Advanced
Search
  1. Home
  2. Hızlı Uygulama Geliştirme Nedir?

Hızlı Uygulama Geliştirme Nedir?

  • 12 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 228 Views
  • 0 Comments

Bu makale Hızlı Uygulama Geliştirme’yi (RAD) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü proje yönetimi ve yazılım geliştirme yaklaşımının ve yönteminin temellerini anlayacaksınız.

Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD) nedir?

Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD), minimum planlama kullanan bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. 1980’lerde RAD, bilgisayar devi IBM tarafından geliştirildi. Şelale yönteminin aksine RAD, kuruluşların daha hızlı yazılım geliştirmesine olanak tanır. Şelale yöntemi, yazılım geliştirme sürecinde sanki bir şelale gibi birbirini izleyen ve birbiriyle birleşen aşamalara dayanır.

Önce tanımlama ve analiz aşaması, ardından sistem tasarım aşaması, ardından teknik ve detaylı tasarım, yazılımın mimarisi, test aşamasına götürür, yazılımın entegrasyonu, bakım ve destek ile son bulur. Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD), Şelale yöntemi gibi esnek olmayan süreçler için bir çözümdür. Yazılım uygulamalarını bu “eski moda” yöntemle oluşturmak, genellikle uzun zaman aldı ve bazen gereksinimler, tüm sistem geliştirilip teslim edilmeden önce zaten değiştirilmişti. Bu bazen çalışmayan uygulamalara neden oldu.

Entegre sistem

Hızlı Uygulama Geliştirme bağımlı aşamalarla ilgili değil, yazılım sisteminin daha hızlı ve daha iyi entegrasyonuna izin veren eşzamanlı modüler geliştirmeler ve tanıtımlarla ilgilidir. Tüm geliştirme süreci zaten planlamaya entegre edilmiştir ve gerektiğinde tamamlanabilir, değiştirilebilir veya iyileştirilebilir.

Hızlı Uygulama Geliştirme, son ürünün hemen bir parçasını oluşturan bir çalışma modeli görevi gören prototiplerden yararlanır. Hızlı Uygulama Geliştirme, geliştirme sürecine değişiklikleri dahil etmeyi kolaylaştıran ayrıntılı bir ön planlama aşaması kullanır. Bir Hızlı Uygulama Geliştirme projesi, yazılımın geliştirilmesinde kullanılan müşterinin istek ve gereksinimlerine doğrudan yanıt vermek için müşterinin küçük bir geliştirici, uzman ve temsilcilerinden oluşur.

Yeniden kullanılabilir

Hızlı Uygulama Geliştirme’nin temel özelliği, geliştirilen prototiplerin yeniden kullanımını benimsemesidir. Bu yüzden çok az zaman ve çaba kaybı olur. Hızlı Uygulama Geliştirme, müşterinin geliştirme sürecinde test edeceği atölyeler, odak grupları ve prototipler aracılığıyla müşteri istek ve gereksinimlerinin toplanmasına odaklanır. Mevcut prototipler, kullanılabilir bileşenler olarak yeniden kullanılır. Bu durum yeni bileşenlerin sürekli entegrasyonunu oluşturur ve müşteriye hızlı teslimat sağlar.

Model tasarımının aşamaları

Hızlı Uygulama Geliştirme modeli, yazılım geliştirmenin analiz, tasarım, yapım ve test aşamalarını bir döngü içinde geliştirilen kısa bir seriye ayırır.

Aşağıdaki aşamalardan oluşur:

1. İş modelleme

İş modelinin belirli iş hedefi ve ilkeleri önceden net olmalıdır. Bu durum farklı iş kanalları arasında hangi bilgilerin dağıtılması gerektiğini netleştirir. Müşteri hakkında hayati bilgi akışlarını ve bilgi akışının nasıl başarılı bir şekilde işlenebileceğini bulmak için eksiksiz bir iş analizi yapılır.

2. Veri modelleme

İş modelinden toplanan tüm bilgiler değerlendirilir ve müşteriye fayda sağlayacak şekilde analiz edilir. Tüm verilerin özellikleri belirlenir ve tanımlanır. Bu veriler arasındaki ilişki kayıt altına alınır ve tanımlanır ve iş modeli ile ilgili olması için ayrıntılı olarak açıklanır.

3. Süreç modelleme

Veri modelinde tanımlanan nesne-veri kümeleri, iş modeline uygun belirli iş hedeflerine ulaşmak için gerekli olan iş bilgi akışına dönüştürülür. Bu iş modelinde değişiklik ve iyileştirmeler anında uygulanır. Ayrıca yeni süreç açıklamaları eklenir, kullanılamayan açıklamalar kaldırılır veya değiştirilir.

4. Uygulama

Mevcut yazılım sistemi artık tamamen oluşturulmuştur ve proses ve veri modellerinin gerçek prototiplere dönüştürülebildiği kodlama ve otomasyon araçlarıyla uygulanabilir.

5. Test etme

Prototipler önceden birbirinden bağımsız olarak test edildiğinden, Rapid Application Development ile toplam test süresi önemli ölçüde azaltılır. Bu durum sürekli bir süreçte yapılır. Tam kapsama sağlamak için, bileşenler arasındaki bilgi akışı ve örtüşmeler kapsamlı bir şekilde test edilmelidir. Programlama bileşenlerinin çoğu daha önce test edildiğinden, sürecin sonunda olası sorun riskini azaltır.

6. Uygulama

Bu durum yeni sistemin konuşlandırıldığı ve tanıtıldığı aşamadır. Bu daha önceki aşamalarda olur. Geliştirilen prototipler kullanılır ve ihtiyaç duyulan yerlerde ayarlanır, genişletilir veya daha fazla geliştirilir. Prototip, son ürünün temelidir. Prototiplerin tamamen yeniden tasarlandığı istisnai durumlar vardır. Bu durumlar, son kullanıcılar doğrudan prototipin tasarımına dahil oldukları için meydana gelmez.

Faydaları

Hızlı Uygulama Geliştirme, kuruluşların yüksek kaliteli yazılım sistemlerini daha hızlı geliştirmelerini sağlayan bir kavramdır. Hızlı Uygulama Geliştirme ile çalışmanın önemli avantajları şunlardır:

  • Odak grupları ve/veya atölyeler kullanılarak müşteri gereksinimleri hızlı bir şekilde toplanabilir.
  • Kullanılabilir prototiplerle çalışmak, erken kullanıcı testine olanak tanır.
  • Yazılım bileşenleri kolaylıkla yeniden kullanılabildiğinden neredeyse hiç israf olmaz.
  • Bir sonraki seride yeni geliştirmeler ve iyileştirmeler hızla uygulanabilir.
  • Zaman kaybı çok azdır veya hiç yoktur.

Ne düşünüyorsunuz?

Hızlı Uygulama Geliştirme günümüzün modern BT ortamı işletmelerinde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Hızlı Uygulama Geliştirme yaklaşımıyla ilgili başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Mackay, H., Carne, C., Beynon-Davies, P. ve Tudhope, D. (2000). Kullanıcıyı yeniden yapılandırma: hızlı uygulama geliştirmeyi kullanma. Sosyal bilim bilgisi, 30 (5), 737-757.
  • McConnell, S. (1996). Hızlı Geliştirme: Vahşi Yazılım Programlarını Ehlileştirmek. Microsoft Press.
  • Viceconti, M., Zannoni, C., Testi, D., Petrone, M., Perticoni, S., Quadrani, P.&Clapworthy, G. (2007). Multimod uygulama çerçevesi: bilgisayar için hızlı bir uygulama geliştirme aracı destekli ilaç. Biyotıpta bilgisayar yöntemleri ve programları, 85 (2), 138-151.
    • Share:

    Leave Your Comment