan Sermayesi Yönetimini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü insan kaynakları yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

İnsan Sermayesi Yönetimi (HCM) nedir?

İnsan Sermayesi Yönetimi (HCM), insan kaynaklarının değerini varlıklar açısından gören bir insan kaynakları yönetimi yaklaşımıdır. Genellikle varlıklar parasal değerle ölçülebilir ve bu varlıklara yatırım yapılarak geliştirilebilir. Bu yüzden HCM’nin yaklaşımı, çalışanların değerini belirlemeye ve yatırım fırsatlarını belirlemeye çalışarak insan kaynaklarının değerinin artmasıdır.

Bu yüzden İnsan Sermayesi Yönetiminin önemli bir unsuru, bu insan kaynaklarının anlamlı işler sağladığından ve istenen düzeyde kalite sağladığından emin olmak için insanlara sürekli olarak yatırım yapmaktır. Bu bilgilere dayanarak, HCM’nin çalışanlarla kar merkezli bir bakış açısıyla ilgilendiği sonucuna varılabilir.

İnsan Sermayesi Yönetimini tanımlamanın bir başka yolu, işletmelerin çalışanların performanslarını insan girdisi, ilişkili maliyetler ve elde edilen organizasyonel sonuçlar açısından sistematik olarak analiz etmek için kullandıkları çeşitli süreçlerle ilgilenmesidir. HCM, bu verileri ölçmek için süreçleri ve performansı etkili bir şekilde ölçmeye yardımcı olan birden fazla araç kullanır.

Günümüzde birçok büyük şirket, HCM’nin değerini belirlemeye yardımcı olan farklı bilgisayar programları kullanmaktadır. Bu teknolojiler aynı zamanda insan sermayesi yönetimi teknolojileri olarak da adlandırılır ve bulut tabanlı programlama nedeniyle önceki yaklaşımlardan daha uygun maliyetlidir. Bugünün kuruluşları, dünyanın her yerinden erişilebilen güvenli veritabanları sayesinde insan kaynaklarının bilgilerini her yerden ve her zaman yönetebilir. Bu bulut tabanlı insan sermayesi yönetimi teknolojileri, çalışanlara da fayda sağlar. Çalışanlar, kişisel ve profesyonel bilgilere erişebilir, öğrenme ve gelişim planlarının ilerlemesini değerlendirebilir ve maaşlar ve çalışanlara sağlanan faydalar hakkındaki bilgilere erişebilir.

İnsan sermayesi yönetimi teknolojileri daha fazla evrim geçiriyor ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için daha erişilebilir hale geliyor. İşverenlerin, çalışanların bilgilerini artırmak, ilerlemelerini değerlendirmek ve çalışanları elde tutmayı artırmanın bir yolunu bulmak için kullandıkları bir yaklaşımdır. Sonuç olarak çalışanlar, şirket değerini zenginleştirmek için katılımlarını ve üretkenliklerini artırmak için yatırım yapılması gereken varlıklar olarak görülen HCM’de yer alıyor.

İnsan Sermayesi Yönetiminin (HCM) İşlevleri

Temel işlev olarak self servis

HCM’nin temel işlevi, tüm departmanlar için self servis sağlamaktır. Yönetici olarak her iki çalışan da, doğrudan insan kaynakları yöneticisi olmadan herhangi bir yerden gerekli bilgilere erişebilmelidir. Çoğu verinin depolandığı bir intranet portalı kullanarak, personel haber makalelerine, yeni işe alınan çalışanlara, ödeme tarihleri ​​hakkında bilgilere erişebilir veya bir süre tatil bile talep edebilir. Böyle bir portalın diğer bir işlevi, çalışanların iş veya kişisel koşullar hakkında sorular sorabilecekleri bir yardım masası sunabilmesidir. Gerekirse durumu görüşmek için ek bir randevu alınabilir.

İşgücü yönetimi

Beşeri sermaye yönetiminin ikinci işlevi, zaman ve katılımın hızlı bir şekilde kaydedilebilmesidir. Büyük şirketler bazen bir çalışanın binaya girip çıkana kadar girdiği zamanı gösteren bir giriş portalına sahiptir. Bu şekilde sık yapılan hataları ortadan kaldırırken aynı anda çalışılan saatler de kaydedilir. Ek olarak bir iş programı yapılması gerektiğinde yardımcı olabilir.

Bazen bir çalışanın sözleşmede kararlaştırılan saatten fazla çalıştığı olabilir. Çoğu durumda, bu saatler için tazminat ödenmesi gerekir ve bazen tazminat normal maaştan daha yüksektir. Başka bir neden, çalışanların çok fazla saat çalışması olabilir ve bunun sonucunda çalışanın birkaç gün izin alması gerekir. Bu durumda, insan sermayesi yönetimi, işgücü planlamasında yardım sunar ve daha önce açıklanan durum meydana gelirse en iyi alternatif çözümü belirler.

İş Gücü Optimizasyonu

İnsan Sermayesi Yönetiminin İş Gücü Optimizasyonu, iş gücünün becerilere ve performansa dayalı olarak en uygun şekilde planlanmasıyla ilgilenir. Tüm organizasyonu kapsar ve bulut tabanlı programlama ile farklı lokasyonlardaki çalışanlar yönetilebilir. Bu fonksiyondan yararlanılarak, yatırılan sermaye ve elde edilen organizasyonel sonuçlar açısından analizler kolaylıkla yapılabilir. Bir çalışanın beklendiği gibi dönem içinde gelişmediği veya çalışanın istediği sonucu vermediği ortaya çıkarsa bu, işgücü planlamasında bir değişiklik yapılması gerektiğinin işareti olabilir.

Yetenek yönetimi

İnsan Sermayesi Yönetiminin son işlevi, çalışanları elde tutma oranını artırana kadar çalışanları işe alma sürecinin tamamı ile ilgilidir. İnsan sermayesi yönetimi, insan kaynakları yöneticilerinin performans ve öğrenme modülleri üzerinde çalışmasını sağlar. Ayrıca tazminat ve yardımın kaydedilmesi için kullanılır. Yetenek yönetimi işlevi ayrıca en iyi performans gösterenleri belirlemek için kullanılır. Şirkette kimin daha yüksek bir konuma büyümeye hazır olduğunu belirlemeye yardımcı olur.

Neden İnsan Sermayesi Yönetimi?

HCM tamamen idari görevlerde zamandan tasarruf etmekle ilgilidir, böylece kazanılan zaman çalışanlara yatırım yapmak için harcanabilir. Bu yeni yaklaşım, bu yüzden, personel gelişiminin gerçekleşmesi için daha çok insan faktörü ile ilgilidir.

İnsan Sermayesi Yönetiminin doğru entegrasyonu ile operasyonel süreçlerde zamandan tasarruf edilecektir. Artık verileri yönetmek için farklı programlar kullanmaya gerek kalmayacak. Ayrıca HCM yazılımı, yönetim kararları vermek için kullanılabilecek çalışanların tam analizlerini sunar.

Operasyonel süreçler daha sorunsuz işlenecektir. Bu sefer, örneğin, çalışanların kendilerinden en iyi sonucu almaları için rehberlik etmeye yatırım yapılabilir. Bir diğer önemli kısım da, kazanılan zamanın, işgücünün istenen çalışma performansına istenilen niteliklerle ulaşana kadar gelişmesine gerçekten yardımcı olacak öğrenme ve gelişim planlarını oluşturmak için kullanılabilmesidir. Çalışanlar daha verimli bir şekilde değerlendirilebildiği için, ekipte kimin organizasyonlarda yeni iş pozisyonlarını devralacak seviyeye geldiği de daha açık hale gelecektir.

İnsan sermayesi yönetimi, memnun ve üretken çalışanlara sahip olma şansını artırır. Yeni işe alınan veya mezuniyet sonrası mezunlar da gelecekteki iş gücünün büyük bir bölümünü temsil ediyor. Bu yeni nesil teknoloji odaklı ve kişisel bilgilerine ve işle ilgili diğer istenen bilgilere, örneğin maaş bordroları gibi her yerde ve her zaman erişebilmek istiyor. Bu yüzden günümüz işletmelerinin Y kuşağının ihtiyaç ve isteklerine hizmet eden yeni trendlere ve teknolojilere ayak uydurması çok önemlidir.

Sonuç

İnsan sermayesi yönetimi, çalışanların değeri ve bu değerin iş sonuçlarını nasıl iyileştirebileceği ile ilgilenir. Ayrıca insan kaynakları faaliyetlerinin dijitalleşme süreciyle ilgilenir. Bu durum insan kaynakları faaliyetlerinde daha yüksek bir verimlilik ve etkinliğe ulaşır.

İnsan sermayesi yönetiminin doğru entegrasyonu ile çalışan bağlılığı artırılacaktır. Bilgiye sürekli erişim nedeniyle iletişim daha hızlı gerçekleşir ve daha az hata yapılır.

İnsan sermayesi yönetimi, raporlama açısından iş zekasını da geliştirir. Bilgisayar programları, çalışan verilerini hızlı bir şekilde değerlendirebilir ve bu verileri, daha sonra yönetim kararları için kullanılabilecek ayrıntılı raporlara dönüştürebilir. Üstelik operasyon kusursuz gidiyor ve daha az hata yapılıyor.

Ne düşünüyorsunuz?

Beşeri sermaye yönetiminin açıklamasını tanıyor musunuz? HCM’yi hiç duydunuz mu? İş yerinizde insan kaynakları faaliyetleri organizasyonu nasıl?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Baron, A., Armstrong, M. (2007). İnsan sermayesi yönetimi: insanlar aracılığıyla katma değer elde etmek. Kogan Sayfa Yayıncıları.
  • Bontis, N., Serenko, A. (2007). İnsan sermayesi yönetimi uygulamalarının çalışan yetenekleri üzerindeki moderatör rolü. Bilgi Yönetimi Dergisi, 11 (3), 31-51.
  • Cooper, AC, Gimeno-Gascon, FJ, Woo, CY (1994). Yeni girişim performansının belirleyicileri olarak ilk beşeri ve finansal sermaye. İşletme girişimi dergisi, 9 (5), 371-395.
  • Hayton, JC (2003). KOBİ’lerde Stratejik HCM: Girişimcilik performansına ilişkin ampirik bir çalışma. İnsan Kaynakları Yönetimi: Michigan Üniversitesi İşletme Fakültesi ile İşbirliği içinde ve İnsan Kaynakları Yönetimi Topluluğu ile ittifak halinde yayınlanmıştır, 42 (4), 375-391.
  • Snell, SA, Dean Jr, JW (1992). Entegre üretim ve insan kaynakları yönetimi: İnsan sermayesi perspektifi. Academy of Management dergisi, 35 (3), 467-504.
  • Van Marrewijk, M., Timmers, J. (2003). İnsan sermayesi yönetimi: İnsan yönetiminde yeni olanaklar. İş Etiği Dergisi, 44 (2-3), 171-184.
  • Wright, PM, McMahan, GC (2011). İnsan sermayesini keşfetmek: stratejik insan kaynakları yönetimine ‘insan’ı yeniden yerleştirmek. İnsan kaynakları yönetimi dergisi, 21 (2), 93-104.
  • Youndt, MA, Snell, SA, Dean Jr, JW, Lepak, DP (1996). İnsan kaynakları yönetimi, üretim stratejisi ve firma performansı. Academy of Management Journal, 39 (4), 836-866.
    • Share:

    Leave Your Comment