İlişkiler Şeması Nedir?
- 24 March 2021
- 391 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, karşılıklı ilişki diyagramı kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme yönteminin temellerini anlayacaksınız.
Bir ilişki diyagramı nedir?
Bir ilişki diyagramı, faktörler, süreçler, alanlar veya diğer yönler arasındaki çeşitli ilişkileri göstermek için kullanılan grafiksel bir araçtır. Bir karşılıklı ilişki diyagramı veya kimliği, kullanıcının organizasyon veya başka bir ortamda bir dizi sorun ve nedenin tam olarak nasıl ilişkili olduğunu görselleştirmesine yardımcı olur. Doğru kullanıldığında, bu diyagramlar etkili ve kullanışlıdır ve akıllıca ve stratejik kararlar alınmasına yardımcı olabilirler.
Bir ilişki diyagramı, her biri dikkate alınması gereken bir konuyu temsil eden bir dizi kutu veya daireden oluşur. Kutular, radyal bir düzende düzenlenmiştir ve kutuları birbirine bağlayan çizgiler, çeşitli konular arasındaki ilişkileri gösterir. Oklar, doğrudan ilişkilerin yönünü gösterir ve nedenleri semptomlardan ayırır. Semptomlara dayanmayan sorunlara çözüm üretmeyi önlemek için Ishikawa diyagramı kullanılabilir.
Bir karşılıklı ilişki diyagramı, belirli sorunların nedenlerinin arandığı birçok durumda değerli olabilir. Bunu yapmak için başka bir araç da kök neden analizidir. Bu diyagramların nasıl kullanılacağını öğrenmek oldukça kolaydır. Bu makale ayrıca hemen başlamanıza yardımcı olacak adım adım bir plan içerir.
Bir ilişki diyagramı ne zaman kullanılır?
Belirli bir sorunun nedenini bulmanın önemli olduğu çeşitli durumlar hayal edilebilir. Yine de tüm durumlar karşılıklı ilişki diyagramlarının kullanılmasına izin vermez. Bir ilişki diyagramı aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:
- Fikirler arasındaki bağlantıları belirleme
- Sebep-sonuç ilişkilerini anlamak
- Karmaşık sorunları analiz etmek
- Balık kılçığı/ağaç diyagramları geliştirmek
- Bir problemin çeşitli yönlerinin nasıl ilişkili olduğunu anlamak
Adım Adım İlişkiler Şeması Planı
1. Sorunu seçin veya tanımlayın
Kimlik oluşturmaya başlamak için önce bir problem seçmeniz gerekir. İlişki diyagramları genellikle belirli bir sorun için yapılır ama kuruluş içinde sorunlar veya verimsizlikler de aranabilir. Hemen hemen tüm kuruluşların çözülmesi gereken uzun bir sorun veya sorun listesi vardır. Çözüm üretme ve yetenekli personel işe alma konusunda en başarılı kuruluşlar, kendilerini de yapmayan kuruluşlardan ayırırlar.
Problem seçildikten sonra, konu olarak diyagram için kullanılan sayfanın üstüne yazılmalıdır. Oradan, bu sorunu etkileyen diğer çeşitli sorunları belirlemek için ikinci adıma geçin.
- Bir problem seçin
- Diyagram için çizim kağıdına yazın
2. Sorunları, etkileri veya nedenleri belirleyin
İlişki diyagramları oluşturmanın ikinci adımında beyin fırtınası yapma zamanı. Masadaki soruna bağlı olabilecek organizasyon içindeki tüm sorunları düşünün ve hepsini kağıda yazılan konunun etrafına yazın. Bu noktada belirli bir şekil henüz önemli değil. Soruna ve soruna ve şirkete ilişkin etkilerin sayısına bağlı olarak, sayfada yalnızca birkaç olası sorunun yazılması veya tüm sayfanın doldurulması ve birkaç sayfanın daha sonra olması söz konusu olabilir.
- Soruna olan tüm bağlantıları tanımlayın
- Diyagram için bunları sayfaya yayarak yazın
3. Nasıl bağlandıklarını belirleyin
Bir karşılıklı ilişki diyagramı için üçüncü adımda, çeşitli bağlantıların sorunu nasıl etkilediği belirlenir. Bu noktada diyagram için kullanılan sayfa bir karmaşa gibi görünebilir. Bu bir sonraki adımda çözülecektir. Şu anda sayfadaki tüm öğelerin birbirini nasıl etkilediğinin bilinmesi önemlidir. Bu diyagram alıştırmasının en önemli amacı, bir organizasyon içinde çeşitli öğelerin birlikte nasıl çalıştığını belirlemek ve anlamaktır.
- Diyagram için kağıt sayfasındaki öğeler arasındaki bağlantıları belirleyin
4. Nedenler ve semptomlar arasında ayrım yapın
Bu süreçteki dördüncü adım da sürecin özüdür. Burada, nedenlerin ve sonuçların ne olduğunun belirlenmesi ile ilgilidir. Sayfadaki hangi öğelerin soruna neden olduğunu ve hangilerinin semptom veya sonuç olduğunu belirlemek için tüm süreç dikkatlice incelenmelidir. Çoğu durumda, olayın veya eylemin ne zaman gerçekleştiğine bağlı olarak her iki kategoriye de giren noktalar olacaktır. Oklar, öğeler arasındaki ilişkileri temsil etmek için kullanılır. Bu adımda, bütün bir diyagram gibi görünmeye başlar. Şemada belirli bir yön gelişmeye başlar ve sorunun nedeni kısa sürede netleşir.
- Sebep ve sonucu belirleyin
- Öğeler arasında çizgiler çizin
- İlişkinin yönünü belirtmek için okları kullanın
5. Sorunlu alanlara öncelik verin
Diyagramdaki ilişkileri keşfetmek yine de zor olabilir. Esas olarak diyagramda, kendilerinden uzaklaşan çok sayıda ok bulunan öğelere bakılmalıdır. Bunlar sorunun özünü oluşturabilir. Bir organizasyon içinde çeşitli sorunlara yol açabilecek bir veya birkaç noktaya sahip olmak yaygındır. Bu durum bu noktalar belirlendiğinde ileriye doğru büyük adımların atılabileceği anlamına gelir. Zaman ayırıp diyagrama bakın, yeniden çizin veya çabaya değecekse öğelerden birini daha ayrıntılı olarak araştırın.
- Sorunları veya endişeli alanları belirleyin
- Onları inceleyin
6. Bir çözüme karar verin
Nihai hedef, sorunu sayfanın üst kısmından çözmektir; bir karşılıklı ilişki diyagramının yapılmasının nedeni. Şemanın doğru olduğundan ve sorunu etkileyen hiçbir şeyin unutulmadığından emin olun. Ardından sorunun nedenini dikkatlice belirleyin. Eleştirel düşünme yeteneğini kullanın ve çözümü seçerken kazanılan içgörülerle birleştirin.
- Etkili bir çözüm seçin
Özette İlişkiler Diyagramı
Bir karşılıklı ilişki diyagramı (ID), çeşitli sorunların birbirine nasıl bağlandığını görselleştirmenin basit bir yolunu sunar ve sorunların başka sorunlara neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Diyagram genellikle, her biri sorunu etkileyen bir unsuru temsil eden bir dizi daireden oluşur. Bağlantı çizgileri, öğeler arasındaki ilişkiyi temsil etmek için kullanılır. Bir ilişki diyagramı oluşturmak için gereken analiz altı adımdan oluşur. Araç problem için ayrıntılı nedenler sağlamasa da, diyagramlar nedenler ve sonuçlar arasındaki ilişkileri net bir şekilde göstermektedir.
Ne düşünüyorsunuz?
İlişkiler diyagramı hakkındaki açıklamayı hatırlıyor musunuz? Böyle bir diyagramdan faydalanır mısınız? İlişki diyagramlarını kullanmanın artıları ve eksileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın