Advanced
Search
  1. Home
  2. İletişim Stratejisi Çerçevesi Nedir?

İletişim Stratejisi Çerçevesi Nedir?

  • 3 Ağustos 2021
  • 0 Likes
  • 178 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, İletişim Stratejisi Çerçevesinin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bir ekip içindeki etkili iletişim becerilerini daha iyi anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: İletişim Stratejisi Çerçevesi şablonu içerir.

İletişim Stratejisi Çerçevesi nedir?

Bir iletişim stratejisi çerçevesi, çalışanlarınız, müşterileriniz, tedarikçileriniz ve yatırımcılarınızla iletişimi planlamak için bir araçtır. Çerçeveyi, organizasyonu daha iyi anlamak veya tavırları ve eylemleri şirketinizin başarısını etkileyen kişilerle itibarınızı geliştirmek için kullanabilirsiniz.

İletişim stratejisi, etkilemeniz gereken grupların her birini tanımlar ve çaba göstermeniz gereken tutumları açıklar. Çalışanlar ve potansiyel çalışanlar şirkete güvenmelidir, tercihen burayı çalışmak için harika bir yer olarak kabul edin. Ayrıca müşteriler, tedarikçiler ve yatırımcılar da önemlidir. Müşteriler, ihtiyaçlarını yüksek kaliteli ürünler ve mükemmel hizmet ile karşıladığınıza inanmalıdır. Tedarikçiler, şirketinizle çalışmanın şirketlerine fayda sağladığını düşünmelidir. Son olarak, yatırımcılar, şirketinizin uygun şekilde yönetildiğine ve gelecek için iyi beklentilere sahip olduğuna güvenebilmelidir.

Bir İletişim Stratejisi Çerçevesi, durum analizi ile sosyal ve davranış değişikliği iletişim programının (SBCC) uygulanması arasındaki boşluğu dolduran çok önemli bir kısımdır. Mevcut durum göz önüne alındığında, bir SBCC programının vizyonunu nasıl gerçekleştireceğine dair ayrıntılı bir açıklama sağlayan yazılı bir plandır. Etkili iletişim stratejileri, kalıcı sosyal ve davranışsal değişimi teşvik eden iletişim etkinliklerini tasarlamak ve uygulamak için sistematik bir süreç ve davranış teorisi kullanır.

Çoğu iletişim stratejisi aşağıdaki faktörleri içerir:

  • Durum analizinin kısa özeti
  • Hedef grup segmentasyonu
  • Stratejik gelişmeleri bilgilendirmek için program teorisi
  • İletişim hedefleri
  • Hedeflere ulaşmak için yaklaşımlar
  • İstenilen değişikliğin konumlandırılması
  • İstenilen değişikliği teşvik edecek avantajlar ve mesajlar
  • Mesajları dağıtmak için iletişim kanalları
  • Uygulama planı
  • İzleme ve değerlendirme planı
  • Bütçeler

İletişim stratejisinin çeşitli faktörlerinin kendi kuralları vardır ve iletişim stratejisinin geliştirilmesi sırasında gözden geçirilmelidir.

Uygulamada İletişim Stratejisi Çerçevesi

Bir İletişim Stratejisi Çerçevesi, bir organizasyonun veya departmanın genel stratejisini oluşturan, dış odaklı, faaliyetlerin görsel bir taslağıdır. Tüm önceliklerin ve girişimlerin, bir hedefe veya üst düzey hedefe doğru tırmanan stratejik motive ediciler veya sütunlar halinde organize edildiği iç ve dış mesajlar için temel görevi görür. Güçlü bir çerçeve iddialıdır, paydaşlara ilham vermek ve kuruluşun vizyon, amaç veya hedeflerine yönelik nasıl çalıştığını göstermek için tasarlanmıştır. Stratejiniz bir ev inşa ederken, çerçeve plandır.

Genel olarak, bir iletişim stratejisi çerçevesi aşağıdaki faktörleri içerir:

  • Tema – hedefe cevap verir.
  • Stratejik faktörler veya sütunlar – iş önceliklerine, iddialı hedeflere ve araştırmaya dayanır.
  • Programlar veya girişimler – her biri ilgili stratejik motivasyon unsuru veya sütun altında.

Neden bir İletişim Stratejisi Çerçevesi kullanmalı?

Bir İletişim Stratejisi Çerçevesi, tonu ve yönü belirler, böylece tüm iletişim faaliyetleri, ürünler ve malzemeler istenen değişikliği elde etmek için birlikte çalışır. Stratejik faaliyetler ve materyaller değişiklikleri daha erken ilerletir. Ek olarak bir iletişim stratejisi çerçevesi, paydaşların ve ortakların girdi sağlamalarına ve ilerleme sağlamanın en iyi yolu konusunda fikir birliğine varmalarına da olanak tanır. Üzerinde anlaşmaya varılan bir iletişim stratejisi çerçevesi ile çalışanlar ve ortaklar, program geliştirmenin çeşitli aşamaları aracılığıyla başvurabilecekleri bir haritaya sahip olurlar.

Program yöneticileri ve iletişim uzmanları dahil olmak üzere program ekibi, iletişim stratejisi çerçevesini geliştirmek için ilgili paydaşlar ve ortaklarla yakın işbirliği içinde çalışmalıdır. Problemden doğrudan etkilenen bireylerin ve grupların katılımı esastır. Başlangıçtan itibaren aktif katılım, programın etkisini artırabilir ve uzun vadeli dayanıklılığa yol açabilir. Bir iletişim stratejisi çerçevesinin geliştirilmesine dahil olan kişilerin sayısı, stratejinin amacına bağlıdır (örneğin, tek bir ürün için bir pazarlama stratejisi daha az insan gerektirirken, ayrıntılı bir ulusal strateji daha fazla insanı içerecektir).

Analizler (durum, hedef kitle ve program) yapıldıktan sonra İletişim Stratejisi Çerçevesi geliştirilmelidir. Stratejinin, materyaller veya faaliyetler yaratılmadan ve program yürütülmeden önce nihai olması gerekir.

Bir iletişim stratejisi çerçevesi geliştirmek, markayı yukarı taşımak için çekici bir hikaye oluşturmanın ilk adımıdır. Marka güveni oluşturmak için gerekli olan tutarlı bir mesaj akışı yaratır. İçsel bir bakış açısından, bir çerçeve stratejik odağınızı tanımlar ve ulaşılması gereken hedefler konusunda bir ekibe netlik sağlar. Dış hedef kitleler için bir çerçeve, temel hedefi açıkça gösterir ve eylemlerinizin niyetlerinizle nasıl eşleştiğini gösterir.

Bir İletişim Stratejisi Çerçevesi yalnızca organize bilgi sağlamaz, aynı zamanda eylemlere ilham verir ve yol açar. Bir çerçeve, Neden, Ne ve Nasıl sorularını ele alarak paydaşları kendileri için neden önemli olduğu ve stratejik hedeflerinize ulaşmada nasıl aktif katılımcılar olabilecekleri konusunda bilgilendirir.

Bir İletişim Stratejisi Çerçevesi olmadan tutarsız mesajlar, tutarsız bir strateji ve yön eksikliği riskiyle karşılaşırsınız.

Başlangıç

Bir iletişim planı geliştirerek, her grubun gerçek tutumu hakkında daha fazla bilgi edinir ve sonuçları hedefle karşılaştırırsınız. Her grubun okuduğu yayınları inceleyin ve şirkete veya ürünlere referanslar arayın. Sosyal ağ sitelerinde karşılaştırılabilir bilgiler arayın. Satış temsilcilerinden müşterilerin tutumları hakkındaki fikirlerini sorun.

İletişim Stratejisi Çerçevesi adımları

1. Adım: Paydaşları ve ortakları dahil etme yöntemini belirleyin

Paydaşları ve ortakları bir iletişim stratejisi geliştirmeye dahil etmenin çeşitli yolları vardır. Bu adım, değerli ve daha geniş girdiler elde etmek için önemlidir. Yaygın bir yöntem, program çalışanlarının ve paydaşların stratejinin her bir bölümünü ortaklaşa geliştirdiği bir katılımcı paydaşlar çalıştayı düzenlemektir.
Aşağıdaki adımlar, strateji için geliştirilmesi gereken içeriğin bir resmini çizer.

2. Adım: Analizlerin kısa bir özetini yazın

Bir İletişim Stratejisi Çerçevesini etkili kılmak için, ekibin iletişim çabalarını etkileyebilecek tüm faktörleri iyi anlaması gerekir. Ekip tarafından durumu, izleyiciyi ve program analizlerini görüntüleyin ve bulgularının kısa bir özetini yazın. Aşağıdakilerle ilgili bilgileri ekleyin:

  • Sorunun niteliği ve kapsamı (kapsamı ve ciddiyeti, istenen davranış)
  • Potansiyel izleyici (karakteristikler, engeller ve değişim için kolaylaştırıcılar)
  • Mevcut kaynaklar (mali, beşeri sermaye)
  • İletişim ortamı (iletişim kanallarının mevcudiyeti ve kullanımı, diğer kuruluşların ne yaptığı)
  • Program iyileştirme alanları (program halihazırda mevcut olduğunda) veya odaklanma (program yeni başlarken)

Strateji geliştirmeye dahil olan tüm paydaşlara özetin kopyalarını sağlayın.

3. Adım: Bir teori seçin

SBCC programları, sosyal ve davranış bilimleri teorilerine dayandıklarında daha etkilidir. Bir program teorisi, problemi incelemek, müdahaleleri tasarlamak ve programın başarısını değerlendirmek için bir yol haritası sunar. Analizlerin sonuçlarına göre, strateji geliştirmeyi destekleyecek bir teori seçin.

Soruna, çevreye ve hedef kitleye ilişkin içgörüye dayalı olarak programın ihtiyaçlarına uygun bir veya daha fazla teori bulun.

4. Adım: Hedef kitleleri seçin

Durum ve hedef kitle analizleri program için potansiyel hedef kitleleri belirlerken, İletişim Stratejisi Çerçevesinin geliştirilmesi sırasında hedef kitlelerin önceliği ve etkilenmesine ilişkin nihai kararlar alınır. Durumu ve hedef kitle analizlerini görüntüleyin ve özette açıklanan hedef kitle özelliklerine ve değişimin önündeki engellere özellikle dikkat edin (2. adım). Daha sonra bu potansiyel hedef kitleleri benzer ihtiyaçlara, tercihlere ve özelliklere sahip gruplar halinde bölümlere ayırın. Potansiyel hedef kitleleri segmentlere ayırma hakkında daha fazla bilgi için hedef kitle segmentasyonu kılavuzunu kullanın.

Bu segmentlerden öncelikli hedef kitleyi belirleyin. Hedef kitleyi seçmek için aşağıdaki tablodan soru sormak faydalı olabilir. Genel olarak, en yüksek sıralamaya sahip grup, birincil hedef kitle için en iyi seçimdir.

Daha sonra etkileyen kitleyi belirleyin. Etkili bir kitle seçmek için, hangi kitlenin öncelikli kitleyi hem doğrudan hem de dolaylı olarak en güçlü şekilde etkilediğini sorarsınız.

Strateji ekibi öncelikli bir hedef kitle ve onu etkileyen hedef kitle belirler belirlemez, bunların her biri için hedef kitle profilleri geliştirirsiniz. Profiller, o izleyicilerden hayali bir kişinin hikayesini anlatarak seçilen izleyiciye hayat vermelidir. İzleyicinin davranışı, motivasyonları, duyguları, değerleri, tutumları, meslekleri, yaşı, dini, cinsiyeti ve ikamet yeri hakkındaki bilgileri ekleyin. Profil geliştirme hakkında daha fazla bilgi için hedef kitle analizi kılavuzuna bakın.

5. Adım: İletişim hedeflerinin geliştirilmesi

İletişim hedefleri, iletişim çabalarının amaçlanan etkisini açık ve kısaca ifade eder. Şu soruyu yanıtlarlar: “En önemli sınırlama göz önüne alındığında, iletişim vizyona ulaşmaya nasıl yardımcı olabilir?” İletişim hedefleri, ekibin belirlediği en önemli sınırlamayı veya en büyük iletişim zorluklarını ele almayı amaçlamalıdır (ekibin hazırladığı analizlerin kısa özetine bakın).

İletişim hedeflerinin bu vizyona katkıda bulunduğundan emin olmak için kampanya için oluşturulan genel hedeflerin vizyonuna bakın (örneğin aile planlamasının (FP) dahil edilmesinin artması). Daha sonra her hedef kitle segmenti için en önemli sınırlamaya göre neyin değişmesi gerektiğini belirleyin. Program olası davranışları, becerileri, bilgileri, politikaları, standartları veya tutumları değiştirmelidir.

Her bir hedef kitle segmentini, bunların en önemli sınırlamalarını ve iletişim hedefleri çalışma sayfasında istenen değişikliği girin.

Ardından programın ne kadar değişiklik görmeyi beklediğini belirleyin. Bu sayısal veya prosedürel bir değişiklik olmalıdır. Davranışın mevcut seviyesini veya durumunu bulmak için araştırma yapın. Mevcut ve istenen seviyeyi, örneğin ‘yüzde 50’den yüzde 80’e artış’ belirtin. Bunu, çalışma sayfasının ‘Ne kadar değişiklik’ sütununa ekleyin.

Son olarak, beklenen değişiklik için zaman çerçevesini belirleyin. Bu aylar veya yıllar olabilir. Başlangıç ​​ve bitiş tarihini belirtin. Bu bilgiyi çalışma sayfasının “zaman” sütununa ekleyin.

6. Adım: Stratejik yaklaşımları seçin

Stratejik yaklaşımları seçerek programın iletişim hedeflerine nasıl ulaşacağını belirleyin. Genellikle, aşamalı veya eşzamanlı olarak çeşitli yaklaşımlar kullanılacaktır. Yaklaşım örnekleri şunları içerir (bu yaklaşımlar hakkında ayrıntılı bilgi için Saha Kılavuzu ve Uygulama Kitine bakın):

İzleyicinin ihtiyaçları/tercihleri ​​ve iletişim ortamı hakkında bilgi için özeti görüntüleyin. Hedef kitleye ulaşabilecek ve iletişim hedeflerine ulaşabilecek yaklaşımların bir listesini yapın. Yaklaşımları seçerken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

  • Ele alınan sorunun karmaşıklığı, hassasiyeti ve kapsamı
  • Ele alınan sorun için önerilen yaklaşımın etkinliği
  • İzleyicinin okuryazarlık düzeyi
  • İstenilen erişim
  • Yaklaşım maliyetleri
  • Yaş, medya ve dijital erişim ve hedef kitlenin diğer ilgili özellikleri
  • Seçilmiş teoriler

Olası yaklaşımları, avantajlarını ve dezavantajlarını, mevcut kaynakları ve diğer açıklamaları listelemek için Stratejik Yaklaşımlar şablonunu kullanın. Daha sonra bu bilgilere dayanarak yaklaşımları sıralayın. Hangi yaklaşım karışımlarının etkin ve verimli bir şekilde projenin büyük bir kısmına ulaşacağını hesaba katarak en iyi yaklaşımları seçin…

  • Share:

Leave Your Comment