Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kalite Yönetimi
  3. Genel Ekipman Verimliliği Nedir?
Genel Ekipman Verimliliği Nedir?

Genel Ekipman Verimliliği Nedir?

  • 21 March 2021
  • 361 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale şu kavramını açıklamaktadır: Genel Ekipman Verimliliği (OEE), endüstriyel makinelerin verimliliğini ölçen bir gösterge. Okuduktan sonra endüstriyel sektörde verimlilik için büyük önem taşıyan bu aracın temel kavramlarını anlayacaksınız.

Genel Ekipman Verimliliği (OEE) nedir?

Genel Ekipman Verimliliği (OEE), endüstriyel makinelerin yüzde etkililiğinin ölçümünü sunan bir araçtır. Bu gösterge, ekipman verimliliğini ölçmek ve kayıpları azaltmak amacıyla Seiichi Nakajima (1988) tarafından önerilmiştir.

Şirketlerin süreçlerin üretkenliğini en çevik ve kesin bir şekilde ölçebilmesi gerekir. Bu yüzden OEE, yüzdelere dayalı en uygun hesaplama aracıdır. Genel Ekipman Verimliliği (OEE), üretim iyileştirmelerine odaklanan Toplam Üretken Bakım (TPM) referansından uyarlanmıştır.

OEE’nin katma değeri, endüstriyel üretimin tüm önemli parametrelerini yüzde olarak ölçen tek gösterge olmasıdır: kullanılabilirlik, performans ve kalite.

Tanımlanan bu parametreler ile firmanın imalat veya imalat süreçlerinde ihtiyaç duyduğu verimlilik sonuçları iyileştirilebilir.

Kullanılabilirlik

Bu parametrede, makinenin fiilen ürettiği zaman oranı planlanan üretim zamanına göre ölçülür. Bu durum üretken zamanı ölçtüğü anlamına gelir.

Verim

Makinenin çalıştığı andaki performansını gösterir. Performans düşüşleri, duruşlar veya hızdan kaynaklanıyor olabilir.

Kalite

İyi veya kötü ürünler olsun, toplam üretimde üretilen birimler. OEE, kötü birimler olarak kabul edildiğinden, ikinciyi değil, yalnızca ilk kez üretilen iyi birimleri hesaba katar. Kalite, üretilen iyi parçaların, işlenen ve atılan parçalar da dahil olmak üzere üretilen toplam parçalara bölünmesidir.

Hem kullanılabilirlik, hem performans hem de kalite 0 ile 1 arasındaki değerlerdir. Bu yüzden OEE de aralıktadır [0; 1] ancak yüzde olarak ifade edilir. OEE’den elde edilen değerin bir anlamı vardır ve bir veya daha fazla üretim hattının veya bir fabrikanın tamamının nitelendirilmesine izin veren makine için bir niteleyiciyi yansıtır. Genel olarak, bu gösterge beş aralıkta sınıflandırılmıştır.

OEE sınıflandırması

OEE’nin değeri, analiz edilen ekipmanın sınıfının en iyisine göre sınıflandırılmasına ve zaten mükemmellik seviyesine ulaşmasına izin verir.

OEE, kısıtlama veya darboğazda ölçülmelidir.

  • OEE < %65. Kabul edilemez. Önemli ekonomik kayıplar var. Çok düşük rekabet gücü.
  • %65
  • %75
  • %85
  • OEE> %95. Mükemmeliyet. Dünya Standartlarında Değerler. Mükemmel rekabet gücü.

Yukarıdaki parametrelerle, Genel Ekipman Verimliliği (OEE), üretim süreçlerini optimize etmek için mevcut olan en uygun ölçüdür ve bu, operasyonların maliyetleriyle ilgilidir. OEE, sürecin darboğazlarını bildirir ve ayrıca finansal alanda hangi kararların alınması gerektiğini ve makine operasyonlarının performansını ve ihtiyaç duyulan kaliteyi sağlar.

OEE 6 büyük kayıp olarak değerlendiriyor:

  • Durur/Arızalar
  • Yapılandırma ve Ayarlar
  • Küçük Duraklar
  • Hız azaltma
  • Başlatma Reddi
  • Üretim Reddi
  • İlk ikisi, duruşlar/arızalar ve ayarlamalar kullanılabilirliği etkiler. Sonraki iki küçük duruş ve hız azaltma performansı etkiler ve son iki başlatma reddi ve üretim reddi kaliteyi etkiler.

    Kullanılabilirlik kaybı

    Ekipman arızası, ekipman gerektiği anda çalışmadığında ortaya çıkar. Bunun nedeni makine hataları, üretim duruşları, takım arızaları ve diğerleri olabilir.

    Konfigürasyon ve ayarlamalar: değişiklikler, makinelerin ayarlanması, aletler, planlı bakım, diğerlerinin yanı sıra incelemeler nedeniyle üretim kesintisi.

    Performans kaybı

    Küçük kesintiler ve kapanmalar: Bu küçük kapatmalar kısa aralıklar içindir ve akış tıkanıklığı, yanlış ayarlar vb. nedeniyle olabilir. Bu sorunlar çoğu durumda operatör tarafından çözülür.

    Azaltılmış hız: yavaş döngüler olarak adlandırılır, hızın ideal döngü için planlanan ideale düşürülmesidir (daha iyi üretkenlik ve verimlilik için mümkün olan en hızlı zaman). Periyodik olarak ihtiyaç duyulan bakıma dikkat edilmeyen makine veya ekipman, diğer faktörlerin yanı sıra hızda düşüşe neden olacaktır.

    Kalite kaybı

    İşlem kusurları: Bu durum yanlış olan bir parça anlamına gelir, yanlış makine konfigürasyonları ve hatta operatör hataları (insan hataları) kalite sürecindeki yaygın hatalardır.

    Üretilen performans: yanlış ayarlar veya makine ile ilgili sorunlar sürecinde bulunabilecek kusurların yanı sıra.

    Genel Ekipman Verimliliğini (OEE) kullanmanın avantajları

    Daha rekabetçi olmaya yardımcı olun

    Üretim kayıplarını azaltın ve daha rekabetçi olun. OEE bize hatalar olup olmadığını ve nedenlerini söyler.

    Makinelerin performansını en üst düzeye çıkarın

    Makinelerin artışı hızla artıyor, süreçler ve ürünlerin artması.

    Süreçlerin kalitesini artırın

    Kusurlu ürünlerin sayısını azaltın ve kaliteyi artırın. Genel Ekipman Verimliliği (OEE) ile kötü ürünleri en aza indirmek için kalite düşüşünün kaynağını belirleyebilirsiniz.

    Ölçüm ve karar vermeyi iyileştirin

    Bir ürünün verimli mi yoksa verimsiz mi olduğunu bilmek önemlidir. OEE, üretim süreçlerinin verimliliğini ölçer. Bununla birlikte fabrikada üretim akışı ve sürekli iyileştirme ile firmaya fayda sağlayacak kararlar alınabilir.

    İşi kolaylaştırın

    Genel Ekipman Verimliliği tarafından sağlanan bilgilere dayalı olarak, üretim lideri ve fabrika çalışanları, ihtiyaç duyulan akışla üretim süreçlerinde nasıl ilerleyeceklerini bileceklerdir. Ek olarak raporlarda ve uyarılarda her şey daha otomatik hale gelecektir.

    Makine işletim maliyetlerini düşürür

    Bir OEE sistemi, bu olayları tahmin etme yeteneğine sahiptir (beklenmedik duruşları, düşük hızları analiz etmek), hem makinenin kendi arızasıyla bağlantılı yüksek maliyetlerde olduğu gibi, makinelerin önleyici bakımında büyük bir tasarruftur.

    Genel Ekipman Verimliliği (OEE) Formülü örneği

    Aşağıdaki örnekte formülü kolay bir şekilde bulacaksınız:

    Kullanılabilirlik

    Bir lastik fabrikasında normal bir vardiya 480 dakika sürer, makine operatörleri vardiyaları sırasında toplam 60 dakika boyunca 3 ara verir ve toplamda 180 dakika boşa harcanan toplam 60 dakikalık hareketsizlik için vardiya sırasında iki değişiklik yapar. Denklem bölümünün kullanılabilirlik kısmını hesaplamak için:

    Kullanılabilirlik=480 dakika-180 dakika=300 dakika

    Kullanılabilirlik yüzdesi:=((300 dakika)/(480 dakika)) × 100

    Verim

    Denklemin performans kısmını hesaplamak için, lastik fabrikasının dakikada 60 lastik ürettiği varsayılır. Kullanılabilirlik faktörünü (300 dakika) hesaba katan tesis, 18.000 lastik üretme kapasitesine sahiptir.
    Diyelim ki makineler çevrim süresinin 1,5 saniyesinde daha yavaş çalışsın, böylece maksimum hız üçte 2 oranında azalır. Bu durum gerçek performansı 12.000 lastiğe düşürür.

    Denklemin performans kısmını hesaplamak için (2/3) × (100) = %66.7 performans alıyoruz

    Kalite

    Denklemin kalite kısmını hesaplamak için, 12.000 lastikten 3.000’inin kalite standartlarını karşılamadığı, dolayısıyla lastiklerin kalite oranının denkleme göre %75 olduğu söylenir ((12000-3000)/12000) × 100= %75
    Daha sonra ekipmanın (OEE) genel etkinliğini hesaplamak için kullanılabilirlik faktörü X performans X kalitesi çarpılır.

    Örnek olarak:
    OEE = %62,5 × %66,7 × %75 = %31,25

    Bu durum teknik olarak 28.800 lastik üretilebileceği anlamına gelir ama sonunda yalnızca 9.000 lastiğin satışına izin verilir.

    OEE sisteminden kaynaklanan ipuçları ve sorular

    Genel Ekipman Verimliliği (OEE), tesisteki üretim süreçlerinin performansının artırılması gerekip gerekmediğini gösterebilir. Bununla birlikte şirketinizin ürünlerine yüksek talebi varsa ama teknik arızalar varsa veya gerekli hıza uymuyorsa, OEE kesin yüzde raporunu verecektir.

    OEE bir kalite uygulaması olarak, müşteri memnuniyeti iş başarısına ulaşmak için en önemli noktalardan biridir. Ürünlerinizin kalite verimliliği makinelerin çalışmasına göre değişiklik gösterebilir. Ekipman bakım ve performans raporlarına ihtiyaç duyabilir.

    OEE, birçok organizasyon türü için önemlidir. Bu sistemin tesis ekipmanına uygulanması ile çalışanlarınız gerçek zamanlı olarak tüm sürecin ve nihai sonuçtaki verimliliğinin farkında olacak.

    Vardiya değişiklikleri veya dinlenme, bakım veya öğle yemeği molaları OEE puanını etkileyebilir mi?

    Bunlar kayıpların bir parçasıdır (ayarlar ve konfigürasyon) ve OEE’de olmalıdır. Önleyici bakım ve öğle yemeği/molalar da OEE puanını etkileyebilir çünkü bunlar üretim için kullanılabilecek zamanı alır. Bunun istisnaları, önceden planlanmış bir kapatma sırasında gerçekleştirilen önleyici bakımı ve operatörün çalışmamasına bakılmaksızın ekipmanınızın parça üretip üretemeyeceğini içerir.

    Hedef %85 mi olmalı (iyi rekabet gücü)?

    Genel Ekipman Verimliliğini (OEE) kullanmaya yeni başladıysanız, bu 6 aylık bir süre içinde kademeli olarak gerçekleştiği için başlangıçta kendinizi istenen ortalamaya zorlamayın. Dolayısıyla, %50’den daha düşük bir yüzdeyle başlarsanız alarma geçmeyin, zamanla OEE, kuruluşunuzdaki üretim süreçlerinin iyileştirilmesini optimize edecektir. (9000/28800) × 100

    OEE, OOE ve TEEP arasındaki farklar

    Genel Ekipman Verimliliği (OEE), Genel Operasyon Verimliliği (OOE) ve Toplam Etkili Ekipman Performansı (TEEP) arasındaki fark, her hesaplamada kullanılan maksimum süredir. Bir makinenin çalışması için kullanılabilecek maksimum süre. Üçü de kullanılabilirliği, performansı ve kaliteyi hesaba katıyor.

    Genel Ekipman Etkinliği (OEE), potansiyel üretim süresini, planlanmamış süreyi hesaplamadan maksimum olarak kabul eder. OEE yalnızca planlanan zamanı dikkate alır.

    Performans x Kalite x Kullanılabilirlik (burada Kullanılabilirlik=Gerçek Üretim Süresi/Planlanan Zaman)
    Genel Operasyon Verimliliği (OOE), toplam çalışma süresini maksimum olarak dikkate alarak planlanmamış süreyi hesaba katar.

    Performans x Kalite x Kullanılabilirlik (burada kullanılabilirlik=gerçek üretim süresi/çalışma süresi)
    Toplam Etkili Ekipman Performansı (TEEP), maksimum sürenin mevcut her zaman (24 saat, yılda 365 gün) olduğunu dikkate alır.

    Performans x Kalite x Kullanılabilirlik (burada Kullanılabilirlik=Gerçek Üretim Süresi/Tüm Zamanlar).

    OOE, zaman içinde bekleme süreleri veya değişiklikler bulunduğundan, vardiyanın başlangıcından bittiği ana kadar kullanılabilirliği bu şekilde ölçer. OOE, bir üretim ölçütü olarak kullanılır.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Bu ekipman ölçüm göstergesi, tüm üretim tesisinin doğru çalışması için hayati önem taşıyor mu? Şirketinizde Genel Ekipman Verimliliği (OEE) kullanıyor musunuz? eğer öyleyse, sizin için nasıl çalıştı? Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Muchiri, P. ve Pintelon, L. (2008). Genel ekipman etkinliği (OEE) kullanarak performans ölçümü: literatür incelemesi ve pratik uygulama tartışması. Uluslararası üretim araştırmaları dergisi, 46 (13), 3517-3535.
  • Bamber, CJ, Castka, P., Sharp, JM ve Motara, Y. (2003). Genel ekipman etkinliği (OEE) için çalışan çapraz fonksiyonlu ekip. Bakım Mühendisliğinde Kalite Dergisi.
  • Garza ‐ Reyes, JA, Eldridge, S., Barber, KD ve Soriano ‐ Meier, H. (2010). Genel ekipman etkinliği (OEE) ve süreç kapasitesi (PC) ölçümleri. International Journal of Quality&Reliability Management.
  • Dal, B., Tugwell, P. ve Greatbanks, R. (2000). Operasyonel iyileştirmenin bir ölçüsü olarak genel ekipman etkinliği – pratik bir analiz. International Journal of Operations&Production Management.